Tarun Taikakakut

tiistai 31. tammikuuta 2017

Sateenkaarikääretorttu / Mangounelmatorttu

Hei!
Kun tyttären synttäreitä suunniteltiin, haettiin erilaisia sateenkaari- ja ponijuttuja netistä. Tytär innostui kauheasti tälläisestä sateenkaarikääretortusta joten sellainen otettiin toteutukseen. Olen aiemmin (aikana ennen blogia) tehnyt parikin kertaa raidallista kääretorttua (vain kahdella värillä) joten raidoitushommat ei paljoa jännittäneet 😊 Tiesin myös heti, että aiemmin testaamani mangokreemi sopisi juuri tämän kääretortun täytteeksi täydellisesti! Lapset ihastuivat tähän tosi paljon värien vuoksi! Kaikki halusivat heti maistaa juuri tätä! Tämä olikin kyllä todella hyvää, raikasta ja maukasta! 😋 


Sateenkaarikääretorttu:
4 kananmunaa
1½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1½ tl leivinjauhetta
lilaa, sinistä, vihreää, keltaista, oranssia ja punaista elintarvikeväriä

Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne vaahtoon sihdin läpi varovasti sekoittaen/käännellen. Jaa taikina kuuteen jälkiruokakulhoon tasaisesti tasan. Lisää jokaiseen kuppiin elintarvikeväriä ja sekoita varovasti, mutta kunnolla sekaisin. Laita taikinat kuuteen 1 litraiseen minigrip-pussiin ja sulje sulkijalla. Pursota taikinoita samassa järjestyksessä vinottain leivinpaperille. Apukädet on tässä kivat niin kääretortun saa nopeammin uuniin.

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 minuuttia. Anna jäähtyä pari minuuttia ja kumoa sokeroidun leivinpaperin päälle ja jätä jäähtymään.
Käännä kääretorttu vielä kerran ympäri jotta tortun kauniimpi puoli jää sitten käärittäessä päälipuolelle.

Mango-voisokerikreemi:
200 g voita 
80 g (1dl) sokeria 
1½ dl 100% mangososetta (esim. Bonne tai Pirkka) 
1 tl vaniljasokeria

Laita mangosose ja sokerit kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä sen verran, että sokerit sulaa. Laita liemi jääkaappiin ja anna jäähtyä kylmäksi. (jos on kiire, laita kattila kylmäkallen päälle) 

Vatkaa voi kunnolla valkoiseksi vaahdoksi, tähän menee noin 10 minuuttia. Kun vaahto on valmista lisää kokoajan vatkaten mango-sokeriliemi ohuena nauhana juokkoon ja anna vielä vatkaantua noin 5-10 minuuttia niin kreemi kuohkeutuu entisestään. Levitä kreemi jäähtyneen kääretortun päälle ja rullaa tiukaksi rullaksi. Laita kylmään, että kreemi kovettuu. Säilytä kylmässä. 

Käytin kreemissä tätä Pirkan 100%:sta mangososetta, mutta yhtä hyvin tähän käy Bonnen vastaava sose. Tälläinen 100% sose antaa enemmän makua kuin esimerkiksi Piltin mangosose jossa on vettä joukossa.


Terveisin Taru

maanantai 30. tammikuuta 2017

Arvonnan voittaja!

Moi!
On aika paljastaa arvonnan voittaja!
Kiitokset kaikille ihanista kommenteista, niitä on ollut aivan ihana lukea! 💕
Arvonnan suoritin random.org sivustolla. Osallistujia tuli yhteensä 68!
Random.org arpoi voittajaksi kommentin numero 54, nimimerkillä Tepa!
Onnea voittajalle! 😊 
Laitahan minulle sähköpostilla yhteystiedot niin lähetän palkinnon sinulle!
taikakakut@luukku.com



Terveisin Taru

lauantai 28. tammikuuta 2017

My little pony täytekakku

Moi!
Tälläisen kakun tein vanhemman tyttären 5-vuotissyntymäpäiväjuhliin. Kakku esittää pilveä. Koitin pilven näköisyyttä hakea tuolla petal-pursotustyylillä. Koristeeksi tein sateenkaaren netistä löytyneillä ohjeilla. Loppumassoista tein tähtiä. Koristeena olevat ponit ovat tytön omia leluja jotka pesin ja harjat ja hännät solmein ylös kiinni. Kakun täytin tyttären lempparilla eli vaniljarahkalla 💕


Kakussa oli 6 munan (26cm) vaalea sokerikakkupohja kostutettuna vaniljamaidolla.
Koristeet ovat sokerimassaa. Sateenkaaren teko-ohje löytyy mm. täältä.



