Tarun Taikakakut

keskiviikko 18. joulukuuta 2019

Mausteinen ja mehevä piimäkakku (1 litran vuoka)

Moi!
Sain ystävän luona ihanaa piimäkakkua ja sain ohjeenkin häneltä. Tämä ohje on muunnos erään lehden piimäkakun reseptistä. Ohje on hyvin samanlainen kuin vanhoissa (1930-1940-lukujen) reseptikirjoissa. Ohje on todella helppo koska ainekset vaan sekoitetaan yhteen. Ohje on myös kananmunaton. Kakku on jouluisen mausteista, ihanan kosteaa, kuin raakaa piparkakkutaikinaa söisi 😄 Kakku myös säilyy parikin viikkoa mutta meillä tämä pikkukakku on syöty päivässä tai kahdessa joka kerta 😁


Mausteinen ja mehevä piimäkakku
(1 litran vuoka)

3,5 dl vehnäjauhoja
1,75 dl sokeria
1 tl soodaa
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
0,5 tl neilikkaa
(0,5 tl jauhettua maustepippuria)
2 rkl siirappia
80 g sulatettua voita
2,5 dl piimää

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää lopuksi sulatettu voi, siirappi ja piimä. Sekoita hyvin sekaisin. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun 1 litran vetoiseen kakkuvuokaan. Paista kakkua alatasolla 175 asteessa noin 45 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla.

Terveisin Taru

sunnuntai 15. joulukuuta 2019

Luumulikööri

Hei!
 Sain syksyllä kahdesta paikasta paljon luumuja ja koitin niistä keksiä kaikenlaista. Paljon keitin mehuksi omenan kanssa ja tein yhden satsin mausteista luumuhilloakin. Hillon ohjetta en koskaan päivittänyt, mutta hyvää se oli. Varsinkin juustojen kanssa 😋 Viimeisistä luumuista päädyin vielä kokeilemaan likööriä. Tästä tuli heti yksi suosikkini. Tykkään että makeisiin likööreihin sopii happamammat hedelmät ja marjat. Monta vuotta olen tehnyt liköörit karviaisesta koska se ei ole niin makeaa. Jos saan vielä luumuja niin varmasti teen tätä vielä! Likööri maistuu niin ihanasti luumulle! Tästä tulee kesä mieleen, mutta tämä sopii myös aivan ihanasti jouluun 💜


Luumulikööri
noin 1 kg luumuja
noin 800 g sokeria
noin 1 litra kirkasta n. 40% alkoholia

Pese luumut, halkaise ne ja poista kivet. Laita luumut ja sokeri suureen kannelliseen tölkkiin (2-3 litraa). Kaada joukkoon alkoholi, jota tulee olla niin paljon että luumut peittyvät. Sekoita varovasti ja anna mehustua kylmässä noin 2-4 kuukauden ajan.

Kääntele astiaa tai sekoita varovasti likööriä viikoittain niin kauan jotta sokeri sulaa. Kun sokeri on sulanut voi sekoittelua vähentää huomattavasti. Voi käydä vaikka vain tarkastamassa että kaikki on kunnossa mutta sekoitella ei enää tarvitse.

Siivilöi sitten luumut pois ja kaada likööri pulloihin. Laita iso tiheä siivilä vaikka kulhon päälle ja kaada likööri siihen. Anna hetken valua. Pullotuksen jälkeen jätä luumut siivilään yön yli, aamulla saat vielä maistiaiset kulhosta. Luumut voit heittää pois. Itse en ole keksinyt mitään järkevää käyttöä niille.
Ohjeella tulee noin 2 litraa likööriä.

Huomioita:
Itse teen liköörit silloin kun on satokausi, eli syksyllä ja yleensä jouluna liköörejä juodaan ja annetaan lahjaksi. Siivilöinti ja pullotus tapahtuu paria viikkoa ennen joulua. Liköörit säilyvät yllättävä hyvin. Meillä yleensä viimeiset liköörit juodaan kesällä. Toiset liköörit säilyvät paremmin kuin muut. Mansikka menee nopeasti huonoksi ja alkaa maistumaan vain sokerille. Huonoksi menneen liköörin värikin muuttuu.

