Tarun Taikakakut

torstai 27. helmikuuta 2014

Täytekakku kastejuhlaan

Moi!
Tein viikonloppuna Eetun kastajaisiin tämän täytekakun ja voileipäkakkuja. Täytekakussa on 7 munan vaalea sokerikakkupohja ja kostutus on maidolla. Täytteiksi tuli raikas vadelmatäyte ja passiontäyte. Koristeet ovat sokerimassaa ja ruusupursotus on tehty vispikermalla.

Paljon onnea pienelle Eetulle nimen saannin johdosta! :)




Täytteet tein puolikkaina:
Vadelmatäytteeseen tuli 2 dl kermaa, 100 g sitruunarahkaa, 2 dl kotimaista luomuvadelmaa, ½ dl vaniljakreemijauhetta ja 2 rkl sokeria.
Passiontäytteeseen tuli 1 pss Blå Bandin mangopassionmousse-jauhetta + 1 dl maitoa vatkattuna, 2 dl kermaa, 100 g sitruunarahkaa, 3 rkl passionpyrettä, 2 liivatelehteä ja ½ dl vettä.

Terveisin Taru

tiistai 25. helmikuuta 2014

Superminttujuustokakku (26cm)

Heippa!
Toinen juustokakku jonka tein mieheni synttäreille oli superminttujuustokakku. Tätä on tullut tehtyä  jo kymmeniä kertoja, omiin ja muidenkin juhliin :) Tämä ohje on 26cm korkeaan kakkuun. Ohje 22cm irtopohjavuokaan löytyy täältä. Tämä täyte sopii aivan ihanasti myös täytekakkuun!
Tämä on ihanan pehmeän minttuinen ja suklainen kakku :)


Superminttujuustokakku:
Pohja:
300 g minttudominokeksejä
100 g voita

Täyte:
7 dl kermaa
400 g tuorejuustoa
1,5 dl sokeria
10 rkl minttulikööriä (vihreää)
8 liivatelehteä
3/4 dl vettä
200 g Marabou minttukrokanttisuklaata
pikkuisen vihreää elintarvikeväriä

Pursotukset:
2 dl kermaa
2 rkl kaakaojauhoja
2 rkl tomusokeria


1. Murskaa keksit ja sulata rasva, sekoita ne keskenään sekaisin. 

2. Painele keksi-rasvaseos leivinpaperilla vuorattuun halkaisijaltaan 26 cm:n irtopohjavuoan pohjalle. Nosta vuoka jääkaappiin. 

3. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. 
4. Vaahdota vispikerma ja vatkaa joukkoon tuorejuusto. Pilko minttusuklaa paloiksi. 
5. Kuumenna minttulikööri kupissa mikrossa (tai keitä kattilassa hetki jos haluat alkoholin pois) ja liuota kylmästä vedestä puristetut liivatelehdet siihen. 
6. Kaada liivateliuos ohuena nauhana täytteeseen kokoajan sekoittaen, jos haluat täytteestä vihreämpää, sekoita siihen hieman vihreää elintarvikeväriä. 
7. Sekoita sokeri ja paloitellut minttusuklaat joukkoon ja kaada täyte pohjan päälle. Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tunnin ajan tai yön yli.
8. Koristepursotus: Vatkaa kerma ja lisää samalla sihdin kautta kaakaojauhe ja tomusokeri. Pursottele kakun reunoille.



Koristeena käytin kaupasta saatavia valmiskoristetähtiä.

Terveisin Taru

sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Passionjuustokakku (26cm)

Hei!
Tein kaksi juustokakkua miehen synttäreiden kunniaksi ja toinen niistä oli passionjuustokakku. Kakku on todella iso ja 26cm irtopohjavuokaan tehtynä kakusta tulee melko korkeakin. Tein kakun tukussa myytävästä Boiron passionpyreestä, mutta uskaltaisin sanoa, että näin isoon kakkuun riittää n. 19 passionhedelmää. Joskus ostin 16 passionhedelmää Leilan uunipassionjuustokakkua varten ja ne maksoivat 9,97€, joten melko hintavasta kakusta on kyse. Koska pyrettä ei ole kaikkien saatavilla laitan ohjeen alle niin, että siinä on ohje pyreelle kuin myös hedelmille. Tällä sokerin määrällä kakusta tuli pirtsakka ja raikas, mutta ei liian kirpeä. Me tykättiin kyllä tästä tosi paljon, passion on ihanan makuinen hedelmä :)


