Tarun Taikakakut

torstai 31. joulukuuta 2015

Kardemummakahvikakku (1-1½l ja laskettu myös 2l vuokaan)

Hei!
Jouluaatoksi tein siskon luo Pullahiiren ohjeella kardemummakahvikakun. Kakun yksinkertaisen ulkonäön ei kannata antaa hämätä, kakku on nimittäin aivan mahtavan makuista! Kakku on kostea ja mehevä, kunhan muistaa tarjota sen huoneenlämpöisenä. Jääkaapissa kakku menee kovaksi, koska kakku on tosi rasvainen. Kiitos Tarulle ihanasta ohjeesta, kakku oli todella hyvää ja teen sitä varmasti vielä uudestaan ja suosittelen muitakin kokeilemaan! :)

Kiitokset kaikille kuluneesta vuodesta ja
hirmuisesti onnea uuteen vuoteen 2016! ♥


Kardemummakakku
200 g voita
2 dl sokeria
3 kananmunaa 
3 ½ dl vehnäjauhoja 
1 ½ tl leivinjauhetta (laitoin 1tl*) 
3 tl vaniljasokeria 
1 ½ tl kardemummaa 
1 dl huoneenlämpöistä maitoa/kermaa 

Koristeluun esim. tomusokeria 

Vatkaa voi ja sokeri keskenään. Lisää joukkoon yksitellen kananmunat voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vuorotellen huoneenlämpöisen maidon tai kerman kanssa. Sekoita taikina ja lusikoi se voideltuun (tarvittaessa myös leivitettyyn) noin 1-1½l vetoiseen vuokaan (minä teen 1½l vuokaan, tulee ihan täydellisen kokoinen kakku). Paista 175 asteessa noin 35-40 minuuttia. Kumoa hieman jäähtynyt kakku tarjoiluastialle. Koristele vesi-tomusokeriseoksella tai kevyellä tomusokerihunnulla.

*Tein kakun kaksi kertaa ja mulla kävi niin, että ensimmäinen kakku tuli yli 1 litran vuoasta. Halusin kuitenkin tehdä juuri tälläisen pienen kakun niin päädyin sitten vähentämään taikinasta leivinjauhetta enkä siis vaihtanut vuokaa isommaksi. Tämä ratkaisu toimi hyvin ja toinen kakku pysyikin hyvin vuoan sisällä :)


Tein kakkuun vielä superpaksulla pikeerillä kunnon kinokset ja koristeeksi laitoin vaaleita piparkakkuja ja nonparelleja. Voitte kurkata siskoni blogista meidän jouluaaton herkkukuvia! ;)

Kardemummakakku 2 litran vuokaan tai kahteen pieneen 1 litran vuokaan:
250 g voita
2½ dl sokeria
4 kananmunaa 
4 ½ dl vehnäjauhoja 
2 tl leivinjauhetta 
4 tl vaniljasokeria 
2 tl kardemummaa 
1¼ dl huoneenlämpöistä maitoa/kermaa 

Koristeluun esim. tomusokeria 

Vatkaa voi ja sokeri keskenään. Lisää joukkoon yksitellen kananmunat voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vuorotellen huoneenlämpöisen maidon tai kerman kanssa. Sekoita taikina ja lusikoi se voideltuun (tarvittaessa myös leivitettyyn) vuokaan. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia. Kumoa hieman jäähtynyt kakku tarjoiluastialle. Koristele vesi-tomusokeriseoksella tai kevyellä tomusokerihunnulla.

Terveisin Taru

keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Arabialainen maustekakku (kuorrutettu)

Tervehdys!
Tein ennen joulua ekaa kertaa arabialaista maustekakkua. Kiinnostuin kakusta tietysti kuorrutteen herkullisen ulkonäön takia ;) Ohjeen otin Mimmiltä, mutta kirjoitin ohjeen kuitenkin lähes kokonaan uudelleen sen mukaan miten päädyin itse kakun tekemään. Kuorrutteen ainesmäärät meni mulla myöskin vähän eritavalla. Kakun maku oli ensin pienoinen pettymys, kun sitä piti heti tuoreeltaan mennä maistamaan... Kolmantena päivänä onneksi maistoin kakkua uudelleen ja kyllä se olikin todella hyvää! Aivan ihanan maukasta! :D 


