Tarun Taikakakut

maanantai 31. elokuuta 2020

Karhunvadelma-vadelmahillo

Moi!
Karhunvadelmia tuli tänä vuonna sen verran kivasti että raaskin keittää niistä hilloa 😊 Laitoin kaveriksi kuitenkin myös tavallisia vadelmia. Olikin ihanaa! Karhunvadelmat pysyvät kivasti suhteellisen ehjinä niin tulee mukavaa suutuntumaa myös 😍💜 
Ps. Kuvassa olevat vadelmat on ihan valtavia! Ostin ne marjojen myyjältä aiemmin kesällä 😄 Karhunvadelmat näyttää ihan pieniltä niiden rinnalla!



Karhunvadelma-vadelmahillo:
1 kg (n.1,5 litraa) karhunvadelmia
1 kg (n.1,5 litraa) vadelmia
1 dl vettä
1 kg hillosokeria tai 2 pkt hillo-marmeladisokeria

Keitä marjat pehmeiksi veden kanssa. Lisää hillosokeri. Keitä vielä 5-10 minuuttia. Anna jäähtyä puolisen tuntia.
Laita hillo puhdistettuihin ja kuumennettuihin lasitölkkeihin.



Terveisin Taru

sunnuntai 30. elokuuta 2020

Kesäkurpitsaleivät (2kpl)

Moi!
Kesäkurpitsaa tulee nyt tosi kivasti joten sitä tulee laitettua joka paikkaan 😄 Olen tehnyt siitä paljon salaattia, lasagnea, hilloa, paahtanut uunissa ja lykännyt ihan joka ruokaan 😅 Ja antanut useamman pois! Nyt raastoin sitä kunnon palan leipätaikinaan. Tuli mehevää leipää! Väripilkuiksi pistin vielä kehäkukan terälehtiä ❤ Oli tosi hyvää! 😋
Ps. Jauhojen menekki riippuu kesäkurpitsaraasteen määrästä ja mehukkuudesta. Mulla tais mennä taikinaan 14dl jauhoja. Mutta voi olla että sekosin laskuissa.


Kesäkurpitsaleivät 2 kpl
4½ dl vettä
50 g hiivaa (2 pss kuivahiivaa)
2 rkl hyvää oliiviöljyä
2 rkl juoksevaa luomuhunajaa
2-3 dl raastettua kesäkurpitsaa
noin 8 kehäkukan terälehdet
2 tl suolaa
1 dl kesäkurpitsan siemeniä
1 dl kauraleseitä
n.13 dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liota tuorehiiva siihen (kuivahiivassa noudata pakkauksen ohjetta). Lisää oliiviöljy, hunaja ja suola. Lisää sitten kesäkurpitsaraaste ja sekoita. Lisää lähes kaikki jauhot ja siemenet ja alusta taikina kimmoisaksi. Jauhojen menekki riippuu kesäkurpitsaraasteen määrästä ja mehukkuudesta. Anna kohota kaksinkertaiseksi eli noin 20 minuuttia.

Vaivaa sitten taikinasta ilmat pois ja leivo kaksi leipää. Aseta leivät pellille ja ripottele päälle jauhoja ja tee sitten leipien pintaan terävällä veitsellä viillot. Anna kohota liinan alla noin 20-30 minuuttia.

Lämmitä samalla uuni 250 asteeseen ja aseta uunin pohjalle vesiastia. Paista leipiä tässä lämmössä 10 minuuttia ja laske sitten lämpö 180 asteeseen ja jatka paistamista vielä 20-30 minuuttia.


Likööriä tuli tehtyä pari päivää sitten kolmea erilaista. Ehdottamasti oli tietysti tehtävä meidän lempparia eli karviaislikööriä. Tein sitä kahta eri väriä eli vihreistä ja punaisista karviaisista. Makueroa näissä ei kyllä ole, mutta punainen on kauniimpaa 😁 Sitten tein nyt ensimmäistä kertaa likööriä mustaherukasta. Sen maistamista kyllä odotan! Erillisen paremman ohjeen laitan sitten kun likööri on valmista (kuvien takia), mutta voin nyt laittaa tänne ainesten määrät jos joku vaikka tarvitsee 😊 Eli tässä oli 700g mustaherukkaa, 400g sokeria ja 7dl (40%) viinaa. Yleensä heitän ohjeet vähän hatusta riippuen kuinka paljon minulla on kyseistä marjaa. Sokeria laitan aina vähemmän kuin marjaa ettei tule liian makeaa.
Karviaislikööriin löydät ohjeen täältä.

