Tarun Taikakakut

torstai 15. maaliskuuta 2018

Rahka-porkkanasämpylät (18kpl)

Hei!
Testasin nyt ekaa kertaa sämpylätaikinaan rahkaa joka kuuleman mukaan mehevöittää sämpylöitä. Halusin myös käyttää pois loput 100%:sta porkkanasoseesta joka jääkaapissa killitteli. Siemeniä on myös aina oltava ja nyt vaihtelun vuoksi laitoin siemensekoitusta jossa on joukossa kuivattua karpaloa. Rahka tekee taikinasta hieman tahmean ja vaikeasti käsiteltävän, mutta jauhojen avulla saa hyvin tehtyä sämpylät. Näissä oli jännä raikkaus/happamuus maussa mukana. Se jotenkin syödessä kummitteli taustalla mietona kun ei ollut tottunut sellaiseen makuun sämpylöissä, mutta olivat kyllä tosi hyviä ja koostumukseltaan pehmeitä 😍 Tytöt ja mies tykkäsivät tosi paljon! Ja tietysti minäkin! 😋 Tein nämä tänään joten on vielä arvoitus miten rahkaisat sämpylät säilyttää tuoreutensa mutta uunituoreina olivat ihania!


Rahka-porkkanasämpylät 18kpl
250 g mietoa maitorahkaa
3 dl 100% porkkanasosetta (Bonne tai Pirkka)
½ dl vettä
½ dl öljyä
2 rkl hunajaa
1 pkt eli 50 g hiivaa (2 pss kuivahiivaa)
1½ tl suolaa
3 dl luomu neljän viljan hiutaleita
7-7½ dl vehnäjauhoja
1 dl siemeniä (mulla siemensekoitus jossa seassa kuivattuja karpaloita)

Lämmitä rahka, porkkanasose ja vesi kädenlämpöiseksi (tai jos käytät kuivahiivaa niin 42 asteiseksi). Lisää joukkoon hunaja ja öljy. Lisää sitten hiutaleet ja lähes kaikki jauhot ja siemenet. Alusta taikina kimmoisaksi. Lisää tarvittaessa jauhoja. Rahkataikina on tahmeampaa kuin tavallinen sämpylätaikina. Anna taikinan kohota 30 minuuttia. Leivo sitten sämpylät, käytä reilusti jauhoja jos taikina tarttuu käsiin. Anna kohota pellillä leivinliinan alla 15 minuuttia ja lämmitä samalla uuni 225 asteeseen. Paista kohonneita sämpylöitä keksitasolla n. 12 minuuttia. Nauti!


Terveisin Taru

24 kommenttia:

  1. Ihanan mehevän näköisiä ja kivan värisiä sämpylöitä!
    Minäkään en ole koskaan kokeillut rahkaa leipätaikinassa, mutta useasti olen miettinyt että pitäis kokeilla. Saahan sillä samalla vähän protskulisää sämpylöihin. Ja siemenet on ihan ehdottomia! Mä tykkään että oikeinkin rouheinen taikina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos 😄 Mä oon rakastunut tuohon porkkanasoseeseen! Saa väriä, makua ja kuitua huimasti leipiin ja sämpylöihin! 😍 Me syötiin iltapalaksi noita rahkasämpylöitä ja ne oli sairaan pehmeitä! Ihania! Toivottavasti ovat aamullakin vielä pehmeitä! Siemenet! 💖

      Poista
  2. Kivan värisiä sämpylöitä! :) Aloin miettimään, että ihan kuin olisin joskus kokeillut jotakin vastaavaa, rahkaa tai jugurttia leipätaikinaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, se on tuo porkkanasose! Niin ihanaa! ❤

      Poista
  3. Hjam ,tosi hyvännäköisiä. Varmasti myös suussa sulavan herkullisia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nämä oli tosi pehmeitä ja maukkaita 😊

      Poista
  4. Itsekään en juuri rahkaa ole kokeillut, mutta piimä on mun vakkari. Sillä tulee ihanan pehmoinen, ja kuohkea koostumus. Nämä näyttävät pehmoisilta, ja tuo porkkanalisä, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ps. Kivaa alkavaa vkonloppua :) <3

      Poista
    2. Piimällä saa varmaan myös pehmoisia sämpylöitä! Nämä rahkasämpylät olivat tänäänkin tosi pehmeitä! Ihastuin näihin ja pitää kyllä tehdä näitä vielä uudestaan 😄 Mä niin tykkään tuosta porkkanasoseesta! ❤ Oon muuten hiukan tutkinut noita soseita, kerron jos vaikka kiinnostaa 😊 Bonnen sose on 100% puhdas sose, mutta puolalaisista porkkanoista joka on harmi. Sitten löysin Pirkalta porkkanasoseen joka on luomua ja tehty kotimaisista porkkanoista, ihan mahtavaa! Mutta. Sose sisältää ylimääräisiä aineita esim vahamaissitärkkelystä (???) ja suolaa 🤔 Olis mahtavaa löytää sellainen sose joka olis puhdasta kotimaista porkkanaa 100%:sti ilman ylimääräisiä juttuja!
      Ihanaa viikonloppua myös sinulle ❤