Arabialainen maustekakku 
2 l vuoka

200 g voita
250 g sokeria
3 isoa munaa
2 dl kermamaitoa 
4½ dl vehnäjauhoja
½ tl soodaa 
½ tl leivinjauhetta 
½ tl suolaa 
1 tl kanelia 
½ tl muskottia 
3 rkl tummaa kaakaota 
1 tl vaniljasokeria 
1 dl jauhettuja/rouhittuja manteleita 

Arabialaisen maustekakun kuorrutus:
50 g voita 
noin 5 dl tomusokeria 
3 rkl tummaa kaakaojauhetta 
1 tl kanelia 
noin 5 rkl kuumaa kahvia 

Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen, vatkaten aina kunnolla ennen seuraavan lisäämistä. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää taikinaan 1/3 kuivista aineista ja sitten 1/3 kermamaidosta ja sitten taas 1/3 kuivista aineista jne. 

Voitele ja jauhota 2 litran vetoinen kahvikakkuvuoka ja kaada taikina sinne. Paista kakkua n.160-170 asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin tunnin ajan. Kokeile kakun kypsyys tikulla. Anna kakun jäähtyä n. 5 min ja kumoa kakku sitten jäähtymään. 

Kun kakku on jäähtynyt, tee kuorrutus. Vaahdota rasva, lisää kaikki muut ainekset ja vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi kuorrutukseksi, niin että kuorrutus on lastalla/veitsellä helposti levitettävää kakun pinnalle. Jos kuorrutus on liian kovaa, lisää kahvia, että saat siitä pehmeästi levittyvää ja sama toistapäin. 

Terveisin Taru

sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Kinkku-täytteiset joulutortut (20kpl)

Moi!
Innostuin viime vuonna kokeilemaan suolaisia joulutorttuja. Olivatkin niin mahtavia, että tein niitä nytkin iltapalaksi joulupyhille. Täytteen tein tällä kertaa eritavalla ja siitä tulikin todella maukas. Tähän voisi käyttää myös kinkun loput! 


Kinkkutäytteiset joulutortut 20 kpl

10 kpl torttutaikinalevyjä
voiteluun kananmuna

Täyte:
200 g aurinkokuivattu tomaatti tuorejuustoa
1 dl juustoraastetta
1 dl paahdettua sipulia
150 g savukinkkusuikaleita
suolakurkkua pieninä paloina
2 rkl ruohosipulia
pippuria

Anna taikinan sulaa paketin ohjeen mukaan ja taittele siitä sitten torttuja. Voitele tortut ennen täytettä. Pilko ja sekoita täytteen ainekset keskenään ja laita täytettä jokaiseen torttuun reilu ruokalusikallinen. Paista 225 asteessa 10-12 minuuttia.


Terveisin Taru

keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Lumiukko-marenkitikkarit

Moi!
Tein jouluaaton kyläpaikkaan viemisiksi lapsille lumiukko-marenkitikkareita. Tein joskus tyttäreni nimppareille ruusun mallisia marenkitikkareita (linkistä löytyy tarkempia ohjeita tikkareiden tekoon) ja halusin nyt kokeilla erilaisia tikkareita. Lapset kun niin tälläisistä tykkäävät. Näistä lumiukoista tulikin aikas veitikoita! Nappeina on maitosuklaapisaroita jotka laitoin sulatetulla suklaalla kiinni, kaulahuivit tein sulatetulla candy meltsillä. Silmät ja suut tein sulatetulla tummalla suklaalla.

♥ Hyvää joulua kaikille lukijoille! ♥


Lumiukko-marenkitikkarit:
3 valkuaista
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Vatkaa valkuaiset valkoiseksi vaahdoksi. Lisää sokeria pikkuhiljaa vaahdon joukkoon. Lopuksi vatkaa hiljaisella nopeudella ja lisää vaahdon joukkoon vaniljasokeri.
Laita pellille puisia tikkuja joiden toisen pään takaosan olet dipannut marenkimassaan ja paina tikut pellille leivinpaperin päälle. Pursottele tikun päälle kaksi palloa, lumiukon pääksi pienempi pallo ja alle suurempi vartaloksi. Tein itse 16 tikkaria ja loput pursottelin pieniksi marengeiksi. Paista 100 asteessa 40-50 minuuttia. Minä paistoin tavallisessa uunissa molemmat pellit yhtäaikaa ja vaihdoin 20 minuutin välein peltien paikkaa. Jätä marengit uuniin jäähtymään ja jätä uunin luukku raolleen. Koristele lumiukoille silmät ja napit sulatetulla tummalla suklaalla ja kaulahuivit sulatetulla candy meltsillä.