Jossain netin syövereissä törmäsin tapaan laittaa luumulikööriin luumun kiviä muutama mutta selitystä tälle tyylille en koskaan saanut selville. En tiedä voiko kivet antaa makua... myrkyllisiä ne kuitenkin ovat joten niitä ei saa rikkoa eikä syödä.



Isänpäivänä vietiin lahjaksi omalle isälleni ja miehen isälle maistiaisia kaikista likööreistä joita tein. Eli vasemmalta alkaen luumulikööri, punainen karviaislikööri ihan pienellä marja-aronia lisällä ja viimeisenä marja-aronialikööri.

Terveisin Taru

perjantai 13. joulukuuta 2019

Vadelma-pannacottakakku (26cm)

Moi!
Mielessä on jo vuosia pyörinyt kakku pannacotasta. Olen jo useana vuotena tehnyt jouluna jälkiruoaksi pannacottaa, se on niin ihana päätös joulun ruoalle ❤ Nyt ajattelin että on oiva tilaisuus testata tämä ajatus itsenäisyyspäivänä. Meillä kun on itsenäisyyspäivänä vielä tuplajuhlat kun silloin on myös mieheni nimipäivä ❤ Vaikka pidän pannacotasta ihan sellaisenaan niin nyt päätin raikastaa sitä rahkalla ja vadelmalla. On sanottava että kakusta tuli älyttömän hyvä! Oikein pehmoinen, suussa sulava, raikas ja maukas 😋 Kaikki pitivät kakusta kovasti. Suosittelen kokeilemaan, kakku on vielä todella helppo tehdä 😉❤🇫🇮



Vadelma-pannacottakakku 26cm

Pohja:
300 g Digestive-keksejä
1 tl vaniljasokeria
90 g voita

Vadelma-pannacottatäyte:
6 dl kermaa
250 g pehmeää maitorahkaa
5 dl vadelmia
3 tl vaniljasokeria
1 1/2 dl sokeria
5 liivatelehteä

Laita 26cm irtopohjavuoan pohjalle pingotettu leivinpaperi ja reunoille kalvot tai öljyä reunat ja jauhota ne tomusokerilla. Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita nämä yhteen vaniljasokeri kanssa ja painele kevyesti vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Sulata kotimaiset vadelmat ja soseuta ne. (Jos sinulla on ulkomaisia vadelmia niin keitä niitä muutama minuutti ja anna jäähtyä ja sitten soseuta) Siivilöi sose jotta suurin osa siemenistä saataisiin pois soseesta. (Itse säästin siemenet smoothien joukkoon)

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Kiehauta kerma ja sokerit, mutta älä keitä. Liota liivatelehdet kermaan ja sekoittele kunnolla. Sekoita joukkoon sitten rahka ja vadelmasose. Laita pohjan päälle ruokalusikka ja kaada täyte sen kautta vuokaan. Laita jääkaappiin hyytymään vähintään 4 tunniksi, mielummin kuitenkin yön yli. Koristele haluamallasi tavalla.


Terveisin Taru

lauantai 30. marraskuuta 2019

Puolukkahillo

Moi!
Katselin kaupan hyllyssä pientä puolukkahillopurkkia ja mietin että hillosokeripussi tulee paljon halvemmaksi ja päätin tehdä hillot itse. Puolukat saatiin appivanhemmilta syksyllä joten marjat odotti vain pakkasessa pääsyä hilloksi 😄 Ja kävipä taas niin että itsetehty oli paljon parempaa ❤


Puolukkahillo:
2 kg (4 litraa) puolukoita
1 dl vettä
1 kg hillosokeria

Keitä marjat pehmeiksi veden kanssa ja soseuta halutessasi sauvasekoittimella. Lisää hillosokeri. Keitä vielä 15 minuuttia.
Laita hillo puhdistettuihin ja kuumennettuihin lasitölkkeihin.
Säilytä mieluiten viileässä.

