Tarun Taikakakut

lauantai 18. tammikuuta 2014

Kinuskijuustokakku (18cm)

Hei!
Joku päivä iski hirveä inspiraatio kinuskijuustokakusta ja oli pakko päästä toteuttamaan se mahdollisimman pian! Minulle tutulla kaurakeksipohjalla taas mentiin ja täytteen perustana on yksi kerma ja yksi tuorejuusto. Kinuskikastike on Pirkan valmista jota myydään 2 dl pakkauksissa. Laitoin pohjaan ruokalusikallisen maitoa koska näin pohja pysyy hieman pehmeämpänä ja leikattavuus helpottuu. Kakku oli mielestäni sopivasti kinuskinen ja ehdottomasti kinuskikiille oli piste i:n päälle. Täytteeseen sopisi ihanasti vadelmatkin raikastamaan. Kinuskikiille on tahmea ja muutaman siivun jälkeen se tahtoo tarttua veitseen kiinni. Veistä kannattaa leikkausten välillä siivota hieman.
Ihanan makoisaa kakkua kinuskinystäville :)


Kinuskijuustokakku 18cm

Pohja:
120 g kaurakeksejä tms 
60 g voita
(1 rkl maitoa pehmentämään) 

Täyte: 
2 dl kermaa 
200 g tuorejuustoa 
2 dl kinuskikastiketta 
5 liivatelehteä 
½ dl vettä 

Kiille:
2 dl kinuskikastiketta
2 liivatelehteä
4 rkl vettä 

Murskaa keksit ja lisää siihen sulatettu voi. Painele 18 cm irtopohjavuoan pohjalle. Laita jääkaappiin siksi aikaa, kun teet täytteen. 

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma ja lisää vaahtoon tuorejuusto ja lopuksi kinuskikastike. Kiehauta vesi lasissa mikrossa ja sulata siihen liivatelehdet, kaada ohuena nauhana samalla sekoittaen täytteeseen. Kaada täyte vuokaan ja anna olla jääkaapissa ainakin tunti ennen kiilteen lisäämistä. 

Kiillettä varten laita liivatelehdet likoamaan. Kiehauta lasissa mikrossa vesitilkka ja liota liivatelehdet siihen, lisää ohuena nauhana kinuskikastikkeeseen. Sekoita kastiketta niin kauan, että vedestä päälle tullut vaaleampi osa sekoittuu pois. Kaada kastike varovasti täytteen päälle ja nosta kakku jääkaappiin hyytymään vähintään 4 tunniksi tai mielellään yön yli.
Käytin kalvoja vuoassa ja kinuskikiille on niin tahmea, että se oli hieman kalvoissa kiinni. Käytä irrottamiseen veistä varovasti hivuttaen kalvon pintaa.


Terveisin Taru

48 kommenttia:

  1. Nam! Näyttää niin herkulliselta :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :D Tämä oli kyllä ihanan kinuskisen makuista ja makeaa :)

      Poista
  2. Voi mikä ihanuus.... voihan niitä vadelma laittaa annokseen koristeeksi. Olispa syöjiä, niin tekisin heti. Vien ohjeen kuitenkin nyt mukanani ja toteutan kunhan on syöjiä....liian iso urakka itelle, kun kanssasyöjä ei niin makeasta perusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mimmi :) Olisin tykännyt laittaa kakun keskelle ison kasan vadelmia, mutta kun kaikki vadelmat on pakasteena niin ne olisivat sulaessaan alkaneet valuttamaan. Karhunvadelmaakin olisi ollut ja se kestäisi hyvin tuossa päällä, mutta sekin jäi laittamatta. Suunnittelin päälle vaikka mitä, mutta lopulta päädyin tuohon kinuskikiilteeseen ja nonparelleihin :)
      Toivottavasti saat pian kokeilla kakkua! Juustokakut voi hyvin pakastaakin :)

      Poista
  3. Voi kun ihanan kuulloista! Kinuski on kyllä aina niiiin hyvää! :P Tuohon täytteeseen sopisi tosiaan varmaan vadelmat todella hyvin, tai vaikka puolukat tai muut kirpeät marjat. Nams!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Niin sopisikin! Harkitsin jossain vaiheessa vadelmasoseesta kiillettä, mutta tuo kinuski sitten voitti. Täytyy joskus kokeilla jotain marjaisampaa versiota :)