Iloiset veijarit! :D

Loput marengit maustoin piparkakkumausteella ja koristeeksi ripsautin vielä nonparelleja.

Terveisin Taru

maanantai 21. joulukuuta 2015

Piparminttukaakao

Moiks!
Tässä ohje aivan ihanaan piparminttukaakaoon, makeaan ja samalla kuitenkin raikkaaseen. Muuten alkaisi olemaan jo jouluinen fiilis, mutta täältä Länsi-Suomesta puuttuu vielä lumi ja pakkanen...

Tämän kaakaon ainesosien määrät meni omasta päästä, mutta idean nappasin Sarilta tästä ihan naapurista, terveisiä vaan Sarille! :D Tosi ihanaa herkkua ja tämä menee jo ihan jälkiruoastakin. Tälläistä on ihana nautiskella joulun pyhinä, kokeilkaapas ;) 


Piparminttukaakao 6:lle
8 dl maitoa
145 g valkosuklaata (1 Pandan levy)
4 piparminttukeppiä paloina
vaaleanpunaista elintarvikeväriä

Päälle:
1 dl kermaa ja vaniljasokeria vatkattuna
nonparelleja tms.

Mittaa maito kattilaan ja paloittele sekaan valkosuklaa ja piparminttukepit. Sekoittele miedolla lämmöllä niin kauan, että kaikki on sulanut. Vatkaa kerma ja vaniljasokeri. Kaada kaakao laseihin, pursottele päälle kermavaahtoa ja lopuksi koristele nonparelleilla. Nauti :)


Terveisin Taru

sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Jouluinen luumu-piparkakkujäätelö

Hei!
Jotain luumuista piti saada jouluherkuksi, mutta en halunnut taas tehdä luumu-kanelijuustokakkua vaikka se aivan sairaan hyvää onkin! Sain mielestäni ihan huikeen idiksen joulujäätelöstä! Laitoin tähän luumua, joulupipareiden mausteita ja sattumiksi vielä joulupiparia murusteltuna. Hyvää oli!



Jouluinen luumu-piparkakkujäätelö:
4 dl kermaa
1 prk kondensoitua maitoa
½-1 dl glukoosisiirappia
1 tl kanelia
½ tl piparkakkumaustetta
½ tl jauhettua kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
-------------
1 prk (200g) Valion luumu-kanelirahkaa
3 tasaista rkl luumumarmeladia
5 isoa piparkakkua murskattuna

Vinkki! Älä laita kaikkia mausteita kerralla vaan maistele itsellesi sopiva määrä!


Mittaa kaikki viivan yläpuolella olevat ainekset kulhoon ja vatkaa vaahdoksi. Lisää sitten joukkoon rahka, marmeladi ja piparimurska. Kaada 1½ litran vetoiseen astiaan (ja annoskippoihin) ja pakasta vähintään 8 tunnin ajan.


Terveisin Taru

perjantai 18. joulukuuta 2015

Piparkakkutalo 2015

Moikka!
Tänä vuonna tein lapsille tälläisen piparkakkutalon. Piti tehdä ihan tavallinen pienehkö talo ja nappasin kaavat uusimmasta Leivotaan-lehdestä. Kaavoja sen enempää katsomatta ja tutkimatta aloin hommiin. Kaavoja leikatessakaan en vielä tajunnut kuinka iso talo on kyseessä... Vasta paistaessa aloin tajuamaan talon kokoa! No, tästä tuli "ihan tavallinen talo", vain melko iso sellainen! ;D 

Pihalla on 4 bambia ja 9 kuusta. Bambien täplät ovat pieniä helmiä ja kuusenkoristeina on sirkusrakeita. Talo on niin iso, että pihaa ei jäänyt kuin vähän. Tein tosi isolla soikealla lautasella tuon alustan ja talo mahtui siihen juuri ja juuri. Bambit ja kuuset on sitten ihan kiinni talossa.

