Moi!
Tein viime kesänä aivan ihanaa tahnaa valkosipulin nupuista. Jos joku ei tiedä, niin valkosipuleista pitää poistaa nuput jotta itse valkosipuli kasvaisi mahdollisimman isoksi eikä energiaa menisi turhaan kukkien kasvatteluun. Ja nämä nuput ovat aivan ihanaa herkkua! 😃 Keksin tässä joku kerta sitten että sose sopisi älyttömän hyvin leipään! Nuput ovat miedompia kuin itse kynnet. Valkosipulin määrä ohjeessa on siis vain arvio, voit laittaa sitä mielesi mukaan. Sanomattakin on selvää että nämä patongit ovat tuoreena aivan taivaallisia! Rapeita päältä ja ihanan pehmoisia sisältä. Aijai miten hyviä! 😍 Ja tuo patonkien tekoon tarkoitettu pelti on loistava! 👍
Valkosipulipatongit valkosipulin nupuista 3 kpl
4 dl vettä
½ pkt hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl hunajaa
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl valkosipulin nupuista tehtyä sosetta tai 4 valkosipulin kynttä
n. 9 dl vehnäjauhoja
Lämmitä kattilassa kädenlämpöiseksi vesi ja valkosipulinnuppusose tai puristetut valkosipulinkynnet. Liota joukkoon hiiva. Lisää hunaja, oliiviöljy ja suola. Lisää sitten vehnäjauhot ja alusta taikina kimmoisaksi. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia.
Leivo sitten taikinasta kolme patonkia ja laita ne uunipellille tai patonkipellille. Tee halutessasi patonkeihin viiltoja. Jätä sitten kohoamaan liinan alle noin 15 minuutiksi. Paista patonkeja 225 asteessa noin 15 minuuttia.
Valkosipulin nupuista tehty tahna on helppo tehdä tehosekoittimessa niin että laitat nuppujen (mulla n. 30kpl) joukkoon sen verran öljyä (½-1dl) että saat nuput pyörimään ja saostumaan tahnaksi. Voit pakastaa tahnan pieninä annoksina. Tahna sopii kaikkiin ruokiin joihin valkosipulikin sopii!
Terveisin Taru