Terveisin Taru

maanantai 25. marraskuuta 2019

Marja-aronia-vadelmahyydykekakku (26cm)

Moi!
Tämän kakun tein toisen tyttäreni nimipäivän kunniaksi. Laitoin tähän marja-aroniaa puolet ja vadelmaa toisen puolen. Hienosti marjat sopivat yhteen. Tosi hyvää kakkua oli, raikasta ja maukasta 😍❤



Marja-aronia-vadelmahyydykekakku (26cm)

Pohja:
300 g kaurakeksejä
100 g voita 

Täyte: 
4 dl kermaa 
200 g Valion Kuningatar-rahkaa
400 g maustamatonta jogurttia (1 Valion lakt.prk)
1 dl sokeria 
2 tl vaniljasokeria
1 rkl sitruunan mehua
2 dl marja-aroniaa soseutettuna
3 dl vadelmaa soseutettuna
11 liivatelehteä
½ dl vettä

Koristeeksi kotimaisia metsämustikoita, pensasmustikoita ja vadelmia

Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita nämä yhteen ja painele kevyesti 26 cm irtopohjavuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi. Juustokakkujen tekovinkkejä löydät täältä

Tee täyte. Vatkaa kerma ja sokerit, lisää vaahtoon rahka ja jogurtti. Lisää soseutetut marjat ja sitruunan mehu. Kiehauta vesi ja liota puristetut liivatelehdet siihen. Lisää neste ohuena nauhana täytteeseen ja kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä vähintään 4 tuntia, mutta mieluummin kuitenkin yön yli. Koristele haluamallasi tavalla.


Terveisin Taru

tiistai 12. marraskuuta 2019

Rocky road-brownies (25×35cm)

Moi!
Tein nuoremman tyttären nimipäivän kunniaksi tämän herkun. Lapsen kanssa yhdessä suunniteltiin kaikki. Tyttö rakastaa suklaata niin toivoi tietysti jotain suklaista 😋 Pohjaksi tehtiin meidän lempibrownies jonka ohje löytyy täältä. Päälle pehmoista kaakaokermaa ja paljon erilaisia herkkuja joita rocky road-suklaaseen kuuluu! Pähkinöiden sijasta oli tällä kertaa popcornia. Oli superhyvää! 😍😋❤



Rocky road-brownies:

Pohja:
200 g tummaa suklaata paloina
2½ dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
100 g voita
2 tl vaniljasokeria
3½ dl sokeria
1 dl fariinisokeria
½ tl suolaa
6 kananmunaa
4 runsasta rkl ranskankermaa

Kuumenna uuni 175 asteeseen. 
Vuoraa kooltaan noin 25 x 35 cm kokoinen uunipelti tai kakkuvuoka leivinpaperilla. 
Sekoita jauhot ja kaakaojauhe keskenään. Sulata suklaa vesihauteessa (tai mikrossa vähän väliä sekoitellen) ja anna jäähtyä hetken aikaa. Vatkaa sokerit ja voi kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella (en saanut vaahtoa vaan sellaista sokerimurua). Lisää mukaan kananmunat yksi kerrallaan. Sekoita sitten taikinaan ranskankerma, sula suklaa ja jauhoseos, ja sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina pellille tai kakkuvuokaan (tasoittele pinta). Paista uunin keskiosassa noin 20 minuuttia tai kunnes "kakun" pinta rakoilee hieman (älä kuitenkaan paista liian pitkää aikaa, koska kakun sisuksen on tarkoitus jäädä kosteaksi). Anna pohjan jäähtyä.

Kaakaokerma:
4 dl kermaa
4 rkl kaakaojauhetta
4 rkl tomusokeria

Vatkaa ainekset vaahdoksi ja levitä jäähtyneen browniesin päälle.


Koristele brownies vaahtokarkeilla, popcorneilla, suklaakonvehdeilla (Meillä oli tässä Toffifee-konvehteja) ja valuttele päälle kinuskikastiketta ja sulatettua suklaata. Tähän laitettiin vielä vaaleanpunaisia nonparelleja.