Passionjuustokakku: 26cm
Pohja:
250 g kaurakeksejä
80 g voita

Täyte:
7 dl kermaa
n.3 dl sokeria 
2 dl passionpyrettä (tai n.15 hedelmää)
10 liivatelehteä
3/4 dl vettä

Kiille:
1 prk (150g) Jam it! Passionhilloa
½ dl passionpyrettä (tai n.4 hedelmää)
½ + ½ dl vettä
2 liivatelehteä

Koristeena halkaistut passionhedelmät


Murskaa kaurakeksit ja lisää sulatettu voi. Painele 26cm irtopohjavuoan pohjalle. Juustokakkujen tekovinkkejä löydät tästä linkistä. Laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa kun teet täytteen. 


Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen ja vatkaa kerma ja sokeri. Vatkaa kermavaahto ja tuorejuustot yhteen. Lisää passionpyre (tai passionhedelmien paseerattu mehu). Maista onko täyte sopivasti makeutettu omaan makuun. Kiehauta vesi lasissa mikrossa ja sulata liivatteet siihen. Lisää se ohuena nauhana täytteeseen ja kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä ainakin tunti ennen kuin lisäät päälle kiilteen. 


Jos käytät hedelmiä: Osta ryppyisiä hedelmiä, ne ovat kypsiä. Sileät hedelmät ovat vielä raakoja ja väkevämpiä kuin ryppyiset. Laita iso siivilä kulhon päälle, halkaise passionhedelmät ja kaavi sisukset siivilään. Rapsuttele ja pyörittele lusikalla hedelmälihaa siivilässä, näin saa kaiken mehun ja lihan irti siemenistä (paseeraus), eikä siemenet mene mehun juokkoon. 


Kiillettä varten laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Laita kulhoon hillo, passionpyre (tai hedelmien sisus) ja puolet vedestä. Sekoittele tasaiseksi. Tässä kiilteessä siemenet saa olla, ne toimivat kakun koristeina. Kiehauta vesi lasissa mikrossa ja sulata liivatelehdet siihen. Lisää ohuena nauhana seoksen joukkoon ja kaada kakun päälle. Anna hyytyä vähintään 4 tuntia tai mielummin yön yli.


Tietopaketti passionhedelmästä: Täältä

Terveisin Taru

perjantai 21. helmikuuta 2014

Kierrepullaa mantelitäytteellä

Moi!
Meillä oli pullapäivä ja halusin kokeilla jotain uutta. Minulla on reseptikansiossa jemmassa lappu johon olen kerännyt erilaisia kierrepullien täytteitä. Listalla on mm. kaneli-sokeritäyte ja vaniljatäyte joita on tullut tehtyä usein. Listalla loisti kokeilemattomana mantelitäyte joka kiinnosti niin paljon, että tein sen. Ohjeesta poiketen lisäsin siihen vaniljasokeria. Mielestäni manteli maistui tosi vähän ja pulla oli minun makuuni hieman mauton, mutta kuitenkin mehevä ja muuten onnistunut. Mukava oli kokeilla uutta vaikka tämä ei nyt tajuntaa räjäyttänytkään :)


                                           Mantelitäyte: (½litran pullataikinaan)
100 g pehmeää voita
100 g mantelijauhetta
1 dl tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria

Sekoita kaikki ainekset keskenään tahnaksi ja levitä kaulitun pullataikinan päälle. 
Rullaa taikina ja leikkaa sopivia paloja. Paista pullat normaalisti eli 225 asteessa n.11 min.
(Minä jaoin taikinan ja täytteen kahtia ja tein kaksi pötköä)


½ litran taikinasta tuli neljä pellillistä näitä kierteitä vaikka ovat melko isoja. 

