Tarun Taikakakut

keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Raparperi-vaniljajuustokakku (24cm)

Heippa!
Nyt on ollut niin paljon pihahommia, että ihan tämä leivontapuoli meinaa kärsiä. Aikaa on kulunut niin taimien kasvatuksessa, puutarhan suunnittelussa ja pihahommissa. Ollaan nyt pikkuhiljaa saatu taas pihaa asiallisempaan kuntoon. Viime kesänä aloitettu hyöty/laatikkopuutarhakin alkaa nyt kunnolla hahmottua ja rakentua. Ja ajattelin vielä kasvihuoneenkin laittaa. Hyötykasvien taimia on lasikuisti täynnä! :D 

No mutta jotain pitää välillä leipoa, että jaksaa sitten taas painaa. Tätä kakkua en olekaan hetkeen tehnyt, mutta pakastimen tyhjennys mielessä piti jotain tehdä raparperista. Tämä Kinuskikissan ohje on yksi meidän lemppareista. Aivan ihanaa kakkua! ♥ 



Raparperi-vaniljajuustokakku:

Pohja:
3 ½ dl vehnäjauhoja 
2 tl sokeria 
ripaus suolaa 
100 g voita tai margariinia 
2 rkl vettä 

Raparperitäyte:
500 g raparperia 
2 rkl perunajauhoja 
125 g voita tai margariinia 
1 ½ dl sokeria 

Vaniljatäyte:
4 liivatelehteä 
2 dl kermaa 
2 maustemittaa vaniljajauhetta 
1 ½ dl tomusokeria 
2 valkuaista 
200 g maustamatonta tuorejuustoa 
2 rkl sitruunamehua 

Kermavaahto:
1 ½ dl kermaa 
1 tl sokeria 
2 tl vaniljakreemijauhetta 

Leikkaa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunan alaosa (siihen asti, johon pohjataikina ulottuu). 

Sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri ja suola. Paloittele joukkoon voi ja nypi sekaisin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle (ei piukkaan). 

Pese raparperit ja kuori niistä ulommainen kerros. Leikkaa paloiksi. Sekoita joukkoon perunajauho ja levitä pohjan päälle. 

Mittaa voi ja sokeri kattilaan ja keitä, kunnes seos muuttuu karamellimaiseksi. Kaada raparpereiden päälle. 

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 35 minuuttia ja anna sitten jäähtyä. Huom: vuoan alle kannattaa laittaa foliota suojaksi vuoasta tihkuvan nesteen varalta.


Putsaa vuoan sisäreunoja, mikäli niihin on paistamisen aikana tarttunut jotain. Sivele reunoille kevyesti kasviöljyä – näin valmis kakku on helpompi irrottaa siististi vuoasta. 

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita kermaan vaniljajauhe. Vatkaa vaahdoksi ja lisää vaahdotuksen lomassa joukkoon tomusokeri. 

Vaahdota valkuaiset. Yhdistä kerma- ja valkuaisvaahto sekä (notkistettu) tuorejuusto. 

Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatelehdet. Sekoita ohuena nauhana hitaasti vatkaten täytteeseen. Kaada täyte vuokaan. 

Ripottele pinnalle koristeeksi vaniljajauhetta tai vaniljatangon siemeniä. 

Anna kakun hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia. Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. 

Sekoita kermaan sokeri ja lisää vaahdotuksen aikana vaniljakreemijauhe. Pursota kakun päälle rengas.



Terveisin Taru

14 kommenttia:

  1. Voi iik, mikä ihanan täydellinen kakku!!! Me on vähennetty sokerin käyttöä niin en tiedä, milloin pääsen tätä testaamaan. :o Lapset kyllä löysivät tuolta meidän pihamaalta raparperipuskan ja kiikuttivat juuri raparpereja sisälle. ;D Tosiaan tuolla pihalla menee aikaa, vaikken viherpeukalo olekaan. Uusi pihamme on kyllä aika täysi jo eli istutushommia ei ole, mutta kasvimaan teko odottaisi kyllä. JA ruohonleikkuutakin olis...paitsi keskimmäinen kaksikkomme tunki eilen ruohonleikkurin bensatankin lähes täyteen sahanpurua ym.moskaa, joten pientä viivettä sillä rintamalla. :) Teen tätä viimeistään juhannuksena!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena! :) Me kaivettiin jokunen vuosi sitten salaojat ja tehtiin autotalli ym niin piha meni ihan kamalaan kuntoon. Nyt ollaan sitten siivoiltu työn jälkiä ja pihan hoitamattomuutta. Meillä on vanha talo ja on kiva huomata kun edellisen omistajan perennoja putkahtaa esiin maakasoista ja hoitamattomista nurkista. Olen niitä siirrellyt turvaan uusiin penkkeihin :)
      Kääk! Mä en kestä noita lasten ideoita!!! Mistä niitä tulee??? ;D ;D