      Poista
  4. Voi veljet, mikä herkku! Mahtavan näköinen kun on noin paksukin vielä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Leena-muori :) Tykkään vahvoista juustokakuista, täytettä saa olla reilu kerros ;D
      Tämä herkku oli vielä niin helppo tehdäkin, kun käytin valmista kinuskikastiketta :)

      Poista
  5. Niin herkun näköistä, voi vitsit! Ihanan paksukin vielä *kuola valuu*. Kuinka leveään vuokaan muuten teit tuon kun ei tuota kermaa + tuorejuustoa kuitenkaan ihan hirveästi ole? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Siru :) Olen tehnyt tuon 18cm irtopohjavuokaan, se lukeekin tuolla kyllä ;) Tykkään, että sen kokoinen kakku on juuri sopiva, kun siitä syö noin 8-10 henkeä. Noilla ainemäärillä tulee juuri tuohon 18cm vuokaan kivan korkeita kakkuja :) Mulla on aika moni juustokakkuohje mitoitettu 18cm vuokaan.

      Poista
  6. no nam, kyllä näyttää HYVÄLTÄ!

    VastaaPoista
  7. Taas niin herkullisen näköinen kakku! =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Napsu :) Tämä oli ihanan pehmoista kakkua ja oli kiva keksiä välillä jotain uutta. Vaihtelu virkistää :)

      Poista
  8. Nam.. herkullisen paljon kinuskia, varmasti hyvää. Tykkään mieluummin juuri näistä korkeista kakuista, ovat niin näyttäviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen päätin heti, kun kakkua suunnittelin, että kinuskin täytyy kunnolla maistua :) Poikapuolelta tuli paras kommentti, kun hän totesi, että tuo päällinen maistuu parhaimmalta! :D Voishan sitä liivatteella hyydyttää pelkkää kinuskikastikettakin, heh! ;D

      Poista
  9. Ihanaa, tätä kokeilen!! Kinuski on niin älyttömän hyvää!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti :D Kokeile ihmeessä! Tykättiin miehen kanssa tämän yksinkertaisuudesta, kun kakku oli simppelisti kinuskinen ja kinuskin makuinen. Variaatioita oon keksinyt jälkikäteen monta, esim daimia kun rouhisi joukkoon tai päälle niin se olis varmaan kans ihanaa :D

      Poista
  10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  11. Ihanan näköinen kakku, aion kokeilla tätä lähipäivinä! :) Kovasti haluaisin laittaa mainitsemiasi vadelmia täytteen sekaan, mitenkähän se kannattaisi käytännössä tehdä? Eli suunnilleen kuinka paljon marjoja ja voisiko ne pistää sekaan ihan vain sellaisenaan kokonaisina? Ja muuttuuko tuolloin liivatelehtien määrä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Minä laittaisin vadelmat ehdottomasti kokonaisina, ihaniksi sattumiksi! ;D Jos vadelmat soseuttaa niin ne ikävästi värjäävät täytteen. Liivattelehtiin kokonaiset vadelmat ei vaikuta. Vadelmasose taasen tuo lisää nestettä kakkuun jolloin liivatteita joituisi lisäämään.Laittaisin vuokaan ensin puolet täytteestä, sitten ripottelisin kerroksen kokonaisia vadelmia ja päälle loput täytteestä. Näin kakkuun tulisi vadelmakerros joka näyttää kivalta leikataessa ;) Tai sekoittaisin täytteeseen varovasti kokonaisia vadelmia niin etteivät ne rikkoutuisi. Leivontailoa sinulle!

      Poista
  12. Muuten resepti kiva ja helppo, mutta ihe kaipaisin vähä kinuskisempaa täytettä
    mutta ei paha :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tämän ohjeen itselle sopivaksi tehnyt ja jokainen voi sitten oman makunsa mukaan säätää makuja. Ja kovin näppärä oli tuo 2dl kinuski-tetra, kun yksi kokonainen tuli täytteeseen ja yksi kokonainen kiilteeseen. Voihan tuota 4 dl sitten itse jakaa haluamallaan tavalla. Kiva että tykkäsit :)

      Poista
  13. Kakku jääkaapissa. Huomenna miehen nimipäivä ja yllärikakuksi tein. Mies ei pysty vastustamaan kinuskia . Kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä Jane ja kiva kuulla, että innostuit reseptistä! Toivottavasti kakku maistuu! ;D