Terveisin Taru

lauantai 9. marraskuuta 2019

Marja-aroniakääretorttu

Moi!
Sain alkuviikosta ystäväni kylään niin sain taas tilaisuuden tehdä marja-aroniasta jotain uutta 😁 Tällä kertaa käytin aronian marjat kokonaan. Ihan kiva kääretorttu tuli. Yllätyn vain joka kerta miten mieto marja aronia on. Täyte on hyvin miedon makuinen. Ensi kerralla voisin alkaa testailemaan marja-aroniaa muiden marjojen kanssa. Olen myös huomannut että marja-aronian maku muuttuu päivien saatossa miedommaksi. Väri on kyllä aina ihanan vahva 😍 Ja täytteessä on paljon vitamiineja! ❤


Marja-aroniakääretorttu

Kääretorttupohja:
4 munaa
1 ½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne vaahtoon sihdin läpi varovasti sekoittaen. Levitä taikina uunipellille jossa on leivinpaperi. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 minuuttia. Laita sillä aikaa pöydälle uusi leivinpaperi johon ripotellaan sokeria. Kumoa hieman jäähtynyt kääretorttupohja sokerin päälle varovasti ja anna jäähtyä sen ajan kun teet täytteen.

Marja-aroniatäyte:
2 dl marja-aronioita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl kermaa
200 g tuorejuustoa
4 rkl vaniljakreemijauhetta

Sulata marjat ja soseuta ne sokerin kanssa sauvasekoittimella sileäksi. Vatkaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi ja lisää joukkoon notkistettu tuorejuusto. Lisää sitten marjasose ja vaniljakreemijauhe. Levitä täyte pohjan päälle ja rullaa kääretorttu rullalle. Anna tekeytyä jääkaapissa. 

Yhtenä päivänä tein mustikkapullia 😋

Terveisin Taru

keskiviikko 16. lokakuuta 2019

Marja-aroniajuustokakku / marja-aroniahyydykekakku (ø24cm)

Moi!
Olen pitkään jo suunnitellut, että kun saan tilaisuuden leipoa kakkua niin teen marja-aroniasta juustokakun. Nyt vihdoin pääsin toteuttamaan suunnitelmani jee! 😊 Netistä ei nimittäin ohjeita aroniajuustokakkuihin löydy kuin kaksi: tämä Railin ohje ja tämä Pullahiiri Tarun ohje. Railin kakkua olen siskon tekemänä päässyt maistamaankin 😁 Päädyin tekemään oman kakkuni mehusta vaikka yleensä aina pyrin käyttämään marjat kokonaan. Ohjeen alussa keitetään siis mehu josta osa käytetään täytteeseen ja osa kiilteeseen. Mehua jäi vielä vähän juotavaksikin. Suunnittelin reseptin omalla tyylilläni eli samalla reseptin pohjalla jolla teen lähes kaikki juustokakkuni. Kakku onnistui tosi hyvin! Se ihanan marjaisaa, mietoa ja raikasta 😋 Jos ei tietäisi että kyseessä on aronia niin ei varmaan tietäisi mistä marjasta kakku on tehty. Maku on niin yleisen marjaisen makuinen, vai miten sen selittäisi 😅 Kakku näyttää kuvissa kovin kiinteältä mutta se on oikeasti ihanan pehmoista. Ja niin älyttömän hyvää!!! Tätä on kyllä tehtävä lisää heti kun saan taas tilaisuuden! ❤

Ps. Ohje on pitkä kuin nälkävuosi, mutta ei kannata antaa sen hämätä. Kakku on ihan simppeli tehdä 😁





Marja-aroniajuustokakku (ø24cm)


Marja-aroniamehu:
3 dl marja-aronioita
2 dl vettä
1 dl sokeria

Keksipohja:
200 g kaurakeksejä tai Digestive-keksejä
80 g voita

Marja-aroniatäyte:
4 dl kermaa
1 prk (200g) Valion vaniljarahkaa
2oo g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl marja-aroniamehua (1dl lämmitetään liivatteiden sulattamiseen)
8 liivatelehteä

Kiille:
1/2 dl marja-aroniamehua
1 1/2 dl vettä
2 liivatelehteä

Valmista ensin mehu jäähtymään. Keitä marjoja ja vettä noin 10 minuuttia. Painele marjoja samalla rikki jotta mehua ja makua irtoaa mahdollisimman paljon. Siivilöi sitten marjat toiseen kattilaan ja taas painele marjoja jotta kaikki mehut saadaan talteen. Lisää mehuun sitten sokeri ja anna sen sulaa. Lämmitä mehua vielä jos on tarvetta. Jätä sitten mehu jäähtymään vaikka kylmäkallen päälle. Mehua pitäisi tulla 2,5-3dl.