Terveisin Taru

keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Minttumasaliisa (Minttumokkapalat)

Moi!
Löysin Mustikkasuun blogista ohjeen jossa oli perusmokkapaloihin lisätty pussillinen pätkiksiä. Mahtava idea! Meillä kun tuosta mintusta kovasti tykätään niin pitihän sitä heti kokeilla :) Tein omalla masaliisan ohjeella (alempana) ja taikinaan lisäsin pussillisen pätkiksiä ja teelusikallisen piparminttuaromia. Mintun makua lisätäkseni laitoin piparminttuaromia vielä päälliseenkin. Kiva mintun maku tähän tuli ja oli kyllä hyvää :)



Minttumasaliisa: pellillinen
3 munaa
3,75 dl sokeria
200 g sulatettua voita
2 dl maitoa 
5½ dl vehnäjauhoja 
3 tl leivinjauhetta 
2 tl vaniljasokeria 
3 rkl kaakaojauhetta 
1 pss minipätkiksiä (140g) 
1 tl piparminttuaromia

1. Vatkaa munat ja sokeri
2. Yhdistä kuivat aineet keskenään
3. Sulata voi ja lisää sinne kylmä maito
4. Laita muna-sokeri-vaahtoon vuorotellen kuivia ja nesteitä 
5. Lisää lopuksi paloitellut pätkikset
6. Paista 200 asteessa 20 minuuttia 

Päälle:
400 g tomusokeria
3 rkl kaakaojauhetta
8 reilua rkl voita
6 rkl kahvia
2 tl vaniljasokeria
1 tl piparminttuaromia

Sulata kattilassa voi ja kun voi on sulanut, lisää loput aineet. Sekoittele kunnolla ja kaada pohjan päälle. Levitä nopeasti ja laita samantien nonparellit ennen kuin pinta kovettuu. Anna piirakan kylmettyä jääkaapissa ennen leikkaamista, näin saat siistit palat.

Tavallisen masaliisan ohjeen löydät täältä.



Terveisin Taru

maanantai 17. helmikuuta 2014

Valkosuklaajuustokakku mansikkakiilteellä (18cm)

Hei!
Tälläinen pikkuinen juustokakku lähti maailmalle perjantaina. Minulta pyydettiin valkosuklaajuustokakkua ja päälle sain laittaa haluamaani marjaa. Mansikkasoseeseen en lisännyt ollenkaan sokeria, koska mansikka on mieto marja ja kakun täyte on melko makea. Itse en päässyt maistamaan kakkua, mutta kovasti oli syöjät tykänneet valkosuklaan ja mansikan yhdistelmästä :) 


Valkosuklaajuustokakku mansikkakiilteellä: 18cm

Pohja:
100 g kaurakeksejä
50 g voita

Valkosuklaatäyte:
2 dl kermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
80 g valkosuklaata
4 liivatelehteä
2 rkl sitruunanmehua

Mansikkakiille:
2 dl mansikkaa soseutettuna
2 liivatelehteä
2 rkl vettä

Koristeena 2 palaa valkosuklaata sulatettuna ja nonparelleja.

Murskaa kaurakeksit ja lisää sulatettu voi. Painele 18cm vuoan pohjalle. Juustokakkujen tekovinkkejä löydät tästä linkistä. Laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa kun teet täytteen. 


Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen ja vatkaa kerma. Sulata suklaa mikrossa sekoittaen 20 sekunnin välein (valkosuklaa palaa tosi helposti ja on sen jälkeen käyttökelvotonta) Anna suklaan jäähtyä muutamia minuutteja ja sekoita sitten joukkoon tuorejuusto. Sekoita kermavaahto ja suklaa-tuorejuustoseos yhteen. Kiehauta sitruunanmehu lasissa mikrossa ja sulata liivatteet siihen. Lisää se ohuena nauhana täytteeseen ja kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä ainakin tunti ennen kuin lisäät päälle mansikkasoseen. 

Kiillettä varten laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Soseuta mansikat. Kiehauta vesi lasissa mikrossa ja sulata liivatelehdet siihen. Lisää ohuena nauhana mansikkasoseeseen ja kaada kakun päälle. Anna hyytyä vähintään 4 tuntia tai mielummin yön yli.


