Tarun Taikakakut

torstai 5. joulukuuta 2013

Minttusuklaapikkuleivät (Marianne)

Hei!
Aina joulun lähestyessä kaivan esiin tämän ohjeen ja olenkin tehnyt näitä varmasti jo lähemmäs 15 vuotta. Eli ei tämä kovin huono ohje ole ;) Onneksi enää nykyään minun ei tarvitse murskata itse karkkeja, kun on se valmismurska markkinoilla :) Se mistä ohje on peräisin, minulla ei ole mitään muistikuvaa. Nämä pikkuleivät ovat rapeita pinnasta ja pehmeämpiä sisältä, myös marianne-murska tekee näihin rapsakoita sattumia. Nämä ei ole kauneudella pilattuja, mutta makoisia ovat kyllä :)


Minttusuklaapikkuleivät:
2½ dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
125 g voita
3/4 dl sokeria
3 rkl kaakaojauhetta
6 kpl marianne-karkkeja (reilu ½dl valmismurskaa)
1tl vaniljasokeria

Hienonna karamellit. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja nypi rasva joukkoon. Lisää lopuksi sokerit, kaakaojauhe ja karkinmurut. Sekoita taikina tasaiseksi. Muotoile tanko ja jaa se 24 osaan. Pyöritä palloiksi pellille. Paista 200 asteessa 10 minuuttia.



(Kuvissa keksit ennen ja jälkeen uunin)

Nykyään teen taikinan yleiskoneella lapavatkaimella ja hitaimmalla nopeudella annan koneen pyöriä. Taikina on todella kuivaa joten pötkön ja pallojen pyörittely ei onnistu vaan painelen ja puristelen taikinan palleroiksi. Palloja ei kannata painella pellille littaniksi vaan kannattaa jättää ne palloiksi, uunissa ne kivasti hieman laskevat ja halkeilevat. 



Terveisin Taru

7 kommenttia:

  1. Kokeilulistalle ehdottomasti! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, nämä on kyllä hyviä :) Varaudu, että taikina on kuivaa ja hieman hankalaa käsitellä. Ovat silti sen arvoisia :) Itse tein tämän taikinan tuplana ja siitä tuli kaksi pellillistä... meinasi siinä pyöritellessä huumori välillä loppua ;D

      Poista
  2. Täällä aloitteleva leipoja pohtii millainen säilyvyys on tuollaisilla itsetehdyillä kekseillä, jos vaikka joulutuomisiksi tekisi?? Tartteeko säilyttää viileässä? Montakohan päivää säilyy?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! En oikein osaa sanoa mutta jos muistelen niin kyllä nämä varmaan viikon säilyvät. Jos haluat tehdä näitä ajoissa useammalle ihmiselle mutta et halua aaton aattona liikaa huhkia, niin ehdottaisin että teet näitä pikkuhiljaa pakkaseen valmiiksi odottamaan. Minä teen usein pikkuleivät hyvissä ajoissa ennen juhlia pakkaseen 😉👍 Mä olen säilyttänyt näitä kylmässä.

      Poista
    2. Kiitos vinkeistä :)
      Säilyy pakkasessa siis ihan useita viikkoja? Mites sulatuksen jälkeen?

      Poista
    3. Kyllä säilyy pakkasessa useamman viikon. Pidä vaan sitten ilmatiiviissä rasiassa tai pussissa etteivät saa makuja mistään muista tuotteista. Ottaisin nämä edellisenä iltana jääkaappiin sulamaan.

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