Tee sitten keksipohja. Laita irtopohjavuoan pohjalle pingotettu leivinpaperi ja reunoille kalvot tai öljyä reunat ja jauhota ne tomusokerilla. Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita nämä yhteen ja painele kevyesti vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma ja sokerit, lisää vaahtoon notkistettu tuorejuusto, vaniljarahka ja marja-aroniamehusta puolet eli 1 dl. Kiehauta sitten toinen puoli eli 1 dl mehua ja liota puristetut liivatelehdet siihen. Lisää mehu ohuena nauhana täytteeseen ja kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään tunnin ennen kiilteen lisäämistä.

Kun kakku on hyytynyt tunnin, tee kiille. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Lämmitä 1/2 dl vettä ja liota pehmenneet liivatelehdet siihen. Lisää sitten joukkoon mehu ja loput vedet. Laita kakun pinnan päälle ruokalusikka ja kaada kiille lusikan kautta kakun päälle.
Anna hyytyä vielä noin kolme tuntia mutta mieluummin yön yli.

Koristeena minulla on tässä kermapursotuksia, marja-aronioita, vadelmia ja verenpisaran terälehtiä. Ovat muuten ihan hauskan makuisia nuo terälehdet 😁

Terveisin Taru

torstai 10. lokakuuta 2019

Kissakakku (26cm)

Moi!
Tämän kakun tein veljeni tyttären syntymäpäiville 😻 Aino toivoi kissakakkua ja tämän näköisen veijarin tein 😁
Paljon onnea vielä 9-vuotiaalle Ainolle! ❤



Kakussa oli 26cm 6 kananmunan vaalea sokerikakkupohja jonka kostutin maidolla. Väliin tuli ihana vadelmatäyte. Päällä oli lilaksi värjättyä kermavaahtoa ja pursotuksissa oli vaaleanpunaiseksi ja oranssiksi värjättyä kermavaahtoa. Koristeena oli vadelmia, pensasmustikoita ja pelargonian kukkia. Kisun korvat ja nenä on tehty sokerimassasta ja silmät ja viikset on snören lakunarua.


Mukana meni myös masaliisaa ja kaakaomuffinsseja 😻

Terveisin Taru

maanantai 7. lokakuuta 2019

Kaakaominimuffinssit

Moi!
Tein veljen tyttären syntymäpäiville viikonloppuna leivonnaisia ja täytekakun. Leivonnaisina oli masaliisaa ja näitä minimuffinsseja. Minimuffinssit ovat kivan pieniä herkkupaloja. Taikina on kinderpiirakan ohjeesta pienennetty eli on tosi helppo ohje jossa ainekset vaan sekoitetaan keskenään. Näissä ei ole suklaata muuten kuin tuo koristeena oleva pätkis-patukan pala, mutta ovat silti suklaisia ja ihanan täyteläisiä herkkuja 😍



Kaakaomuffinssit:
n.40 minimuffinssia/12 normaalin kokoista

2 dl sokeria
2½ dl vehnäjauhoja (tai glut. vaaleaa jauhoseosta)
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
1½ dl kiehuvaa vettä
150 g sulatettua voita
2 kananmunaa

Sekoita sokeri, jauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe ja kaakaojauhe keskenään. Kiehuta vesi ja sulata voi samalla veden joukkoon. Sekoita tämä kuivien aineiden joukkoon. Lisää puukauhalla sekoittaen vielä munat yksitellen taikinaan. Paista 200 asteessa, noin 15-20 minuuttia riippuen siitä minkä kokoisia muffinsseja teet. Jäähdytä muffinssit hyvin ennen pursottelua.

