Tarun Taikakakut

maanantai 29. kesäkuuta 2015

Raparperipiiras mascarpone-valkosuklaavaahdolla

Moikka!
Tein juhannuksena Kinuskikissan ohjeella tälläisen raparperipiiraan. Tämä oli ihan hyvää, mutta vaatisi pienen muutoksen ollakseen todella hyvää. Pohja oli hyvä ja päälle tuleva mascarpone-valkosuklaavaahto oli todella hyvää, mutta raparperihilloke oli liian aromaattista muscovadosokerin takia. Täyte maistui aika paljon fariinisokerilta. Ensi kerralla laittaisin tavallista sokeria niin uskoisin raparperin tällöin maistuvan parhaimmalta. Kaiken kaikkiaan hyvää piirasta ja tuota marcarponevaahtoa on kokeiltava myös jossain muualla :)



Ohje on Kinuskikissalta täältä.

Raparperipiiras mascarponella

Pohja:
125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 keltuainen
3 dl vehnäjauhoja

Raparperitäyte:
500 g raparperia
25 g voita
1 ½ tl kanelia
1 ½ dl muscovadosokeria
1 rkl maissitärkkelystä

Mascarponevaahto:
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
250 g mascarponejuustoa
100 g valkosuklaata

Pinnalle:
vaniljansiemeniä (vaniljamyllystä, valmiina jauheena tai vaniljatangosta)

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuainen ja jauhot. Levitä taikina kevyesti painellen leivinpaperilla vuoratun piirakka- tai uunivuoan (halkaisija noin 24 cm) pohjalle ja 4-5 cm:n verran reunoille. (minä vain voitelin piirakkavuoan)
Taittele alumiinifolio kaksinkerroin ja leikkaa siitä kapeita suikaleita. Painele foliosuikaleet tueksi taikinareunoille, jotta ne eivät valahda paiston aikana.
Paista pohjaa 200 asteessa noin 15 minuuttia. Pohjan ei tarvitse saada juurikaan väriä.

Poista foliot ja anna pohjan jäähtyä. Halutessasi voit nostaa jäähtyneen pohjan leivinpaperin avulla vuoasta ja siirtää paperin päältä tarjoilulautaselle.

Leikkaa raparperit noin 5 cm:n pätkiksi. Leikkaa paksummat raparperit muutamaan osaan. Sulata voi pannulla kiehuvaksi. Lisää raparperit, kaneli ja muscovadosokeri. Keitä raparpereita, kunnes ohuimmat varret ovat pehmenneet. Raparperit kypsyvät herkästi liikaa ja hajoavat, joten ole tarkkana. Erota pieni määrä lientä ja sekoita siihen maissitärkkelys. Lisää pannulle ja anna kiehahtaa. Kaada raparperitäyte pohjan päälle. Anna jäähtyä ennen mascarponevaahdon levittämistä.

Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Sekoita joukkoon mascarponejuusto. Sulata valkosuklaa mikrossa miedolla lämmöllä (n. 250 W). Sekoita suklaasula vaahtoon. Levitä raparperitäytteen päälle. Nosta paistos jääkaappiin muutamaksi tunniksi, jotta mascarponevaahto jämäköityy hieman. Koristele vaniljan siemenillä.



Terveisin Taru

8 kommenttia:

  1. Hyvältä kyllä näyttää ja kuulostaa. Kyllä tämä täytyy vieä testata vaikka nuorimmainen jo sanoi, että TAASKO meillä on raparperijuttuja, kun tein piirakkaa :D Jospa vaikka kokeilen tavallisella sokerilla tätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä olikin kivan erilainen raparperi-leivonnainen, kun pohja on murea, täyte makean raikas ja päällä oleva vaahto on ihanan pehmoista. Tämä oli kivan makuista, kannattaa kokeilla :)

      Poista
  2. Oi tätä on pitänyt kokeilla myöskin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä, tämä oli hyvän makuista :)

      Poista
  3. Keittelin juuri viime viikolla loput raparperit hilloksi.. Tää kuulostais kyllä aika herkulta..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä oli parasta tuo vaahto ja sitä voisikin laittaa vaikka täytekakun väliin juuri raparperihillon kaveriksi! Hyvää! ;D

      Poista
  4. Nam, mitä herkkua, mascarponea ja valkosuklaata, ei voi olla kuin hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo hyvää oli! :) Ostin ainekset sun viimeksi postaamaan raparperipiirakkaan. Viikonloppuna ajattelin sitä kokeilla :D

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