Terveisin Taru

torstai 26. tammikuuta 2017

Vaniljarahkatäyte 24-26cm täytekakkuun

Vaniljarahkatäyte:

½ litraa omenahilloa tai jotain muuta hilloa sivellään pohjien päälle

Vaniljarahka:
2 prk Valion vaniljarahkaa
4 dl kermaa
3 tl vaniljasokeria
4 liivatelehteä tai ½ dl vaniljakreemijauhetta
2 rkl sitruunan mehua

Laita liivatelehden kylmään veteen likoamaan.
Vatkaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi, lisää rahkat.
Kiehauta sitruunan mehu kattilassa ja sulata liivatelehdet siihen. Lisää ohuena nauhana täytteeseen kokoajan vatkaten. Jos käytät vaniljakreemijauhetta, laita se lopuksi muutamassa erässä täytteeseen ja sekoita kunnolla. Ja vaikka käytät vaniljakreemijauhetta niin kannattaa silti laittaa sitruunan mehu, se raikastaa ihanasti täytettä.
Jaa täyte sitten kakun kahteen väliin. Anna tekeytyä/jähmettyä yön yli jääkaapissa.

Täyte on ihanan raikas eikä lainkaan makea ja se sopii kaikkien hillojen kanssa.
Täyte löytyy mm. tästä kakusta.



Terveisin Taru

tiistai 24. tammikuuta 2017

Mango-limejäätee (2-3 litraa valmista juomaa)

Heippa!
En ole koskaan ollut tee-ihminen, mutta olen koittanut välillä haeskella kivan makuista vihreää teetä jota voisin juoda. Vihreä tee on kiinnostanut terveysvaikutusten vuoksi. Sain ennen joulua maistaa anopin luona Indiskan vihreää mangoteetä joka oli hyvää! Sitä ollaan nyt miehen kanssa juotu pari kertaa viikossa. Ajattelin myös heti, että siitä saisi mahtavan makuista jääteetä! En malttanut odottaa kesään asti vaan tein jääteetä aikuisille juomaksi tyttären 5-vuotissynttäreille. Synttärit on myös aivan mahtava paikka testata juttuja, kun saa useamman mielipiteen kerralla! Kannusta paljastuu synttäreiden teema, eli My little pony-juttuja on tiedossa 😉 

Täältä katselin ohjeita jääteen tekemiseen. Päädyin kylmähaudutukseen koska se oli niin helppo toteuttaa ja kaiken sai tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi. Ajattelin raikastaa mangoteetä sitrushedelmillä ja sekaan päätyi kaksi limeä ja sitruuna. Kirjoitan ohjeen alle sellaisena kuin sen tein, että ainessuhteet tulevat oikein ja saan tehtyä tämän ensi kerralla samalla lailla. Tee sai nimittäin mahtavaa palautetta! Se loppuikin aika äkkiä kesken vaikka sitä oli mielestäni aika paljon 😃 Pitää myös joskus kokeilla lisätä tähän vaaleaa rommia ja minttua niin juoma muistuttaisi aikalailla mojito-drinkkiä! Se sopisi sitten hyvin johonkin juhlaan booliksi 😉 Kokeilkaas tätä raikasta juomaa vaikka sitten kesällä viimeistään! 


Mango-limejäätee:
Ohjeella tulee tälläinen iso kannullinen jääteetä 
eli noin 2-3 litraa valmista juomaa 

2 limeä 
1 sitruuna 
12 tl vihreää mangoteetä (Indiska
1½ dl juoksevaa hunajaa 
2½ litraa vettä 
paljon jäitä (4 jääpalamuotillista) 

Pese limet ja sitruuna hyvin. Viipaloi ja pilko ne sitten ison kannun pohjalle, murskaa ja painele niitä esimerkiksi puunuijalla tms. Näin hedelmien mehut irtoavat paremmin teen joukkoon. Mittaa sitten päälle hunaja ja vesi, sekoita. Mittaa seuraavaksi teelehdet isoon kertakäyttöiseen teepussiin ja sulje pussi sulkijalla tai narulla ja paina se veden alle. Laita kannu jääkaappiin yön yli. Aamulla sinulla on kannullinen kylmää ja raikasta jääteetä heti juotavaksi. Poista teelehtipussi, jos et halua vahvempaa teetä. Toisaalta jäät sulaessaan ohentavat juomaa niin siksi teepussin voisi jättääkin kannuun... 

