Tarun Taikakakut

maanantai 11. tammikuuta 2016

Sytykeruusut

Moikka!
Olen koittanut hillitä leipomista, koska kohta on toisen tyttäreni syntymäpäivät. Ja synttäreille saan sitten leipoa paljon! ;D Käsillä tekeminen on kuitenkin minulle hirmuisen tärkeää ja jos en leivo niin yleensä puuhailen jotain muuta. Blogissa onkin näkynyt muita harrastuksia kuten saippuan teko. Jotain pieniä askarteluja olen postannut ja muutama vaippakakkukin on blogiin eksynyt. Jaan nyt kanssanne uuden villitykseni johon olen hurahtanut ;)



Olen ollut kiinnostunut sytykeruusujen teosta, kun olen katsellut siskon tekemiä ihania ruusuja. Mutta nyt vasta se innostus iski minuun niin kovaa, että oli päästävä niitä itsekin tekemään. Ennen joulua tein sitten kokeeksi pienen määrän itselle ja joululahjoiksi. Jäin näiden tekemiseen heti koukkuun! Nyt olenkin sitten jo kinunut sukulaisilta kennoja ja kynttilänjämiä, että pääsisin enemmänkin askartelemaan. Ruusujen teko on niin rentouttavaa ja mukavaa puuhaa! Olen aivan innostunut niistä! Ja kaiken lisäksi ruusut ovat erittäin käteviä ja hyödyllisiä! Viime viikolla tässä meillä Meri-Porissa oli parhaimmillaan 28 astetta pakkasta ja meillä takkaa käytetään joka päivä. Nyt kun ruusuja käytetään ei enää tarvitse polttaa muita pahveja tai papereita vaan ne voi kuskata kierrätykseen. Samalla minä saan näistä sytykkeiden tekemisestä mukavaa näperrettävää ;D Välillä silti hirvittää sytyttää kaunis ruusu, kun tuntuu että jokainen on niin kaunis. Ja huomaankin polttavani vähemmän kauniit yksilöt ensin :D


Ohjeita on netissä paljon ja siskoltanikin löytyy ohje
mutta laitan tähän silti pienen selostuksen ruusujen teosta.

Eli sytykeruusut tehdään tyhjistä kananmunakennoista repimällä. Ensin irrotetaan kaikki kupit ja sitten kansi revitään siivuiksi jotka kieputetaan kuppien sisään. Kaikki pienet silputkin ujutellaan ruusujen sisään. Jokainen taiteilee ruusut omaa silmää miellyttäviksi :) Laita ruusut tarjottimelle jossa on leivinpaperi suojana.

Itse sulatan kynttilänjämät ihan peltipurkissa vesihauteessa. En anna koskaan veden kiehua vaan hitaasti todella kuumassa vedessä sulatan steariinin. Pidä varmuuden vuoksi lähellä kattilan kansi tai sammutuspeite jos steariini syttyy palamaan. Näiden ihanien punaisten ruusujen väri on tumman punaisesta parafiini-tuikusta joka on aivan täynnä väripigmenttiä. Yksi tuikku riittää värjäämään paljon valkoista/vaaleaa steariinia. Laitan sulamista odotellessa ruusuihin ensin kaksi teelusikallista sulaa steariinia joka kiinnittää keskellä olevat kiepit. Sitten pihtien avulla dippaan ruusun sulaan steariiniin. Kaada ruusun sisältä ylimääräiset steariinit pois! Itse dippaan ruusut kaksi kertaa, ripsautan glitteriä pintaan ja jätän tarjottimelle kovettumaan.

Kovin paljon steariinia ei ruusuun tarvita ja jos sitä on liikaa se saattaa olla jopa vaarallista. Olen kuullut, että jos ruusuja laittaa takkaan liian monta tai jos niissä on liikaa steariinia, voi steariini sulaessaan ja palaessaan valua takan pohjalle, tuhkaluukkuun ja vaikka ulos pesästä! Joten vain yksi ruusu kerrallaan takkaan!

Sytykeruusun käyttö:
Yksi ruusu asetetaan puiden keskelle ja sytytetään. Ruusu palaa ainakin 5 minuuttia ja sytyttää tässä ajassa puut. Muuta sytykettä ei tarvita!

 Tälläisiä pieniä pakkauksia olen tehnyt viemisiksi ja lahjoiksi.

Erivärisistä kennoista ja kynttilöistä saa vaihtelua ruusujen väreihin. Olen silti koittanut tehdä ruusuista aina punaisia koska ne ovat niin kauniita! Ja siskolta nappaamani idean mukaan laitan aina ruusuihin myös glitteriä! ;D Ja jos joku ihmettelee noita punaisia kohtia noissa punaisissa ruusuissa niin ne ovat sellaisten punaisten ja pinnaltaan metallisten kynttilöiden pintaa. En osaa tuota paremmin selittää, mutta kynttilöiden päällä oli sellainen kiiltävä metallisen oloinen pinnoite joka ei sulanut vaan hajosi liuskoiksi steariinin joukkoon. Ihan hauskalta nuo palaset ruusuissa näyttävät! :)

Terveisin Taru

12 kommenttia:

  1. Näitä on kyllä mukava tehdä. Tosi voimakkaan värisiä olet saanutkin. Mä oon käyttänyt vaan kaikki jämät mitä on kertynyt ja steariinirakeita ja ruusut on ihan harmaita tai hennosti vaaleanpunaisia. Täytyypä joskus kokeilla tuollaista tuikkua värjäämiseen.. :) Mulla oiskin taas ruusujen teko edessä kun on päässeet loppumaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllätyin kyllä positiivisesti miten paljon yhdessä parafiinituikussa oli pigmenttiä! Sillä värjäsi helposti paljonkin steariinia. Kokeile ihmeessä jos näitä tuikkuja sulta löytyy! :)

      Poista
    2. Tuota en muuten ole tullut edes ajatelleeksi että liika steariini saattaisi valua.. Itse kyllä olen käyttänyt vain yhtä ruusua sytyttämiseen mutta pojat ja mies saattaa saunanpesää sytyttäessään napata niitä kourallisen mukaan.. Mä oon kastanut ruusuja neljäkin kertaa, mutta onneksi ei koskaan oo valuneet.. Ei mulla noita tuikkuja oo, mutta eiköhän niitä kaupasta saa! :)

      Poista
  2. Todella kauniita. Pitäisikin noita itsekin tehdä. Ei noita tosin raski edes polttaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kokeile vaan, ovat mukavaa puuhaa käsille. Ja näitä kannattaakin tehdä niin paljon, että raaskii polttaa muutaman ja loput voikin jättää näytille koristeeksi ;D

      Poista
  3. Tosi kauniita, eihän noita raaski polttaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsti! Ei se ole helppoa kyllä ollut, mutta olen tehnyt näitä niin paljon, että olen sitten raaskinut alkaa polttamaankin ;)

      Poista
  4. Ihania! Olen aikonut monesti itsekkin tehdä, mutta koskaan vielä en ole saanut aikaiseksi... Ehkä ensi jouluksi... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maiju! Kokeileppas, jäät koukkuun! ;D Eikä kannata mitään ens jouluksi jättää, tässähän on kylmää talvea jäljellä vaikka kuinka paljon! ;D

      Poista
  5. Miten niihin saa väriä? Minulla kaikki tylsän harmaita, riippuen minkä väristä kynttilää sulatan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen käyttänyt vaan erivärisiä kynttilöitä ja kaveriksi värillisille aina vaaleita kynttilöitä ettei massasta tule harmaata. Ja mitä useammin ruudun kastaa niin sitä vahvemmin väri näkyy.

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