Terveisin Taru

lauantai 15. helmikuuta 2014

Savulohi-riisipiirakka

Moikka!
Tein väli-/iltapalaksi tälläisen piirakan johon sain inspiraation Katjan Maistuis varmaan sullekin-blogista. Katja teki jauhelihapiirakan ja kirjolohipiirakan. Osaksi katselin Katjan ohjeita ja osaksi valmiin lehtitaikinalevyn kääreessä ollutta ohjetta. Näitä yhdistelemällä tein oman versioni. Piirakka oli hyvää, mutta savukala teki siitä hieman raskaan ja tuhdin. Jälkiviisaana vaihtaisin savustetun lohen tavalliseen raakaan loheen ja laittaisin piirakan keskelle lohiraidan. Vähensin lohen määrän ohjeeseen koska uskoisin jo sen auttavan piirakan tuhtiuteen. Ohut siivu maistui kyllä hyvältä suolaiseen nälkään :)


Savulohi-riisipiirakka:
1 pkt valmista lehtitaikinaa

Täyte:
2 dl puuroriisiä
1 l vettä
1 tl suolaa

300 g savulohta (minä laitoin 400g)
5 kananmunaa
nippu tilliä
valko- ja mustapippuria
(½ tl suolaa)

Voiteluun 1 kananmuna

Sulata taikina ohjeen mukaan eli noin 1½ tuntia huoneenlämmössä. 
Keitä kananmunat kypsiksi. Keitä riisiä suolavedessä 15 minuuttia ja huuhtele sen jälkeen riisi lävikössä kylmällä vedellä. Anna munien ja riisin jäähtyä. Sekoita kulhossa riisi, pippurit, tilli, suola ja savukala. Pilko munanleikkurilla munat pieniksi molempiin suuntiin ja lisää lopuksi täytteeseen.
Ota taikinasta hieman koristelua varten taikinaa sivuun ja kaulitse loppu taikina isoksi levyksi (n.30x40cm) ja levitä täyte toiselle puolelle taikinalevyä, nosta toinen taikinapuolisko täytteen päälle ja liimaa sauma vedellä kiinni. Taita päädyt piirakan alle ja muotoile piirakasta tasainen käsillä. Pistele pintaan haarukalla reikiä, koristele ja voitele munalla. Paista 225 asteessa alatasolla n.30-35 minuuttia.

Piirakasta tulee iso, koko pellin levyinen.

Terveisin Taru

torstai 13. helmikuuta 2014

Laskiaispullat

Heips!
Tein kahvipöytään vieraille laskiaispullia. Laskiaispullat ovat yksinkertaisia, mutta niin herkullisia leivonnaisia! Ja taas kerran nämäkin ovat aivan erilaisia kuin kaupan valmiit... Välissä mansikkahilloa ja kermavaahtoa. Kermavaahtoon (2dl) laitoin 1 tl sokeria ja 1 tl vaniljasokeria. Laskiaiseen on vielä aikaa, mutta mikään ei silti estä pullilla herkuttelua ;)



Puolet taikinasta päätyi laskiaispulliksi.

Toisesta taikinan puolikkaasta tein pieniä voisilmäpullia, omia lemppareita, helppoja ja herkullisia :)

Terveisin Taru

tiistai 11. helmikuuta 2014

Mansikka-raparperipiirakka (pellillinen)

Moi!
Tein pellillisen piirakkaa ja laitoin vaihtelun vuoksi päälle mansikkaa (3dl) ja raparperia (2dl), päällisen tein kermaviilistä. Ohje löytyy blogistani täältä. Mansikka ja raparperi on hyvä pari!. Pohjasta ja kermaviilistä tulee mehevä ja pehmeä yhdistelmä, suosittelen! :)

Uudet lukijat haluan toivottaa tervetulleeksi! :)


Terveisin Taru

sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Karjalanpiirakat

Moi!
Niin kauan kuin muistan on äitini tehnyt karjalanpiirakoita, mutta ikinä en ole itse niitä tehnyt. Myös pari siskoani tekee niitä, mutta jostain syystä tämä on minulta mennyt ihan ohi. Halusin nyt korjata asian ja äiti pitikin minulle pienimuotoisen karjalanpiirakkakoulun. Äiti kaulitsi taikinan ja minä täytin ja rypytin kaikki piirakat. Mukavasti meni muutama tunti tehdessä ja lopuksi syödessä. Miten itsetehdyt karjalanpiirakat voikin olla niin hyviä??? Rapeita, mehukkaita ja suussasulavia :) Ja minä olen tietysti niin onnellinen uudesta opitusta taidosta!