Vaihtoehtoisesti jätä kannu huoneenlämpöön pariksi tunniksi. Tässä ajassa teessä on jo makua mukavasti, eikä jäiden lisääminen sakeuta tai laimenna makua liikaa. 

Kopioitu www.chaya.fi-sivustolta: 
Perusjääteen voi maustaa oman maun mukaan erilaisilla hedelmillä tai marjoilla. Lisää niitä haudutuksen yhteydessä mukaan makua antamaan. 
Kylmähaudutuksessa suosittelemme lisäämään vähän sitruunamehua teehen. Hapokkuutensa ansiosta sitruunamehu antaa lisää suutuntumaa ja tekee teestä täyteläisemmän. Se myös suojaa teen flavanoideja haihtumasta liian nopeasti sekä parantaa säilyvyyttä. 

Terveisin Taru

sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Itsetehty vaniljasokeri

Hei!
Tiesitkö, että vaniljatanko itsessään on yhtä lailla täynnä vaniljan makua kuin siemenetkin? Nykyään myydään vaniljamyllyjäkin joissa on sisällä pilkottua vaniljatankoa, tälläistä käytän silloin kun en halua vaniljan mukana sokeria, esimerkiksi smoothieissa. Jos ostat siis vaniljatankoja niin kuoria ei kyllä kannata haaskata. Vaikka käyttäisi sisältä siemenet esimerkiksi pannacottaan niin kannattaa kuoriosa myös käyttää. Joskus olen laittanut kuoria alkoholiin tekeytymään (vaniljaesanssi), mutta tämä sokeri on kyllä ihan paras paikka niin kokonaisille tangoille kuin pelkille kuorillekin!

Mulla menee vaniljasokeria todella paljon ja kun näin Kaisalla ohjeen itsetehdystä vaniljasokerista niin kokeilin sitä heti. Ensimmäinen satsi on jo käytetty ja nyt kun tein toista niin ajattelin, että pakko jakaa tämä teidänkin kanssa! On tämä kyllä niin näppärää! Ja minusta kaupan valmis vaniljasokeri on aikas hintavaakin, jos sitä käyttää paljon, ja näin kun itse tekee niin säästäähän siinä. Vanilliinisokeri on edullista, mutta siihen en koske pitkällä tikullakaan... 


Itsetehty vaniljasokeri
4 dl sokeria
1 luomu vaniljatanko (esim. Dr.Oetker)

Pilko saksilla vaniljatanko esimerkiksi neljään osaan ja laita palat sitten sokerin kanssa blenderiin. Anna sokerin pyöriä hetken jotta tanko varmasti menee kunnolla hienoksi. Purkita valmis vaniljasokeri. 


Terveisin Taru

torstai 19. tammikuuta 2017

3 miljoonaa sivujen latausta, blogin 4-vuotissynttärit ja arvonta! ♥

Hei kaikki!
Muutama päivä sitten laskurissa pyörähti lukema yli kolmen miljoonan! Ja sunnuntaina on blogin 4-vuotissyntymäpäivä! Aloitin blogin samana päivänä, kun vanhempi tyttäreni täytti 1-vuotta. Nyt viikonloppuna juhlitaan siis hänen 5-vuotissyntymäpäivää! Kaikenlaista olen jo touhunnut juhlia varten ja viikonlopun jälkeen alan herkkuja sitten pikkuhiljaa päivittämään blogiin 😉

Näiden kaikkien juhlan arvoisten asioiden kunniaksi järjestän teille lukijoille arvonnan!

💕 Kiitos kaikille teille jotka blogissani vierailette! 
Ja kiitokset kaikista ihanista kommenteista joita olen saanut! 💕

Palkintona arvonnassa on tämä Kinuskikissan ihana suorakaiteen muotoinen piirakkavuoka!