      Poista
    3. <3 Kiitos tiedoista noihin soseisiin liittyen. :) Ajattelinkin, et pitää bongata ne kaupasta (ainakaan K-supermarketissa ei ollut). Mun tuli hamstrattua joulun jälkeen niitä porkkanalaatikkososeita (100 %, suomalaista). Noita sosepötköjä (Pirkan) myydään vissiin läpi vuoden, mut ovat suht hintavia, kun ei oo joulusesonki . ;)

      Poista
    4. Täytyy tässä olla tarkkana että tietää mitä syö 😄 Katsoin kaupassa että tuo Pirkan sose oli 0,5 litran pakkauksessa ja se on juuri sopiva leipä- tai sämpylätaikinan koko 😊

      Poista
  5. Eipäs ole koskaan tullut mieleen että rahkaakin voisi sämpylöihin laittaa, kiitos vinkistä..näitä pitää kyllä testata:) Mukavaa alkavaa viikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina välillä oon törmännyt rahkasämpylöihin mutta nyt vasta sain testattua itse. Niin paljon on testattavaa ettei perässä pysy! 😄 Nämä oli ihan älyttömän pehmeitä joten suosittelen kokeilua! Mukavaa viikonloppua myös sinulle! ❤

      Poista
    2. Raastan suomalaisen porkkanan taikinaan , kuitua , miks vauvansoseita ?

      Poista
  6. Ompas herkullisen näköisiä! :) käy kurkkaamassa mun blogi, vasta aloittelemassa mutta osoite on https://kokkipojankeittiossa.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kokkipoika! 😊 Tervetuloa blogimaailmaan! Minä käyn tutustumassa blogiisi!

      Poista
  7. Mäkään en oo koskaan laittanut rahkaa sämpylöihin, mielenkiintoista. Pitääpä kokeilla! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo en ollut minäkään ja oli kyllä hyvä kokemus! Taas yksi hyvä paikka hukata vaikka jääkaapissa vähän vanhaksi päässeet rahkat ;D Kokeile ihmeessä! ♥

      Poista
  8. Miten on onko tämä siis jotain valmista porkkanasosetta. Voisikohan siihen raastaa porkkanan . Rahkaa en ole kokeillut koskaan sämpylöihin . Mutta tämä menee myös kokeiluun .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo on valmista 100%:sta porkkanasosetta jota myy ainakin Bonne ja Pirkka. Bonnella sose on tetrassa ja Pirkalla sellaisessa muovissa kuten maksamakkara. Pirkan sose löytyy vihannesosastolta. Voihan sämpylöihin laittaa raastetta mutta sitten pitää nesteen määrää tarkastella. Tässä kun rahka ja sose ovat niitä nesteitä. Sose on kuitenkin aika juoksevaa. Rahka teki sämpylöistä tosi meheviä ja mehevyys säilyi myös hyvin. Kokeile ihmeessä! 😊

      Poista
  9. Nams! Minä kans kerran laitoin rahkaa ja tykkäsin kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rahka teki kyllä sämpylöihin oman juttunsa. Maku hieman muuttui ja koostumus tuli aikas pehmeäksi. Ja vaikuttaa rahka ravintoarvoihinkin 😊

      Poista
  10. Nam, ihanan näköisiä :P Jo kuvista näkee, että että on meheviä ja pehmeitä. Rahka sopii tosi kivasti leivontaan ja erilaisiin taikinoihin. Mä olen käyttänyt joskus rahkaa pullataikinassa (https://kotiliesi.fi/suklaapossu/rahkapullataikina-munaton/) ja ne olivat myös ihan älyttömän pehmeitä. Niistä rahkaa ei maistanut ollenkaan. Ehkä taikinassa oli tarpeeksi sokeria peittämässä happamuutta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suklaapossu! 😍 Nämä oli kyllä pehmoisia ja se pehmoisuus säilyikin tosi hyvin! Tuo lievä happamuus näissä sämpylöissä oli jännä, sitä ei heti edes huomannut. Mutta sitten kun sen huomasi, se jotenkin kulki siellä maussa takana kokoajan. Ihania olivat ja taas on yksi mahtava paikka hukata jääkaappiin unohtunut rahka jonka päiväys on jo paukkunut 😄👍

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