Moi!
Tässä ohje hiekkahentusiin tai paremminkin mandelmussloreihin eli mantelisimpukoihin. Hiekkahentusten ohjeissa ei tahdo olla mantelia, kun taas ruotsalaisten mandelmussloreissa sitä on. Mandelmussloreiden ohjeissa vilahtelee myös karvasmanteli. Olen molempia tehnyt ja itse tykkään manteliversiosta enemmän (ilman sitä karvasmantelia). Molemmat leivonnaiset täytetään perinteisesti kermavaahdolla ja hillolla, hillojen maut vaihtelee mieltymysten mukaan. Minä täytin tällä kertaa pohjat kermalla ja tuoreilla marjoilla joihin sivelin kiilteen. Ostin reilu viikko sitten 10 litraa mustikkaa ja niitähän oli tietysti pakko päästä käyttämään leivonnassa, rahkaa ja piirakoitakin olen jo monesti tehnyt! Omasta pihasta saa jo pikkuisen vadelmaa joten niitä laitoin myös :)
Ihania ja keveitä, suussa sulavia herkkupaloja :D
Hiekkahentuset / Mandelmusslor: 24 kpl
150 g voita
1 dl sokeria
1 dl mantelijauhetta
1 keltuainen
4 dl vehnäjauhoja
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää mantelijauhe ja keltuainen ja lopuksi venhäjauhot. Nypi taikina tasaiseksi. Itse teen nykyään yleiskoneella koko taikinan, vaahdottaen ensin vispilällä voin ja sokerin ja sitten lapavatkaimella sekoitan loput.
Muotoile taikinasta pötkö ja jaa se 24 palaan. Voitele vuoat ja painele taikinapalat vuokiin.
Paista 175 asteessa 10-15 minuuttia. Minä paistoin 15 minuuttia.
Anna pohjien jäähtyä sen aikaa, että pystyt pitelemään niitä käsissäsi. Irrota varovasti pohja vuoasta. Itse pidän vuokaa ylösalaisin ja naputtelen veitsen kahvalla varovasti niin kauan, että pohja putoaa vuoasta. Anna pohjien jäähtyä kunnolla ennen täyttöä.
Pohjat hajoavat helposti joten käsittele niitä varoen.
Täytteeksi:
3 dl kermaa
2 tl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl vaniljakreemijauhetta
Vatkaa kerma ja sokerit vaahdoksi. Lisää lopuksi ripotellen vaniljakreemijauhe (jämäköittää kermavaahtoa).
Täytä pohjat juuri ennen tarjoilua.
Koristeeksi: tuoreita marjoja tai hedelmiä
Kiille: 1½ dl vettä kiehautetaan johon sekoitetaan ½dl hyytelösokeria ja seos vielä kiehautetaan ja annetaan hetki jäähtyä. Seosta sivellään pullasudilla marjojen pintaan.
Kuva leivosvuoista.
Loppukevennykseksi kuvat vanhasta hiekkahentusten ohjeesta :D
Kuvat löysin netistä, näyttää ohje olleen huuto.netissä myynnissä.
Terveisin Taru