Arvonta alkaa heti ja kestää ensi viikon sunnuntaihin (keskiyöhön asti). 
Eli osallistumisaika on 19.1.-29.1.2017

Arvontaan voit osallistua jättämällä kommentin tähän postaukseen.
Jos osallistut anonyyminä muista laittaa itsellesi 
jokin nimimerkki jolla erotut muista!

Onnea kaikille arvontaan!😊

Terveisin Taru

sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Nopea ja kevyt kananmunapohja pitsaan

Moi!
Näin Nannen blogissa niin kiinnostavan jutun kananmunapitsasta, että oli ihan pakko kokeilla, että sain tietää millaista se on!!! 😃 Pohja on pelkkää kananmunaa, ei muuta. Ihan oikeasti! 😉 Sen sanon että pohjasta et saa itsellesi sellaista hiilaripöhötystä kuin tavallisesta saattaa saada! Tämä pohja on nimittäin kevyen oloista syötävää. Pohja ei maistu kananmunalta, paitsi jos pelkkää reunaa syö. Ja pohja on tosi näppärä jos haluaa päästä helpolla ja saada nopeasti pitsaa pöytään. Ja se on myös aivan mainio kaikille joilla on keliakia tai muuten vaan välttelevät viljoja. Pohja on täysin mauton joten täytteet on tässä pääosassa. Kokeilkaas jos kiinnostuitte! 😊


Ohje kananmunapitsan pohjaan: 
Erottele neljästä kananmunasta keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää niiden sekaan keltuaiset yksitellen vatkaten. Sivele sitten öljyllä leivinpaperi ja levitä vaahto pellille ja uuniin 200 astetta noin 10 minuuttia. Kun pohja on kypsä, kippaa se kääretortun tavoin ylösalaisin uudelle leivinpaperille.
Laita sitten ketsuppi/tomaattikastike ja täytteet päälle ja pitsa uudestaan uuniin. Minä olen pitänyt pitsaa siinä 200 asteessa, mutta hieman ylemmällä tasolla noin 10 minuuttia kunnes pitsa saa väriä. 

Olen kokeillut pohjaa myös viidellä munalla, mutta eroa neljään ei edes huomannut. Kananmunapohja on joka tapauksessa ohut koska se menee täytteiden alla hieman kasaan. 

Pohjan koostumus on todella pehmeä. Se ei missään nimessä ole kuin paistettua kananmunaa vaan se on kevyestä vaahdosta paistettu levy.

Tein kahta erillaista pitsaa ja molemmat oli älyttömän hyviä 😏
Jauheliha paprika tomaatti sipuli feta
Kinkku ananas aurajuusto 


Koitin kuvata teille tuota pohjaa... Se on kyllä niin ohut, että hyvä kun näkyy 😃

Terveisin Taru

keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Hunajapullat!

Hei!
Leena-muori leipoi pullaa makeuttaen taikinan valkoisen sokerin sijasta hunajalla! Mikä mahtava idea! Nyt vihdoin pääsin kokeilemaan samaa! Tein pullan omalla ohjeella vaihtaen vain sokerin hunajaan käyttäen samaa määrä kuin Leena. Olen kuullut, että pullassa muutenkin hiiva syö osan sokerista, että siinä mielessä pulla on aikas mainio leivonnainen jos herkututtaa! Ja kiitokset vielä Leenalle mahtavasta ideasta! ♥

Hunajapullasta ei hunajan makua kovin helpolla huomaa joten aikalailla tämä maistuu ihan tavalliselta pullalta. Tämä on vaan terveellisempää! 😄 Hunaja on makeampaa kuin sokeri joten sitä tarvitaan vähemmän kuin sokeria. Hunajassa on myös noin 20% vähemmän kaloreita kuin sokerissa. Hunaja sisältää paljon sokereita (mm. hedelmäsokeria n.40% ja rypälesokeria n.35%), mutta on huomattavasti terveellisempää kuin prosessoitu valkoinen sokeri. Hunajan terveysvaikutukset kyllä kärsivät uunin kuumuudessa, mutta silti se on mielestäni pullan makeuttajana parempi kuin valkoinen sokeri. Täytyy useammin makeuttaa pullataikina hunajalla, vielä kun malttaisi jättää tuon ison voisilmän pullasta pois... 😉


