Tarun Taikakakut

torstai 21. toukokuuta 2015

Lempeä sitruuna-vaniljajuustokakku (ø26cm)

Moikka!
Tein tämän kakun poikapuolen synttäreiden kunniaksi. Tämä kakku on suurennettu versio aiemmasta 24cm vuokaan mitoitetusta sitruunajuustokakustani. Tästä tulee tosi iso ja korkea kakku! Tykättiin tästä tosi paljon. Ihanan raikasta ja samalla pehmoisen makuista :)


Lempeä sitruuna-vaniljajuustokakku ø26cm

Pohja:
260 g LU Bastogne-keksejä
90 g voita

Täyte:
6 dl kermaa 
500 g (2 prk) mascarpone-tuorejuustoa (tai muu maustamaton)
200 g (1 prk) Valion vaniljarahkaa
1 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
1 tl vaniljarouhetta vaniljamyllystä
1½ dl sitruunan mehua (n. 2 sitruunaa)
1 sitruunan raastettu kuori
12 liivatelehteä

Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita nämä yhteen ja painele kevyesti 24cm irtopohjavuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi. Juustokakkujen tekovinkkejä löydät täältä.

Tee täyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma ja sokerit, lisää vaahtoon notkistettu tuorejuusto, vaniljarahka, sitruunan kuori ja puolet mehusta. Kiehauta loput sitruunan mehusta ja liota pehmenneet ja puristetut liivatelehdet siihen. Lisää neste ohuena nauhana täytteeseen ja kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mutta mieluummin yön yli. Koristele haluamallasi tavalla. 
(Kermapursotuksiin menee noin 1dl kermaa)

Huomioita:
-Sitruunat ovat kovin erikokoisia ja eri tavalla mehukkaita, siksi merkitsin mehun määrän deseinä. 
-Voit käyttää myös kaupan valmista leivontaan sopivaa makeuttamatonta sitruunatäysmehua. 
-Sokerin määrää kannattaa tarkastella itselle sopivaksi.
-Voit myös lisäillä tai vähentää sitruunan mehua riippuen siitä millaisesta mausta itse pidät.
-Laitoin täytteeseen myös sitruspuristimeen jääneet hedelmälihat.
-Kakkuun kannattaa ehdottomasti käyttää korkearasvaista tuorejuustoa, näin täytteestä tulee täyteläinen. Rasvan määrä vaikuttaa myös kakun happamuuteen. Mascarpone on korkearasvaisin tuorejuusto, se sisältää merkistä riippuen noin 40% rasvaa.


Terveisin Taru

17 kommenttia:

  1. Nam! Kauniisti koristeltu kakku!

    VastaaPoista
  2. Tämä on niin lempeän ja täyteläisen näköistä, että ihan varmasti vielä teen tätä jonain päivänä, vaikka miehen mielestä leivonnaisiin ei pitäisikään sotkea sitruunaa ym. sitruksia. Luulen, että kakku uppoaisi kuitenkin. ;) Minuun ihan takuulla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me tykästyttiin tähän tosi paljon, siksi tätä piti sukulaisillekin tehdä ;) Tämä on ihanan raikasta ja pehmeää. Tuorejuustona kannattaa käyttää mascarponea, sillä tulee paras maku :)

      Poista
  3. Nam, kaunista ja varmasti myös herkullista! Kaapista löytyisi noita keksejä, mascarponea sekä vaniljarahkaa... Hmm... Pitääköhän aamulla kipaista kauppaan hakemaan sitruunaa ;) Tein muuten tänään ohjeellasi suklaaruusu-keksejä, kiitos reseptistä, helppoja ja herkullisia olivat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mun mielestä noi Bastogne-keksit sopii tosi hyvin sitruunan kanssa! Kokeile ihmeessä jos tykkäät sitruunasta, tämä on hyväksi hiottu resepti ;D Hienoa, että suklaaruusu-ohjeesta oli iloa! Se on alunperin Leenan ohje, ihanan helppo ja hyvä ohje :D

      Poista
    2. Olen ollut laiska kommentoimaan viime aikoina, vaikka jatkuvasti olenkin seurannut sinunkin blogiasi. Tämä kakku on nyt testissä, odottaa huomisia vieraita. :) Laitoin pohjan päälle mansikoita, kun niillä on nyt niin mukava herkutella. :) Täyte vaikutti minusta hyvin lupaavalta (tuli maisteltua aika reilusti!), mutta saas nähä, onko miehen mielestä liian kirpeää. ;D Lisäsin hiukan sokeriakin.

