Tarun Taikakakut

perjantai 31. toukokuuta 2019

Gluteeniton kinkkupiirakka (pellillinen)

Moi!
Tein eräälle tuttavalleni ylioppilasjuhliin gluteenitomia tarjottavia. Tämän piirakan rahkavoitaikina on helppo muuttaa gluteenittomaksi vain vaihtamalla vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen. Taikinan käsittely on vaan vaikeampaa kuin mitä vehnäjauhoista tehdyn. Gluteenittomassa taikinassa saa käyttää apuna jauhoja reilusti, eikä kaulinta kannata edes harkita 😁 Mutta kun taikina on saatu tasoitettua niin päälliset on helppo sekoittaa ja pilkkoa päälle. Ensimmäinen täyte mehevöittää ihanasti piirakkaa ja kinkun laadussa ei kannata kitsastella jotta makua saa piirakkaan kunnolla. Itse tykkään kinkkupiirakoissa käyttää Kivikylän savumaukasta palvikinkkua. Se on ihanan maukasta! Niin kuin tämä piirakkakin 😋


Kinkkupiirakka (pellillinen)

Pohja:
250 g maitorahkaa
250 g voita
4½ dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
(ripaus suolaa)

Sekoita/nypi keskenään pehmeä voi ja jauhot. Lisää lopuksi rahka. Käytä käsittelyssä reilusti jauhoja kun kaulitset ja painelet taikinan pellille.

Täyte 1.
200 g tuorejuustoa
150 g ranskankermaa
2 kananmunaa
2 rkl sinappia
2 rkl tomaattipyrettä
viispippuria
2 dl juustoraastetta

Sekoita vispilällä kaikki nestemäiset ainekset sekaisin ja lisää lopuksi juustoraaste.
Levitä täyte tasaisesti pohjan päälle.

Täyte 2.
250 g kunnon palvikinkkua (Kivikylän savupalvi👍)
1 suippopaprika
1 iso kevätsipuli
1 dl ruohosipulia
1 dl juustoraastetta

Pilko kinkku, paprika, kevätsipuli ja ruohosipuli pieniksi ja ripottele ne piirakan päälle.
Paista 200 asteessa alatasolla n.30 minuuttia.

Piirakan mukana meni tämä täytekakku. Tein tähän 4 kananmunan vaalean sokerikakkupohjan gluteenittomana jonka kostutin vaniljamaidolla. Väliin tuli mangotäyte. päälle pursotukset vispikermasta ja koristeeksi hedelmiä. Kakku oli gluteeniton ja laktoositon.

Terveisin Taru

6 kommenttia:

  1. Tämä tuli kyllä enemmän kuin tarpeeseen. Meille on tulossa porukkaa mikä tarvitsee juuri näitä leipomuksia. Pitää yrittää kokeilla itselle ensin. Kiitos sinulle ohjeesta.

    VastaaPoista
  2. Minulla taitaa olla sama ohje pohjaan. Teen niin, että vatkaan pehmeän voin ja rahkan sekaisin ja sitten vatkaan myös jauhoja niin paljon joukkoon kuin vatkaimilla pystyy vatkaamaan, loput käsin. Sitten taikina joksikin aikaa jääkaappiin (väh puoli tuntia) ja saa kaulittua kyllä kaulimella todella hyvin. Vihaan jauhojen ja voin nyppimistä niin olen päätynyt tällaiseen :D Ja tulee kyllä hyvä pohja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tämä on ihan perusvoitaikinaohje. Tosi yleinen. Mäkin joskus laitan hetkeksi jääkaappiin taikinan, ei mene niin paljon jauhoja työstäessä. Tämä gluteeniton versio on tosi tahmeaa. Tämä on minusta tosi helppo ja hyvä pohja. Sopii kaikkiin päällisin ja hyvää on 😀

      Poista
  3. Tehty on ja hyvää tuli, kiitos vielä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi 😊