Tarun Taikakakut

torstai 3. lokakuuta 2013

Tyrni-juustokakku (18cm ja 26cm)

Moi!
Sain pari litraa tuorepuristettua tyrnimehua ja sitä on nyt juotu ja pakastettu talven varalle. Jos et halua juoda vitamiinipommiasi voit tehdä vaikka tälläisen juustokakun ;D Tämä oli oikein suussa sulavaa ja pehmeän makuista. Tyrni maistuu sopivasti ja sokerin määrä on omaan suuhun sovitettu :) Todella hyvää juustokakkua! :D Koristeena sokerimassakukkasia ja mintunlehtiä. Harmi, että valon puutteen vuoksi kuvasta ei välity täytteen ihana persikan sävy.

Kiinnostuneille: Tästä linkistä löydät mahtavan tietopaketin tyrnistä!


Sokerimassakukkaset eivät kestä kostean kakun pinnalla kuin päivän joten jos laitat juustokakkusi päälle kukkia jätä koristelu viime hetkeen.


Tyrnijuustokakku: 18 cm

Pohja:
120 g kaurakeksejä
60 g voita

Täyte:
2 dl vispikermaa
200-300 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl (laimentamatonta) tyrnimehua
noin 1½ dl sokeria (maun mukaan)
2 tl vaniljasokeria
5 liivatelehteä

Kiille:
½ dl (laimentamatonta) tyrnimehua
1 + ½ dl vettä
1½ rkl sokeria
2 liivatelehteä

Murskaa keksit ja lisää siihen sulatettu voi. Painele 18 cm irtopohjavuoan pohjalle. Laita jääkaappiin siksi aikaa kun teet täytteen.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma ja sokerit. Vatkaa vaahtoon tuorejuusto. Ota mehusta pari ruokalusikallista lasiin sivuun ja sekoita loput mehut vaahdon joukkoon. Kiehauta mehu lasissa mikrossa ja sulata siihen liivatelehdet, kaada ohuena nauhana samalla sekoittaen täytteeseen. Kaada täyte vuokaan ja anna olla jääkaapissa ainakin tunti ennen kiilteen lisäämistä.

Huomion arvoinen asia: huomasin, että jos kakun tekee vähärasvaiseen tuorejuustoon, esim. violan laktoositon on 13%, niin kakusta tulee hapan. Kakussa kannattaa siis käyttää normaalirasvaista tuorejuustoa tai jopa mascarponea jossa on n.40% rasvaa. Näin kakusta tulee pehmeän makuinen.

Kiillettä varten laita liivatelehdet likoamaan. Sekoita pienessä kulhossa tyrnimehu, 1dl vettä ja sokeri. Sekoittele ja anna sokerin sulaa. Maistele mehun maku itsellesi sopivaksi. Kiilteen mehu saisi olla kirpsakkaa, se raikastaa kivasti pehmeää täytettä. Kiehauta kattilassa ½dl vettä ja liota liivatelehdet siihen, lisää ohuena nauhana mehuun. Kaada mehu täytteen päälle lusikan avulla (ettei täytteeseen poraudu reikää) ja nosta kakku jääkaappiin hyytymään vähintään 4 tunniksi tai mielellään yön yli.

Valokuvauksessa ei ainakaan luovuutta puuttunut! Paljastan teille, että otin kuvat hellan päällä, liesituulettimen valossa, taustalla remontista joskun ylijäänyttä tapettia joka on nostettu ison leikkuulaudan päälle ;D Kuvat ovat silti vähän pimeitä, mutta parhaani ainakin yritin ;D


Tyrnijuustokakku: 24-26 cm vuokaan
Pohjassa ja kiilteessä aineksen pienempi määrä 24cm kakkuun ja isompi määrä 26cm kakkuun! Täytteen määrä molemmissa sama.

