Tarun Taikakakut

keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Omenapiirakka ja vaniljakastike

Moi!
Omenasadon kunniaksi tein omenaherkkuöverit, nam! 😋 
Piirakan ohje on äitini ja se onkin niin mahtava ohje, että olen leiponut sillä piirakat jo ainakin 20 vuotta. Piirakasta tulee mehevä, paksu ja maukas. Päälle käy kaikki hedelmät ja marjat. Erilaisia versioita olettekin blogissani monesti nähneet 😄 Tällä kertaa pelkkä piirakka ei kuitenkaan riittänyt vaan kaveriksi teki ihan hirveästi mieli vaniljakastiketta. Itsetehty vaniljakastike on niin mahtavaa, ettei samana päivänä voi puhua kaupan valmiskastikkeista. Sen tekeminen on myös superhelppoa. Ainekset vaan kattilaan ja parin minuutin kiehautus ja lopuksi jäähdytys. Kokeilkaa ja yllättykää! 😉



Käytä syvää peltiä, piirakka on paksu!

Omenapiirakka:

Pohja:
4 kananmunaa
4 dl sokeria
2 dl kermaa
2 dl maitoa
200g sulatettua voita
7-7½ dl vehnäjauhoja
5 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri. Sulata voi ja lisää siihen maito ja kerma joukkoon. Lisää kuivia aineita ja voi-maito-kerma-seosta vuorotellen muna-sokerivaahtoon hitaimmalla nopeudella vatkaten. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille.

Laita päälle omenaviipaleita ja kanelia ja halutessasi kermaviiliseos:

Päälle:
2 prk kermaviiliä
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Sekoitetaan keskenään ja lusikoidaan piirakan päälle.
Paista keskitasolla 200 asteessa noin 35 minuuttia.

Vaniljakastike: 0,5 litran kannuun
4 dl kermaa
2 dl maitoa
2½ rkl maizenaa 
1 vaniljatanko ja 3 rkl sokeria TAI 3 rkl vaniljasokeria

Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja kaavi veitsellä sisältä siemenet. Mittaa kattilaan kerma, maito, halkaistu vaniljatanko ja sen siemenet, sokeri ja maizena. Sekoita seosta kunnolla vispilällä jotta maizena liukenee nesteeseen. Keitä pari minuuttia hiljalleen kokoajan sekoittaen kunnes kastikkeen koostumus on hieman paksuuntunut ja ota kattila pois levyltä. Jäähdytä kastike jääkaappikylmäksi ennen tarjoilua. Kastike paksuuntuu kylmetessään. Muista poistaa vaniljatangon puolikkaat kastikkeesta!

Tästä määrästä nauttii parikin kertaa, jos et halua kastiketta kuin yhdeksi kerraksi, puolita ohje.


Terveisin Taru

14 kommenttia:

  1. Ihana ohje. Kiitos sinulle. Mieheni 60-vuotisjuhlat menivät nappiin kinkkuvoileipäkakkusi ansiosta.

    VastaaPoista
  2. Tein tätä jo. :) Oli kyllä ihanaa ja mehevää! Käytän ohjetta jatkossa varmasti muihinkin piirakoihin. Ja vanilijakastike ihanan täyteläistä! Nam!

    Lämpimät kiitokset onnitteluista, Taru! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiva kuulla! Olet varmaan saanut leipoa herkkuja vieraille jotka ovat tulleet pientä kuningasta katsomaan 😄💕 Tämä piirakkapohja on kyllä ihanan mehevä ja monipuolinen. Tuo vaniljakastike onkin sellaista herkkua että sitä kun kerran kokeilee niin kaupan kastikkeet ei enää hirveästi kiinnosta 😉
      Ole hyvä 💖

      Poista
  3. Kiitos ohjeesta menee kokeiluun kun nyt on omena aikakin. Ja siitä kaalista, kyllä minulla meni kuusi tuntia niiden kuivatuksessa. Mutta se riippuu vähän koneesta ja määrästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kuulla! Tämä piirakka on ihan mahtavan pehmoista ja maukasta :)
      Kiitos neuvoistasi! Nyt kun on lämpimiä päiviä tiedossa niin koitan saada kaalit kerättyä ja tehtyä muutenkin pihahommia. Kerron sitten miten kävi :)

      Poista
  4. Omenapiirakka ja vaniljakastike ovat mahtavan makuinen syksyn herkku.
    Itsetehty vaniljakastike on niiin hyvää, että sitä syö vaikka lusikalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä yhdistelmä oli kyllä lyömätön, varsinkin heti tuoreeltaan kun piirakka oli vielä huoneenlämpöistä. Se on huoneenlämpöisenä todella pehmeää, kun jääkaappisäilytyksessä tietysti hieman jähmettyy kovemmaksi. Tuota kastiketta ei voi tarpeeksi ylistää, se on ihan järkyttävän hyvää ja viimeisistä pisaroista kyllä kilpailtiin ;D

      Poista
  5. Tää näyttää just sellaselta omenapiirakalta, joka on ihanan mehevää ja ihan parasta! :D

    VastaaPoista
  6. Näyttää ja kuulostaa tosi herkulliselta. ☺️ Tätä täytyy testata, kun alkaa tekemään omenapiirakkaa mieli 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jack! testaa ihmeessä jos vaan kerkeät! Tämä pohja sopii kaikkiin hedelmiin ja marjoihin. Ja päällinen on myös muunneltavissa vaikka miksi. Siihen saa niin sanotusti hyvin siivottua jääkaapin ;D

      Poista
    2. Näyttää kyllä niin hyvältä. Omenasato jää tänä vuonna pieneksi verrattuna viime vuoteen, mutta kyllä niistä muutaman omenapiirakan sentään saa tehtyä. :)

      Poista
    3. Kiitos Tita! Mulla ei tuu omia omenoita ollenkaan tänä vuonna, mutta olen saanut älyttömän määrät ystävältä ja appivanhemmilta. Olen tehnyt tosi paljon hilloa ja mehua pakkaseen 😋 Taitaa olla lepovuosi menossa koska viime vuonna sain jonkin verran omenaa. Uudet omenapuuni vaativat muutaman vuoden että niistä saa satoa 😊

      Poista

Kiitos kommentistasi :)