Tarun Taikakakut

sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Älyttömän maukas jauhelihapiirakka (∅24cm)

Heips!
Olen ollut huono käyttämään jauhelihaa pitsoissa tai piirakoissa. Nykyään silti joskus saatan jauhelihapitsan pyöräyttää. Nyt sain ystävän luona niin ihanaa jauhelihapiirakkaa, että oli kysyttävä ohjetta! Piirakka on niin maukas, että olen tehnyt sitä jo pari kertaa! Ohje on Kinuskikissalta täältä. Kinuskissalla on kyllä monia ihania suolaisten piirakoiden ohjeita!

Muutin ohjeen tekotapaa koska minua häiritsi ensimmäisessä piirakassa se ettei tuorejuustotäyte valunut uunissa jauhelihatäytteen joukkoon vaan jäi sen pinnalle. Nyt muutosten jälkeen piirakka on aivan täydellistä! Älyttömän maukasta, mehevää ja mureaa! Kokeilkaas! ;D


Jauhelihapiirakka ∅24cm vuokaan

Pohja:
125 g voita
3 dl vehnäjauhoja
½ dl vettä

Täyte:
1 paprika
1 pieni sipuli
300 g jauhelihaa (laitoin 400g)
1 valkosipulinkynsi
½ tl mustapippuria
1 tl suolaa
1 tl pizzamaustetta

Päälle:
200 g ruohosipulituorejuustoa
½ dl maitoa
1 kananmuna
2 tl sinappia (esim. Dijon)
2 dl juustoraastetta

Nypi voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina piirasvuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle. 

Pilko paprika ja sipuli. Paista jauheliha, lisää sitten paprika ja sipuli. Mausta täyte murskatulla valkosipulinkynnellä, pitsamausteella, suolalla ja pippurilla. Laita hetkeksi sivuun. Tee sitten tuorejuustosta, munasta, sinapista ja maidosta seos. Laita sitten puolet tuorejuustoseoksesta pohjan päälle, sitten juustoraasteesta puolet ja sitten jauhelihatäyte. Lusikoi loput tuorejuustoseoksesta jauhelihan päälle ja lopuksi vielä toinen puoli juustoraasteesta. Kypsennä 200 asteessa n. 30 minuuttia. Suojaa foliolla pinnan saatua hieman väriä. 



Terveisin Taru

25 kommenttia:

  1. Hyvältä vaikuttaa, kokeilen pian!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena! Kokeile ihmeessä, me ihastuttiin kovasti tähän! Piirakka on täynnä makuja! :)
      Ps. Mä kävin sun luona eilen reseptivarkaissa ;D

      Poista
  2. Ajattelin, että osaisit auttaa varmasti tässä asiassa.. Olisi tarkoitus tehdä hienoja kermapursotuksia täytekakkun päälle, mutta tuntuu, että kerma hetkessä lämpenee kädessä ja pursotuksista ei tule sitten mitään. Millä tavalla onnistut saamaan näyttäviä pursotuksia kermalla? Katsoin kuvia sun tekemistä kakuista, on ihan mahtavan näköisiä! Kaipaisin vinkkejä tähän, kiitän jo etukäteen jos vastaat! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei valitettavasti ole mitään ihmeellistä kikkaa noihin pursotuksiin. Kerman pitäisi olla kylmää, kun se vatkataan ja pursotus pitäisi tietysti hoitaa mahdollisimman nopeasti. Joskus kesähelteillä saatan viilentää käsiäni kylmäkalleilla koska olen tosi lämminkätinen tyyppi ;D Kädet ei siis saisi olla kovin kuumat, kun pidät pursotuspussia käsissäsi. Kermavaahtoa saa myös olla tarpeeksi paljon koska loppukermavaahto saattaa käsissä lämmetä ja olla niin sanottua plörinää pursotuspussin perällä. Mutta näin siis käy vain jos on hidas ja kädet ovat vielä kuumat. Nopeaksi oppii vain ajan kanssa. Toivottavasti saat kakkusi kauniisti pursoteltua ilman tuskanhikeä ja muista kylmäkalle avuksi lämpimiin käsiin :)

