Tarun Taikakakut

sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Omenaviinerit

Heippa!
Tällä viikolla on tullut leivottua kaikenlaista pakkaseen, niin omaan kuin muidenkin ;) Mm. masaliisaa, banaanikahvikakkua ja kaneli-omenakahvikakkua. Joku päivä löysin pakastimesta voitaikinalevyjä joista tein aivan ihania omenaviinereitä! Ihanasti sopi yhteen kirpsakka sose ja makea vaniljakreemi, nam! :D



Jaoin levyt kolmeen osaan, pursotin päälle itsetekemää omena-karviaissosetta ja vaniljakreemiä, lopuksi päälle ripottelin kanelia ja raesokeria. Sitten paistoin niitä 225 asteessa 14 minuuttia.

Banaanikahvikakku keväisellä kuorrutteella. Ohje kakkuun löytyy täältä.

Terveisin Taru

perjantai 28. maaliskuuta 2014

Perinteiset kaurakeksit

Moi!
Nämä ovat oikeita pikaherkkuja, kun sokerihammasta kolottaa, ainekset vaan sekaisin, kasoja pellille ja uuniin hetkeksi. Keksit ovat rapeita reunoilta, sitkeitä keskeltä ja niin herkullisen makuisia! Ohjeen olen saanut yläasteella kotitalousopettajalta. Muistan kun 14-15-vuotiaana parhaan ystäväni kanssa tehtiin näitä ;D 


Kaurakeksit:
100 g voita
3 dl kaurahiutaleita
2 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhoja
1 kananmuna

Sulata voi kattilassa ja sekoita joukkoon loput ainekset. Laita pellille noin teelusikallisen kokoisia kasoja ja jätä reilusti leviämisvaraa. Paista 200 asteessa 5-8 minuuttia, kunnes keksit alkavat ruskettua reunoilta.


Terveisin Taru

keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Kinkkuhyrrät

Moi!
Tein mökkiviemisiksi pientä suolaista herkkua. Nämä ovat mukavan helppoja ja nopeitakin tehdä. Täytevaihtoehtoja on monta ja vain mielikuvitus on rajana. Ihania suolapaloja kahvipöytään ja juhliin :)


Kinkkuhyrrät: n.24kpl
1 esikaulittu ja laskostettu voitaikina
n. ½ prk aurinkokuivattu tomaatti tuorejuustoa
1 pss savukinkkusuikaleita (150-200g)
1 prk ananasmurskaa
n. 2 dl paahdettua sipulia
paljon juustoraastetta
purjoa
pippuria

Sulata voitaikina ohjeen mukaan. Kaulitse taikinasta iso levy, levitä päälle noin ½ pakettia tuorejuustoa ja ripottele tämän päälle kunnolla juustoraastetta. Ripottele päälle kinkkusuikaleet, pilkottua purjoa ja paahdettua sipulia. Puristele ananaksesta mehua pois ja ripottele sekin vielä päälle, lopuksi rouhi pippuria ja vielä juustoraastetta. Rullaa taikina varovasti rullalle ja leikkaa se n. 2cm siivuihin. Asettele hyrrät varovasti pellille. Tästä taikinasta saa noin 24 hyrrää eli 2 pellillistä. Paista 225 asteessa noin 13-14 minuuttia.

Terveisin Taru

maanantai 24. maaliskuuta 2014

Gluteeniton superminttu-suklaatäytekakku (18cm)

Moikka!
Pieneen herkutteluhetkeen sopii tälläinen minttusuklainen täytekakku. Tämä kakku on samanlainen kuin se jonka tein viime kesänä serkkuni ylioppilasjuhliin, eli alkuperäinen isompi kakku löytyy täältä.
Pohjana on 2 munan gluteeniton sokerikakkupohja kaakaoisena, kostutuksena Frezza Mocca-juomaa ihan vähän, eli vain n. 8 teelusikallista per kerros. Välissä superminttusuklaatäyte, päällä ganache ja reunoilla suklaakermapursotukset. Kakku riittää noin 8 hengelle.



