Tarun Taikakakut

lauantai 31. elokuuta 2019

Päärynäpiirakka

Moi!
Täällä on riittänyt säilöntäpuuhaa, huh huh 😅 Sukulaisten kesken vaihdellaan erilaista satoa ja mehuja, hilloa ja soseita valmistuu. Appivanhemmat toivat yksi päivä omenia, päärynöitä ja karviaisia. Päärynöistä tein hilloa ja näitä piirakoita on valmistunut jo useampi. Karviaisista teen taas likööriä marja-aronian kanssa. Omenista keittelen sekamehua marjojen kanssa. Laitan näistä säilöntäpuuhista ihan oman postauksensa seuraavaksi. Tämä piirakka on muunnos tästä omenapiirakasta. Tuo päärynähillo piirakassa mehevöittää pohjaa entisestään. Tämä on muutenkin supermehevää kunhan piirakkaa ei pidä liian kauaa uunissa. 


Päärynäpiirakka:
200 g voita
1½ dl sokeria
3 dl jauhoja 
1 kananmuna
0,75 dl maitoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
---
päärynähilloa
3-4 pientä päärynää
kanelia ja fariinisokeria

Sulata rasva kattilassa ja hetken jäähtyä. Sekoita joukkoon sokeri.
Lisää jauhot (ei vielä leivinjauhetta). Jauhoja kannattaa lisätä hiljalleen, sillä taikinasta ei tulisi tulla kovin kuivaa tässä vaiheessa. Ota sivuun kahvikupillinen (1dl) taikinaa; se ripotellaan valmiin piirakan päälle.
Lisää nyt taikinakulhoon muna, maito, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Sekoita puulusikalla kovaa tasaiseksi. Taikina on valuvaa tässä vaiheessa, eli ei esim. pysy vuoan reunoilla, muttei myöskään ole litkua.
Kaada taikina voideltuun tavalliseen piirakkavuokaan ja tiputtele taikinan päälle päärynähilloa ja ripottele sitten päälle päärynäpalat.
Ripottele pinnalle vielä kanelia ja fariinisokeria sekä sivuun alussa jätetty taikina.
Paista 200 asteessa 20-25 minuuttia kunnes piirakan pinta saa hieman väriä.
Parasta tarjoiltuna lyhyen vetäytymisen jälkeen kylmän vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.





Terveisin Taru

maanantai 19. elokuuta 2019

Mansikkapullapitkot

Moi!
Tein pitkästä aikaa pullapitkoja. Tällä kertaa sain ajatuksen mansikoista. Tein pitkot muuten tällä ohjeellani, lisäten päälle paljon mansikan viipaleita ja niiden päälle sivelin vielä hyytelösokerista tehdyn kiilteen. Olivat sitten taivaallisen hyviä! ♥♥♥


Eli ensin tein pitkot ohjeeni mukaan niin että sisällä kulkee kreemiraidat ja päällä kreemiä ja mansikkamarmeladia. Kun pitkot on jäähtyneet viipaloin jokaiseen päälle paljon mansikkaa. Sitten keitin kiilteen pakkauksen ohjeen mukaan puolitoista kertaisena (3dl vettä + 1½dl hyytelösokeria), se riitti neljään pitkoon hyvin. Alla vielä poikkileikkauskuva pitkosta.


Terveisin Taru

keskiviikko 14. elokuuta 2019

Punaherukkajuustokakku mansikoilla

Moi!
Tein vielä toisenkin punaherukkajuustokakun viime viikonloppuna tällä omalla ohjeellani. Tällä kertaa upotin täytteeseen tuoreita mansikoita joukkoon ja koristeeksi laitoin pursotukset kermasta ja paljon mansikoita. Tää on älyttömän hyvää kyllä! 😋




Terveisin Taru

maanantai 12. elokuuta 2019

Punaherukkajuustokakku (ø24cm)

Moi!
Tein tilauksesta tälläisen juustokakun. Tämä ohje perustuu tähän punaherukka-valkosuklaajuustokakkuuni jonka olen joskus tehnyt. Minusta punaherukkaa käytetään liian vähän ja helposti se keitetään vaan mehuksi, siksi olen laatinut muutamia ihania reseptejä siitä. Juustokakussa punaherukka on aivan ihanaa, kuin myös täytekakun välissä moussena johon ohje löytyy tästä linkistä. Viikko sitten päivitin ohjeen aivan ihanaan punaherukkaunelmakääretorttuun tänne blogiin, ohje tässä linkissä. Punaherukkajäätelö on myös aikas herkkua! Tämä juustokakku on älyttömän hyvää! Ihanan pehmoista ja raikasta. Helposti menee parikin palaa tätä 😁 Tämä on oikea marjakauden kakku 😋 




Punaherukkajuustokakku ø24cm


Keksipohja:
200 g kaurakeksejä tai Digestive-keksejä
80 g voita

Punaherukkatäyte:
4 dl kermaa
1 prk (200g) Valion vaniljarahkaa
2oo g maustamatonta tuorejuustoa
n. 3 dl punaherukkasosetta 
1 1/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
8 liivatelehteä
½ dl vettä

Valmista ensin pohja. Laita irtopohjavuoan pohjalle pingotettu leivinpaperi ja reunoille kalvot tai öljyä reunat ja jauhota ne tomusokerilla. Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita nämä yhteen ja painele kevyesti vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Jos haluat mansikat näin kakun reunoille niin laita mansikan puolikkaita kiertämään vuokaan ennen täytteen kaatamista sinne.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Soseuta noin 3 dl punaherukkaa sauvasekoittimella. Vatkaa kerma ja sokerit, lisää vaahtoon notkistettu tuorejuusto, vaniljarahka ja punaherukkasose. Maistele sokerin määrä itsellesi sopivaksi! Kiehauta vesi ja liota puristetut liivatelehdet siihen. Lisää neste ohuena nauhana täytteeseen ja kaada täyte varovasti vuokaan ja tasoita pinta. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mutta mieluummin yön yli. Koristele haluamallasi tavalla.