Pirteä kimppu oman pihan kukista tuli tehtyä siskon tytölle ❤ Kimpussa on pari daaliaa jotka eivät kyllä näy kuvassa 😂, tsinnioita ja pikkuasteria.

Terveisin Taru 

maanantai 17. elokuuta 2020

Nopea mansikkakakku kääretorttupohjasta

Moi!
Sain lauantaina vinkin erittäin hyvistä mansikoista torilla ja koska en ollut kerennyt saamaan aiemmin kaikkia tarvitsemiani mansikoita niin torille oli tietenkin lähdettävä! 😄 Ja olikin hyviä mansikoita! Olisinko kaksi huonoa löytänyt! Mansikat maksoikin vain 29€/5kg. Mansikoista sitten inspiroituneena oli leivottava tietenkin kakku. Tein kääretorttupohjan jonka jaoin kahtia. Kostutin pohjia maidolla 1dl per pohja. Väliin tuli mansikkahilloa ja reilusti mansikan paloja. Päälle tein 4dl vispikermasta pursotukset ja koristeeksi mansikoita, orvokeita ja sitruunamelissan lehtiä. Olikin hyvää!!! 🍓🍓🍓



Kääretorttupohja:
4 munaa
1 ½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne vaahtoon sihdin läpi varovasti sekoittaen. Levitä taikina uunipellille jossa on leivinpaperi. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 8 minuuttia. Laita sillä aikaa pöydälle uusi leivinpaperi johon ripotellaan sokeria. Kumoa hieman jäähtynyt kääretorttupohja sokerin päälle varovasti ja anna jäähtyä ennen kuin täytät sen.


Tässä yhtenä päivänä keräämääni satoa pihalta. Perunat puuttuu kuvasta. Sitä onkin tullut nyt kivasti vaikka onkin jäänyt tänä vuonna hieman pieneksi. Salaattia tulee valtavasti! 💚

Terveisin Taru

keskiviikko 12. elokuuta 2020

Muhkea marjapiirakka ja itsetehty vaniljakastike

Moi!
Tein yksi päivä tätä piirakkaa ja pitihän kaveriksi pyöräyttää vaniljakastikettakin. On se vaan niin hyvää! Ja hyvää tämän pehmeän ja muhkean piirakan kanssa! Piirakan ohje on tosi vanha. Olen saanut sen äidiltäni joskus ja hänkin on sillä ohjeella tehnyt piirakkaa todella kauan. Muistan monet piirakat lapsuudestani milloin milläkin marjalla 😊 Ohje löytyy monesti täältä blogistani, mm omenaisena täältä ja raparperisena täältä. Tällä kertaa laitoin piirakkaan villivadelmia ja punaherukoita. Päälle ripsuttelin fariinisokeria 😋 Tuo vaniljakastike on superhelppo ja älyttömän hyvää, suosittelen!



Muhkea marjapiirakka ja vaniljakastike

Marjapiirakka vadelmista ja punaherukoista:
4 munaa
4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl kermaa
2 dl maitoa
200 g sulatettua voita
7 dl vehnäjauhoja
5 tl leivinjauhetta

n. 8 dl vadelmia ja punaherukoita
1 dl fariinisokeria

Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää sulaneen voin joukkoon kerma ja maito. Lisää kuivia aineita ja nesteitä vuorotellen muna-sokerivaahtoon hitaimmalla nopeudella vatkaten. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Laita päälle marjoja ja ripottele lopuksi fariinisokeria.Paista keskitasolla 200 asteessa 20-25 minuuttia.

(Munaton) Vaniljakastike: 0,5 litran kannuun
4 dl kermaa
2 dl maitoa
3 rkl aitoa vaniljasokeria
2½ rkl maizenaa

Mittaa kattilaan kerma, maito, vaniljasokeri ja maizena. Sekoita seosta kunnolla vispilällä jotta maizena liukenee nesteeseen. Keitä pari minuuttia hiljalleen kokoajan sekoittaen kunnes kastikkeen koostumus on hieman paksuuntunut ja ota kattila pois levyltä. Jäähdytä kastike jääkaappikylmäksi ennen tarjoilua. Kastike paksuuntuu kylmetessään.
Anna kastikkeen kylmetä kunnolla ennen tarjoilua!