Pohja:
200-240 g kaurakeksejä 
80-100 g voita 

Täyte: 
4 dl vispikermaa 
400 g maustamatonta tuorejuustoa 
2 dl (laimentamatonta) tyrnimehua 
3 dl sokeria (maun mukaan) 
2 tl vaniljasokeria 
10 liivatelehteä 

Kiille:
1-1½ dl (laimentamatonta) tyrnimehua 
1½-2 dl vettä 
2 rkl sokeria 
3 liivatelehteä

Murskaa keksit ja lisää siihen sulatettu voi. Painele 24-26cm irtopohjavuoan pohjalle. Laita jääkaappiin siksi aikaa kun teet täytteen.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma ja sokerit. Vatkaa vaahtoon tuorejuusto. Ota mehusta ½dl sivuun ja sekoita loput mehut vaahdon joukkoon. Kiehauta ½dl mehua kattilassa ja sulata siihen liivatelehdet, kaada ohuena nauhana samalla sekoittaen täytteeseen. Kaada täyte vuokaan ja anna olla jääkaapissa ainakin tunti ennen kiilteen lisäämistä.

Kiillettä varten laita liivatelehdet likoamaan. Sekoita pienessä kulhossa tyrnimehu, 1dl vettä ja sokeri. Sekoittele ja anna sokerin sulaa. Maistele mehun maku itsellesi sopivaksi. Kiilteen mehu saisi olla kirpsakkaa, se raikastaa kivasti pehmeää täytettä. Kiehauta kattilassa ½dl vettä ja liota liivatelehdet siihen, lisää ohuena nauhana mehuun. Kaada mehu täytteen päälle lusikan avulla (ettei täytteeseen poraudu reikää) ja nosta kakku jääkaappiin hyytymään vähintään 4 tunniksi tai mielellään yön yli.

Terveisin Taru

20 kommenttia:

  1. Voi miten upean näköinen kakku. Todella kauniit värit. Olen muistaakseni vain pari kertaa tehnyt tyrnistä tämäntapaista kakkua...tykkään kyllä, vaan tyrnit tulevat napsittua sellaisenaan pakastimesta. Eräältä ystävältä muutamia rasiallisia aina joka vuosi olen saanut... Valojuttu on hankala...pitäs olla kaikenmosiia lisävaloja.... tausta on kaunis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Mimmi! :D Tuo väri onkin aivan ihana! Minä sain tyrnit valmiiksi mehuksi puristettuna. Kokonaisetkin olis kivoja, niistä olis saanut hienoja koristeita :)
      Joku pieni spotti olis kiva hankinta kuvausten avuksi ;)

      Poista
  2. Ihana kakku. Todella kaunis!:) Saisipa jostain tyrniä, kun omat pensaat eivät vielä satoa riittävästi tee.

    Surkeaa, kun alkaa taas päivät lyhentyä, eikä valo aina riitä kuvaamiseen. En osaa sähkövaloissa ottaa kunnolla kuvia. Pitäisi aina olla päivänvaloa, eikä talvella millään saa kaikkea aina kuvauskuntoon valoisaan aikaan.:( Olisi varmasti mielenkiintoista kuvista nähdä missä on kuvattu ja mitä kaikkea "eikuvaansopivaa" ympärillä on.:D Minäkin kuvailen milloin missäkin, ja koitan saada kaiken ylimääräisen pysymään kuvien ulkopuolella. Useimmiten kuvaan ulkona, ja voi siinä jokunen ihminen ihmetellä, mitä ihmettä touhuan, jos sattuu näkemään. Muutaman kerran olen joutunut yllätetyksikin, kun kesken kuvauksen joku on sattunut ajamaan pihaan, ja poskeni ovat varmaan punoittaneet...;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja :) Ihmiset jemmaa tyrniä varmasti kuin kultaa, kun ei sitä hirveästi ole myynnissäkään ;D Mehua kyllä saa kaupasta, mutta hinta taitaa olla yli 20€/litra... :/

      Joo kyllä minäkin pyrin poistamaan kuvien taustalta erilaisia rojuja pois ;) Ja kuvauspaikkaa saa joskus kyllä hakea. Mulla on keittiönpöytä yleensä tyhjä ja siinä on suht hyvä valokin, kun ikkunoita on joka puolella, mutta nyt alkaa liikaa hämärtymään... Parasta olisi jos kuvauksessa valo tulisi kuvaajan pään yläpuolelta. Mies on myös ollut hyvänä apuna, joskus lamppua, joskus pöytäliinaa ylhäällä pidellen ;D Meillä ei ole noloja tilanteita käynyt kuin kerran, kun naapuri meni ikkunan ohi juuri kun mies piti pöytäliinan reunaa ylhäällä, heh! ;D en tiedä hoksasiko mitä oli tekeillä. Kaikkea sitä tulee tehtyä kuvausten eteen ;D

      Poista
  3. Kaunis kakku ja todellakin mieleeni! Tyrni on ihastuttava supermarja, oikea vitamiinipommi. Meillä on onneksi sitä pakastimessa talven varalle.

