Heippa!
Tälläinen klassikko tuli tehtyä tyttären synttäreille. Saatiin sukulaisten kanssa tutustua uuteen leivonnaiseen :) Innostuin kakusta, kun näin sen Hannan Unelmaa leipomassa-blogissa. En tehnyt kakkua hänen ohjeella jota oli muokattu vaan etsin perusohjeen netistä. Ohje löytyi Maku.fi-sivuilta. Ensi kerralla kyllä teen pohjan niinkuin Hanna teki, enkä ala erikseen noita pohjia tekemään. Hannan ohjeessa pohja paistuu tasaisemmin ja helpommin, kun se tehdään yhdelle pellille. Selvitän tätä asiaa tarkemmin alla olevassa ohjeessa.
Taas on siis leipomisyleissivistys yhdellä kakulla viisaampi!
Ja kokosin teille tähän mukavan tietopaketin Ellen Svinhufvudin kakusta :D
Kirjoitan nyt tähän meidän mielipiteitä ja huomioita kakusta, koska itse niitä kovasti yritin netistä etsiä eikä niitä meinannut millään löytyä. Kakkua ei ole nimittäin ihan kauhean paljon tehty blogeissa. Muutama aidon oloinen ohje löytyi. Yksi ohje oli Ullan Unelmasta, yksi oli juuri tämä käyttämäni Maku.fi sivustolta löytynyt ohje. Myös Hannan video auttoi paljon! Monessa kuvassa myös toistui tälläinen koristelu jossa oli vihreästä marsipaanista tehty rusetti kakun ympärillä ja vaaleanpunainen ruusu keskellä koristeena. Käytin sitten tätä koristelua sen helppouden ja kauneuden takia :D
Nappasin kesken juhlien leikatusta kakusta kuvan (alla) jotta näette millainen kakku on sisältä. Kakussa oli eri kerroksia marengista ja kreemistä, mutta suutuntuma oli yhtä samaa makeaa massaa: rapeaa ja sitkeää marenkia, lempeää kahvin makua ja paahdetun mantelin aromia. Niin ihanaa! Alunperin kun päätin kakun tehdä ajattelin ettei kakku ollut ihan tyypillinen kakku jonka normaalisti leipoisin, mutta halusin tehdä jotain erilaista josta muut voisivat tykätä. Ja saatiin kakusta mukavaa jutunjuurtakin. Kakku kuitenkin kaatoi kaikki ennakkoluuloni ja monen muunkin! Rakenne oli todella koukuttava ja maku herkullinen ja kakkua tulikin sitten syötyä useana päivänä. Kakku myös parani kokoajan vanhetessaan! Ja viimeisestä palasta jo oikein porukalla tapeltiin! ;D Kakkua on aika helppo kuvailla, mutta silti sanoisin, että se pitää itse kokea. Ihana herkku! ♥
Ellen Svinhufvud kakku
Pohjat:
6 kpl valkuaista
3 ½ dl tomusokeria
150 g mantelijauhetta
Mokkatäyte ja kuorrutus:
3/4 dl sokeria
1 ½ dl kahvijuomaa (1½dl vettä + 1rkl pikakahvia)
1 ½ dl kahvikermaa (vispikermaa)
300 g voita
100 g mantelijauhetta
Pinnalle:
80 g mantelilastuja
½ dl tomusokeria
Kuumenna uuni 125-asteeseen. Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
Sekoita mantelijauhe varovasti vaahdon joukkoon. Levitä vaahto 4 levyksi (à 15 x 22 cm) kahdelle leivinpaperoidulle uunipellille. (tai koko massa yhdelle pellille ja tämä laatta jaetaan sitten neljään osaan)
Nosta pellit uunin ala- ja yläosiin. Paista noin 1 ½ tuntia. Vaihda peltien paikkaa pari kertaa kypsennyksen aikana.
Irrota levyt varovasti lastan avulla lämpiminä ja nosta ritilöille jäähtymään.
Vaikka vaihtelin peltien paikkaa, marenkilevyt kypsyivät eritavalla. Jouduin noita vaaleampia levyjä pitämään hieman kauemmin uunissa jotta sain ne irti leivinpaperista.
Vasemmassa kuvassa massa on vasta levitetty paperille ja oikeassa kuvassa on kypsät levyt jäähtymässä.
Kreemi: Sekoita sokeri kuumaan kahviin ja jäähdytä kylmäksi. Lisää kerma. Vatkaa seos ohuena nauhana huoneenlämpöiseen voihin, koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Lisää jauhettu manteli loppuvaiheessa.