Terveisin Taru

tiistai 6. elokuuta 2019

Hunajajuustokakku marjoilla (18cm)

Moi!
Marjoista inspiroituneena kehittelin tämän kakun. Olisin tehnyt tähän ensin valkosuklaajuustokakun täytteen jonka reseptin olen joskus aikaisemmin kehitellyt (täällä), mutta nyt valkosuklaata ei ollut niin keksin käyttää makuna hunajaa. Hunaja samalla makeuttaa kakun ja antaa ihanan aromin. Ja onhan hunaja nyt superia muutenkin! 😍 Päälle laitoin paljon marjoja ja tein mansikkamehusta kiilteen. Päälle vielä pihalta orvokin ja kamomillan kukkia. Tämä oli hirmu hyvää juustokakkua! Raikasta ja marjaisaa! Tykättiin kaikki tosi paljon tästä! 😋😍💛



Hunajajuustokakku marjoilla (18cm) 

Pohja:
100 g kaurakeksejä tai Digestive-keksejä
50 g voita

Hunajajuustokakkutäyte:
2 dl kermaa
200 g tuorejuustoa
1 dl turkkilaista jogurttia
½ dl hunajaa
2 tl vaniljasokeria
3 rkl sitruunan mehua
4 liivatelehteä

Päälle:
2-3 dl mustikoita, vadelmia, punaherukoita ja mansikoita
1½ dl mansikkamehua
½ dl hyytelösokeria

Murskaa kaurakeksit ja lisää sulatettu voi. Painele 18cm vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa kun teet täytteen. 

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen ja vatkaa kerma, hunaja ja vaniljasokeri. Sekoita kermavaahto, jogurtti ja notkistettu tuorejuusto yhteen. Kiehauta sitruunanmehu ja sulata liivatteet siihen. Lisää se ohuena nauhana täytteeseen ja kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä ainakin tunti ennen kuin lisäät marjat. Laita hyytyneen pinnan päälle niin paljon marjoja, että pinta peittyy. Keitä hyytelösokeri ja mehu paketin ohjeen mukaan ja kun se on hieman jäähtynyt, lusikoi marjojen päälle hyytelö. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mieluummin yön yli. Koristele vielä halutessasi kukkasilla.



Terveisin Taru

perjantai 2. elokuuta 2019

Punaherukkaunelma (kääretorttu punaherukkakreemillä)

Moi!
Nyt on punaherukka-aika ja tänä vuonna meillä onkin hyvin satoa. Yksi pensas antoi oikein ennätyssadon ja olen suojannut marjat ekaa kertaa rastasverkoilla. En jaksanut taistella lintuja vastaan 😁 Linnut sitten taas ovat ihanasti auttaneet tuholaisia vastaan! Olen ikkunasta seuraillut miten ne syövät vihreitä toukkia kasveistani. Epäilen gammayökkösiä, mutta varma en ole. Pelargoniat ja samettikukat syödään... Lehtikaalin sato meni parempiin suihin... yhtään en saanut itselleni, mutta nämä vuodet ovat aina erilaisia. Ikinä ei tiedä miten käy sadolle. Vadelmia olen myös saanut kivasti kun taas viime kesänä ampiaiset söi kaiken. Mutta palataampa tähän kääretorttuun. Tein viime vuonna ystävänpäivänä tälläisen vadelmakääretortun ja tämä on nyt samalla idealla tehty, marja on vaan eri. Kyseessä on siis tuunattu unelmakääretorttu. Ja on muuten hyvää! Raikasta, marjaisaa ja herkullista! Suosittelen kokeilemaan 😋♥



Punaherukkaunelma eli kääretorttu punaherukkakreemillä

Kääretorttupohja:
4 munaa
1 ½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 ½ tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne vaahtoon sihdin läpi varovasti sekoittaen. Levitä taikina uunipellille jossa on leivinpaperi. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 minuuttia. Laita sillä aikaa pöydälle uusi leivinpaperi johon ripotellaan sokeria. Kumoa hieman jäähtynyt kääretorttupohja sokerin päälle varovasti ja anna jäähtyä sen ajan kun teet täytteen.

Punaherukkakreemi:
2 dl punaherukoita
1 rkl vettä
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria 
---
200 g voita
(tarvittaessa 1-2 rkl vaniljakreemijauhetta)

Mittaa kaikki muut ainekset kattilaan paitsi voi ja kiehauta niin että sokeri liukenee nesteeseen. Soseuta ja jätä jäähtymään. Vatkaa sitten 5-10 minuuttia pehmeää huoneenlämpöistä voita. Lisää sitten pienissä erissä punaherukkasiirappi ja anna vatkaantua vielä 5 minuuttia. Jos seos juoksettuu, lisää vaniljakreemijauhe ja vatkaa hetki.

Levitä sitten pohjan päälle punaherukkakreemi ja kääri rullalle. Laita jääkaappiin kovettumaan.


Terveisin Taru