Terveisin Taru

keskiviikko 29. heinäkuuta 2020

Omar-britakakku / Britakakku omarvaahdolla

Moi!
Mulla oli syntymäpäivät viime viikolla ja leivoin muutaman kakun 😋 Tein pari tälläistä britakakkua joihin väliin tuli Omar-karkeista täyte. Inspiraatio tai idea voi putkahtaa välillä ihan ihmeellisistä jutuista. Kun mietin tätä britakakun tekoa, sain kommentin omarjuustokakkuuni ja heti välähti että mitenköhän tämä menisi britakakun välissä! 😄 Makumaailma tuntui heti sopivalta! Vadelmat vielä kruunaisi koko jutun! 😀 Ja kyllä olikin hyvää! Kakun päälle laitoin kermapursotusten lisäksi kotimaisia vadelmia, pelargonian kukkia ja sitruunamelissan lehtiä.
Ohjeella tulee yksi Britakakku vaikka mulla on kuvassa kaksi, mä tein ohjeen tuplana ☺

Lopussa värikästä silmäniloa puutarhaystävilleni ❤ 



Britakakku Omar-täytteellä:

Pohja:
150 g voita 
1 ½ dl sokeria 
4 kpl keltuaista 
2 dl vehnäjauhoja 
2 tl leivinjauhetta 
1 ½ dl kevytmaitoa 

Marenki:
4 kpl valkuaista 
2 dl sokeria 
(3/4 dl mantelilastuja) 

Omartäyte:
150 g Omar-karkkeja
1 + 2 dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
200 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl vaniljakreemijauhetta

Tee ensin pohja. Erottele munien keltuaiset ja valkuaiset. Erottele keltuaiset juomalasiin ja kerää valkuaiset yksi kerrallaan vatkauskulhoon. Laita valkuaiset sivuun. Mittaa voi ja sokeri toiseen kulhoon. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen ja jatka vatkaamista. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Lisää jauhoseos taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Sekoita välillä, mutta vältä turhaa vatkaamista. Voitele leivinpaperi ja levitä taikina nuolijalla ohueksi kerrokseksi uunipellille leivinpaperin päälle.

(minä vatkasin pohjataikinan ja marengin samaan aikaan, marenki vatkaantui yleiskoneessa ja taikinan tein käsivatkaimella)

Pese vatkaimet ja kuivaa ne huolellisesti ennen kuin ryhdyt vatkaamaan marenkia. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen ja jatka vatkaamista, kunnes seos on jäykkää ja kiiltävää. Marenki on valmista, kun se pysyy kulhon pohjalla sitä kallistettaessa. Levitä marenkiseos taikinan päälle puhtaalla nuolijalla. Ripottele mantelilastut marengin pinnalle ja paista britakakkulevyä 175-asteisessa 20-30 minuuttia, kunnes marenki on ruskettunut kauniisti.

Anna britakakkulevyn jäähtyä (mieluummin kylmässä) ja leikkaa se sitten kahtia. Nosta toinen levy tarjoiluvadille.

Tee Omar-karkeista kastike lämmittämällä 1 dl kermaa kattilassa miedolla lämmöllä johon annat karkkien sulaa (tämä kestää noin 10 minuuttia). Jätä kastike sitten jäähtymään, käytä vaikka kylmäkallea jäähtymisen nopeuttamisessa. Vatkaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa tuorejuuston rakenne sileäksi. Yhdistä hieman jäähtynyt Omar-kastike ja tuorejuusto. Yhdistä sitten kermavaahto ja Omar-tuorejuustoseos keskenään. Lisää vatkaten joukkoon vaniljakreemijauhe. Laita massa pursotuspussiin ja pursottele pohjan päälle. Voit myös ihan vaan levittää täytteen pohjan päälle. Nosta varovasti toinen pohja täytteen päälle. Anna tekeytyä jääkaapissa tunnin pari tai seuraavaan päivään. Koristele kakku halutessasi kermavaahdolla, marjoilla ja syötävillä kukilla.





