Moi!
Niin kauan kuin muistan on äitini tehnyt karjalanpiirakoita, mutta ikinä en ole itse niitä tehnyt. Myös pari siskoani tekee niitä, mutta jostain syystä tämä on minulta mennyt ihan ohi. Halusin nyt korjata asian ja äiti pitikin minulle pienimuotoisen karjalanpiirakkakoulun. Äiti kaulitsi taikinan ja minä täytin ja rypytin kaikki piirakat. Mukavasti meni muutama tunti tehdessä ja lopuksi syödessä. Miten itsetehdyt karjalanpiirakat voikin olla niin hyviä??? Rapeita, mehukkaita ja suussasulavia :) Ja minä olen tietysti niin onnellinen uudesta opitusta taidosta!
Karjalanpiirakat n.25 kpl
Riisipuuro:
3-4 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
½ (-1) tl suolaa
(1 kananmuna)
Kiehauta vesi, lisää riisit ja keitä (teflon- tai haudutuskattilassa) kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito ja anna kiehua hiljalleen kannen alla välillä sekoittaen noin 40 minuuttia. Mausta puuro lopuksi suolalla. Kun teet puuron piirakoita varten se saisi olla hieman normaalia suolaisempaa jotta piirakat maistuvat. Anna puuron jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja lisää siihen kananmuna rakennetta ja kiiltoa antamaan. Kananmuna ei ole kuitenkaan välttämätön.
Pohjataikina:
2 dl vettä
4 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
Vaivaa kaikki ainekset tasaiseksi.
Tee taikinasta 2 pötköä ja paloittele ne pieniin paloihin, yhteensä noin 25 palaan. Pyöritä jokainen pala palloksi ja kaulitse pyöreäksi ja ihan ohueksi. (Suojaa pallerot kuivumiselta leivonnan aikana liinalla tai kelmulla) Laita kaulitun taikinan keskelle reilu ruokalusikallinen puuroa, tasoita puuroa hieman ja rypytä piirakka omalla tyylilläsi karjalanpiirakaksi. Paista kuumassa uunissa rapeiksi. 250-275 asteessa noin 10 minuuttia.
Me paistettiin 250 asteessa noin 13-14 minuuttia.
Vielä kun piirakat on kuumia, sivele niihin pullasutilla sulatettua voita.
Herkuttele tuoreena munavoin kera :)
Rypyttää en osannut ja nimesinkin tyylini "nypyttämiseksi". Eli nostin reunat sivuilta puuron päälle ja nipistin taikinaan rypyt. Kauniita tuli näinkin :) Tuoreina piirakat on kyllä niin ihanan rapsakoita!
Mimmin blogista löysin kivan vanhan sanonnan, jossa väitetään että karjalanpiirakasta näkee tekijänsä muodot. Hoikka tekijä tekee piirakoista sellaisia, että hädintuskin puuroa näkee ja pulskempi sellaisia, että puuroa näkyy leveästi. Mulla tuo puuro selvästi levenee keskeltä ;D
Terveisin Taru