Tarun Taikakakut

torstai 30. joulukuuta 2021

Appelsiiniriisi n.6 annosta

Moi!
Jos riisipuuroa jää yli ja haluat jotain herkkua, niin tämä appelsiiniriisi on oikein oiva vaihtoehto 😋 Eikä sitä puuroa tarvi yli jäädä vaan ihan tätä varten voi tehdä riisipuuroa 🤭😄 


Appelsiiniriisi:
noin 4 dl riisipuuroa
2 dl kermaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunanmehua
2-4 appelsiinia

Vatkaa kerma ja sokerit. Sekoita joukkoon pilkotut appelsiinit ja riisipuuro nostellen. Laita seos vaikka kauniisiin laseihin ja koristele haluamallasi tavalla.

Terveisin Taru

lauantai 18. joulukuuta 2021

Setsuuri 2 kpl

Moi!
Sain Sari Spåralta hänen uusimman kirjansa arvostelukappaleena. Kirjan nimi on Isoäidin parhaat - Leivonnaiset ja leivät. Osasin odottaa, että kirja on ihana koska minulla on Sarin edellinenkin kirja, Isoäidin parhaat reseptit - Kodin keittokirja. Se kirja on myös mahtava! Molemmat kirjat on täynnä ihania perinnereseptejä jotka ovat todella selkeitä. Aloin heti leipomaan uudesta kirjasta koska en voinut vastustaa siellä olevaa setsuurin ohjetta! Olen tehnyt leipiä nyt kolme kertaa! 😄 Leipä on niin maukasta, että pelkkä voin sipaisu päälle riittää 🤤 Tein osan leivistä joululahjoiksi. Käytin leipien tekemiseen kahta pinnoitettua teräsvuokaa. Niillä tuli kyllä muhkeat leivät. Setsuurien teko on helppoa vaikkakin niiden teko vie pidemmän ajan monine kohotuksineen. Ja se kannattaa! Kokeilkaa tekin ihmeessä jouluksi itsetehtyä setsuuria 😄👍
Kiitos Sari ihanasta kirjasta ❤




Setsuuri 2 kpl

Juuri:
50 g hiivaa
5 dl vettä
2 dl ruisjauhoja
1 dl hiivaleipäjauhoja

Taikinaan:
1 dl siirappia
2 tl suolaa
2 tl pomeranssinkuorta
2 tl fenkolinsiemeniä
1 tl inkivääriä
9 dl hiivaleipäjauhoja
50 g pehmeää voita

Voiteluun:
½ dl vettä
½ dl siirappia

Murenna ja liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon ruis- ja hiivaleipäjauhot. Peitä kulho liinalla ja anna tekeytyä vedottomassa paikassa noin tunnin ajan.

Sekoita joukkoon siirappi ja mausteet. Alusta taikinaan jauhot vähitellen ja loppuvaiheessa voi. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.  Kohota liinan alla peitettynä noin 30 minuuttia. 

Kumoa taikina jauhotetulle leivinalustalle ja jaa taikina kahtia.

Leivo palat soikeiksi limpuiksi ja nosta leivinpaperin päälle pellille tai voit vastaavasti valmistaa leivät myös leipävuokiin. Kohota liinan alla peitettynä noin 30 minuuttia. 

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Sivele leivät kevyesti siirappi-vesiseoksella. Paista uunin alimmalla tasolla noin 30-40 minuuttia.  Sivele loppu siirappivesi kuumien setsuurien pintaan ja anna jäähtyä ritilällä.



Kirjailija Sari Spåra itse 😍

Terveisin Taru

tiistai 14. joulukuuta 2021

Passion-mangotorttu

Moi!
Tämän tortun tein itsenäisyyspäivän juhlintaan. Syötiin ensin hyvin, sitten jälkiruoaksi oli kuohuviiniä, tätä torttua, joulutorttuja, tiikerikakkua ja suklaakonvehteja. Ihana itsenäisyyspäivä oli 💙🇫🇮


Passion-mangotorttu:

Tarvitset 3 kananmunan torttupohjan.
Tein pohjan gluteenittomana, vaaleista gluteenittomista jauhoista.

Gluteenitonta pohjaa ei tarvitse kostuttaa

Päälle laitoin ensin Vihreät kuulat-marmeladia

Passion-mangovaahto:

Ensin vatkataan yksi Blå blan-mango-passionmousse ohjeen mukaan. Ja tämä jätetään jääkaappiin odottamaan siksi aikaa kun loput täytteestä tehdään.

2 dl kermaa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 prk (200g) passionrahkaa
1 dl 100% mangososetta
1-1½ dl vaniljakreemijauhetta

Vatkaa kerma, sokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Lisää lopuksi rahka, mangosose ja sitten muutamassa erässä vaniljakreemijauhe. Yhdistä sitten joukkoon mango-passionmousse.
Laita täyte marmeladin päälle. Koristele torttu haluamallasi tavalla.

