Tarun Taikakakut

tiistai 26. tammikuuta 2016

Savulohimousse-leivokset (40 kpl)

Heippa!
Suolaisena tyttären syntymäpäiväjuhlissa oli näitä pieniä savulohileivoksia. Kokeilin rahkavoitaikinaa tällä kertaa grahamjauhoista ja tykkäsin tosi paljon. Otin taikinasta kukkasen mallisia paloja ja paistoin ne muffinssipellillä. Mousse on varioitu savulohitahnasta, lisäsin siihen muun muassa kermavaahtoa, että sain siitä ilmavampaa. Ja se olikin hyvää! Meillä oli pikkusen suolaton savukala ja maistelemalla ja suolan kanssa saatiin moussesta todella maukas. Kannattaa siis tehdä ensin ilman suolaa ja sitten maistelemalla hakea omaan mousseen hyvä maku. Tarjosin samaa moussea itsetehdyn saaristolaisleivän päällä ja ne menivätkin kuin kuumille kiville! Saaristolaisleipä ja savukalatahnat/-mousse on ihan lyömätön yhdistelmä! :D


Täysjyvä-rahkavoitaikina:
n. 40 kpl

250 g voita
2 dl vehnäjauhoja
2½ dl grahamjauhoja 
1 tl leivinjauhetta 
1 tl suolaa 
250 g maitorahkaa 

Sekoita/nypi keskenään pehmeä voi ja kuivat aineet. Lisää lopuksi rahka. Käytä käsittelyssä jauhoja. Kaulitse taikina ohueksi jauhotetulla alustalla (liian paksuksi jätetty taikina voi olla leivoksessa kuivahkon oloinen) ja paina kukkasen tai pyöreän mallisella pikkuleipämuotilla 20 palaa ja laita palat varovasti metalliseen muffinssien paistovuokaan joka on voideltu. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia, niin että pohjat saavat kauniin värin. Anna jäähtyä ja tee sillä välin täyte. 

Savulohimousse:
300 g lämminsavulohta
400 g maustamatonta tuorejuustoa
120 g smetanaa
1 ruukku tilliä 
1 ruukku ruohosipulia 
4-6 rkl sitruunan mehua
mustapippuria ja valkopippuria
(½ tl suolaa)

2 dl kermaa vaahdotettuna

Silppua yrtit ja hienonna kala (tarkista ruodot pois). Lisää tuorejuusto, sitruunanmehu, mahdollinen suola ja pippuri joukkoon ja sekoita kunnolla. Nostele lopuksi varovasti joukkoon kermavaahto. Pursottele mousse taikinakuppeihin tai vaikka saaristolaisleivän päälle.

Saaristolaisleipä savulohimoussella.

Terveisin Taru

8 kommenttia:

  1. Siis niin herkuilta näyttää! Ja varmasti hyviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari! Nämä olikin hyviä! ;)

      Poista
  2. Oi, kuulostaa ihan älyttömän hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tämä mousse on älyttömän hyvää! Saaristolaisleivän kanssa ihan mahdottoman makuista ;D

      Poista
  3. Aaah, aivan älyttömän herkullisen kuulloisia ja näköisiä nämäkin! :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tämä tuosta savulohitahnasta (jota yleensä teen) hirveästi poikennut, mutta vaikka lisäsin kermavaahdon tahnan joukkoon niin maku pysyi aina vaan yhtä ihanana ;D Oli älyttömän hyvää!

      Poista
  4. Tämäntyyliset suolapalat on ihania pikkuherkkuja. Savulohi on yleensä muutenkin ihanaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ovatkin! Mulla on aika usein suolainen puoli taipunut tuohon savukalaan, kun se on vaan niin hyvää :)

      Poista

Kiitos kommentistasi :)