                             Minttusuklaatäyte 18cm kakkuun:
2 dl kermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1/3 dl sokeria
2 rkl vihreää minttulikööriä 
3 liivatelehteä 
60 g Marabou minttukrokanttisuklaata 
pieni pisara vihreää elintarvikeväriä 

1. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. 
2. Vaahdota vispikerma ja vatkaa joukkoon tuorejuusto. Pilko minttusuklaa paloiksi. 
3. Kuumenna minttulikööri kupissa mikrossa ja liuota kylmästä vedestä puristetut liivatelehdet siihen. 
4. Kaada liivateliuos ohuena nauhana täytteeseen kokoajan sekoittaen, jos haluat täytteestä vihreämpää, sekoita siihen hieman vihreää elintarvikeväriä. 
5. Sekoita sokeri ja paloitellut minttusuklaat joukkoon ja kaada täyte pohjan päälle. Anna kakun hyytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai yön yli. 

Suklaaganache:
30 g tummaa suklaata 
30 g maitosuklaata 
1/3 dl kermaa 

Marmorointiin valkoista suklaata 

1. Kuumenna kermaa kulhossa mikrossa ja rouhi suklaat pieniksi. 
2. Kun kerma on kuumaa lisää rouhittu suklaa ja sekoittele varovasti. Lämmitä massaa aina tarvittaessa niin kauan, että suklaat on sulaneet. 
3. Kaada kakun päälle. 

Suklaakerma:
3 dl kermaa 
3 rkl kaakaojauhetta 
3 rkl tomusokeria 

Samalla kun vatkaat kermaa, sihtaa joukkoon pikku hiljaa kaakaojauhe ja tomusokeri. 

Kakku ennen päällisiä.

Terveisin Taru

Minttusuklaatäyte 24-26cm täytekakkuun

Minttusuklaatäyte:
6 dl kermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sokeria
6-8 rkl vihreää minttulikööriä *
6 liivatelehteä
100 g minttusuklaata (käytän marabou minttukrokanttisuklaata tähän)
pieni pisara vihreää elintarvikeväriä

1. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.
2. Vaahdota vispikerma ja vatkaa joukkoon tuorejuusto. Pilko minttusuklaa paloiksi.
3. Kuumenna minttulikööri kupissa mikrossa ja liuota kylmästä vedestä puristetut liivatelehdet siihen. Jos haluat alkoholin pois, keitä likööriä kattilassa hetki.
4. Kaada liivateliuos ohuena nauhana täytteeseen kokoajan sekoittaen, jos haluat täytteestä vihreämpää, sekoita siihen hieman vihreää elintarvikeväriä.
5. Sekoita sokeri ja paloitellut minttusuklaat joukkoon ja kaada täyte pohjan päälle. Anna kakun hyytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai yön yli.


Täyte on muokattu Ulla Svenskin superminttujuustokakusta tästä.
Minun tekemä juustokakku löytyy täältä.
Alla oleva täytekakku löytyy täältä.



* Olen käyttänyt näitä likööreitä:
-Gabriel Boudier Creme De Menthe-minttulikööri 
-Marie Brizard-minttulikööri 


Kuvat lainasin netistä.

Terveisin Taru

lauantai 22. maaliskuuta 2014

Gluteeniton suklaakakku suklaatäytteellä

Hei!
Minun piti testata gluteenitonta kakkupohjaa tulevaa kakkuprojektia varten. Olen nyt tehnyt niin paljon kermakakkuja, että oli heti aivan varmaa etten ainakaan kermakakkua siitä tee :D Päässä pyöri ajatus todella suklaisesta kakusta ja sellaisen sitten toteutinkin. Gluteenitonpohja ei ollut tähän tarkoitukseen kaikkein paras vaihtoehto pehmoisuutensa takia ja kakku meinasikin ottaa nokkiinsa kaikesta siirtelystä. Kostutin pohjaa hieman maidolla ja jälkiviisaana voin todeta ettei gluteenitonpohja tarvitse kostutusta ehkä ollenkaan, koska kostutuksen takia kakku oli entistä höttöisempi. Suutuntuma oli kyllä pehmoinen, mutta liikuttelu rikkoi kakun helmat. Hieman kärsineet helmat sain onneksi siistittyä strösseleillä ja kakku oli älyttömän herkullista, joten kannatti kokeilla tälläistäkin! ;D

Tein tavallisen sokerikakkupohjan gluteenittomana. Pohjan ohje toimi täydellisesti myös gluteenittomista jauhoista. Pohjaan laitoin 60% gluteenittomia jauhoja ja 40% perunajauhoja, lisäksi laitoin vielä 2 rkl kaakaojauhoja, leivinjauhetta en laittanut, eikä sitä mielestäni tarvita. Väliin laitoin vadelmahilloa ja suklaatäytettä. Päällä ganache tummasta suklaasta, suklaakermapursotukset ja suomalaisia luomuvadelmia ja helmassa on suklaaströsseliä.