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Tämä oli todella hyvää! Oikein maukasta! :)

      Poista
  4. Jauhelihaa tulee kyllä harvoin käytettyä suolaisissa piirakoissa, vaikka se hyvin piirakkaan sopiikin.. Näyttää hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mulla on ollut joku outo juttu tuon jauhelihan käytössä, kun se on aina ennen jäänyt. Mutta nythän tätä jo tulee käytettyä ja hyvää on ollut kaikki. Vaihtelu virkistää! :D

      Poista
  5. Ihanalle vaikuttaa...menee myös meillä testiin viimeistään ensi viikolla, kun olen syyslomalla. Oletko tehnyt koskaan tämän tapaista jauhelihatäytteistä piirakkaa...http://mimminkeittio.vuodatus.net/lue/2008/01/italialainen-jauhelihapiirakka tuo oli jossakin vaiheessa hyvinkin suosittua paikassa jos toisessakin. Mitään kevyttähän tuo ei ole, vaan voihan sitä sitten syödä pienen palan vaan, jos itsehillintä kestää. Olen aikonut joskus kokeilla linkin takaa löytyvästä piirakasta hieman uudemman oloisen piirakan eli valkokastikkeen tilalla maustettua tuorejuustoa...jolloin näyttäiis äkkiseltään katsottuna olla tuloksena aika samantapainen piiras mitä sullakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kokeile ihmeessä, tämä oli niin hyvää!
      Tuollaista piirakkaa en ole tehnyt koskaan, mutta kovin oli tutun oloinen. Olen varmasti törmännyt tuollaiseen ennenkin ja muistaisin että olen suunnitellut tekoakin. Voisi tuota kyllä joku kerta kokeilla, niin hyvältä näytti! :)

      Poista
  6. Meillä taas jauheliha on suosikkitäyte, etenkin oma tekoisessa pizzassa. Ja piirakoissakin sitä paljon käytetään. Olen monet kerrat leiponut jauhelihapiirakkaa tällä samaisella ohjeella, ehkä vähän lisäillyt mukaan mm. fetajuustoa ja ollaan kyllä tykätty tosi paljon!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mekin kyllä tykästyttiin tosi paljon ja varmaan tehdään tätä vielä monet kerrat! :) Itse ajattelin tomaattia joku kerta kokeilla, mutta feta kuulostaa kyllä ihan ehdottomalta tässä!

      Poista
  7. Voi nam, kun näyttää herkulta! Menee testiin, ehkä jo viikonloppuna :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maiju ja kiva kun kiinnostuit! Tää on todella hyvää :)

      Poista
  8. jos teen pellilisen niin moni kertaisena?

    VastaaPoista
  9. Miten pitäisi muuttaa ainesmääriä,jotta saisin tehtyä korkeareunaiseen irtopohjaiseen piirakkavuokaan, halkaisija 22 cm(?)

    VastaaPoista
  10. Hyvä ohje! Mulla meni uunissa vaan lähemmäs 45 min ennenkuin tuli mitään väriä pintään, jokainen uuni erilainen hah.

    VastaaPoista
  11. Onnistui..kylläkin esipaistoin ensin, ja ruohosipulituorejuusto korvattu kanttarellin makuisella joka toimi erinomaisen hyvin.Hyvä ohje

    VastaaPoista
  12. Olipa ihan älyttömän hyvää! Piti oikein piilottaa itelle aamupalaksi palanen tätä herkkua, kun muu perhe söi iltapalaksi koko piirakan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi 😊 Tämä piirakka on kyllä ihan älyttömän hyvää! Pitääpä itsekin tehdä joku päivä 😋

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