Kaakaokreemi:
n.40 minimuffinssiin/12 normaalin kokoiseen

150 g voita
5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
4 rkl kaakaojauhetta

Vaahdota hyvin pehmeä huoneenlämpöinen voi ja sokerit ja kaakaojauhe (n.5-10min.). Laita pursotinpussiin tähtitylla ja laita sisään kreemi ja pursottele muffinssit. Laita koristeeksi vaikka pala pätkis-patukkaa kuten minulla on näissä.


Masaliisan ohje löytyy täältä.

Terveisin Taru

lauantai 5. lokakuuta 2019

Marja-aroniavispipuuro

Moi!
Siskolla on mahtavat määrät aroniapensaita ja tänä vuonna tuli huippusato! Olen saanut häneltä tosi paljon marjoja ja olenkin keksinyt niistä kaikenlaisia herkkuja 😄 Äiti teki sitten joku kerta marjoista vispipuuroa ja pääsin sitä maistamaan. Jos en olisi päässyt sitä maistamaan, on myönnettävä että olisin ollut hyvin skeptinen marja-aronian käytöstä vispipuuroon 😁 Ajattelin että se olisi aivan liian vahvan makuinen ja sitä ei voisi siksi laittaa kuin pikkuisen vain. Mutta miten väärässä onneksi olin! Marja-aroniaa saa käytettyä tähän puuroon kunnon satsin ja puuro on järkyttävän hyvää! Siis aivan taivaallista! Siis jos pakastimesi pursuilee aroniaa etkä ole koskaan kokeillut sitä vispipuuroon niin kokeile nyt! Tämä on aivan mahtavaa herkkua ja jos uskallat niin lorauta päälle kuohukermaa, huh miten ihanaa ❤😚👌


Marja-aroniavispipuuro:

5 dl marja-aronioita
 10 dl vettä
1 tl vaniljasokeria
1½ dl sokeria
1 tl suolaa
2½ dl mannaryynejä

Mittaa kattilaan marja-aroniat ja vesi. Anna kiehua 10-15 minuuttia. Siivilöi sitten mehu toiseen kattilaan. Painele ja pyörittele siivilään jäävää massaa niin että saat talteen kaikki mehut ja vähän myös marjojen lihaa.
Laita sitten mehun joukkoon kaikki muut ainekset paitsi mannaryynit ja kiehauta. Lisää sitten mannaryynit pikkuhiljaa samalla vispaten. Anna kiehua hiljalleen 5-10 minuuttia kokoajan sekoittaen. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja vatkaa sitten kuohkeaksi.


Näin kauniita omenoita saatiin yksi päivä 😍 Oli hyviä! Lajiketta en tiedä. Osa taisi olla Pekkaa kun hedelmän liha oli niin punaista. Olisi kiva tietää mitä lajia tuo lila omena on...

Terveisin Taru

torstai 26. syyskuuta 2019

Puolukka-marja-aroniahillo

Moi!
Tein puolukasta ja marja-aroniasta hilloa ruoan kaveriksi ja tuli kyllä hyvää! 😍 Nyt tarvis ehdottomasti tehdä kaalikääryleitä! 😄❤

Onnea on läheiset joilta näitä marjoja saa ❤


Puolukka-marja-aroniahillo:
1 kg (n.1,5 litraa) puolukkaa
1 kg (n.1,5 litraa) marja-aroniaa
1 dl vettä
1 kg hillosokeria

Keitä marjat pehmeiksi veden kanssa ja soseuta halutessasi sauvasekoittimella. Lisää hillosokeri. Keitä vielä 10 minuuttia.
Laita hillo puhdistettuihin ja kuumennettuihin lasitölkkeihin.



Terveisin Taru

keskiviikko 25. syyskuuta 2019

Omena-päärynäkiisseli

Moi!
Tämä on nyt ihan tälläinen simppeli ohje mutta laitan tämän tänne blogiin koska ohje kiinnosti ainakin instagramin puolella 😊 Jos sulla sattuu olemaan vielä omenaa tai päärynää ja ideat niiden käyttöön on jo loppu, niin tämä vois olla hyvä herkku kokeiltavaksi. Tein tälläistä kiisseliä usein omenasta vähäsokerisena kun lapset oli ihan pieniä. Pilkoin omenat vaan ihan pieniksi pikkusuille 😍❤