      Poista
  2. Tätä on itsekkin tullut tehtyä, niin hyvää!
    Minä jo jakelen raparperia eteenpäin, sitä vaan tulee ja tulee! Sitä sinun mehu-ohjetta pitäisi testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin on useamman kerran tätä tehnyt ja blogissakin on jo yksi kakku. Tähän palaa aina välillä, kun on niin herkullista! :D Meillä raparperi on aika kitukasvuinen... pari ohutta vartta töröttää. Katotaan mitä sille teen... Saan äidiltä varmaan tänäkin vuonna komean kassillisen! :)

      Poista
  3. Oi ,kuulostaapa ihanalta! Tänään juuri raparpereja ajattelin, mutta en päässyt siitä pidemmälle.. jotain pitäisi minunkin niistä alkaa tekemään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä myös on hyvää! Ihana tuo pohjakin jossei liian tiukkaan sitä painele, kovana se on kuiva. Raparperin kirpeys sopii tuohon ihanaan täytteeseen joka on pumpulin pehmeetä valkuaisvaahdon ansiosta, nam! :)

      Poista
  4. Nami nam! Mukavan erilainen raparperileivonnainen. Menee ehdottomasti kokeiluun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä, tämä on niin hyvää ja ihan mahtava paikka raparperille! Meinasin uudestaankin kesemmällä tehdä tätä :D

      Poista
    2. Testasin eilen tätä. Vedin karamellin vähän liian kinuskiseksi ja uunista ottamisen jälkeen raparperien pinnalla olikin daim-levyn oloinen kerros rapeaa karameelia, mikä ei ollut ollenkaaan huono juttu. Pohjan voisin kokeilla myös tehdä toisella tavalla. Painelin sen varmaan liian tiukaksi, mutta se ei muutoin tahtonut asettua vuoan pohjalle ja näin ollen siitä tuli, no tiivis. :) Joka tapauksessa täyte oli erittäin hyvää ja raparperejä sai uppoamaan runsaasti, mikä on aina hyvä juttu. Taidan tehdä tästä vielä oman editionin ja laittaa sitten blogiin :)

      Poista
    3. Kinuskikissa puhuu omassa blogissaan, että karamellin kuuluukin olla rapsahtava raparperien päällä. Mä en ole koskaan sellaista onnistunut saamaan. Pitäis varmaan keittää reilusti kauemmin tuota seosta... Pohja onkin tässä aika kivi jos sen painelee liian piukkaan! ;D Tässä on kyllä tosi hyvä määrä raparperia ja kakku on älyttömän maukas ;D Jään odottelemaan sun uutta versiota :D

      Poista
  5. Oih, ihanan näköinen kakku! Just mietin, että olisko jotain kivaa raparperi-juustokakkureseptiä ja tässähän näyttäis olevan! Raparperia kasvaa pihalla isot puskat, johonkin pitää sitä yrittää käyttää. Olen kavereille jakanut sitä, kun ei viitsi ihan käyttämättäkään jättää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tita! Raparperi tuottaa toisilla kovasti satoa ja sitten kun sitä on paljon niin sitten sitä on yleensä liikaakin ;D Tämä kakku on tosi hyvän makuinen: mureaa, kirpsakkaa ja pehmeää, kaikkea sopivassa suhteessa!

      Poista
  6. Millainen on karamellisoitunut seos? Luin vinkkejä jo kinuskikissan sivuiltakin, mutta vielä on epävarma olo :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No itsekään en ihan varma ole. Mulla tahtoo vielä joka kerta olla tuo karamelliseos erilainen... Tässä keitin seosta niin kauan, että se paksuuntui selvästi. En saanut silti vielä aikaan sitä rapsahtavaa koostumusta josta Kinuskikissa puhuu. Mutta meni se miten vain niin herkullista on! ;D

      Poista

Kiitos kommentistasi :)