Talon osat tein, kuten viimeksikinMansikkamäen ohjeella. Tällä kertaa tein taikinan voista ja se olikin maultaan parempaa, mutta hieman heikompaa kestävyydeltään. Toinen sivuseinä katkesi ja toinen hieman halkesi, mutta sain ne silti käytettyä. Kaikki koristelut ja kiinnitykset tein pikeerillä. Käytin värjäämiseen elintarvikevärejä, paitsi ruskean pikeerin värjäsin kaakaojauheella. Katon alareunassa on suklaapalleroita. 

Tähti-ikkunoiden ympärillä on minikokoisia vaahtokarkkeja.



Tein taloon ikkunoita erilaisilla piparkakkumuoteilla. Isomman ikkunan ristikon tein taikinan suikaleista.

Terveisin Taru

tiistai 15. joulukuuta 2015

Vaaleat piparkakut / Nalle halaa mantelia

Hei!
Mulla oli sunnuntaina oikea piparkakkuralli! Otin urakaksi tehdä kaikki joulun piparit kerralla pois ja aikaa lipsahtikin kaikkine siivouksineen melkein 5 tuntia. Tein perussatsin Paraisten piparkakkutaikinaa ja satsin vaaleiden piparkakkujen taikinaa joka osoittautui aika isoksi määräksi ...tuntui ettei taikina lopu millään! Ensimmäisenä tein nalleja joilla on kokonainen manteli sylissä, näitä taisi tulla lähemmäs 150 kappaletta. Ihanan idean pongasin joskus Pinterestistä. Näitä oli mielestäni todella helppo tehdä ja varmasti ilahduttavat lapsia! Tuo manteli on ihana rouskuva lisä tuossa piparissa! Tämä vaaleiden piparkakkujen taikinaohje oli aika yleinen netissä ja kaikkialla oli samat ainessuhteet niin en mainitse tässä sitten mitään erityistä lähdettä. Taitaa olla aika vanha ohje kyseessä :)


Vaaleat piparkakut:
500 g voita
500 g sokeria
5 kananmunaa
1 tl soodaa
1 kg vehnäjauhoja

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kunnolla valkoiseksi vaahdoksi. Lisää munat vaahtoon yksitellen. Yhdistä vehnäjauhot ja sooda ja lisää vaahtoon pikkuhiljaa. Minä pidin taikinan yön yli jääkaapissa. 
Paista 200 asteessa 5-10 minuuttia.
Ohjeella tulee pipareiden koosta riippuen 100-200 piparia.


Vaaleasta taikinasta syntyi myös läjäpäin sydämiä. Tummemmat piparit tein Paraisten piparkakkutaikinaohjeella, joka löytyy blogistani täältä.

Mansikkamäen Eben inspiroimana leikin kahdella taikinalla hiukan, kun siihen kerran oli tilaisuus! :)

Tein viikonloppuna myös piparkakkutalon ja siitä touhusta jääneitä pikeerinloppuja pursottelin piparkakku-ukkoihin :)

Laitanpa vielä kuvan tästä jouluisesta maisemasta jonka tein pieneen pöytäkasvihuoneeseen. Bambit ja sienet löysin Tigerista, pohjalla pumpulia ja takana kuusenoksia. Isot kävyt on työkaverilta saatuja, käpyihin suihkutin spray-lunta. Lapset ovat tykänneet tästä tosi paljon! Ihan haltioituneina jaksavat tätä ihastella. Varsinkin meidän 1½-vuotias rakastaa tätä! Olen noista ikkunoistakin jo saanut pestä pieniä sormenjälkiä pois :D

Terveisin Taru

sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Pätkiskahvikakku

Heips!
Tein itsenäisyyspäiväksi pätkiskahvikakun. 
Suosittelen kokeilemaan! Tämä on nimittäin todella hyvää ja mehevää suklaakakkua, kunhan ei paista sitä liikaa! :)
Ohje löytyy blogistani täältä.


Terveisin Taru

keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Jäätelösaippuat

Moi!
Kaverini näki Pinterestissä ihania saippuoita jätskipuikon mallisina ja kysyi voisinko tehdä sellaisia. No innostuin tietenkin heti! Miten ihanan ja herkullisen näköisiä saippuoita! :D Parhaani mukaan näitä sitten koitin kopioida. Minusta näistä tuli kyllä aika suloisia! ♥

Olen päivittänyt aika paljon saippuoita tänne blogiin, mutta ohjetta en ole koskaan tehnyt. Tällä kertaa otin vaihekuviakin saippuan teosta ja ohjettakin koitin väsäillä. Ihan en alkanut pikkutarkkaa ohjetta tekemään (tuo on nytkin jo kilometrin pitkä... :D) joten jos joku innostuu näistä ja ohjeessa on jotain epäselvää niin kysykää ihmeessä!