Suklaatäyte:
 (20cm kakun molempiin väleihin)

2 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
140 g tummaa suklaata

Vatkaa kerma. Sulata suklaa ja anna sen jäähtyä hetki. Vatkaa sula suklaa tuorejuustoon muutamassa erässä. Lopuksi vatkaa kermavaahto ja tuorejuusto-suklaaseos yhteen.
(24cm-26cm kakkuun: tuplaa ohje)


Ganache:
½ dl vispikermaa
140 g tummaa suklaata

Kuumenna kermaa kulhossa mikrossa ja rouhi suklaat pieniksi. Kun kerma on kuumaa lisää rouhittu suklaa ja sekoittele varovasti. Lämmitä massaa aina tarvittaessa niin kauan, että suklaat on sulaneet. Anna jäähtyä hetki ennen kakun päälle kaatamista. Ganachen alle sivelin hieman vadelmamarmeladia. Vaihekuvia ganachen laitosta löytyy täältä.




Täyte ei tahdo erottua pohjasta, mutta tarkkaan jos katsoo niin kerrokset näkyvät :D
Täyte oli ihanan pehmoista ja suklaista!

Terveisin Taru

torstai 20. maaliskuuta 2014

Täytekakku lime-valkosuklaatäytteellä

Moi!
Sain tehdä ystäväni kummipojan nimiäisiin täytekakun. Kakku matkasi pitkän matkan juhlapaikalle, mutta onneksi kuski oli hyvä eikä kakku kärsinyt matkan aikana ;D 
Pohjana kakussa on 5 munan sokerikakkupohja (24cm) joka on kostutettu sokerimaidolla. Täytteenä lime-valkosuklaatäyte ja pursotukset ovat laktoositonta vispikermaa. Kaikki koristeet ovat sokerimassaa. Kakku on tehty toiveiden mukaan.
Onnea Tuukka Einarille ja perheelle <3




Terveisin Taru

Lime-valkosuklaatäyte 24-26cm täytekakkuun

Lime-valkosuklaatäyte:
2 prk Valion valkosuklaa-limerahkaa
4 dl kuohukermaa
2 (-3) limen kuori + mehu
1 dl sokeria
4 liivatelehteä
70 g valkosuklaata raastettuna tai rouhittuna


Laita liivatelehdet likoamaan ja vatkaa kerma ja sokeri. Lisää rahka. Pese limet hyvin ja raasta kuoret vaahdon joukkoon. Purista limeistä mehut ja lämmitä n. ½ dl mehua mikrossa lasissa, loput mehut voit lisätä sellaisenaan täytteeseen. Lisää pehmenneet liivatelehdet kuumaan mehuun ja kaada ohuena nauhana täytteeseen.
Jos laitat kolme limeä täytteeseen, sovella sokerin määrää maistelemalla täytettä.





Terveisin Taru

tiistai 18. maaliskuuta 2014

Brownies-vadelma-leivokset

Hello!
Viime perjantaina piti vikkelään keksiä ja tehdä kastamista kahvipöytään. Herkun piti olla siis nopeaa ja helppoa, siksi päädyin tekemään näitä brownies-leivoksia. Olen aikaisemminkin tehnyt pikkuisen erilailla näitä ja ne leivokset löydät täältä. Nämä leivokset ovat todella herkullisia jos pohjaa ei onnistu paistamaan liikaa jolloin se kuivuu. Pohja on ohut joten se jäähtyy nopeasti ja on näin pian valmis kasattavaksi. Kostutin pohjaa maidolla, tällä tavalla pohja on vieläkin kosteampi. Marmeladi pohjien välissä myös mehevöittää leivosta. Päälle pursotin suklaakermaa ja lopuksi koristelin leivokset vadelmilla. Muista käyttää aina kotimaisia vadelmia jos ne syödään kuumentamatta. Minä ostin viime kesänä luomutilalta vadelmia ja ne ovat kyllä olleet todella mahtavia ja varsinkin koristeina! Vadelmat pysyivät nytkin kauniina leivosten päällä, eivät vettyneet tai muutakaan sulaessaan :) Prismat ainakin myy pakasteena suomalaista vadelmaa.


