Tarun Taikakakut

keskiviikko 21. elokuuta 2013

Kaneli-omenakakku

Heips!
Tätä omenakahvikakkua olen tehnyt monta vuotta ja nyt omenakauden kunniaksi jaan ohjeen kanssanne. Tämä ohje on Suomalaisen kirjakerhon Hyvää ruokahalua!-kirjasta. Ohje on kirjassa nimellä Unelman pehmeä kaneli-omenakakku. Kirjaan on kerätty lukijoiden leivontaohjeita ja ohjeen lopussa lukee tämän kakkuohjeen olevan Paula Seppälän, Luumäeltä, terveisiä vaan sinne! ;D Kirjassa kakku on mitoitettu 1,5 litraiseen vuokaan, olen muuttanut ohjeen 2 litraiseen sopivaksi. Kakku on aivan ihanan makuista ja siitä saa mukavaa vaihtelua peruskahvikakkuihin. Olen saanut kehuja tästä kakusta ja ohjetta on jaettu ystäväpiirissä paljon :) Tein taikinan puolitoista kertaisena ja sain siitä (pienen) 2 litraisen, 1,5 litraisen ja 1 litraisen kakun.


Keitän syksyisin omenoista vähäsokerista omenasosetta talveksi pakkaseen. Tänään keitin omenasta ja viimevuotisesta karviaisesta sosetta 5,5 litraa ja sekin oli vasta alkua tässä hommassa... Omenaa on puut pullollaan! :) Laitan vihreää karviaista joukkoon raikastamaan ja antamaan kunnolla makua soseeseen, kun omena on niin mieto. Mielestäni karviainen vahvistaa omenan makua, mutta ei jyrää sitä alleen. Laskeskelin että soseesta 1/10 olisi karviaista. Tämä sose on aivan ihanaa lasten (ja aikuistenkin) puuroihin, vispipuuroksi ja varsinkin tähän kakkuun! Jos keität itse pelkästä omenasta soseen, suosittelen käyttämään hapanta omenaa, mieto omena ei anna kakkuun mitään makua.


Unelman pehmeä kaneli-omenakakku: 2 litraiseen vuokaan (iso kakku)
3 kananmunaa
2 dl sokeria
150 g voita sulatettuna
3 dl kermaa
2 dl omenasosetta
5 tl kanelia
3 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa (itse laitan jauhettua 1-2 tl)
5 1/2 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Lisää kerma, sulatettu voi ja omenasose. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää varovasti sekoittaen taikinaan. Sekoita tasaiseksi, kaada voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista 175 asteessa noin tunti. Kokeile tikulla kypsyys.
Minä sekoitan sulatetun voin, kerman ja omenasoseen yhteen ja lisäilen vuorotellen jauhojen kanssa muna-sokerivaahtoon.

Kyllä on tänä vuonna mahtavan kokoisia nuo valkeakuulaat! :)
Tuo isoin 2 litran kakku jäi pieneksi, kun jaoin taikinan niin moneen vuokaan, mutta jos teet yhden 2 litraisen kakun, siitä tulee tosi komia ja iso kakku :)

Terveisin Taru

16 kommenttia:

  1. Oletpa ehtiväinen! Joka päivä esittelet jotain uutta herkkua :)

    Olen jo pitkään miettinyt tekeväni kuivakakkua, johon tulee omenasosetta, mutten ole löytänyt sopivaa ohjetta. Tämä ohje kuullostaa sen verran hyvältä, että otan tämän samantein ylös :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä piti vielä kysyä, paraneeko tämäkin kakku vanhetessaan? Meillä on juhlat tulossa ja haluaisin tehdä sinne jotain minkä voisi tehdä jo useita päiviä etukäteen valmiiksi, mutta mitä ei tarvitsisi pakastaa..

      Poista
    2. Tykkään kyllä kovasti touhuta kaikkea ja onhan mulla aikaa :) Meillä menee tuota omenasosetta kivasti vuoden mittaan niin onhan sitä oltava pakkasessa. Teen niin paljon leivonnaisia muillekkin, niin kaikkea kuluu paljon. Enkä kyllä pysty haaskaamaan luonnonantimia, kun kaikkea ihanaa se meille suo :) Tänään keitin taas kattilallisen samaa sosetta 3 litraa (ja samalla pyöräytin hyydykekakun, hih! ;D) eikä loppua näy, puut on ihan pullollaan omenaa :)