      Poista
  14. Kun kakun ohjeissa lukee ''kerma'' niin tarkoittaako se siis kuohukermaa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla lukee ohjeissa aina vaan kerma koska nämä ovat makuasioita. Ihmiset saavat sitten laittaa sitä mitä haluavat. Itse käytän lähes aina Pirkan laktoositonta vispikermaa, mutta myös Satamaidon laktoositonta kuohukermaa. Voit laittaa siis kakkuun ihan mitä haluat, kuohukermaa, vispikermaa, floravispiä yms. Leivontailoa! :)

      Poista
  15. Ihaba resepti! Oon tehnyt jo kerran, mutta tuli aika makeaa muiden mielestä, joten ajattelin tällä kertaa vaihtaa tuon kiilteen vadelman makuiseksi. Onko kellään ehdotuksia, varoituksia tai mielipiteitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kun tykkäsit! :) Kerran laitoin päälle kokonaisia vadelmia ja ne kyllä kruunas kakun!
      http://taikakakut.blogspot.fi/2014/09/kinuskijuustokakku-vadelmilla-18cm.html

      Poista
  16. Hei Taru. Minulla kävi sellainen juttu, että tein isompaan vuokaan kakun kuin mitä tässä olet tehnyt... Blondina en tajunnut sitten suurentaa kinuski kiilteen ainesmääriä ja kakku näkyy rumasti alta läpi (tietty) 🙈. Ääh. Oma moka, mutta sattuisiko sinulla olemaan ideaa kuinka pinnan voisi peittää nätisti/voiko kakkuun tehdä seuraavana päivänä vielä toisen kiilteen... Vai meneekö jo pilalle, kun edellinen hyytynyt ja päälle iskisi toisen. Hyvää yötä ja sorry hölmöt kysymykset. Huomenna ois tosipaikka (kakun tarjoilu) ja hätä iski 😅🙈 ps. Ihana kiille ja kakku kyllä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tanja! Ei hätää, täällä ollaan! ;) Voit tehdä vaikka heti kakkuun lisää kiillettä, en keksi mitään syytä miksei kakun päälle voisi laittaa heti lisää kinuskikiillettä. Määrä riippuu siitä miten paljon paljasta pintaa kakkuun nyt on jäänyt. Riittääkö esimerkiksi 1 dl kinuskikastiketta + 1 liivate peittämään kolot. Toinen vaihtoehto on ostaa mansikoita tai muita marjoja ja tehdä niistä ihana marjakasa kakun päälle, marjat maistuvat kinuskikakun päällä varmasti ihanalta ja ovat vielä näyttävän näköisiäkin ;D Onnea huomiseen! :)

      Poista
  17. Kiitos paljon sinulle, kyllä tämä tästä nyt onnistuu, reippaasti tuoreita vadelmia ja keksimurua vaan peitteeksi! 😅😊 Mutta hyvä tietää, että lisäkiilteellä voisi myös paikata koloja, jos joskus tulee vielä tarve ja tarvikkeita löytyy 😄. Kiitos.

    VastaaPoista
  18. Ihanan näköinen kakku! :) Ajattelin kokeilla, mutta itselläni on pienin vuoka 20cm. Tuleekohan kakusta paljon matalampi vai suosittelisitko suurentamaan ainesmääriä? Haluaisin nimenomaan korkean kakun!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä kakusta tulee 20cm vuokaan hieman matalampi.
      Jos haluat korkeamman kakun niin ohje vois sitten mennä näin:
      3 dl kermaa
      300 g tuorejuustoa
      2,5 dl kinuskikastiketta
      6 liivatelehteä
      ½ dl vettä

      Kiilteen määrä näyttää mun kakussa olevan aika paksu niin sen määrää en lähtisi nostamaan, mutta jos itse haluat varmuuden vuoksi niitä nostaa niin aineksia voi lisätä niin että kastiketta tulisi 3dl ja liivatelehtiä 3 kpl. Veden määrä pysyisi samana.

      Poista
  19. Hei. Onko kokemusta, että sopisiko tähän itse tehty kinuskikastike vai onko vaarana se, että se keittyy liikaa eikä sitten sekoitukaan tuorejuustomassaan tasaisesti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anu-Marjut! En ole tehnyt tätä koskaan itsetehdystä kinuskista, mutta uskoisin sen käyvän yhtä hyvin. Kannattaa varmuudeksi olla tarkkana ettei keitä sitä liian kovaksi.

