Tarun Taikakakut

torstai 27. marraskuuta 2014

Vadelma- ja omenapullapitkot

Heippa!
Tuli pidettyä leivontataukoa yli puolitoista viikkoa, mikä on paljon minulle ;) Lähipäivinä olen sitten vähän useammin leivoskellut, kun on käynyt vieraitakin :) 
Useamman viikon on päässä pyörinyt täytetyt pullapitkot ja olenkin käynyt monta kertaa Mimmin luona hakemassa inspiraatiota ja neuvoja. Kääpiölinnan köökissä Anukin teki ihania pitkoja ja sitten minunkin oli jo alettava hommiin :)
Tein ½ litran pullataikinan omalla ohjeella. Annoin taikinasta muksuille omat pienet määrät ja lopusta taikinasta tein 2 vadelmapitkoa ja 2 omenapitkoa. Hyvin onnistuivatkin, tuli nimittäin todella meheviä ja pehmeitä pitkoja, herkullisia! ;D



Tarvitset ½ litran pullataikinan. Kun taikina kohoaa, tee valmistelut: vatkaa vaniljakreemi jääkaappiin tekeytymään. Laita pursotinpussiin marmeladi ja toiseen pussiin tekeytynyt vaniljakreemi.

Paiston kestävää marmeladia tarvitset yhden rasian eli n.230g.

Neljään pitkoon riitti juuri sopivasti tämä määrä vaniljakreemiä:
1½ dl vaniljakreemijauhetta
4½ dl kylmää vettä

Vatkaa jauhetta ja vettä keskinopeudella noin 10 minuuttia ja anna sen sitten tekeytyä hetki jääkaapissa.

Tarvitset myös yhden kananmunan voiteluun ja raesokeria.

Jaa taikina neljään osaan ja tee pitkot pareittain. Kokoa pitkot kuvan mukaisella tavalla. Pursota kaulittuun taikinaan kreemiraidat ja voitele munalla niiden väli (tämä toimii liimana). Nosta reunat kreemipötköjen päälle ja painele taikina kiinni siihen pohjan kohtaan jonka voitelit kananmunalla. Nosta päälle ja painele myös pitkojen päät. Anna pitkojen kohota tässä vaiheessa. Kun pitkot ovat kohonneet, voitele ne kauttaaltaan ja pursottele keskelle marmeladi-raita ja vaniljakreemi-raita. Ripottele lopuksi reunoihin raesokeria. 
Paista 200 asteessa 20 minuuttia.

Makunsa ja koostumuksensa puolesta itsetehtyä pitkoa ei voi kyllä verratakaan kaupan pitkoihin! 

Terveisin Taru

24 kommenttia:

  1. Oi, näyttävät hyvältä! Tuo taikinan reunoille laitettu kreemi oli hyvä idea. Täytyy kokeilla kanssa seuraavalla kerralla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anu :) Tuo vaniljakreemi kyllä mehevöitti näitä pitkoja kivasti, olivat mahdottoman herkullisia :)

      Poista
  2. Oi joi, aivan mahtavia Taru!! Täytyy nyt heti alkaa pakastinta kaivella, josko jotain kahvileipää löytys minullekin. ;D Koulussa aikoinaan tehtiin jotain tällaisia, mutta en oo kotona tehnyt. Täytyy korjata sekin asia jossain vaiheessa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena :D Viimeksi tein samoilla aineksilla punnuspullia, muoto vaan vaihtui tällä kertaa pitkoksi. Mukavaa on kokeilla erilaisia juttuja pullastakin välillä. Oppii aina jotain uutta samalla :) Niin hyvää pitko oli kyllä ettei yksi pitko kauaa pöydällä kerennyt kuivumaan ;D ...onneksi kerkesin pakastamaan edes yhden! Äidille vein kaksi ja yksi siis syötiin heti :)

      Poista
  3. Nam! Täytepitkot näyttää herkullisilta, on muuten aikaa kun on tullut viimeksi tehtyä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sinikka :) Mukavasti pulla taipuu moneen, leipurin mielialan mukaan ;D

      Poista
  4. Hihih. Alkoi naurattaa kun näin tämän! Harjoittelin nimittäin jo jokin aika sitten tekemään myös samantapaisia pitkoja. Nuo kuvat, erityisesti vaihekuvat on niin samannäköisiä kuin itselläni, niin alkoi väkisinkin hymyilyttää :) Vielä kun ehtisi päivittämään ne blogiin, taitaa jäädä ensi vuoteen.. Mutta hyviä ovat, ihanan pehmoisia ja tuo täyteraita pulla sivuilla tuo kivasti lisäkosteutta, nams!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vai on meillä ollut samat askareet! :D Ihanaa pulla oli kyllä! Innolla jään odottamaan sun pitkoja, ovat varmasti kauniita! :)