Omena-päärynäkiisseli:
2 pientä omenaa
6 pientä päärynää
8 dl vettä
1 rkl vaniljasokeria
ripaus kanelia
0,5 dl sokeria
----
1 dl vettä
4 rkl perunajauhoja

 Mittaa kattilaan 8dl vettä, sokerit ja pieneksi pilkotut hedelmät ja keitä n.10 minuuttia. Sekoita yhteen 1dl vettä ja perunajauhot ja lisää ohuena nauhana muiden ainesten joukkoon. Pulpauta kerran, ota liedeltä ja ripottele sitten pinnalle sokeria. Anna jäähtyä ja nauti vaikka puuron kanssa.

Saatiin miehen vanhemmilta taas ämpärillinen päärynöitä niin tein tämän kiisselin lisäksi pakkaseen taas sosetta 😍

 Toisen sadon yrteistä sain ulkoa kerättyä. Tein oreganosta ja timjamista kimppuja kuivumaan ja persiljan ja tillin pilkoin tuoreena pakkaseen. Paljon yrttejä laitoin tähän pitsakastikkeeseen. Ohje kastikkeeseen löytyy täältä. Pitsaakin piti tietysti heti tehdä 😋


Terveisin Taru

maanantai 16. syyskuuta 2019

Kinkkuvoileipäkakut

Moi!
Tässä pari voileipäkakkua jotka tein jo pari viikkoa sitten. Tämä on alunperin Pullahiiren ohje jota olen vähän muokannut. Tein ohjeen mukaan yksinkertaisena, mutta jaoin täytteet ja leivät kahteen pitkulaiseen leipävuokaan. Tämä on ihan parasta kakkua! 😋👍





Tässä sadonkorjuukuva 😊


Terveisin Taru

perjantai 13. syyskuuta 2019

Kesäkurpitsa-kehäkukkasämpylät

Moi!
Kesäkurpitsaa ei ole tullut tänä kesänä kovinkaan paljon vaikka taimia on seitsemän. En ole kerennyt keskittymään kunnolla kasvien lannoitukseen niin se näkyy nyt sadossa. No mutta jokusen kesäkurpitsan oon kuitenkin saanut. Tällä kertaa laitoin sitä sämpylöihin ja kaveriksi vielä kehäkukan terälehtiä. Terälehdistä tuli mukavasti väriä sämpylöihin. Kehäkukalla on myös lukuisia terveysvaikutuksia joista voit lukea vaikka täältä. Nämä on tosi hyviä ja meheviä sämpylöitä! 😋



Kesäkurpitsasämpylät n.20 kpl
5 dl vettä
50g hiivaa tai 2 pss kuivahiivaa
½ dl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
2 tl suolaa
4 dl kaurahiutaleita
n. 8 dl vehnäjauhoja
2 dl kesäkurpitsaa raastettuna
4-5 kehäkukan terälehdet
1 dl auringonkukan siemeniä

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi (kuivahiivalla 42 asteiseksi) ja liota hiiva siihen. Jos käytät kuivahiivaa lisää se jauhojen joukossa. Lisää joukkoon muut
aineet ja alusta taikina kimmoisaksi jauhoilla. Anna taikinan kohota liinan alla noin 15 minuuttia. 
Leivo taikinasta kaksi pötköä ja jaa molemmat pötköt noin kymmeneen palluraan, pyörittele pyöreiksi. Laita sämpylät leivinpaperin päälle pellille kohoamaan liinan alle noin 10-15 minuutiksi. Paista sämpylät 225 asteessa 12-15 minuuttia.


Kukkakuva vielä loppuun 😄
Kuvassa punapäivänhattu, kosmoskukka, sinipallo-ohdake ja päivänsini.