Karjalanpiirakat n.25 kpl

Riisipuuro:
3-4 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
½ (-1) tl suolaa
(1 kananmuna)

Kiehauta vesi, lisää riisit ja keitä (teflon- tai haudutuskattilassa) kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito ja anna kiehua hiljalleen kannen alla välillä sekoittaen noin 40 minuuttia. Mausta puuro lopuksi suolalla. Kun teet puuron piirakoita varten se saisi olla hieman normaalia suolaisempaa jotta piirakat maistuvat. Anna puuron jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja lisää siihen kananmuna rakennetta ja kiiltoa antamaan. Kananmuna ei ole kuitenkaan välttämätön.

Pohjataikina:
2 dl vettä
4 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa

Vaivaa kaikki ainekset tasaiseksi.
Tee taikinasta 2 pötköä ja paloittele ne pieniin paloihin, yhteensä noin 25 palaan. Pyöritä jokainen pala palloksi ja kaulitse pyöreäksi ja ihan ohueksi. (Suojaa pallerot kuivumiselta leivonnan aikana liinalla tai kelmulla) Laita kaulitun taikinan keskelle reilu ruokalusikallinen puuroa, tasoita puuroa hieman ja rypytä piirakka omalla tyylilläsi karjalanpiirakaksi. Paista kuumassa uunissa rapeiksi. 250-275 asteessa noin 10 minuuttia.
Me paistettiin 250 asteessa noin 13-14 minuuttia.
Vielä kun piirakat on kuumia, sivele niihin pullasutilla sulatettua voita.
Herkuttele tuoreena munavoin kera :)

Rypyttää en osannut ja nimesinkin tyylini "nypyttämiseksi". Eli nostin reunat sivuilta puuron päälle ja nipistin taikinaan rypyt. Kauniita tuli näinkin :) Tuoreina piirakat on kyllä niin ihanan rapsakoita!

Mimmin blogista löysin kivan vanhan sanonnan, jossa väitetään että karjalanpiirakasta näkee tekijänsä muodot. Hoikka tekijä tekee piirakoista sellaisia, että hädintuskin puuroa näkee ja pulskempi sellaisia, että puuroa näkyy leveästi. Mulla tuo puuro selvästi levenee keskeltä ;D

Terveisin Taru

perjantai 7. helmikuuta 2014

Kuningatarpiirakkaa ystävälle

Heido!
Tein ystävälle kahvitarjottavaksi piirakan äitini reseptillä joka löytyy täältä. Tein ohjeen puolikkaana sydämen malliseen irtopohjavuokaan. Päälle laitoin mustikkaa, vadelmaa ja rahkapurkin. Laitan tähän alle vielä puolitetun ohjeen jos joku innostuu juuri tämän kokoista piirakkaa leipomaan :D Vaikka kuvassa piirakan reuna näyttää tummalta, pohja on ihanan pehmoinen ja piirakka ihanaa :)





Sydänpiirakka:

2 munaa

2 dl sokeria
------------------------------------------ 1. Vatkataan vaahdoksi
2 dl kermaa
1 dl juoksevaa margariinia tai 100g sulatettua voita tai margariinia
------------------------------------------ 2. Yhdistetään
3½ dl vehnäjauhoja
2½ tl leivinjauhetta
------------------------------------------ 3.Yhdistetään

Lisää kuivia aineita ja nesteitä vuorotellen muna-sokerivaahtoon hitaimmalla nopeudella vatkaten. Kaada taikina leivinpaperin päälle irtopohjavuokaan (24-26cm) ja voitele reunat.
Laita päälle haluamiasi marjoja tai hedelmiä.