Ohjeet 12 leivokseen:
Pohjan ohje ja leivosten teko-ohje löytyy täältä.
Välissä on vadelmamarmeladia.
Pursotukset on suklaakermaa: 
2 dl kermaa + 2 rkl kaakaojauhetta (tummaa, leivontaan tarkoitettua) + 2 rkl tomusokeria, vatkaa kerma ja samalla siivilän läpi sihtaa joukkoon kaakaojauhe ja tomusokeri.
Päällä koristeina kotimaisia luomuvadelmia.



Terveisin Taru

sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Täytekakku passiontäytteellä

Moi!
Tuttavaperheelle tein täytekakun juhlistamaan kahta syntymäpäivää. Kakussa on 5 munan (24cm) vaalea sokerikakkupohja jonka kostutin vaniljamaidolla. Täytteenä on raikas passiontäyte, päällä persikkaa ja pursotukset ovat laktoositonta vispikermaa. Koristeena sokeromassakukkasia. Kiva keväisen näköinen ja makuinen kakku :)




Terveisin Taru

perjantai 14. maaliskuuta 2014

Bostonkakku suklaakahvikuorrutteella

Hei!
Meillä oli viime sunnuntaina pullapäivä lasten kanssa. Halusin pitkästä aikaa tehdä bostonkakkua, että pääsen jakamaan kanssanne tämän taivaallisen hyvän kuorrutteen ohjeen. Omasta päästä olen tämän joskus kehitellyt, jos tuo nyt kehittelyä vaatii kunhan nyt aineksia olen sekoittanut keskenään, mutta tässä lopputuloksessa on kuitenkin ainesten suhteet hiottu täydellisiksi! ;D Tein ½ litran pullataikinasta peruskanelikierteitä joista tein 24cm ja 18cm bostonkakut, pellillisen kierrepullaa. Paistoin kakkuja n.20 minuuttia. Tämä kanelipullan ja kuorrutteen yhdistelmä on todella mehevää ja koukuttavan ihanaa! Suosittelen kokeilemaan!


Suklaakahvikuorrute Bostonkakulle 
1½ dl tomusokeria
3-4 rkl kaakaotomusokeria
½ tl kanelia
3 rkl kahvia

Sekoita kaikki ainekset yhteen ja valuttele kuorrute lusikalla jäähtyneen kakun päälle.
Tällä määrällä kuorruttelin nuo 2 kakkua, mutta voi koko kuorrutteen laitella yhdellekin kakulle ;) Voit myös kuorruttaa yksittäisiä kierrepullia tällä! Namia!!!


Terveisin Taru

keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Prinsessatäytekakku mansikkatäytteellä

Moi!
Ystäväni lapsenlapselle sain tehdä 3-vuotissynttäreille täytekakun prinsessa-teemalla :) Kakussa on valmiskuva joka on vohvelia. Pohjana on 5 munan vaalea sokerikakkupohja joka on kostutettu vaniljamaidolla. Täytteenä on Kinuskikissan raikas mansikkatäyte ja pursotukset ovat laktoositonta vispikermaa joka on värjätty vaaleanpunaiseksi. Herkkä ja tyttömäinen ruusupursotus sopii hyvin prinsessan kakkuun :)

Valmiilla vohvelikuvilla saa helposti kivan kakun ja kuva säilyykin hienona pari päivää. Kakkuun sivellään ensimmäisenä tasainen kermakerros. Kuva asetellaan kermalle ja silitetään kädellä keskeltä reunoja päin kermaan kiinni niin, että samalla mahdolliset ilmakuplat poistuvat. Kuva kipristyy heti reunoilta, eikä sitä kannata heti painella alas ettei kuva rikkoudu. Odotetaan pari minuuttia, että kuva pehmenee ja sitten painellaan reunat varovasti takaisin kiinni kermaan. Sen jälkeen kakku on valmis koristeltavaksi tai pursoteltavaksi. 
Kuva on todella ohut, miedon makuinen ja suussa hivenen outo ja liukas. Mutta niinkuin monella jää marsipaanit ja sokerimassat lautasen reunalle, voi tämänkin sinne jättää jos koostumus häiritsee. Mielestäni se on pieni paha verrattuna siihen kuinka hienoja kuvat ovat. Vohvelikuva saisi olla kakun päällä vähintään 4 tuntia ennen tarjoilua, että se pehmenee tarpeeksi. 




