Tarun Taikakakut

maanantai 3. marraskuuta 2014

Appelsiini-suklaakääretorttu (gluteeniton ja laktoositon)

Moi!
Sain tehdä tutulleni taas appelsiini-suklaakääretortun. He ovat niin kovin tähän ihastuneet, että eivät muusta enää piittaakaan! ;) Olen tehnyt täytteen ennen Violan laktoosittomaan sitruunatuorejuustoon koska appelsiinituorejuustoa ei ole saanut laktoosittomana. Nyt ilokseni Violalta oli sellainen tullut markkinoille joten tein tämän siitä. Alkuperäinen ohje löytyy täältä


Tällä kertaa toiveissa oli siis myös leivonnaisen gluteenittomuus joten tein pohjan gluteenittomista jauhoista ja perunajauhoista. Gluteenittoman leivonnan tarkkuus kannattaa aina tarkistaa, joskus keliaakikolle riittää mikroskooppinen hiukkanen vehnäjauhoa aiheuttamaan oireita. Tässä ei onneksi ollut kyseessä niin tarkka keliaakikko. Ostin pohjaa varten uuden perunajauhopaketin, leivinjauheen ja sokerin. Kulhoja ja yleiskonetta ei tarvinnut putsata. Joskus yleiskoneen tai vatkaimen kätköistä voi lennellän vehnäjauhon hitusia ja siksi nekin on joskus syytä putsata ja suojata. Samoin tasot on pestävä hyvin uudella tiskirärillä ja tarvittaessa suojattava. Jos teet keliaakikolle leivonnaisia ota kunnolla selvää gluteenittomasta leivonnasta.




Gluteeniton kääretorttupohja:
4 munaa
1 ½ dl sokeria
1 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 dl perunajauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
(3 rkl kaakaojauhetta)

Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne vaahtoon sihdin läpi varovasti sekoittaen.
Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 minuuttia

Levitä jäähtyneen pohjan päälle noin puoli purkkia appelsiinimarmeladia ja sitten appelsiinitäyte.

Laktoositon raikas appelsiinitäyte: (VINKKI: tuplaa ohje 4-6 munan täytekakkuun)
2 dl laktoositonta vispikermaa
200 g appelsiinituorejuustoa (Viola laktoositon)
1 appelsiinin kuori raastettuna (pese appelsiini hyvin!*)
1/2 appelsiinin mehu
1/3 dl vaniljakreemijauhetta
1/2 dl sokeria

Vatkaa kerma, lisää loput ainekset vaahdon joukkoon.

*Minä pesen appelsiinin aina astianpesuaineella jotta saan kaiken vahan pois pinnasta ja huuhtelen ja kuivaan sen hyvin talouspaperilla.

Suklaakerma: (riittää kääretortun pursotteluun)
5 dl laktoositonta vispikermaa
5 rkl tomusokeria
5 rkl tummaa kaakaojauhetta

Vatkaa kerma ja sihtaa samalla joukkoon sokeri ja kaakaojauhe.

Koristele säilykemandariineilla ja mintun tai sitruunamelissan lehdillä.



Terveisin Taru

10 kommenttia:

  1. On kyllä taas NIIN hienon näköinen kääretorttu, eipä siitä paljon kauniimpaa pysty tekemään!♥

    VastaaPoista
  2. Todella hieno kääretorttu, pursotuksetkin on kuin viivoittimella vedetty:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! :) Pitää olla vakaa käsi ja yleensä istun alas pursottelemaan niin ei tule huojuttua ;D

      Poista
  3. Nätti ja niin herkullisen näköinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mira :) Appelsiini ja suklaa sopivat hyvin yhteen :)

      Poista
  4. Tätä on ihastellut jo aiemmin sulla: Todella kaunis ja houkutteleva! Ihanat värit. Tätä voisin tehdä vaikka jouluksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena ♥ Makujensa ja juhlavuutensa puolesta tämä olisikin vallan oiva leivonnainen jouluksi!

      Poista
  5. Hei,
    varsinaisesti postaukseen liittymättä mulla olisi kysymys. Olisi ihanaa, jos pystyisit vähän antamaan vinkki vitosta!

    Eli täällä on lakkijuhlatarjoiluita jo hiljalleen ensi keväälle ryhdytty suunnittelemaan ja ongelmana on se, että tarjoiltavia pitäisi olla vähintään 150 hengelle (meidän pikkukylässä on tapana laittaa juhliin avoin kutsu eli ei koskaan voi oikein tietää, kuinka paljon niitä vieraita loppuviimein tulee) ja haluaisin tehdä mahd. paljon itse. Mitä mieltä olet, uskaltaako täytekakkuja yms. tehdä ihan reilusti etukäteen ennen itse juhlapäivää ja sitten sieltä sulatella vain ennen h-hetkeä? Voi muuten tulla pienoinen kiirus parina juhlia edeltävänä päivänä... Ainut mitä varmuudella uskallan pakastaa on pikkuleivät ja täytekakkupohjat, mutta voiko ne laittaa ihan täytteineenkin pakkaseen ja silti on ihan hyvää vielä sulattamisen jälkeen?

    Kiitos jos viitsit vastata ja hyvää loppusyksyä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anonyymi! Ihailtavaa, että haluat tehdä mahdollisimman paljon itse. Ihan valtava työ on varautua 150 henkeen! Ja onnistuuhan tuo jos sinulla on iso pakastin ;) Täytekakut voi aivan hyvin pakastaa täytteineen ja kostukkeineen, melkein millä täytteellä tahansa. Olisi ollut kiva tietää millaisia täytteitä ajattelit tehdä... Kaikenlaiset mousset ja täytteet menee pakkasessa hyvin, mutta esimerkiksi ihan pelkästä kermasta en uskalla mennä takuuseen. Pakastaa voi myös juustokakut ja suolaiset piirakat. Pikkuleipiä olen pakastanut pikeeri-koristeillakin eivätkä mene miksikään. Ajattelin myös, että kannattaa varmaan pyrkiä siihen ettei tekisi leivonnaisia kovin pitkäksi aikaa pakastimeen, ettei laatu kärsi ja esimerkiksi olisi kamalaa jos kakku tms alkaisi maistumaan pakastimelle.
      Toivottavasti kaikki onnistuu ja olehan rohkeasti yhteydessä jos tulee kysyttäviä asioita mieleen! Hyvää loppusyksyä sinullekin :)

      Poista

Kiitos kommentistasi :)