      Poista
    2. Hei. Olen nyt tehnyt kaksi eri versiota tästä kakusta. Ensimmäiseen laitoin valmista kinuskikastikketta ja toiseen tein kinuskikastikkeen itse. Molemmat onnistuivat hyvin ja maistuivatkin tosi hyviltä. Kinuskia keitin n. 10 minuuttia. Itse tehdyllä kinuskilla tuli mielestäni paremman makuinen.
      Tein molemmat kakut kaksinkertaisilla ohjeilla. Liivatelehtiä laitoin täytteeseen vain 8 ja se riitti hyvin. Kiilteeseen laitoin neljä, mutta kolmekin olisi riittänyt. Neljällä liivatelehdellä kiilteestä tuli vähän kumimainen.
      Sellaista juttua halusin vielä kysyä, että miksi ohjeessa kiilteen liivatelehdet liuotetaan isompaan vesimäärään, kuin täytteessä?

      Poista
    3. Hei! Liivatteiden määrä on makuasia mutta hyvä tietää sun kokemus pienemmällä määrällä, että niinkin onnistuu hyvin 😊👍 Kiitos että jaoit tämän! Tuon kiilteen osalta sanon että olen noudattanut pakkauksen ohjetta ja laittanut aina yhden lehden 1dl nestettä. Kastikkeita on myös erilaisia, toiset ohkaisia ja toiset paksuja. Paksuun kastikkeeseen riittää varmasti vain 1,5 lehteä. Käytän liivatteissa usein niin että yhden lehden liottamiseen käytän 2rkl nestettä. Jokainen voi tietysti noudattaa pakkauksen ohjetta tai säveltää itselle sopiva määrä. Kun näitä ohjeita ja kakkuja tekee paljon niin ei aina tule miettineeksi kaikkea niin tarkkaan. Riittiköhän nämä selitykset? 😅

      Poista
  20. Onnistuukohan tuolla kiilteen ohjeella tehdä täytekakkuun päällinen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoisin että onnistuu! Kastike on sen verran paksua ettei sen pitäisi valahtaa kakkupohjan sisään. Mutta pienellä varauksella näin saattaa ehkä tapahtua.

      Poista
  21. Voikohan tätä pakastaa,jos vaikka kiilteen tekisi sitten sulatettuas

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoisin että hyvin voi pakastaa! Mutta ei kiilteen kanssa kuten arvelitkin 👍

      Poista
  22. Heippa!

    Millä määrillä tämä kannattaisi tehdä, että riittäisi noin 20 hengelle ja saisin korkean kakun kuitenkin? Ehkä mieluummin tekisin yhden ison, kuin kaksi pientä. Hautajaisiin on menossa. Oma pienin vuoka on noin 21cm. Suurempia sitten vaikka minkälaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Oon tehnyt joskus isomman kakun (20-25 henk.) ja sen ohje löytyy täältä:
      http://taikakakut.blogspot.com/2016/02/kinuskijuustokakku-vadelmilla-26cm.html?m=0
      Kiilteen jos haluat niin ota sen ohje tästä ja tuplaa se. Tämä on hyvää kakkua! Toivottavasti maistuu myös teille 😊

      Poista
  23. Moi. Tein tätä ja kakku oli hyvää mutta kiille meni täysin mönkään..kinuski meni sellaseks limaks ja ei tasoittunut kunnolla tein kahteen kertaan ja kummallakin kerralla meni pilalle. Mikähän meni vikaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Heidi! Kiva kuulla että kakku on ollut hyvää 😊 Mutta harmi että oot joutunut tappelemaan kiilteen kanssa. Oliko kastike jääkaappikylmää? Jos liivate hyytyi heti osuttuaan kastikkeeseen ja siksi tämä reaktio. Kastikkeen olis varmaan hyvä olla huoneenlämpöistä.

      Poista
  24. Kakku testattu! Muuten todella helppo tehdä ja hyvän makuinen, mutta omaan makuun oli liikaa liivatetta. Täytteestä ja kiilteestä tuli liian hyytelömäisiä. Kokeilen ensikerralla vähemmällä määrällä, kun tykkään että jää sellaiseksi kuohkeaksi ja pehmeäksi 😊

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi 😊