      Poista
    3. Oho, lipsahti vähän väärään paikkaan edellinen kommentti. :)

      Poista
    4. Olen huomannut, että kommentointi on muutenkin vähentynyt. Johtuisikohan kesästä, ei ihmiset varmaankaan ole niin paljon koneella kuin talvella :) Kiva kuulla, että olet kokeillut tätä kakkua! Mansikat varmasti sopivat siihen hyvin, niin maun kuin ulkonäönkin puolesta! :) Mulla menee usein kakkujen teko kunnon maisteluksi, kun haluan hioa sokerin ym määrät kunnolla kohdilleen. Jokaisella on silti aivan omat mieltymykset. Otan aina myös mieheni mukaan maisteluihin, hän kun tykkää enemmän happamasta ja minä makeasta. On kiva yhdessä hioa kakkujen maut molemmille sopivaksi niin näin kakun maku varmasti miellyttää monia :) Tuu ihmeessä kertomaan upposiko tämä kakku isännällekin! ;)

      Poista
    5. No niin, nyt on maisteltu oikein urakalla. :) Kakku oli minusta ennenkaikkea ihanan raikasta ja maukasta, meillä tuli jopa hieman kirpeää. Humpsautin kerralla koko sitruunamäärän täytteeseen, ensi kerralla voisin vähän passailla ja makustella, josko vähän vähentäisin sitruunaa tai sitten en. :) Siis tämä oli juuri sellaista juustokakkua, että ei tullut äklö olo, niin kuin minulla yleensä juustokakuista ruukaa tulla enkä siksi ole ollut ihan hirveän innokas juustokakkujen tekijä. Aluksi piti makustella vähän aikaa ennenkuin osasin analysoida makua, mutta sitten alkoi tehdä mieli lisää ja lisää ja lisää. :P Kerma pinnalla ihanasti taittoi kakun kirpeyttä. Vieraat tykkäsivät tästä myös ja lapsillekin näytti maistuvan. Mieskin näytti ottavan kakkua lisää!!! ;D Tykkäsi, että hyvää ja sopivan raikasta oli. Mansikat sopivat tähän hyvin, mutta voin kuvitella, että ilmankin maistuisi loistavasti. Kiitos taas yhdestä ihanasta reseptistä, Taru! :)

      Poista
    6. Tämä onkin salakavalaa raikkautensa vuoksi! Ja mustakin tuo kermapursotus pitää olla, se niin mahtavasti taittaa sitruunan kirpeyttä. Ihanaa, että kakku on maistunut teille :D Kiitos Leena ♥

      Poista
    7. Pitää vielä lisätä, että mun mielestä kakku oli vielä parempaa tänään, toisena syöntipäivänä. Maku oli ihanasti tasaantunut ja mansikan makukin tuli nyt paremmin esille. Ja kakun rakenne on juuri sopivan pehmeä! :) Nyt se on sitten syöty kokonaan. :( Postaan omani, kunhan jaksan. Meinaa välillä väsy painaa. ;)

      Poista
    8. Joo toiset ne vaan paranee vanhetessaan! Ja tämä kakku on yksi sellainen. Toinen hyvä on vaniljajuustokakku vadelmilla (http://taikakakut.blogspot.fi/2015/03/ihana-vaniljajuustokakku-vadelmilla-24cm.html). Se on vasta neljäntenä päivänä parhaimmillaan! En tiedä miksi! Älähän Leena rasita itseäsi liikaa ♥

      Poista
  4. Aij että näyttää herkulliselta! Tuo mascarpone antaa takuulla ihanaa makua täytteeseen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anna :) Mascarpone on niin rasvaista, että siitä tulee ihanan pehmeä täyte. Se tasapainoittaa kivasti sitruunan kirpeyttä :)

      Poista
  5. Hei! Voiskohan tuon tuorejuuston korvata vaikka rahkalla? Juhliin tulossa raskaana olevia, niin välttäisin tuon tuorejuuston käyttöä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Ei sun tarvi korvata tuorejuustoa, riittää, kun ostat pastoröidusta maidosta tehtyä tuorejuustoa, esim kaikki Violan tuorejuustot on tälläisiä. Ulkomaalaiset tuorejuustot esim Philadephia on sitten taas sellaista jota raskaana olevat eivät saa syödä. Nämä on ihan neuvolan ohjeita. Pastoröimaton maito ja siitä tehdyt tuotteet saattavat sisältää listeriaa joka saattaa lisätä keskenmenon vaaraa.

      Täältä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilta löydät päivitetyn ohjeen raskausaikana vältettäviin elintarvikkeisiin. Kohdassa LISTERIA löydät tuorejuustot:
      https://www.thl.fi/fi/web/elintavat-ja-ravitsemus/ravitsemus/raskausaika/raskausaikana-valtettavat-elintarvikkeet

      Jos kuitenkin päätät korvata tuorejuuston sokeria tarvitsee laittaa enemmän koska tuo tuorejuuston rasvaisuus pehmentää sitruunan happamuutta. Maistele täytettä tehdessä ettei se mene liian makeaksi.
      Mukavia juhlia teille! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