Voit paistaa piirakan näinkin, mutta halutessasi voit laittaa lisäksi päälle vielä:

1 prk kermaviiliä tai 1 prk maitorahkaa
1 kananmuna
½ dl sokeria
Sekoitetaan keskenään ja lusikoidaan piirakan päälle.

Paista keskitasolla 200 asteessa 30 minuuttia. Jos laitat rahkaa tai kermaviiliä paista piirakkaa 35 minuuttia. Voit loppuvaiheessa peittää piirakan foliolla jos pinta tummuu liikaa.


Terveisin Taru

keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Mansikka-kermakakku auto-teemalla

Heippa!
Tein veljen pojan 2-vuotissynttäreille täytekakun. Pojan lempiväri on vihreä ja autot lähellä sydäntä, niin äitinsä kanssa suunniteltiin kakku sankarille sopivaksi. Kakussa on 10 munan (22cm x 32cm) vaalea sokerikakkupohja jonka kostutin vaniljamaidolla (lakt). Välissä 700g mansikkahilloa, 600g mansikoita paloina ja 8 dl laktoositonta vispikermaa. Pursotukset ovat laktoositonta vispikermaa (n.6-7dl). Koristeet on tehty sokerimassasta ja ruohotupsut on pursotettu kermalla (ruohotyllalla). Autoja en osaa tehdä niin laitettiin kakkuun leluautot.
Onnea vielä Einolle! <3



 Kotona päivänvalossa otettu kuva.


Kakun lisäksi tein nougat-popseja joiden ohjeen löydät täältä.

Niin hyvää oli! :D

Terveisin Taru

maanantai 3. helmikuuta 2014

Nougat-Cookie popsit

Heips!
Veljen pojan 2-vuotissynttäreille tein popseja Ballerinan nougat-kekseistä. Lisäsin kaksi Maraboun Dubbel-patukkaa tuomaan lisää nougatin makua popseihin ja enemmänkin olisi voinut laittaa! Kuorrutuksena pelkkä maitosuklaa on jokseenkin turhan pehmeää ja sotkevaa niin laitoin osan suklaasta tummana. 
Nämä olivat sitten aivan sairaan hyviä! Slurps! ;D


Nougat-Cookie popsit: n.35 kpl
3 pkt Ballerina nougat-keksejä
2 Marabou Dubbel nougat-patukkaa
150-200 g maustamatonta tuorejuustoa

200 g suklaata
koristeeksi nonparelleja

Jauha keksit paketti kerrallaan tehosekoittimessa. Sulata nougat-patukat mikrossa (sulaa tosi nopeasti) ja sekoita ne keksinmuruihin. Lisää lopuksi joukkoon tuorejuusto ja sekoita kunnolla massaksi. Pyöritä massa palloiksi ja laita pallot jääkaappiin kovettumaan ainakin tunniksi.
Seuraavaksi sulata pari palaa suklaata mikrossa ja dippaa aina yksi tikku suklaaseen ja paina se sitten varovasti palloon. Tee tämä kaikille popseille ja laita ne kylmään noin puoleksi tunniksi.
Lopuksi sulata kaikki suklaat korkeassa mukissa ja dippaa popsit siellä. Koristele jokainen popsi heti suklaakylvyn jälkeen. Anna popsien kovettua jääkaapissa.
Kuvalliset ohjeet löytyy blogistani täältä.



Terveisin Taru

lauantai 1. helmikuuta 2014

Kaakaomuffinssit ranta-koristelulla

Moi!
Sain joululahjaksi näitä simpukkasuklaita ja heti päätin säästää ne muffinsseja varten, koska olen aina halunnut kokeilla rantakoristelua. Tämä oli siis tälläistä leikkimistä ;) Ihan perusmuffinsseja koristeltuna rantateemalla. Muffinssien ohje täällä. Pinnalla on sulatettua suklaata johon on painettu hiekaksi kaurakeksien muruja ja lopuksi koristeeksi simpukka. Muffinssivuoan väri kuvatkoon merta ja vettä :)



Terveisin Taru