Kakku vaihtoi omistajaa jo edellisenä iltana tarjoilupäivästä, joten en voinut koristella kakkua vaan annoin mukaan teemaan sopivia perhosia jotka sitten asetettiin kakkuun juuri ennen tarjoilua.

Terveisin Taru

maanantai 10. maaliskuuta 2014

Raparperi-valkosuklaajuustokakku (18cm)

Heippa!
Tein kokeilun vuoksi raparperista juustokakun. Idea raparperijuustokakusta on hautunut jo pidempään ja nyt, kun oli nimipäivätkin niin oli hyvä syy leipoa ;) Kakku oli mielestäni ihan hyvää. Mies tykkäsi enemmän. Jälkiviisaana en ehkä laittaisi täytteeseen raparperia, kakku olisi ollut pehmoisempi pelkällä valkosuklaatäytteellä ja kiille olisi riittänyt tuomaan raparperin maun. Sokeria laitoin sen verran, että oikein makean ystävä ehkä irvistelisi joten jokainen maistelkoon sokerin määrän itselleen oikeaksi. Hauskan näköinen kakku kuitenkin, vihreän kiilteensä ansiosta :D


Raparperi-valkosuklaajuustokakku:
Pohja:
120 g kaurakeksejä
50g voita

Täyte:
2 dl kermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl raparperisosetta
n.1 dl sokeria (oman maun mukaan)
2 tl vaniljasokeria
70 g valkosuklaata
4 liivatelehteä
½ dl raparperien sulatuslientä

Kiille:
1 dl raparperin paloja
½ dl vettä
n. 1½ dl sokeria
pienen pieni pisara vihreää elintarvikeväriä
2 liivatelehteä
Pursotukseen 1 dl kermaa

Murskaa kaurakeksit ja lisää sulatettu voi. Painele 18cm vuoan pohjalle. Juustokakkujen tekovinkkejä löydät tästä linkistä. Laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa kun teet täytteen. 

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen ja vatkaa kerma ja sokerit. Sulata suklaa mikrossa sekoittaen 20 sekunnin välein (valkosuklaa palaa tosi helposti ja on sen jälkeen käyttökelvotonta) Anna suklaan jäähtyä muutamia minuutteja ja sekoita sitten joukkoon tuorejuusto. Sekoita kermavaahto ja suklaa-tuorejuustoseos yhteen. Lisää sitten raparperisose. Kiehauta raparperien sulatuslientä lasissa mikrossa ja sulata liivatteet siihen. Lisää se ohuena nauhana täytteeseen ja kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä tunti ennenkuin lisäät kiilteen.

Valmista kiille. Kuumenna raparperit ja vesi kiehuvaksi ja anna kiehua kunnes raparperit hajoavat. Lisää sokeri ja sekoita kunnes sokeri liukenee ja liemi kirkastuu. Liota liivatteita kylmässä vedessä n.5 minuuttia ja liota ne sitten raparperisoseeseen, anna jäähtyä hetken ja levitä sitten kakun pinnalle. Anna hyytyä vähintään 4 tuntia tai mielellään yön yli.



Terveisin Taru

sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Savulohitahna ruissipseillä

Hei!
Tein siskon vauvakutsuille lohitahnan ruissipsien kanssa. Nämä kannattaa pursotella juuri hetkeä ennen tarjoilua koska sipsit pehmenee todella nopeasti. 
Nämä ovat sitten todella katoavaa sorttia ;D


Savulohitahna:
400 g maustamatonta tuorejuustoa
120 g ranskankermaa
1 dl kermaa
400 g savukalaa
ruukku tilliä
ruukku ruohosipulia
mustapippuria
sitruunanmehua

2 pss ruissipsejä (Linkosuo)

Sekoita tuorejuusto, ranskankerma, kerma, sitruunanmehu, silputut yrtit ja pippuri keskenään. Käy kala haarukalla ja veitsellä läpi ettei tahnaan eksy ruotoja ja lisää kala tahnan joukkoon. Jos tahna tuntuu vahvalta, voit lisätä vielä kermaa. Pursottele / laita lusikalla tahnaa sipsien päälle juuri ennen tarjoilua. Tällä määrällä herkuttelee ainakin 8 ihmistä.