Ensin mittasin yhden mehujäämuotin vetoisuuden joka oli 3/4dl eli 0,75dl. 
Yksi saippua siis painaa 75g. Muotteja on 8 kappaletta, eli 8x75g=600g.

3 raitaiset jätskisaippuat (8 kpl)
3 x 200 g valkoista saippuamassaa
saippuatuoksuja ja -värejä
puisia jätskitikkuja
2 palaa tummaa suklaata

Viritä ensimmäisenä mehujäämuotit kuvan mukaisesti. 
Päällä on maalarinteippiä johon tein varovasti puukolla viillot tikkuja varten.


Pilko 600g saippuaa pieneksi. Sulata mikrossa ensimmäinen 200g saippuaa (pakkauksen ohjeen mukaan) ja kun se on sulanut värjää se vaaleanpunaiseksi ja laita siihen muutama tippa haluamaasi saippuatuoksua (minä laitoin 20 tippaa eteeristä piparminttuöljyä). Sekoita hyvin. Kaada muotteihin tasaisesti (kannattaa käyttää muovipurkkia jossa on kaatonokka). Anna ensimmäisten raitojen jähmettyä noin ½ tuntia. Pese tällä välin purkki jossa saippuan sulatit ja lusikka jolla saippuaa sekoitit.

Sulata seuraava 200g saippuaa ja lisää siihen haluamasi väri ja tuoksu (laitoin tähänkin 20 tippaa eteeristä piparminttuöljyä). Kaada taas massa muotteihin tasaisesti ja anna jähmettyä noin ½ tuntia. Pese taas purkki ja lusikka.

Sulata lopuksi viimeinen 200g saippuamassaa jonka joukossa on rouhittuna 2 palaa (n.12g) tummaa suklaata. Suklaa sulaa saippuan mukana, mutta vaatii jonkun verran enemmän sekoittelua (rauhallista sekoittelua, ettei saippuaan tule ilmakuplia), että sulaa kunnolla. Lisää lopuksi tuoksut (laitoin 20 tippaa suklaan tuoksuista saippuatuoksua). Kaada massa muotteihin ja anna nyt puikkojen jähmettyä useampi tunti tai seuraavaan päivään. 

Ennen irroittamista pidä yhtä puikkoa kerrallaan juoksevan tulikuuman veden alla hetki niin saippua irtoaa helpommin, varo kuitenkin kastelemasta saippuaa. Painele muottiakin sivuilta varovasti, että saippua irtoaa reunoilta. Vedä tikusta ihan hiljaa, ettei se irtoa saippuasta. Jos tikku irtoaa sen voi "liimata" sulalla saippualla takaisin. Tikku on pääasiassa koriste, mutta pitää myös kerroksia yhdessä jotka muuten irtoavat toisistaan todella helposti.

Pakkaa saippuat muoviin, esim. sellofaaniin tai tuorekelmuun. Käyttämättömään ja pakkaamattomaan saippuaan tulee helposti valkoinen pinta, kun se on ilman kanssa kosketuksissa. Tämä on kuitenkin vaaratonta ja lähtee ensimmäisessä pesussa pois.


Terveisin Taru

maanantai 7. joulukuuta 2015

Metsäsienipiirakka (ø24-26cm)

Moi!
Äiti teki yksi päivä niin ihanan herkkutattipiirakan, että olihan sitä kotonakin tehtävä! :) Muuten pysyin äidin ohjeessa, mutta sieniä laitoin vaan enemmän. Mulla oli tässä kuivattuja herkkutatteja jotka liotin pehmeiksi ja karvalaukkuja jotka olin ryöpännyt pakkaseen. Yhteensä mulla oli sieniä noin 5 dl. Suolakurkusta saa pehmeän makuiseen täytteeseen yllätyksiä. Tämä piirakka oli kyllä aivan ihanaa!


