Moi!
Olen aina halunnut kokeilla kahta asiaa, nyhtöpossua (
Pulled pork) ja itsetehtyjä hampurilaissämpylöitä, nyt sain kivasti yhdistettyä nämä kaksi. Sämpylöiden ohjeen nappasin Suklaapossulta, hänen ohje vaikutti lupaavimmalta. Ohje on alunperin New York Timesin. Nyhtöpossussa katselin eri ohjeita ja lihan maustoin tietysti oman maun mukaan. Esimerkiksi Mimmiltä löytyy
tälläinen ohje possuun. Nyhtöpossu yhdistetään usein bbq-kastikkeeseen, mutta koska meillä ei tästä tykätä, jätin kastikkeen väliin.
Hampurilaisen väliin laitettiin nyhtöpossun lisäksi tomaattia, salaattia, cheddaria ja majoneesia. Herkullista ja täyttävää ;D
2,5 dl vettä
4 rkl maitoa
2 tl kuivahiivaa
2 rkl sokeria
n.8 dl vehnäjauhoja
1½ tl suolaa
2 rkl pehmeää voita
1 muna
Voiteluun:
1 muna
1 tl vettä
(seesaminsiemeniä)
Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva ja sokeri. Jätä seisomaan noin 5 minuutiksi.
Sekoita jauho ja suola, nypi voi jauhojen joukkoon.Sekoita muna vesi-hiivaseokseen ja lisää se jauhojen joukkoon. Sekoita taikinaa yleiskoneella taikinakoukulla, kunnes se kiinteytyy. Kelmuta taikinakulho ja kohota 1-2 tuntia, kunnes se on suurin piirtein kaksinkertaistunut.
Kaada kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle tasolle varovin ottein. Jaa taikina 8 osaan ja muotoile niistä litteitä sämpylöitä uunipellille. Peitä sämpylät liinalla ja kohota 1-2 tuntia.
Laita kylmään uuniin kulho, jossa on pari desiä vettä ja kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele sämpylät vesi-munaseoksella ja ripottele päälle halutessasi seesaminsiemeniä. Paista 10-15 minuuttia.
Nyhtöpossu Tarun tapaan:
n. 2 kg maustamatonta possun kassleria
kunnolla oman maun mukaisia mausteita, minä laitoin:
1 tl suolaa
1-2 tl viispippuria ja mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
2 rkl fariinisokeria
2 valkosipulinkynttä murskattuna
2 rkl soijakastiketta
2 rkl tomaattipyrettä
2 tl kuivattua lipstikkaa
½ dl vettä
Ota liha huoneenlämpöön ½-1 tuntia ennen paistamista. Laita kaikki mausteet ja vesi uunivuokaan ja sekoita ne keskenään. Laita sitten vuokaan liha ja hiero maustetahnaa lihan pintaan jokapuolelle. Paista lihaa tälläisenään uunissa 140 asteessa. Käännä lihakimpale tunnin välein ympäri (helpompaa kuin lihan valelu). Paistoaika yhteensä n. 4-6 tuntia. Peitä uunivuoka tarvittaessa kannella tai foliolla. Anna lihan levätä noin 15 minuuttia ennenkuin kosket siihen ja sitten revi kahdella haarukalla liha suikaleiksi. Liha hajoaa ihan itsellään ja on todella kosteaa. Anna vuoassa olevan liemen imeytyä lihasilpun joukkoon.
2 kiloa lihaa oli melkoinen määrä, eikä keretty kaikkea syömään... Minulla liha oli marinoitu joten suolaa ei tarvittu, lihan saa maustaa silti reilusti, että makua tulee kunnolla. Lihan repimisen jälkeen kaadoin silpun päälle vielä vuoan pohjalla ollutta mausteista nestettä noin 1½dl ja sekoitin sen lihaan kunnolla.
Miten ottaa kaunis kuva revitystä possunlihasta...??? ;D
Liha oli älyttömän mehukasta ja maukasta! Seuraavana päivänä laitettiin sitä kahden paahtoleivän väliin ja käytettiin leipägrillissä, oli ihanaa näinkin. Myöhemmin tein siitä vielä
pitsan.
Terveisin Taru