Leipurin pieni suolainen huikopala ;D 

Terveisin Taru

perjantai 7. maaliskuuta 2014

Vaippakakku 3

Heips!
Tehtiin siskon kanssa vaippakakku yhdelle siskoista joka odottaa ensimmäistä vauvaansa. Pidettiin hänelle myös vauvakutsut. Ihana ilta naisseurassa ja ihanaa hössöttämistä pientä ihmistä varten <3 Vaippakakku on kiva lahja, näin kokeneemmat  äidit saavat auttaa tulevaa äitiä kaiken tarpeellisen hankinnassa. Pientä salapoliisityötä tietysti tarvittiin, että tiedettiin ostaa kakkuun oikeat ja puuttuvat asiat ;) Vaippakakku on mielestäni myös todella näyttävä lahja, esimerkiksi juuri vauvakutsuihin lahjaksi tai viemisiksi perheeseen johon on juuri syntynyt vauva! Pitää vaan miettiä millaiset tavarat kannattaa kakkuun hommata ja onko lapsi perheessä ensimmäinen vai toinen.

Sisko hommasi kaikki tarvittavat "ainekset" ja teki itse ihanan kortin kakkuun <3 Yhdessä hänen luonaan kasattiin kakku. 

Kuvat edestä ja takaa. Kakku on kasattu rullatun vauva-lehden ympärille. Vaippakakun tekokuvia olen laittanut jo aikaisemmin blogiin.

Terveisin Taru

keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Hampurilaissämpylät ja nyhtöpossu

Moi!
Olen aina halunnut kokeilla kahta asiaa, nyhtöpossua (Pulled pork) ja itsetehtyjä hampurilaissämpylöitä, nyt sain kivasti yhdistettyä nämä kaksi. Sämpylöiden ohjeen nappasin Suklaapossulta, hänen ohje vaikutti lupaavimmalta. Ohje on alunperin New York Timesin. Nyhtöpossussa katselin eri ohjeita ja lihan maustoin tietysti oman maun mukaan. Esimerkiksi Mimmiltä löytyy tälläinen ohje possuun. Nyhtöpossu yhdistetään usein bbq-kastikkeeseen, mutta koska meillä ei tästä tykätä, jätin kastikkeen väliin.

Hampurilaisen väliin laitettiin nyhtöpossun lisäksi tomaattia, salaattia, cheddaria ja majoneesia. Herkullista ja täyttävää ;D


Hampurilaissämpylät: (Suklaapossun blogista
2,5 dl vettä
4 rkl maitoa
2 tl kuivahiivaa
2 rkl sokeria
n.8 dl vehnäjauhoja
1½ tl suolaa
2 rkl pehmeää voita
1 muna

Voiteluun:
1 muna
1 tl vettä
(seesaminsiemeniä)

Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva ja sokeri. Jätä seisomaan noin 5 minuutiksi.
Sekoita jauho ja suola, nypi voi jauhojen joukkoon.Sekoita muna vesi-hiivaseokseen ja lisää se jauhojen joukkoon. Sekoita taikinaa yleiskoneella taikinakoukulla, kunnes se kiinteytyy. Kelmuta taikinakulho ja kohota 1-2 tuntia, kunnes se on suurin piirtein kaksinkertaistunut.
Kaada kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle tasolle varovin ottein. Jaa taikina 8 osaan ja muotoile niistä litteitä sämpylöitä uunipellille. Peitä sämpylät liinalla ja kohota 1-2 tuntia. 
Laita kylmään uuniin kulho, jossa on pari desiä vettä ja kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele sämpylät vesi-munaseoksella ja ripottele päälle halutessasi seesaminsiemeniä. Paista 10-15 minuuttia.


Nyhtöpossu Tarun tapaan:
n. 2 kg maustamatonta possun kassleria

kunnolla oman maun mukaisia mausteita, minä laitoin:
1 tl suolaa
1-2 tl viispippuria ja mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
2 rkl fariinisokeria
2 valkosipulinkynttä murskattuna
2 rkl soijakastiketta
2 rkl tomaattipyrettä
2 tl kuivattua lipstikkaa
½ dl vettä

Ota liha huoneenlämpöön ½-1 tuntia ennen paistamista. Laita kaikki mausteet ja vesi uunivuokaan ja sekoita ne keskenään. Laita sitten vuokaan liha ja hiero maustetahnaa lihan pintaan jokapuolelle. Paista lihaa tälläisenään uunissa 140 asteessa. Käännä lihakimpale tunnin välein ympäri (helpompaa kuin lihan valelu). Paistoaika yhteensä n. 4-6 tuntia. Peitä uunivuoka tarvittaessa kannella tai foliolla. Anna lihan levätä noin 15 minuuttia ennenkuin kosket siihen ja sitten revi kahdella haarukalla liha suikaleiksi. Liha hajoaa ihan itsellään ja on todella kosteaa. Anna vuoassa olevan liemen imeytyä lihasilpun joukkoon.