Metsäsienipiirakka:

Pohja:
150 g pehmeää voita
3 dl vehnäjauhoja
vajaa ½ tl suolaa
3 rkl kermaa*

Täyte:
1 sipuli 
4-5 dl metsäsieniä
1 kokonainen suola- tai herkkukurkku
valkopippuria
suolaa

Päälle:
1 dl juustoraastetta
1 kananmuna
*loput kermat 2dl purkista

Nypi voi, jauhot ja suola ja lisää lopuksi 3 rkl kermaa. Painele noin 26cm vuoan pohjalle jauhotetuin sormin. Paista pannulla sipuli ja (esikäsitellyt) sienet ja mausta ne valkopippurilla ja suolalla. Lisää lopuksi kuutioitu suola- tai herkkukurkku. Ripottele pohjan päälle puolet juustoraasteesta ja sitten sienitäyte. Yhdistä loput kermat ja muna keskenään. Ripottele loput juustoraasteet sienitäytteen päälle ja kaada päälle muna-kermaseos. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.


Terveisin Taru

lauantai 5. joulukuuta 2015

Mureat joulutähdet (vaaleat piparkakut)

Hei!
Teki mieli tehdä vaaleita pikkuleipiä ja aikani hyvää ohjetta etsittyäni päädyin näihin. Ohje on Leivotaan-lehden mukana tulleesta pienestä Pikkuleivät-lehtisestä kopioitu. Lisäsin ohjeeseen muutamia omia huomioitani. Pikkuleivät olivat uskomattoman mureita, rapeita ja maukkaita! Tosi ihanan makuisia!


           Joulutähdet n.40 kpl
1 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
100 g pehmeää voita
1 keltuainen

Koristeluun
1 valkuainen
1 dl raesokeria

Sekoita kaikki ainekset nopeasti taikinaksi. Jos taikina jää kovin muruiseksi lisää mukaan vielä pieni nokare pehmeää voita ja puristele taikina tasaiseksi. Tasoita taikina levyksi ja nosta se viileään noin tunniksi.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Kauli massa reilun millin paksuiseksi. Ota siitä piparkakkumuotilla pikkuleipiä. Voitele pikkuleivät valkuaisella ja ripottele päälle raesokeria. Nosta lastan avulla pikkuleivät pellille leivinpaperin päälle ja paista 175 asteessa noin 7 minuuttia.

(minä paistoin näitä noin 9-10 minuuttia koska pikkuleipäni olivat hieman paksumpia n. 3mm paksuja ja kannattaa odottaa, että niihin tulee kaunis väri. Sain myöskin ohjeella vain 30 pikkuleipää.)

Terveisin Taru

keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Taikataikinasta kuusenkoristeita

Moi!
Aloitettiin vanhemman tyttären kanssa jouluiset askartelut. Taas liippaa niin läheltä "oikeaa" leipomista, että jaan ohjeen kanssanne. Ei oltu ennen tehty taikataikinaa ja kiinnostus oli molemmilla kova. Taikina on siis lapsiturvallista ja ihan syötävää paitsi, että se maistuu aivan kamalalle! Joten jos taikinaa vahingossa lipsahtaa suuhun, se on varmasti ainoa kerta! ;D Värjäsin taikinan ruskealla pastavärillä saadakseni siitä piparitaikinan väristä. Väriä olisi silti saanut olla enemmänkin, mutta kyllä nuo nyt ihan pipareilta näyttävät. Maalina meillä oli ihan akryylimaalia jota löysin Tigeristä, mutta sitä myy varmasti kaikki askarteluliikkeet. Tein taikinasta myös muutaman pullan nukkekotiin, mutta niistä en huomannut ottaa kuvaa.


Ohjeen yhdistelin Yhteishyvän sivuilta täältä ja siskoni Villa Elsalla-blogista täältä.
Kannattaa käydä siskoni blogissa katsomassa mitä ihanaa hän on taikataikinasta tehnyt! :)

Hauska pikkukuusi löytyi Halpa hallista, hintaa kuusella oli huimat 3,95€! :D



Taikataikinan resepti:
3 dl vehnäjauhoja 
1½ dl suolaa 
1½ dl vettä 
1 rkl ruokaöljyä 

Sekoita keskenään jauhot ja suola ja lisää vesi sekä ruokaöljy. Jos lisäät väriä, tee se heti alussa niin väri sekoittuu parhaiten. Vaivaa ainekset kiinteäksi massaksi. Jos taikina on tahmeaa, lisää hieman jauhoja. Jos taikina murenee liian helposti, voit lisätä hieman vettä. 