Kokoa kakku. Nosta pohja tarjoiluvadille ja levitä sille nuolijalla mokkatäytettä. Tee loput kerrokset ja levitä täytettä myös päällimmäiselle levylle ja kakun reunoille.
Paahda mantelilastut kuivalla pannulla vaaleanruskeiksi ja anna niiden jäähtyä täysin. Ripottele mantelilastuja kakun päälle ja painele niitä myös kakun reunoille. Siivilöi päälle tomusokeria (unohdin tämän...).
Säilytä Ellen Svinhufvudin kakku jääkaapissa tarjoiluun asti.
Kakun historiaa
Ellen Svinhufvud oli Suomen tasavallan kolmannen presidentin, Pehr Evind Svinhufvudin vaimo. Maamme vaikeiden 30-luvun lamavuosien läpi luotsannut ”Ukko-Pekka” tunnettiin perinteitä kunnioittavan miehenä, joka ennen maamme itsenäistymistä karkotettiin Siperiaan periaatteidensa vuoksi. Sinne matkusti myös uskollinen Ellen, koska ei halunnut hylätä miestään.
”Ukko-Pekkansa” presidenttikauden aikana 30-luvulla Ellen otti tavakseen järjestää presidentinlinnassa kahvikutsuja, joissa maamme eturivin naiset kohtasivat ja vaihtoivat ajatuksia. Kutsujen tarjoilut vaihtuivat kunnes maamme ensimmäinen rouva löysi kakun, jonka herkullista ja täyteläistä makua ei voinut ylittää. Sille hän päätti pysyä yhtä uskollisena kuin miehelleenkin. Silloisen kondiittorin pyynnöstä Ellen antoi nimetä kakun mukaansa.
Myöhempinä vuosikymmeninä Ellen Svinhufvud -kakusta muodostui käsite ja suomalaisten suosikkikakku, jolle ei todellista haastajaa ole koskaan löytynyt. Kakun alkuperäisen valmistajan lopetettua toimintansa vuonna 2008 näytti hetken siltä, että kaikki hyvä loppuisi aikanaan.
Billnäsin ruukki toi kakun takaisin
Billnäsin ruukki palautti vuoden verran tuotannosta pois olleen, Presidentinlinnan itsenäisyyspäiväjuhlien itseoikeutetun juhlaleivonnaisen takaisin suomalaisiin kahvipöytiin. Kakku on leivottu alkuperäisen reseptin mukaan sitä aiemmin valmistaneiden kondiittorimestarien tarkkoja ohjeita noudattaen.
-----------------------------------------------
Wikipedia:
Ellen Svinhufvudin kakku oli Ellen Svinhufvudin (1869–1953), Suomen kolmannen presidentin Pehr Evind Svinhufvudin puolison, mukaan nimetty kakku. Ellen Svinhufvud loi myös käsitteen "Maan äiti". Hän piti erityisesti Konditoria Stellan mantelimarenkikakusta ja tarjosi sitä myös mielellään presidentinlinnan vieraille. Konditoria Stellasta kysyttiin, voisivatko he nimetä kakun presidentin rouvan mukaan. Lupa myönnettiin ja niin kakku sai nimensä. Ellen Svinhufvud -kakusta tuli konditoria Stellan suosituin kakku. Kotikokki-lehti julkisti kakun reseptin sivuillaan vuonna 1956. Konditorio Stella esitteli siinä ykköstuotteensa, jotta maaseuduillakin asuvat voisivat itse valmistaa tätä kakkua.
Stella rekisteröi kakun tuotenimen Ellen Svinhufvudin kakku vuonna 1994. Stockmann lopetti Stella konditorian rekisteröimän kakun myynnin ja alkoi tarjota asiakkaille omaa Sans Rival -mantelikakkua Ellen Svinhufvud -kakkuna. Asiasta alkoi oikeudenkäynti, jonka Konditorio Stella voitti, sillä oikeuden päätös oli, ettei Stockmann voinut käyttää rekisteröityä nimeä oman kakkuversionsa nimenä. Koska Stockmannin tilaukset olivat muodostaneet kolmasosan Konditoria Stellan tuloista, konditorio meni konkurssiin, kun tilaukset loppuivat. Kakun oikeudet siirtyivät Raaseporissa toimivalle Billnäsin ruukin omistajalle Management Events -yhtiölle.
Terveisin Taru