Tarun Taikakakut

sunnuntai 15. joulukuuta 2019

Luumulikööri

Hei!
 Sain syksyllä kahdesta paikasta paljon luumuja ja koitin niistä keksiä kaikenlaista. Paljon keitin mehuksi omenan kanssa ja tein yhden satsin mausteista luumuhilloakin. Hillon ohjetta en koskaan päivittänyt, mutta hyvää se oli. Varsinkin juustojen kanssa 😋 Viimeisistä luumuista päädyin vielä kokeilemaan likööriä. Tästä tuli heti yksi suosikkini. Tykkään että makeisiin likööreihin sopii happamammat hedelmät ja marjat. Monta vuotta olen tehnyt liköörit karviaisesta koska se ei ole niin makeaa. Jos saan vielä luumuja niin varmasti teen tätä vielä! Likööri maistuu niin ihanasti luumulle! Tästä tulee kesä mieleen, mutta tämä sopii myös aivan ihanasti jouluun 💜


Luumulikööri
noin 1 kg luumuja
noin 800 g sokeria
noin 1 litra kirkasta n. 40% alkoholia

Pese luumut, halkaise ne ja poista kivet. Laita luumut ja sokeri suureen kannelliseen tölkkiin (2-3 litraa). Kaada joukkoon alkoholi, jota tulee olla niin paljon että luumut peittyvät. Sekoita varovasti ja anna mehustua kylmässä noin 2-4 kuukauden ajan.

Kääntele astiaa tai sekoita varovasti likööriä viikoittain niin kauan jotta sokeri sulaa. Kun sokeri on sulanut voi sekoittelua vähentää huomattavasti. Voi käydä vaikka vain tarkastamassa että kaikki on kunnossa mutta sekoitella ei enää tarvitse.

Siivilöi sitten luumut pois ja kaada likööri pulloihin. Laita iso tiheä siivilä vaikka kulhon päälle ja kaada likööri siihen. Anna hetken valua. Pullotuksen jälkeen jätä luumut siivilään yön yli, aamulla saat vielä maistiaiset kulhosta. Luumut voit heittää pois. Itse en ole keksinyt mitään järkevää käyttöä niille.
Ohjeella tulee noin 2 litraa likööriä.

Huomioita:
Itse teen liköörit silloin kun on satokausi, eli syksyllä ja yleensä jouluna liköörejä juodaan ja annetaan lahjaksi. Siivilöinti ja pullotus tapahtuu paria viikkoa ennen joulua. Liköörit säilyvät yllättävä hyvin. Meillä yleensä viimeiset liköörit juodaan kesällä. Toiset liköörit säilyvät paremmin kuin muut. Mansikka menee nopeasti huonoksi ja alkaa maistumaan vain sokerille. Huonoksi menneen liköörin värikin muuttuu.

Jossain netin syövereissä törmäsin tapaan laittaa luumulikööriin luumun kiviä muutama mutta selitystä tälle tyylille en koskaan saanut selville. En tiedä voiko kivet antaa makua... myrkyllisiä ne kuitenkin ovat joten niitä ei saa rikkoa eikä syödä.



Isänpäivänä vietiin lahjaksi omalle isälleni ja miehen isälle maistiaisia kaikista likööreistä joita tein. Eli vasemmalta alkaen luumulikööri, punainen karviaislikööri ihan pienellä marja-aronia lisällä ja viimeisenä marja-aronialikööri.

Terveisin Taru

2 kommenttia:

  1. Minä olen tehnyt sinun ohjeellasi jo useita eri liköörejä, luumuista en ole tehnyt mutta pitää kokeilla ensi vuonna. Mustaherukasta ja viherherukasta on meidän mielestämme tähän asti kokeilemista parhaimmat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon että herukoista tulee ihanaa likööriä! Muikeat marjat sopii ihan parhaiten likööriin. Joskus tein mansikasta niin se oli kyllä hyvää mutta aika makeaa. Sisko tekee usein raparperista ja se on myös todella hyvää 😊 Kokeile ihmeessä luumua. Sen maku on ihanan selkeä.

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