    Tosi ikävää tuo valon väheneminen. Kuvaan mielelläni luonnon valossa jalustan kanssa. Taas kauhulla odotan niitä joulutarjottavien kuvaamisia keltaisen sähkölampun valossa. Millään ei saa kaikkea valmiiksi valoisaan aikaan ja kuvaamista ei voi jättää seuraavaan päivään. Olen joskus joutunut julkaisemaan ihan hirveitä kuvia, ja osa ohjeista on jopa täytynyt jättää julkaisematta totaalisen epäonnistumisen takia.:( Salama taas tappaa viimeisetkin värit. Osan heijastuksista sentään saan pois erillisen filtterin avulla. Voi kun olisi varaa niin seuraavaksi hankintalistalla olisi erillinen lisäsalama...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi :) Tyrni on kyllä mahtava marja, tämäkin kakku on todella hyvän makuinen, pehmeä ja raikas. Tyrni maistuu selvästi :)

      Salamasta minäkään en tykkää, kuvat muuttuu jotenkin kylmiksi. Kunnon valaistus olisi kyllä mahtava! :) Täytyy varmaan hankkia sellainen spottivalo jossa on klipsu kiinnitys niin saa sitä sitten kiinnitellä haluamiinsa paikkoihin, ei ne taida paljoa maksaakaan :D

      Poista
  4. Todella kaunis kakku! :) Tyrni on todellakin supermarja ja oisin tyytyväinen, jos sitäkin löytyisi pakkasesta.

    Tuo kuvaaminen alkaa oleen tosi kinkkistä. Nykyään alkaa hämärtää jo niin aikaisin, että kun töistä ehtii kotiin, ei luonnonvaloa juurikaan ole. Mä en yhtään tykkää kuvata tavallisten lamppujen valossa, koska kuvista tulee hirveen keltaisia. Salamalla tulee joten kuten siedettäviä, mutta sen suuntaamisen kaa on vielä harjoittelemista ja kuvaustilanteessa yleensä painaa vielä kiirekin päälle, niin kuvat ovat mitä ovat. Aika usein tulee mietittyä kehtaako mitään ohjeita enää julkaista huonojen kuvien takia, mutta toisaalta ei halua jättää hyviä ohjeita pelkästään omalle koneelle.

    Tuosta tuliki mieleen, että tosi hyvä että on olemassa blogi, mihin tulee naputeltua ohjeet miltei samantein ylös. En enää uskalla pitää ohjeita pelkästään koneella, sillä mun kaikki miltei vuoden aikana tehdyt leivontaohjeet katosivat mysteerisesti koneelta pikkusormien käpälöidessä jotain nappuloita tässä muutama päivä sitten.. Huh kun pelästyin kunnes tajusin suurimman osan löytyvän blogista.. Ohoh, nyt tuli vähän pitkä sepustus. Kiva kun jaksoit lukea tänne asti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon :) Tyrni on kyllä mahtava marja ja mukavaa vaihtelua muille paremmin saatavilla oleville marjoille :)

      Tuon kuvaamisen kanssa tulee kyllä pähkäiltyä. Tämä blogin pitäminen on kyllä vienyt mennessään yhden jos toisenkin ihmisen :) Sullakin on kuvat niin paljon kehittynyt alkuajoista! Itsellä vanhojen kuvien katselu hirvittää, kun taustalla pönöttää kahvinkeitintä ym rojua ;D Toivotaan nyt kaikille kuvaajille hyviä valoja tällä talvelle :)

