Tarun Taikakakut

keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Maukkaat ruissämpylät

Heips!
Sain jokin aika sitten kivan määrän ruisjauhoja Vihdistä ja piti keksiä jokin hyvä paikka käyttää niitä. Leivoin tyttären kanssa sitten näitä ihania sämpylöitä. Nappasin ohjeen K-ruoka-sivustolta täältä. Sen verran muokkasin ohjetta, että vaihdoin vehnäjauhot 3-viljan sämpyläjauhoihin. Tein normaalien sämpylöiden sijaan tälläisiä kukkasämpylöitä ja nämä olivatkin ihan mahtavia! Nämä sai hienosti leikattua kahtia ja olivat juuri sopivan kokoisia (halkasija n. 10cm). Pellille mahtui juuri 9 tälläistä sämpylää. Sämpylästä saa kauniin, kun sen voitelee kananmunalla. Pinnalle ripsuttelin vielä pellavansiemeniä. Nämä olivat todella maukkaita ja helppoja tehdä! Suosittelen kokeilemaan!



Olen tehnyt tällä muotilla aiemmin suolaisia piirakoita, 
piirakoita ja muottia voi kurkata täältä.


                        Ruissämpylät n. 20-25 kpl
5 dl maitoa
50 g hiivaa
3 rkl siirappia
2 tl suolaa
3/4 dl öljyä
6 dl ruisjauhoja
6 dl sämpyläjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää siirappi, suola, öljy ja ruisjauhot. Alusta sämpyläjauhot vähitellen taikinaan. Taikina saa jäädä pehmeäksi ja hieman käsiin tarttuvaksi. Kohota taikina lämpimässä paikassa lähes kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta jauhoja apuna käyttäen 20-25 sämpylää. Kohota sämpylät hyvin. Paista 225 asteessa, uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. 

(kukkia ohjeella sai 27 kpl ja vaikka kukat ovat matalia paistoin niitä 10 minuuttia)

Tämä kuva on otettu tyttären (3½v) pelliltä. Hän teki tälläisiä ihania pieniä sydänsämpylöitä, ne olivatkin juuri sopivia lasten suuhun ♥

Terveisin Taru

4 kommenttia:

  1. Ihanan muotoisia ja varmasti herkullista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, hyviä olivat ja mukavia tehdä :D

      Poista
  2. Kivan mallisia sämpylöitä. Ruis sopii hyvin sämpylöihin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Raisa :) Näitä tulee tehtyä kyllä useasti, olivat niin helppoja ja herkullisia!

      Poista

Kiitos kommentistasi :)