      Poista
  5. Mistä tota vaniljakreemi jauhetta saa? Ihanan näköisiä pullia!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia :) Tuota vaniljakreemijauhetta saa nykyään pienistäkin kaupoista, mutta varmimmin sitä löytyy isommista marketeista. Milletti- merkkinen myydään pussissa ja Sallisen jauhe on isossa purkissa. Ja yleensä sijaitsevat leivontahyllyllä :)

      Poista
  6. Aina oon himoinnu tollasia pitkoja kaupoissa, mutta ei ole käynyt pienessä mielessäkään, että niitä vois leipoa itse. Kiitos ohjeesta :)) kokeilen varmasti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu! Oon aina tykänny näistä vaniljakreemiä sisältävistä pullista, näistä pitkoista ja dallas-pullista yms. Kaupan pulla vaan on melko kuivakkaa mun makuun... lupaan, että jos kokeilet tälläistä, ei enää kaupan pitko maistu miltään! ;D

      Poista
  7. Komppaan aiempia kommentoijia, herkulliselta näyttävät :). Samantyylisiä on itsekin tullut tehtyä joskus, mutta ei vähään aikaan. Täytyykin leipasta joku päivä, itsetehtyä omenasosetta on niin paljon, että voiskin kokeilla, miten käyttäytyy pitkossa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Raili :) Mulla oli vakaa aikomus käyttää omia soseita, mutta sitten löysin jääkaapista omenamarmeladin joka oli viis vailla vanhaksi menossa. Varmasti oma sose sopii pitkoon, olen viinereitä tehnyt ja hienosti käyttäytyi uunissakin! Kurkkaa:
      http://taikakakut.blogspot.fi/2014/03/omenaviinerit.html

      Poista
  8. Nam, nam! Hyvin ovat onnistuneet... tuon pitkän sivun voisi leikata viilloillekkin ja pikkasen niitä kieräyttää...vaikea selostaa. Pitääpä tehä ja ottaa kuvia.... minä laitan useinkin kaupan marmeladin esim vadelman sekaan kotitekoista omenasosetta miedomtamaan ja pehmenetämään sitä. Omppusose passaa mietona monenkin marmeladin sekaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mimmi! Ja kiitos sinulle vielä seikkaperäisistä ohjeista :) Minä niitä viiltojakin mietin, mutta menin helpoimman ja turvallisimman kautta nyt. Ehkä sitten ensi kerralla uskallan jo kikkailla ;) Äsken syötiin omenaista pitkoa kahvin kanssa ja on se vaan niin ihanan makuista ja pehmeää, kun sen on itse tehnyt :)

      Poista
  9. Tätä tekniikkaa täytyy testata, kun seuraavan kerran leivon pullaa. Todella selkeät ja havainnollistavat vaihekuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että ohjeista on iloa! Melko vaikeaa on joskus saada kuvilla ja tekstillä selitettyä jokin asia, kun näyttäminen olisi helpointa :)

      Poista
  10. Näyttää ihan kaupan pitkoilta, mutta itse tehtynä varmasti monta kertaa parempia. Tykkään kaupan pullissa tuosta vaniljakreemistä. Voisin syödä sitä ihan pelkästään.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon :) Itse tykkäsin, että olivat monin verroin kaupan pitkoja parempia. Kaupan pitko on kovempaa eikä lainkaan näin pehmoista. Minäkin rakastan tuota kreemiä, siksi ei tarvinnut kahta kertaa miettiä, että laitanko sitä tuonne sisäänkin ;D Senkin kun vielä tekisi itse, niin olisi varmasti aika täydellistä herkkua.

      Poista
  11. Ihania reseptejä sulla täällä! Eilen eksyin eka kerran näille sivuille! :)
    Onko sulla tota puolen litran pullataikinan ohjetta täällä jossain? Voisin näitä pitkoja testata, ja voisin myös samalla taikinalla testata kuin sinä :) Ja minkä levysiä näistä kannattaa tehdä aluksi pellille, ettei leviä ihan kauhean kokoiseksi uunissa? :) Kiitos jos vastailet

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kiva jos löydät kokeiltavaa :) Pullataikinan ohjetta en ole jakanut täällä, mutta teen todella pehmeää pullaa. Laitan tuohon ½ litran taikinaan vain 12-13 dl jauhoja ja mitä nyt vielä työstäessä siihen menee. Mitä vähemmän jauhoja, sen pehmeämpi pulla. Hyvin pystyy tuolla määrällä pullia pyörittelemään.
      Mä olen tässä jakanut ½ litran taikinan neljään osaan, eli taikinasta saa 4 pitkoa. En nyt osaa senttimääriä antaa, mutta kuvasta saa kyllä kivan käsityksen pitkojen koosta. Tuo kuva jossa pursotetut kreemiraidat näkyvät, näet parhaiten tuota levyn kokoa. Muista kaulita tuo levy leivinpaperin päällä, valmista pitkoa ei pysty kunnolla enää siirtelemään! Leipomisen iloa sulle! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