      Voi niitä pieniä sormia! ;D Mullakin on välillä kommentoidessa tai postausta kirjoittaessa ilmestynyt outoja sanoja näytölle, kun pikku sormet vipeltää huomaamatta koneella... Mulla on kaikki ohjeet tulostettu ja paperia riittää :) Olisi niin ihana päivittää kaikkia ohjeita mitä hyllystä löytyy, mutta pikkuhiljaa niitä tänne sitten laittelen kunhan ensin leivon ja saan niitä parempia kuvia aikaiseksi :)
      Kiva noita sun juttuja on lueskella! :D

      Poista
  5. Todella kaunis kakku! Itekkin pidän tyrnistä kovasti ja tää olis varmaan tosi herkullista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anu! :) Tämä oli kyllä hyvä juustokakku, tyrni on niin passeli marja näihin hyydytettyihin kakkuihin :)

      Poista
  6. Oih, kakku minun makuuni! Varmasti hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tämä on kyllä helppo ja maukas juustokakku. Yksinkertaista mutta hyvää :)

      Poista
  7. Voikohan tätä tehdä Marlin tyrnimehuun vai onko se liian laimeaa..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitatko tätä mehua jossa on appelsiini ja mandariini mukana?:
      http://www.eckes-granini.fi/tuotteet/marli/vital/cevitamiinit/
      Tuo on kyllä ihan eri asia kuin suoraan tyrnistä puristettu täysmehu/tuoremehu. Jos käytät tuota Marlin mehua niin tarkastele sokerin määrä sopivaksi, eli lisäile pikkuhiljaa sokeria tarpeen mukaan. Tyrnimehu on yksinään nimittäin todella hapanta ja vaatii paljon sokeria. Muuten kyllä uskon, että Marlin mehusta voisi tullakin hyvänmakuinen kakku ja voit käyttää pohjana tätä mun ohjetta :)

      Poista
  8. Hei Taru! Kysyisin kiilteen teosta, kuumensitko koko mehun vai osan mehusta ja lisäsit liotetut liivatteet siihen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiva, kun kiinnitit huomioni kiilteen tekoon, koko ohje näytti olevan puutteellinen. Ohje on nyt korjattu :) Lämmitän siis vain osan nesteestä (mieluummin veden ettei mehusta turhaan haihdu vitamiineja pois) ja sitten vasta yhdistän ne keskenään.

      Poista
  9. Hei. Haluaisin tehdä tätä pääsiäiseksi. Onko ohjeessa käytetty tyrnimehu siis täysin sokeroimatonta? Itselläni tyrniä pakastimessa ja siitä teksin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips Unknown! Kiva kuulla, että kiinnostuit tästä ohjeesta! Kakku on herkullista ja yksi lemppareistani :) Olen käyttänyt tässä ihan täyttä tyrnimehua, eli laimentamatonta ja sokeroimatonta.

      Poista
  10. Hei! Kiitos ihanasta ohjeesta! Olen tehnyt aika monta kertaa tarkkaan tuolla sinun ohjeellasi, mutta olen nykyään uskaltanut myös vähän "soveltaen" tehdä. Tyrnimehuun en minäkään laita ollenkaan sokeria mutta juustoseokseen sulattelen pienen valkosuklaalevyn (100gr, Lidlistä). Alkuvaiheessa laitoin kiilteen mehuun sokeria, mutta myös pikkuväki tykkää enemmän kirpsakan kiilteen ja makean juusto-valkosuklaa "mössön" kombinaatiosta. Olen myös jakanut ohjeen tyttärilleni ohjaamalla heidät googlettamaan Tarun taikakakut-tyrnin. Ovat löytäneet ohjeesi. �� Mukavaa loppuvuotta herkkujen parissa, t. Leenatellervo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Ole hyvä vaan ja kiitos mieltä lämmittävästä kommentistasi :) Aivan mahtava kuulla, että ohjeestani on ollut iloa sinulle ja tyttärillesi. Ja jokaisen kuuluukin soveltaa resepti omien makujen mukaan ja kun paljon leipoo niin rohkeutta löytyy aina enemmän ja enemmän. Kiitos, mukavaa loppuvuotta myös sinulle! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