2 kiloa lihaa oli melkoinen määrä, eikä keretty kaikkea syömään... Minulla liha oli marinoitu joten suolaa ei tarvittu, lihan saa maustaa silti reilusti, että makua tulee kunnolla. Lihan repimisen jälkeen kaadoin silpun päälle vielä vuoan pohjalla ollutta mausteista nestettä noin 1½dl ja sekoitin sen lihaan kunnolla. 

Miten ottaa kaunis kuva revitystä possunlihasta...??? ;D
Liha oli älyttömän mehukasta ja maukasta! Seuraavana päivänä laitettiin sitä kahden paahtoleivän väliin ja käytettiin leipägrillissä, oli ihanaa näinkin. Myöhemmin tein siitä vielä pitsan

Terveisin Taru

Nyhtöpossupitsa

Moikka!
Tein nyhtöpossusta pitsaa ja se oli kyllä hyvää! Yllätyksekseni lapsetkin tykkäsivät tästä tosi paljon! :) Kuva ei kyllä ihan anna oikeutta tälle herkulle...
Toisenlainen nyhtöpossupitsa löytyy Katjalta.




Rukiinen pitsapohja: 
Ohjeella saa pellillisen kokoisen tosi ohuen pitsan 
1 ½ dl vettä 
15 g tuorehiivaa (tai 2tl kuivahiivaa, 6g eli 1/2 pussia) 
½ tl suolaa 
2 rkl rypsiöljyä 
2,5 dl vehnäjauhoja 
0,5 dl ruisjauhoja 

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy ja jauhot. Alusta taikina tasaiseksi ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi (noin puoli tuntia). Painele jauhotetuilla sormilla taikina pellille, auta tarvittaessa kaulimella. Taikina on ihanan pehmeää ja leviää kyllä hyvin.

Tomaattikastike pitsalle:
2½ dl tomaattimurskaa
1 valkosipulinkynsi murskattuna
basilikaa 
timjamia 
½ tl suolaa 
1 rkl fariinisokeria tai siirappia 
mustapippuria 

Sillä aikaa kun taikina kohoaa, tee kastike. Keitä aineksia hetken kasaan ja soseuta lopuksi sauvasekoittimella. Raasta juusto ja valmistele täytteet. 
Tätä kastiketta teen aina mututuntumalla ja aineksista joita sillä hetkellä kotona on, mutta suurinpiirtein nämä kuuluvat aina vakioaineksiin. 
Päälle laitoin tällä kertaa paljon juustoraastetta, nyhtöpossua ja paprikaa. 
Paista 250 asteessa n.10 minuuttia. 

Terveisin Taru

maanantai 3. maaliskuuta 2014

Kaksospoikien mansikkakakku

Moi!
Sain tehdä pienten kaksospoikien ensimmäiseen synttärijuhlaan täytekakut. Äidin toiveena oli saada tälle hopeiselle tarjottimelle 2 kakkua joita yhdistää silta. Kaiken muun sain itse päättää. Tein kaksi 20cm:stä 3 munan vaaleaa sokerikakkupohjaa jotka kostutin maidolla. Kakkujen täytteenä on Kinuskikissan kirjasta raikas mansikkatäyte, johon ohjeesta poiketen laitoin 1 dl enemmän mansikkasosetta ja 1 dl enemmän kermaa. Koristeet on marsipaanin ja sokerimassan sekoitusta ja pursotukset ovat vispikermaa. Kakut ovat laktoosittomia.

Paljon onnea 1-vuotiaille Leeville ja Valtterille! :)




Terveisin Taru

lauantai 1. maaliskuuta 2014

Kinkku- ja Kalavoileipäkakut

Moikka!

Eetun kastajaisiin tein täytekakun lisäksi myös voileipäkakut. Kinkkukakku ja kalakakku ovat molemmat Pullahiiren ohjeilla tehtyjä. Ohje pyöreään kinkkukakkuun löytyy täältä
Nämä ovat sitten mahdottoman herkullisia! :D







Terveisin Taru