Mulla oli tässä koristeena 2 purkkia säilykemandariineja.


Terveisin Taru

sunnuntai 14. marraskuuta 2021

Iso täytekakku / Levytäytekakku vadelmatäytteellä

Moi!
Tein isänpäivänä isälleni tälläisen kakun ❤ Tein kakun kahdesta kääretorttupohjasta. Pohjat tein gluteenittomina käyttäen puoliksi perunajauhoja ja puoliksi karkeita gluteenittomia jauhoja. Täytteeksi suurensin vadelmatäytteen ohjeen jonka olen tehnyt monesti aiemminkin. Täyte on vain todella hyvää 😋


Iso täytekakku / Levytäytekakku vadelmatäytteellä

2 x Kääretorttupohja:
4 munaa
1 ½ dl sokeria
1½ dl perunajauhoja / gluteenittomia jauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne vaahtoon sihdin läpi varovasti sekoittaen. Levitä taikina uunipellille jossa on leivinpaperi. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 minuuttia. Laita valmiit pohjat pöydälle jäähtymään päällekkäin leivinpapereiden kanssa ja laita päälle vielä puhdas leivinpaperi ettei pohjat kuivu. Laita vielä pyyhe lopuksi päälle ja anna jäähtyä sen ajan kun teet täytteen.

Vadelmatäyte:
2 prk kermaa
1 prk (150g) ranskankermaa
1 prk (200g) kuningatarrahkaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
n. 3 dl (n.200g) vadelmia
6 rkl vaniljakreemijauhetta 

Vatkaa kerma ja sokerit. Lisää sitten joukkoon ranskankerma, rahka ja vadelmat (sulata pakastetut ensin). Vatkaa hetki niin että vadelmat hajoavat. Lisää lopuksi vaniljakreemijauhe ruokalusikallinen kerrallaan kokoajan vatkaten. Jaa täyte kakun kolmeen väliin.

Lisäksi kostutin hyvin vähän pohjia maidolla (koko kakkuun meni noin 1½dl maitoa) ja laitoin pohjien päälle ennen täytettä vadelmahilloa (400g).

Päälle laitoin jäisiä kotimaisia vadelmia ja kiilteen (purkin ohjeen mukaan 2dl vettä + 1dl hyytelösokeria)

Pursotuksiin riittää 5-6dl kermaa.






Terveisin Taru

sunnuntai 31. lokakuuta 2021

Browniekakut

Heips!
Tein ystävän valmistujaisiin nämä browniekakut suklaatäytteellä. Tämä on ihanan herkullista kakkua ja liiankin helppoa syödä ☺ Kakku ei ole ollenkaan makeaa vaan ihanan täyteläisen suklaista 😋 Ohje löytyy ennestään tästä linkistä. Suklaatäytteen tein Brunbergin laktoosittomasta maitosuklaasta. Koristeeksi laitoin fariinisokerilla maustettua kermavaahtoa, kotimaisia vadelmia ja ruiskaunokin terälehtiä.




Terveisin Taru 

tiistai 19. lokakuuta 2021

Savukalavoileipäkakku (ø26cm)

Moi!
Tein tälläiset voileipäkakut äidin synttäreille. Nyt jätin kalakakusta kuitenkin munavoitäytteen pois ja suurensin kalatäytettä niin että se riitti koko kakkuun. Täytteestä tuli todella maukas, niin pakko laittaa ohje tänne muistiin 😄👍 Koristelu lähti tietysti lapasesta, mutta ei se haittaa! Oli niin ihana tehdä pitkästä aikaa voileipäkakkuja 😄❤ Ja olivatkin hyviä!



Savukalavoileipäkakku
(n. 20-25 hlöä)

n. 2 pkt paahtoleipää

Täyte: (3 täyteväliä)
n. 700-800 g savulohta
600 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g yrttituorejuustoa
200 g creme fraishea
200 g raejuustoa
nippu tuoretta tilliä
suolaa
valkopippuria

Kostutus:
n. 4 dl sitruunavettä

Kuorrutus:
2 dl kermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
valkopippuria
suolaa

Salaattia valinnan mukaan,
kanamunaa, sitruunaa, limeä, lohta, katkarapuja, tomaattia, tilliä, rypäleitä ym...

Vuoraa 26cm kakkuvuoka kelmulla. Jätä ulkopuolelle reilusti ylimääräistä kelmua niin saat käännettyä kelmujen päät lopuksi kakun päälle. Leikkaa paahtoleivistä ohuelti reunat pois.

Mittaa kulhoon täytteen tuorejuustot, creme fraishe, raejuusto ja pieneksi paloiteltu savukala, silputtu tilli sekä mausteet. Sekoita kunnolla kaikki yhteen.