Terveisin Taru

perjantai 24. heinäkuuta 2020

Possukakku ja possumuffinssit (mansikkakakku ja mansikkamuffinssit)

Moi!
Kummityttömme, veljeni tytär täytti heinäkuun alussa 6-vuotta ♥ Sain tehdä hänelle mieleisensä kastamiset. Tyttö toivoi possu-aiheisia juttuja ja hetken suunniteltuani kysyin olisko tälläiset kivat ja olihan ne! Koska massajutut ei oo mun juttu niin taas mentiin kermapursotuksilla 😃 Toteutin kakun samalla tyylillä kuin aiemmin tekemäni pandakakun. Koristeet tein sitten sokerimassasta. Muffinssit tein samalla tyylillä. Kuvateksteissä kerron lisää! Kyseessä oli kuitenkin ihan mansikkakakku ja mansikkamuffinssit 😊

Onnea vielä rakkaalle kummitytölle ♥♥♥

Äiti-possu ja pikku-possu 😄🐷🐽♥

Koristeet tein sokerimassasta. Silmien keskustat on lakritsista leikatusta viipaleesta tyllalla otettuja paloja. Niitä keskustoja sitten pyörittelin vaikka mistä, mutta tämä oli selkeästi paras 😃 Korvat on tehty sydämen mallisella piparkakkumuotilla.

Kakkuun tein 6 kananmunan vaalean sokerikakkupohjan jonka kostutin vaniljamaidolla. Väliin tuli mansikkahilloa, paljon tuoreita mansikoita ja kermavaahtoa jossa oli pikkuisen rahkaa joukossa. Päälle sitten vielä vaaleanpunaiseksi värjättyä kermavaahtoa ja koristeet 😊


Muffinssit tein tällä ohjeella. Ovat siis mansikkamuffinsseja. Taikinan joukossa on tuoreita mansikan paloja. Päällä on mansikkatomusokerilla maustettua kermaa. Possun kasvot tein valmiista sokerisilmistä ja kärsä ja korvat on vaahtokarkeista 😊 Kärsään piirsin elintarviketussilla sieraimet. Alempana vaihekuva ja ohje.

Kukkuu! 😍


Muffinssien koristeet tein vaahtokarkeista leikkaamalla vaahtokarkin ensin puoliksi. Toiseen puolikkaaseen piirsin sieraimet elintarviketussilla ja toisen puolikkaan leikkasin vielä puoliksi ja siitä sain korvat. Helppoa ja herkullista 😍 Alla kuva muffinsseista ennen koristelua.


Terveisin Taru

maanantai 20. heinäkuuta 2020

Tyttäreni 6-vuotissyntymäpäivien tarjoilut

Moi!
Tässä vihdoin yhteenveto tyttäreni 6-vuotissyntymäpäivistä. Juhlat pidettiin siis poikkeusolojen takia kahdessa erässä. Ensin on kuvia ensimmäisistä juhlista ja lopuksi toisista. Askartelin itse viirinauhan ja infolaput tarjottavista. Kukat hain omasta pihasta ja luonnosta. Jonkin verran ostin rekvisiittaa kuten 6-ilmapallon (ei näy kun yhdessä kuvassa alaosaa...) ja panda-ilmapallon. Kutospallon voin käyttää sitten tammikuussa uudestaan kun vanhempi tyttö täyttää yhdeksän! 😆 Pandateemaa sain myös serveteillä 🐼💕

Tarjolla oli nämä herkut!
Klikkaa nimeä niin pääset ohjeeseen!

Lisäksi oli karkkia ja kaupan karjalanpiirakoita, itsetehtyä raparperimehua ja sekamehua.







🐼Seuraavat kuvat ovat toisista pienemmistä juhlista🐼

Kaikki tarjottavat olivat samoja, pienempiä vain.



Tälläiset infolaput tällä kertaa 😊

Kaikki kukat keräsin omalta pihalta, paitsi lupiinin. Lupiinilla ei ole asiaa meidän pihaan ja aina kun haen sitä tien pielestä niin ajattelen tekeväni hyvän työn kun poistan kukkia luonnosta siementämästä 😃 Kauniita kyllä ovat! Kestävät maljakossa vaan melko vähän aikaa. Nyt kun oli juhlat kahtena päivänä niin kukat sai sitten jo heittää pois...

Terveisin Taru