Tarun Taikakakut

torstai 19. helmikuuta 2015

Juustoiset porkkana-kaurasämpylät

Moi!
Olen tehnyt sämpylöitä tällä ohjeella varmaan 15 vuotta. Ohje on Kodin kuvalehden erikoisliitteestä 3/1992 Ihanat Kotileivät. Ihana pikku lehtinen joka on jo varsin kulunut ;) Ohjeessa sämpylöihin tulee vain kaurahiutaleita ja vehnäjauhoja, mutta itse olen muutellut ohjetta monin eri tavoin. Suosikkini on porkkana jota laitan sämpylätaikinaan lähes joka kerta. Siemenet tulevat heti hyvänä kakkosena. Tällä kertaa sokerina käytin tummaa muscovado sokeria ja nesteenä oli puoliksi maitoa ja puoliksi vettä.



Nopeat porkkana-kaurasämpylät n.20 kpl
5 dl vettä tai maitoa
50g hiivaa tai 2 pss kuivahiivaa
½ dl öljyä
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
4 dl kaurahiutaleita
n. 7 dl sämpyläjauhoja tai vehnäjauhoja

Lisäksi mielesi mukaan:
1 porkkana raastettuna
1 dl juustoraastetta
siemeniä

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi (kuivahiivalla 42 asteiseksi) ja liota hiiva siihen. Jos käytät kuivahiivaa lisää se jauhojen joukossa. Lisää joukkoon muut aineet ja alusta taikina kimmoisaksi jauhoilla. Anna taikinan kohota liinan alla noin 15 minuuttia. 
Leivo taikinasta kaksi pötköä ja jaa molemmat pötköt noin kymmeneen palluraan, pyörittele pyöreiksi. Laita sämpylät leivinpaperin päälle pellille kohoamaan liinan alle noin 10-15 minuutiksi. Paista sämpylät 225 asteessa 12-15 minuuttia.


Terveisin Taru

14 kommenttia:

  1. Ihanan meheviä! Tuo porkkana on kyllä hyvä lisä. Mulla tulee tosi harvoin laitettua sitä, mutta kokeilen lähiaikoina. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä oli kyllä pehmoisia, kun pihtailin jauhojen kanssa ;) Porkkana vielä omalta osaltaan auttaa mehevyydessä joten kokeile ihmeessä sitä! :)

      Poista
  2. Ihania. Ihan kuulen kuinka tuo voi sulaa sämpylälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nämä oli ihania ja pehmoisia sämpylöitä ja useinhan tuoreelle sämpylälle riittää vain sipaisu voita :)

      Poista
  3. Porkkanasämpylät on kyllä aivan parhaita! Nam :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan perus-vaalea-sämpylä jää kyllä kakkoseksi porkkanalle ja siemenille! Tykkään hirmuisesti rouheisista sämpylöistä ja leivistä muutenkin :)

      Poista
  4. Sama täällä, porkkanaa tulee lähes tulkoon aina laitettua sämpylätaikinaan... Sopii niin hyvin! Ja purtavaa tosiaan pitää olla taikinassa mukana ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on sama vika, kun mustakin se porkkana vaan tuo niin mahtavaa makua, mehevyyttä ja terveellisyyttäkin sämpylöihin :)

      Poista
  5. Nam - näyttävät aivan herkuilta! Minun tulee leivottua sämpylöitä aivan liian vähän - tätä pitää kyllä kokeilla. Kiitos ohjeesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon :) Minäkin leivon aivan liian vähän sämpylöitä ja leipää! Täytyy ehdottomasti tässä asiassa kunnostautua! Voin sitten jakaa näitä hyviä ohjeita kanssanne :)

      Poista
  6. Tämähän on hyvän kuuloinen ohje. Sämpylöitä tulee aina välillä leivottua, esim. keittoruokapäivinä. Tämä sämpyläresepti voisikin olla seuraava jota kokeilen.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä hyvä ohje ja nopea. Kokeile ihmeessä näitä, ovat herkullisia :)

      Poista
  7. Näitä kävin kans aikasemmin jo kurkkimassa ja hieman hymuilytti, sillä lähes samalla ohjeella olin minäkin tehnyt juuri sämpylöitä. Tosin porkkanaa tulee laitettua harvoin, silloin laitoin juustoraastetta taikinaan ja osaan päällekkin. Ihanan näkösiä olet tehnyt, oikein kupsakan näkösiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silloin, kun teit niitä ihanan näköisiä sämpylöitä niin ne jäi mulle kaivelemaan mieltä. Sitten kävinkin sun blogissa katselemassa ohjeita, mutta sitten päätin, että haluan tämän luotto-ohjeeni tänne blogiin. Yhtään en ohjeita kyllä vertaillut! Mikä sattuma, että ovat samantapaiset ohjeet! Tuo minun lehtinen on sairaan vanha ja ihania leipäohjeita täynnä, pitäisi siitä enemmänkin leipoa :)

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