Sijoita valmiit hahmot leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, jotta ne on helppo sujauttaa uuniin. Hahmot kuivuvat myös huoneenlämmössä, mutta huomattavasti hitaammin kuin uunissa. Taikinasta ei kannata tehdä korkeita hahmoja, koska ne saattavat painua kasaan.

Säädä uuni 125 asteeseen ja kuivata hahmoja noin tunnin verran. Isot hahmot saattavat vaatia kuivuakseen pidemmän ajan. Hahmot voi voidella kananmunalla ennen paistamista (minä en voidellut). Kuivuttuaan taikina (ja väri!) vaalenee joten vielä kosteat koristeet erotat siitä, että niissä on keskellä tummempaa.

Uunikuivatuksen jälkeen hahmot saavat jäähtyä hieman ennen maalaamisen aloittamista. Maaleiksi sopivat esimerkiksi vesivärit ja akryylivärit.

Täällä taikinan määrällä saimme noin 2½ pellillistä koristeita.


Terveisin Taru

maanantai 30. marraskuuta 2015

Kaneliboston omenakuorrutteella

Moikka!
Viikonloppuna oli pitkästä aikaa pullapäivä. Ainakin kuukauden olin sitä suunnitellut, mutta aina se vaan jäi. Tein ½ litran taikinasta bostonkakun ja kanelikierteitä. Kanelikierteistä en laita kuvaa, koska ne vähän kärvähtivät... tämä on muuten alkanut olemaan täällä aika yleistä, nimittäin munailu. Kokoajan on jotain menossa ja keskittyminen on mitä sattuu. Tämä taitaa olla pikkulapsiperheessä silti ihan normaalia ;D Niin ja tein siemennäkkäriäkin viikonloppuna ja vasta kolmas pellillinen onnistui! Ensimmäinen pelllinen paloi ja toisessa meni jo taikina piloille. Kolmannesta pellillisestä, joka onnistui, en kerennyt kuvaa ottamaan, kun se oli jo syöty.  No, tälläisiä juttuja tällä kertaa :D

Kuorruteessa maistuu omena, kaneli ja vanilja. Se on aika makeaa. Mielestäni ihan hyvää, sopi kanelipullaan hyvin :)



Tein ½ litran pullataikinasta 24cm irtopohjavuokaan bostonkakun ja 12 irrallista kanelikierrettä joihin tämä kuorrutteen määrä riitti hyvin.

Omenakuorrute:
3 reilua rkl omenahilloa
3 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia

Vatkaa kaikki ainekset hyvin yhteen ja valuttele jäähtyneen bostonkakun ja kanelikierteiden päälle.


Terveisin Taru

lauantai 28. marraskuuta 2015

Wilhelmiina-keksit

Hei!
Tein ihania wilhelmiina-keksejä. Ohjeen löysin Kermaruusulta täältä. Ohjeessa oli käytetty muscovadosokeria joka antoi kekseihin ihanan kinuskisen ja aromisen vivahteen. Nämä ovat kyllä todella helppoja tehdä!


Wilhelmiinat:
200g voita
1 dl sokeria
1½ dl muscovadosokeria
1 keltuainen
2 rkl siirappia
3 tl vaniljasokeria
5 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa

Vaahdota voi ja sokerit. Lisää keltuainen sekä siirappi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Leivo taikinasta sormen paksuisia tankoja, nosta tangot pellin päälle (jätä leviämistilaa). Paista 200 asteessa n. 12 min. Leikkaa tangot heti uunista oton jälkeen vinoiksi viipaleiksi.

Jos sinulla ei ole muscovadosokeria, voit käyttää sokerina ihan tavallista sokeria 2 dl. Siirapiksi käy niin tumma kuin vaaleakin siirappi.
Paistoin 4 tankoa per pelti ja tankoja tuli taikinasta 8 kappaletta.
Tummat pisteet pötköissä ja kekseissä ovat muscovadosokerin paloja joka oli päässyt kuivahtamaan eikä sekoittunut taikinaan kunnolla ;D

Terveisin Taru

torstai 26. marraskuuta 2015

Suolaiset muffinssit, kalkkuna-feta-paprika

Hei!
Tein yksi ilta tälläisiä suolaisia muffinsseja ja olivat kyllä hyviä! Ohjeen löysin Maijun Pienet herkkusuut-blogista. Kiitokset siis sinne :) Pikkusen viilasin ohjetta sen mukaan mitä kaapista löytyi. Kinkku vaihtui kalkkunaan ja margariini voihin, lisäksi laitoin joukkoon ruohosipulia ja aurajuuston sijasta laitoin edam-raastetta. Kermaviiliä mulla ei ollut niin se vaihtui ranskankermaan ja turkkilaiseen jogurttiin. Nämä olivat tosi meheviä ja maukkaita, varmasti teen näitä vielä uudestaan! 