Terveisin Taru

sunnuntai 8. syyskuuta 2019

Supermehevä ja maukas kesäkurpitsapiirakka (pellillinen)

Moikka!
Nyt on sellanen herkku tässä, että oksat pois! 😄❤ Pari kertaa oon jo tehnyt enkä vielä ole saanut tarpeekseni 🤣 Vieraat ovat tykänneet tästä tosi paljon. En jaksanut tällä kertaa panostaa kuvaamiseen, mutta toivon että kuvasta ja tekstistä saa käsityksen miten ihanaa piirakka on! Piirakka on kuin porkkanapiirakka, mutta kosteampi. Se on koukuttavan maukasta ja suutuntuma on ihanan tahmea. Rakastuttiin tähän kaikki! 😋❤ Ja mikä parasta, tähän saa upotettua tosi ison kesäkurpitsan! 



Mehevä kesäkurpitsapiirakka:
5 kananmunaa
4 dl sokeria
200 g sulatettua voita
5 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
4 tl kanelia
6 dl (1 iso) raastettua kesäkurpitsaa

Kuorrutus:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
225 g tomusokeria
50 g pehmeää voita
1/2 tl kanelia
1/2 tl vaniljasokeria

Pinnalle:
manteli- tai hasselpähkinärouhetta

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen voisulan kanssa. Lisää viimeiseksi raastettu kesäkurpitsa. (Kesäkurpitsaraaste saa olla karkeaa. Jos raastat sen kovin hienoksi, muista valuttaa nesteet pois). Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipeltiin. Paista 200 asteessa 20 minuuttia.

Vatkaa kuorrutuksen aineet keskenään ja levitä se jäähtyneen piirakkapohjan päälle. Koristele pinta manteli- tai hasselpähkinärouheella. Piirakka on parhaimmillaan parin päivän kuluttua. Säilytä piirakka kylmässä.

Terveisin Taru

lauantai 7. syyskuuta 2019

Sadonkorjuu

Moi!
Tässä kuvia tästä ihanasta (ja vähän raskaastakin 😅) sadonkorjuun ajasta ❤ Olen tehnyt paljon mehuja, soseita ja hilloja. Likööriä unohtamatta! Tein taas karviaisesta likööriä pienellä aroniatwistillä. Tänä vuonna siskoni sai hyvän marja-aroniasadon joten sitä olen koittanut käyttää joka paikkaan 😁 Jossain lehti- tai nettijutussa muuten marja-aroniaa tituleerattiin Suomen terveellisimmäksi marjaksi! 👍 Omenaa olen saanut kolmesta paikasta ja omiakin omenia sain jonkun verran. Herukoita sain omasta pihasta Tänä vuonna tosi hyvin.


Tässä on mehua omenasta ja marja-aroniasta.

Tässä on omenahilloa, punaherukka-omenamehua, marja-aronia-omenahilloa, mustikka-omenahilloa ja päärynähilloa.

Tässä herkkukuvia. Marja-aroniaa, päärynöitä, luumuja ja omenia.

Yllä olevassa kuvassa on kääpiösamettikukkaa, tsinniaa, krassia, tarhapiiskua, pikkuasteria ja auringonhattu vai kaunopunahattu, en ole varma mitä nimeä tuosta käyttäisin.

Yllä olevassa kuvassa on orvokkeja, tsinniaa, daalioita, auringonkukkia, kirjokierto ja siniviuhka.

Mustikkaa, karhunvadelmaa ja suklaakirsikka- ja kirsikkatomaatteja.

Tässä kuvassa on kaksi daaliaa ja kaksi tsinniaa.

 Näistä mun omista omenoista tulee kyllä maailma  kauneimman väristä sosetta tai hilloa ❤

Oon kasvattanut jo useana vuonna tsinnioita eli oppineidenkukkaa. Tänä vuonna ostin neljää erilaista siementä. Tässä kuvassa on tälläinen matalampi lajike. Tosi hienoja kukkia! Ne kasvavat vanhassa emalivadissa 😊

Tässä kuvassa on luumuhilloa ja omena-luumumehua. Olen kahdesta eri paikasta saanut paljon luumua. Hillo oli melko kirpakkaa ja mehu tosi hyvää. Hillon tein mausteisena Dansukkerin ohjeella, vähän ohjetta muunnellen. Hillo sopi hyvin juustojen ja suolakeksien kanssa 😋

 Talvella on sitten kiva näitä herkkuja syödä ja kuvia katsella kun räntää sataa ikkunan takana 😁


Terveisin Taru