Tarun Taikakakut

maanantai 25. elokuuta 2014

Isoäidin vaniljavannikkeet

Hei!
Sain mummilta joskus perinnöksi piparipursottimen ja Koristeelliset kakut-lehden mukana tuli toinen. Siitä asti pursotettavat keksit ovat kiinnostaneet ja sitten yks kerta törmäsin Tiinan blogissa ihanan oloiseen ohjeeseen (täällä). Mutta enpä olisi arvannut miltä nämä maistuvat! Voi nam! En ole koskaan syönyt mitään näin suussa sulavaa! Aivan ihania pieniä herkkuja. Kiitokset siis Tiinalle ihanasta ohjeesta! Leipoessa maistelimme tyttären kanssa näitä vaikka kuinka monta ;D Piparit olivat todella hentoisia ja sulivat ihan suuhun. Jos omistat tälläisen pursottimen niin kokeile ihmeessä tätä ohjetta. Tai ei näihin pursotinta tarvita, taikinasta voi pyötitellä vaikka palloja ;D




Isoäidin vaniljavannikkeet n.120 kpl
300 g margariinia/voita 
1 dl sokeria 
1 kananmuna 
5 ½ dl vehnäjauhoja 
1 tl leivinjauhetta 
3 tl vaniljasokeria 

1. Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja sokeri kuohkeaksi ja lisää kananmuna.
2. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen rasvaseokseen. 
Anna taikinan levätä kylmässä vähän aikaa, niin sitä on helpompi laittaa pursottimeen. Kun laitat taikinaa pursottimeen, niin tee ensin pitkä käärme taikinasta ja tiputa se sitten pursottimeen ja ruuvaa kiinni valitsemasi levy (minä lusikoin taikinan). Käännä pursotin ylösalaisin ja pursota pois ilmaa pursottimen sisältä. On tärkeää saada kaikki ilma pois, muuten pikkuleivistä ei tule ehjiä kun niitä pursottaa leivinpaperille.
Paista pikkuleipiä 175 asteessa noin 10 minuuttia.

Minun huomioita:
Pursotin tulee laittaa aivan kiinni leivinpaperiin, kun piparia pursottaa.
Minä lisäsin pursotuksen jälkeen piparin keskelle paiston kestävää vadelmamarmeladia. Tämän saat tehtyä näppärästi pienellä minigrip-pussilla jonka kärkeen leikataan pieni reikä. 
Paistoin pipareita yli 10 minuuttia, odotin, että niihin tulee kaunis väri.


Kuvassa uusi pursotin ja mummilta peritty ihana retro piparipursotin :) Tein piparit tuolla uudella pursottimella ja käytin tuota muottia joka on otettu etualalle erikseen.

Terveisin Ta
ru

13 kommenttia:

  1. Kiva kun tulin blogiisi sillä innostuin näistä pikkuleivistä. Minullakin on äidin vanha laite sekä myös koristeelliset kakut lehden mukana saatu joita en ole ikinä käyttänyt joten nyt on se hetki kun saan hyvän ohjeen tästä,mukaani. Sinulla on myös ihana blogi joka inspiroi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvät pikkuleipä-ohjeet on kyllä tarpeellisia. Näin kovana leipojana kuin minäkin olen, niin tykkään tehdä nekin itse, enkä mielelläni osta kaupasta. Kiva, että tykkäät blogistani :) Onnea sinulle ohjelmaan, täällä pidetään sinulle sitten peukkuja! :D

      Poista
  2. Ihania pikkuleipiä! Kivannäköisiä,enpä ole tuollaisia ennen tehnytkään. Muistaakseni mulla jopa on tuollainen pursotin - kokeiluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Nämä oli aivan mahdottoman herkullisia ja vannotin miehelle, että alan vallan itse tekemään piparkakutkin kun niin hyviä olivat! ;D Helppojakin olivat! Kokeile ihmeessä tätä Tiinan isoäidin ohjetta!

      Poista
  3. Söpöjä pikkuleipiä tuollain koristeltuna. Pursottimia löytyy multakin jos jonkinlaisia muovisia ja metallisia...henk.koht olen aina inhonnut tätä mallia pursottimissa, vaan pitäsköhän antaa sille taas uus mahollisuus meidänkin huushollissa. Paitossa olen samoilla linjoilla...pitää vaaleissakin pikkuleivissä pikkasen paistopintaa näkyä, ettei tartte arvuutella onko niitä paistetu vai ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Itse ihastuin näiden makuun ja niin ihastui moni muukin! Näihin jäi ihan koukkuun! Jääkaappisäilytyksessä näistä tuli ihanan rapsakoita :)

      Poista
  4. Hei! Kiitos kivasta ohjeesta! Ajattelin tehdä näitä ystävän häihin ja mietin voisinko tehdä ne jo hyvissä ajoin ja etukäteen. Voiko näitä siten säilyttää huoneenlämmössä vai vain jääkaapissa ja kauankohan ne säilyvät? Kiitos :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anonyymi! Ole hyvä, kiva kun innostuit näistä. Ovat kyllä todella maukkaita pikkuleipiä :) Tuota säilyvyyttä en uskalla lähteä arvailemaan, mutta jääkaapissa säilyvät varmasti viikon. Minä tein näitä viime jouluna pakkaseen, jospa sinäkin tekisit niin, niin ei tarvitsisi arvailla säilyvyyttä ja voisit tehdä nämä niin aikaisin kuin haluat??? :)

      Poista
    2. Kiitos vinkistä :)! Näin taidankin tehdä!

      Poista
  5. Hei, onko sinulla muita keksireseptejä jotka sopivat pursottimelle? Täytyykö taikinan olla jämäkkää sen käyttöä varten? Vasta hankin omani eikä kokemusta vielä ole :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Mulla on pursotettavia taikinoita mutta en ole kokeillut niitä tässä pyssyssä, vain pursotinpussin ja tyllan kanssa. Tämä taikina on täydellistä tälläiseen piparipyssyyn ja nämä ovat ihan suussa sulavia! Kokeilun arvoisia! 😋
      Kurkkaa kaikki keksi- ja pipariohjeeni! Voit löytää jotain mielenkiintoista 😊
      https://taikakakut.blogspot.fi/search/label/Keksit%20ja%20piparit?m=0

      Poista
  6. Leviääkö nuot uunissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei leviä. Tuossa on kuvat paistamattomista ja paistetuista, ovat saman kokoisia.

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