      Tämä kakku paranee vaan vanhetessaan, niin kuin useimmat ellei jopa kaikki kuivakakut :) Omena, kaneli ja kardemumma tulevat paljon paremmin esiin parin päivän päästä! Suosittelen kokeilemaan! :)

      Poista
    3. Hienoa! Tämä siis löytyy todennäköisesti juhlapöydältä :) Ennen sitä pitää vielä ehtiä tekemään ne omenasoseet.. Ja paljon muitakin omenaherkkuja mielessä :P Mulla on hieman sama "vika", etten pysty jättämään luonnonantimia käyttämäti. Nytkin naapurin omppupuut notkuvat omenoista ja "harmillisesti" olen saanut niihin täyden käyttöoikeuden :) Niissä ompoissa onkin aika tuhoaminen, sillä naapuritkaan eivät itse käytä niitä mihinkään, enkä itse pysty katsomaan täysiä puita :)

      Vielä kun olisi jokin paikka mihin hukata kaikki leivonnaiset. Siis muu kuin oma vatsa :) Miehen työpaikkallakin ollaan jo varmaan kyllästytty jatkuvaan tarjoiluun ;)

      Poista
    4. Tämä vuosi on oikea omena-vuosi! Moni on ihmetellyt, kun puut notkuu omenoista. Meillä jopa katkesi yksi iso oksa yhdestä omenapuusta omenoiden painosta! Katselin kun se omenien painosta päivä päivältä läheni maata ja yksi päivä se oli sitten katkennut! Keräsin siitä oksasta äkkiä omenia talteen :)

      Onneksi minulla on iso perhe ja suku, niin saan omenoitani ja leipomuksiani jakaa muillekin :) Äiti ei osta kaupasta enää mitään, vaan tilaa minulta herkkunsa. Saan myös siskojen ja veljen lapsille tehdä synttärikakut ja muut herkut :)

      Minä epäilen, että miehesi työkaverit ovat vaan tyytyväisiä mukavaan tarjontaan! Niin ihania leivonnaisia teet! :D

      Poista
  2. Kaneli-omenasosekakku on ollut aina meillä yksi joulun kakuista...olen tehnyt tällä ohjeella http://mimminkeittio.vuodatus.net/lue/2008/12/kaneliomenasosekakku tähän asti, vaan nyt kyllä koukutit minut kokeilemaan heti ohjettasi. Varmistus vielä...siis mahtuuko yksinkertainen ohje todellakin paistumaan 2 litran vuokaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvältä näytti sinunkin kakku :) Kiva jos koukutin, kun tätä kakkua päivitin niin olit kyllä mielessäni, koska olet suuri kuivakakkujen ystävä :) Hienoa jos kokeilet ja vielä tykkäisitkin!
      Kakku mahtuu 2 litraiseen vuokaan, ei tule yli, mutta siitä tulee iso :)
      Tämän päivityksen kakku jäi pieneksi, mutta tästä näet todellisen koon: http://taikakakut.blogspot.fi/2013/03/rotinat.html

      Poista
    2. Ok, kiitos....viimeistään lauantaina kakku uuniin...

      Poista
  3. Ooh ihana kakku! Omenasosetta sisältävät kakut ovat todella meheviä ja hyviä. Tätä reseptiä kokeilen heti syksymmällä, kun saan miehen isovanhemmilta omenoita.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tämä on hyvä kakku, mehevä ja omena maistuu ihanasti. Itse tykkään, että tuo karviainen mun omenasoseen joukossa sopii tähän tosi hyvin :)

      Poista
  4. Ohjeessa lukee että 2 sokeri...tarkoittaako 2 dl?

    VastaaPoista
  5. Tein juuri kaneli-omenakakkun. Laitoin isoon vuokaan. Taika ei sopinut 2,2 l vuokaan kokonaan. Käytössäni oli L-kokoisia kananmunia, voisko se johtua siitä.
    Mutta kiitos, kakku on mitä maukkain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Inkeri ja kiitos kommentistasi! Olen tehnyt tätä kakkua monta kertaa ja käytän tässä 2 litran vuokaa. Luulen, että olet saanut isoista kananmunistasi mahtavan kokoisen vaahdon, siksi taikina ei sitten mahtunut vuokaan. Muutakaan en keksi. Tämä kakku onkin todella hyvää, pehmoista ja maukasta :)

      Poista
  6. Kyllä oli hyvä kakku! Tein jouluksi eikä kehuista meinannut tulla loppua. Mutta kakku loppui, nyt uutta kehiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Helena ❤️ Aivan ihana kuulla! Tämä onkin mehevä kakku!

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