Lado vuoan pohjalle ensimmäinen kerros leipää, leipää menee seitsemän kappaletta, 5 kokonaista ja 2 puoliksi leikattua (katso kuva). Kostuta varovasti sitruunavedellä ja levitä puolet täyteestä leipien päälle. Laita leipiä uusi 7 kappaleen kerros, kostuta ja levitä päälle täytettä. Laita taas leipiä 7 kappaletta ja kostuta. Laita tähän päälle loput Täytteestä. Viimeisen täytekerroksen päälle tulee vielä leipäkerros. Kostuta ja käännä ylimääräiset kelmut voileipäkakun päälle tai tarvittaessa lisää hieman kelmua suojaamaan voileipäkakkua. Painele kakku vuokaan tiiviisti. Laita esim. painava reseptikirja painoksi voileipäkakun päälle. Nosta kylmään maustumaan ja vetäytymään yön yli.


Avaa seuraavana päivänä kelmut voileipäkakun päältä ja aseta tarjoiluastia väärinperin kakun pintaa vasten. Pyöräytä kakku ja lautanen ympäri. Nosta sitten vuoka pois ja poista kaikki kelmut. Vatkaa kerma vaahdoksi ja vatkaa joukkoon notkistettu tuorejuusto sekä valkopippuri ja suola. Levitä kuorrute voileipäkakun päälle ja halutessasi voit vielä pursottaa kakun reunaan pursotuksia. Koristele kuorrutettu voileipäkakku tuoreella salaatilla, yrteillä, hedelmillä ja vihanneksilla.



Terveisin Taru

maanantai 11. lokakuuta 2021

Maidoton (ja lähes gluteeniton) suklaamoussekakku ø26cm

Hei!
Meillä juhlittiin viikonloppuna veljen tyttären syntymäpäiviä ja sain tehdä juhliin yhden kakun. Yksi suvun lapsista on joutunut maidottomalle ruokavaliolle niin tein kakusta siksi maidottoman. Ensimmäistä kertaa tutustuin näihin tuotteisiin. Se vaati jonkin verran tutkimustyötä ja vaivaa, mutta nyt on tämäkin koettu ja taas uutta opittu 😄👍
 
Ensin huomioita maidottomista tuotteista. Kauravispistä tuli mukavan kevyttä mietoa vaahtoa ja sitä tuli paljon! 😅 En ihan noin paljon vaahtoa olisi tarvinnut ja siksi kakusta tuli iso. Kauralevite oli myös ihan ok tuote. Yllättävän paljon tuorejuuston kaltainen. Tumma suklaa oli tosi tummaa ja vaati sokeria kaveriksi. Itse laitoin kakkuun ½dl sokeria mutta kakku oli vieläkin hieman kitkerä niin suosittelen laittamaan koko desilitran sokeria. Jos olet tumman suklaan ystävä ja pidät sen kitkeryydestä niin voit jättää kakun vaikka sokerittomaksi. Palakuvaa minulla ei ole, mutta nostin keksipohjaa myös vuoan reunoille.

Sitten kakun makuarvostelu 😄 Pohja oli tosi hyvä. Ihanan suklainen ja rapea. Tykkäsin keksien mausta. Täytteen koostumus oli taivaallisen moussemainen ja pumpulin pehmeä. Ihanan suklainen. Sokeria laitan ensi kerralla enemmän niin uskon kakun olevan sitten aivan täydellinen 😋

Näiden kauratuotteiden gluteenittomuudesta en tiedä. Kitkat-patukat eivät ole gluteenittomia. 




Maidoton (ja gluteeniton) suklaamoussekakku / suklaajuustokakku ø26cm

Pohja:
2 pkt (260g) Pirkka gluteeniton ja maidoton vaniljatäytekeksejä
100 g margariinia 

Täyte:
6 dl Fazer Aito kauravispiä
2 prk (yht.300g) Oatly påMACKAN maustamaton kauralevitettä
½-1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 levyä (yht.435g) Pandan maidotonta tummaa suklaata 

Koristeeksi:
Paloina vegaanista KitKat patukkaa (sis.gluteenia!)
Vaahtokarkkeja
Kotimaisia vadelmia
Sokerimassa koristeita

Pingota ø26cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja laita reunoille kalvot tai öljyä reunat ja jauhota ne tomusokerilla. Murskaa keksit pieneksi muruksi. Itse käytän tehosekoitinta. Sulata margariini. Sekoita keksimuru ja sulatettu margariini hyvin yhteen. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle ja jos tykkäät niin nosta myös hieman reunoille keksimurskaa. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi. 

Tee täyte. Sulata ensin suklaa lautasella miedolla lämmöllä mikrossa vähän väliä sekoitellen. Jätä sula suklaa jäähtymään. Vatkaa sitten kauravispi ja sokerit vaahdoksi. Notkista kauralevite ja yhdistä vaahtoon. Lisää sulatettu suklaa nopeasti vatkaten joukkoon. Laita täyte heti vuokaan, se jähmettyy nopeasti. Anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti. Aseta kakku tarjoilulautaselle ja koristele haluamallasi tavalla. 


Tässä kuvia käyttämistäni tuotteista 😊


Terveisin Taru