Ohje siis Pienet herkkusuut-blogistaLisäsin ohjeeseen omat muutokset.


Suolaiset muffinssit (12 kpl)
2 kananmunaa
1 prk (200g) kermaviiliä tms.
0,25-0,5 tl suolaa
125 g margariinia (voita)
125-150 g kinkkua tai palvikalkkunaa
½-1 punainen paprika
100 g fetajuustokuutioita (aurinkokuivattu tomaatti)
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 rkl ruohosipulisilppua

Pinnalle:
auramurua / juustoraastetta
pizzamaustetta

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja voitele muffinssipellin kolot huolellisesti. Vaihtoehtoisesti voit käyttää irtomuffinssivuokia. 
Sekoita kananmunat, kermaviili sekä suola keskenään. Sulata margariini ja lisää se edellisiin. Kuutioi paprika ja lisää paprikakuutiot sekä kinkkusuikaleet ja fetajuusto munaseokseen. 
Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos taikinaan varovasti sekoittaen.
Jaa taikina muffinssipellille/vuokiin ja ripottele päälle auramuru sekä pizzamaustetta. Paista uunissa 15-20 minuuttia.

Terveisin Taru

maanantai 23. marraskuuta 2015

Unelmakääretorttu

Moi!
Tein äidille tilauksesta unelmakääretortun. Oli kuulemma täydellistä! :D
Tein tämän ihan perinteisellä kääretorttupohjan ohjeella ja täytteenä on silkkisen pehmeä voi-sokerikreemi. Mitäpä tässä muuta turisemaan, perusleipomus siis :)


Kääretorttupohja:
4 munaa 
1 ½ dl sokeria 
1 dl vehnäjauhoja 
1 dl perunajauhoja 
1 ½ tl leivinjauhetta 
3 rkl kaakaojauhetta 

Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne vaahtoon sihdin läpi varovasti sekoittaen. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 minuuttia. 

Voi-sokerikreemi:
150 g voita (4 osaa) 
75 g sokeria (2 osaa) 
32 g vettä (1 osa) 
1 keltuainen 

Laita vesi ja sokeri kattilaan ja lämmitä sen verran että sokeri sulaa veteen. Laita sokerivesi jääkaappiin ja anna jäähtyä kylmäksi. (jos on kiire, laita kattila kylmäkallen päälle) 

Vatkaa voi kunnolla valkoiseksi vaahdoksi, tähän menee noin 10 minuuttia. Kun vaahto on valmista lisää kokoajan vatkaten sokerivesi ohuena nauhana juokkoon ja sitten vielä keltuainen, anna vielä vatkaantua noin 10 minuuttia. 

Levitä kreemi kääretortun päälle ja rullaa tiukaksi rullaksi. Laita kylmään, että kreemi kovettuu. Säilytä kylmässä. 

Terveisin Taru

perjantai 20. marraskuuta 2015

Vadelmamarenki

Moi!
Kokeilin vadelmajauheesta vielä marenkeja ja olivatkin kivan makuisia. Vaikka vadelma maistui kivasti, ensi kerralla laittaisin jauhetta vielä enemmän. Vadelmajauhe myös värjäsi marenkimassan ihanan vaaleanpunaiseksi, joka ei kyllä kuvissa niin hyvin erotu...


Vadelmamarenki:
3 valkuaista
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2-3 tl vadelmajauhetta

Vatkaa valkuaiset valkoiseksi vaahdoksi ja lisää sitten sokeria pikkuhiljaa vaahdon joukkoon. Lisää lopuksi vadelmajauhe ja vaniljasokeri vaahdon joukkoon varovasti nostellen. Laita massa pursotinpussiin ja pursottele marenkeja leivinpaperille. Paista 100 asteessa koosta riippuen 30-60 minuuttia.



Vadelmajauhepurkki oikealla.

Terveisin Taru