Tarun Taikakakut

maanantai 28. lokakuuta 2013

Porkkanasämpylät

Moi!
Tein Kaakao kermavaahdolla-blogin Mimosan ohjeella porkkanasämpylöitä. Olivat ihania ja iltapalalla kaksi aikuista ja kolme lasta tuhosi laittoman monta sämpylää :D Tälläiset neliön malliset sämpylät tuli todella näppärästi tehtyä ja säästyi aikaa pyörittämiseltä. Kaulitaan vaan laatta joka pitsaleikkurin avulla leikataan useaan osaan. Itselle tämä oli uusi tapa tehdä sämpylöitä, tykkäsin kovasti! Tein ohjeen tuplana ja sain 2,5 pellillistä sämpylöitä. Sämpylöiden maku muistutti teeleipää jota teen, johon tulee myös porkkanaa ja hiutaleita. Alkuperäisessä ohjeessä sämpyläjauhoja tulisi 8-9 dl niin minulla taikina oli jo melko vahvaa 7 dl kohdalla, joten jätin jauhojen määrän siihen, sämpylät oli mielestäni jo tästä jauhomäärästä hyviä ellei jopa "viittä vaille" liian kovia. Ohjeeseen laitan jauhojen määräksi oman näkemykseni. Jokainen tehköön oman näppituntumansa mukaan.


Porkkanasämpylät:
3 dl kuumaa vettä
2 porkkanaa
1 tl suolaa
1 dl hiutaleita
1/2 pss kuivahiivaa
2 rkl siirappia
7 dl sämpyläjauhoja
1/2 dl öljyä

Mittaa kulhoon vesi, suola, siirappi  ja porkkanaraaste. Kun seos on sopivan lämpöistä (+42 astetta), mittaa joukkoon öljy ja 5 dl jauhoista joihin on sekoitettu kuivahiiva. Vaivaa taikinaa hetki ja lisää loput jauhot. Anna kohota liinan alla lämpimässä ja vedottomassa paikassa puoli tuntia. 
Kaulitse taikina varovasti levyksi ja leikkaa neliön mallisiksi sämpylöiksi ja nosta ne pellille. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Anna sämpylöiden kohota pellillä liinan alla sen aikaa kun uuni lämpenee. Kun laitat pellin uuniin, kaada samalla uunin pohjalle 0,5 dl vettä. Paista sämpylöitä noin 15 minuuttia.

Terveisin Taru

8 kommenttia:

  1. Kivoja sämpylöitä, ja neliskanttisia on mukava tehdä, kun ei tarvitse alkaa taikinasta yksitellen pyörittelemään. Sitä pyörittelyhommaa aina inhoan.;) Juuri leivotut, lämpimät sämpylät katoavat aina alta aikayksikön.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä neliskanttisuus oli mahtava keksintö! Helpolla pääsee leipuri näitä kun tekee :) Nämä oli kyllä muutenkin hyviä ja mikään ei voita itse tehtyjä sämpylöitä ja leipiä! Ne vaan häviävät turhankin nopsaan parempiin suihin :D

      Poista
  2. Näyttävät oikein pehmoisilta ja hyviltä! Porkkanasämpylät ovat suosikkejani.:) Mielettömän herkullisia ja porkkanaraaste tekee niistä niin uskomattoman meheviä. Neliskanttisia sämpylöitä kokeilen ehdottomasti ensi kerralla.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Porkkanasta minäkin aina teen ja siemenet on toinen hyvä lisä :) Kokeile ihmeessä noita neliskanttisia, olivat kivoja tehdä!

      Poista
  3. Ihanan näköisiä ja nyt minunkin täytyy myöntää etten ole koskaan tehnyt neliskanttisia sämpylöitä! Täytyy kokeilla joskus, vaikuttaa helpolta ja nopealta. Ja hauskaa vaihtelua pyöreisiin sämpylöihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Oli tuo sen verran nopeaa, että ehdottomasti suosittelen kokeilemaan! :)

      Poista
  4. Miks mun sämpylöistä tulee aina lättyjä. Ja päällinen palaa ja pohja olis viel paistamista vaille :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisko sulla ollut hiivan kanssa ongelmia? Kohoamisen kannalta on todella tärkeää, että hiivan kanssa onnistuu. Tuorehiiva herää kädenlämpöisessä nesteessä ja kuivahiiva vaatii 42 asteisen nesteen.
      Olisko käynyt niin, että olet vahingossa paistanut sämpylöitä liian ylhäällä? Paistamisessa perussääntö on, että paistetaan aina keskitasolla ellei muuta erikseen mainita. Tai sitten sulla on vahingossa ollut uunissa pelkkä ylälämpö päällä. Yritä ensi kerralla olla oikein tarkka jospa ne sämpylät onnistuisivat ja tässäkin lajissa harjoitus tekee mestarin :)

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