Hunajalla makeutettu pullataikina:
5 dl maitoa tai vettä
50 g hiivaa
130 g 100% hunajaa (ei juoksevaa)
1 kananmuna
½-1 rkl kardemummaa
1-1½ tl suolaa
noin 14 dl vehnäjauhoja
150 g pehmeää voita

Lämmitä maito tai vesi kädenlämpöiseksi. Lisää nesteeseen murennettu hiiva ja hunaja ja sekoittele vispilällä kunnes molemmat ovat sulaneet. Lisää seuraavaksi suola, kardemumma ja kananmuna ja vispaa sekaisin. Lisää sitten suurin osa jauhoista ja vaivaa taikinaa käsillä tai koneella. Lisää pehmeä voi vaivauksen loppuvaiheessa ja lisää vielä loput jauhot pikkuhiljaa. Kohota valmista taikinaa liinan alla noin 20-30 minuuttia. 
Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmat pois ja leivo pulliksi. Anna kohota vielä 15-20 minuuttia. Voitele kananmunalla ja paista 225 asteessa n.10 minuuttia kunnes ovat saaneet kauniin värin.

Pullaukot tein yhdistämällä pötkylän ja pallon ja napsin saksilla nuo kolme viiltoa joista tuli kädet ja jalat. 

Näillä hunajapullilla pääsin kahvittamaan valkoista sokeria välttelevää ihmistä ja häntä varten jätin muutaman pullan ilman voisilmää ja voitelin pinnan vain kananmunalla. Sain pullasta kehuja, eikä hän meinannut uskoa, että pulla oli makeutettu hunajalla. Oli kuulemma ihana päästä syömään pullaa pitkästä aikaa! 😍 

Terveisin Taru

perjantai 6. tammikuuta 2017

Mehevä kahvikakku (2l)

Moi!
Pientä leivontataukoa on tullut pidettyä joulun jälkeen, enkä tehnyt uuden vuoden juhlintaankaan kakkua vaikka yleensä olen tehnyt. Keskityin tällä kertaa vain hyviin ruokiin! 😜 Nyt kuitenkin piti keksiä kiitokseksi isälle jotain ja halusin kokeilla jotain ihan uutta kahvikakkua. Löysin sitten tämän mielenkiintoisen ohjeen Dr.Oetkerin sivuilta, mutta muokkasin sitä pienemmäksi ja jätin sitruunan kuoriraasteen pois. Alkuperäinen ohje oli todella iso, mutta ensimmäinen taikina pysyi silti 2 litran vuoassa. Kakku nousi kivasti vain ylöspäin eikä lähtenyt valumaan ulos vuoasta! 😃 Seuraavaan kakkuun pienensin ohjetta neljänneksellä, että siitä tuli sitten paremman kokoinen 2 litran vuokaan.

Kakku on tuoreenakin ihanaa ja sen koostumus on silloin ihanan tahmea kuten alla olevasta kuvasta näkee. Parhaimmillaan kakku on kuitenkin tekeydyttyään päivän pari. Mantelijauhe tekee koostumuksesta ihanan pehmoisen. Kahvin maku tulee esiin vasta seuraavana päivänä. Itse mietin, että tätä voisi maustaa vielä jotenkin, ehkä kaneli sopisi tähän. Silloin kakku muistuttaisi arabialaista kakkua... Mutta kokeilkaa, kakku oli tosi hyvää! 😊


Mehevä kahvikakku:
200 g pehmeää voita
2 ½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 kpl kananmunaa
4½ dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
150 g mantelijauhetta
1 dl kaakaojauhetta
2 dl vahvaa kahvia (2dl vettä+2tl pikakahvia) 

Laita uuni kuumenemaan 180°C (kiertoilma 160°C). Vatkaa voi, sokeri ja vaniljasokeri sähkövatkaimella vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat joukkoon yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, mantelijauhe, kaakaojauhe keskenään ja lisää seos vuorotellen kahvin kanssa taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Kaada seos voideltuun ja jauhotettuun 2 litraiseen vuokaan ja tasoita pinta. Paista kakku uunin alatasolla noin 60 minuuttia. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ennen kumoamista ja sitten kokonaan. Koristele kakku vaikka tomusokerilla. 

Terveisin Taru