Tarun Taikakakut

sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Karjalanpiirakat

Moi!
Niin kauan kuin muistan on äitini tehnyt karjalanpiirakoita, mutta ikinä en ole itse niitä tehnyt. Myös pari siskoani tekee niitä, mutta jostain syystä tämä on minulta mennyt ihan ohi. Halusin nyt korjata asian ja äiti pitikin minulle pienimuotoisen karjalanpiirakkakoulun. Äiti kaulitsi taikinan ja minä täytin ja rypytin kaikki piirakat. Mukavasti meni muutama tunti tehdessä ja lopuksi syödessä. Miten itsetehdyt karjalanpiirakat voikin olla niin hyviä??? Rapeita, mehukkaita ja suussasulavia :) Ja minä olen tietysti niin onnellinen uudesta opitusta taidosta!


Karjalanpiirakat n.25 kpl

Riisipuuro:
3-4 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
½ (-1) tl suolaa
(1 kananmuna)

Kiehauta vesi, lisää riisit ja keitä (teflon- tai haudutuskattilassa) kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito ja anna kiehua hiljalleen kannen alla välillä sekoittaen noin 40 minuuttia. Mausta puuro lopuksi suolalla. Kun teet puuron piirakoita varten se saisi olla hieman normaalia suolaisempaa jotta piirakat maistuvat. Anna puuron jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja lisää siihen kananmuna rakennetta ja kiiltoa antamaan. Kananmuna ei ole kuitenkaan välttämätön.

Pohjataikina:
2 dl vettä
4 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa

Vaivaa kaikki ainekset tasaiseksi.
Tee taikinasta 2 pötköä ja paloittele ne pieniin paloihin, yhteensä noin 25 palaan. Pyöritä jokainen pala palloksi ja kaulitse pyöreäksi ja ihan ohueksi. (Suojaa pallerot kuivumiselta leivonnan aikana liinalla tai kelmulla) Laita kaulitun taikinan keskelle reilu ruokalusikallinen puuroa, tasoita puuroa hieman ja rypytä piirakka omalla tyylilläsi karjalanpiirakaksi. Paista kuumassa uunissa rapeiksi. 250-275 asteessa noin 10 minuuttia.
Me paistettiin 250 asteessa noin 13-14 minuuttia.
Vielä kun piirakat on kuumia, sivele niihin pullasutilla sulatettua voita.
Herkuttele tuoreena munavoin kera :)

Rypyttää en osannut ja nimesinkin tyylini "nypyttämiseksi". Eli nostin reunat sivuilta puuron päälle ja nipistin taikinaan rypyt. Kauniita tuli näinkin :) Tuoreina piirakat on kyllä niin ihanan rapsakoita!

Mimmin blogista löysin kivan vanhan sanonnan, jossa väitetään että karjalanpiirakasta näkee tekijänsä muodot. Hoikka tekijä tekee piirakoista sellaisia, että hädintuskin puuroa näkee ja pulskempi sellaisia, että puuroa näkyy leveästi. Mulla tuo puuro selvästi levenee keskeltä ;D

Terveisin Taru

16 kommenttia:

  1. Oi kun rupesi tekemään mieli noita piirakoita:). Omatekoiset karjalanpiirakat ovat kyllä niin ihanan makuisia lämpiminä, että ovat todellakin kaiken vaivan arvoisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karjalanpiirakat ovat kyllä uskomattoman herkullisia ja varsinkin tuoreena! Jaksan vieläkin innostua noista vaikka olen tehnyt ne jo perjantaina ;D

      Poista
  2. Ihanille näyttävät....jokaisella tekijällä on oma tapa ja muoto tehdä piirakoita. Eikä rypyttäminen nipistelemällä ole niin kauhean vaarallista, kun ei kovin orkeita huippuja tule....ne kun pruukaavat palamaan. Kyllä se ryppy rupeaa pyöristymään kun vaan etusormella pikkasen itseenpäin vedät ja samalla painat.... jos tavan haluaa opetella. Tosi on ettei kotitekoisten tuoreiden piirakoiden voittanutta ole. Kylmän maidon kera vallan herkullisia. Minun synnyinkodissani on aina tehty kaikenmoisia karjalaisia piiraita (kumpainenkin vanhempi on lähtöisin Karjalasta), taisin olla 6-v kun äidin avuksi rupesin.... meillä tehtiin joka sunnuntai-aamu parisen sataa piirakkaa ja lihakeiton kanssa sitten päiväruokana niitä syötiin.... hujauksessa meni noinkin iso määrä piiraita isossa perheessä muutamssa päivässä. Nyt on mieleni jo pitkään tehnyt tsultsinoita ja lähiaikoina aion niitä tehdäkkin. Ihanaa, että olet saanut olla ihan yksityisopetuksessa piirakka-asiassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tuosta nipistelystä äiti myös heti varoitti, että saattavat palaa, mutta koe-erän jälkeen uskalsin nipistellä koko satsin. Äiti kyllä näytti rypyttämisen, mutta en vaan osannut sitä vaikka koitin :) Jospa nyt saisin noita aina silloin tällöin tehtyä niin saisi hajoitusta. Äiti tekee myös perunapiirakoita ja niihinkin sain jo etukäteen ohjeet, meinaan kyllä niitäkin tehdä. Äidillänikin on sukujuuret Karjalasssa. Sinä olet kyllä saanut paljon harjoitusta piirakoissa! Hienoa on pitää perinteitä ja taitoja yllä ja tietysti aina on mahtavaa oppia uutta :)

      Poista
  3. On kyllä herkullisen näköisiä piirakoita. Moneen vuoteen en ole leiponut itse piirakoita, mutta on ne vaan niin paljon parempia kuin kaupan. Pitäisi taas leipoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna-Mari :) Eihän itsetehtyjä voi verratakkaan kaupan piirakoihin! Leipomon piirakat nyt ovat hieman sinnepäin, mutta itsetehdyt on kyllä aivan omaa luokkaansa :) Jospa saisit tästä nyt kipinän ja tekisit pitkästä aikaa ihania karjalanpiirakoita :D

      Poista
  4. Hienoa, että säkin pääsit oppiin :) On muuten tosi hienosti rypytetty! Itsekin juuri eilen kaivelin pakkasesta itsetehtyjä karjalanpiirakoita. Ovat kyllä ihan eri maata kuin kaupan versiot. Heh, tuollaista sanontaa en olekaan kuullut. Pitääkin käydä katsomassa omista piirakkakuvista, mitä ne kertovat minusta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suklaapossu :) Itsetehdyt on kyllä todella hyviä ja syöjien mutina oli musiikkia korville :D Muistinkin, että olet tehnyt karjalanpiirakoita ja kävin eilen jo kurkkimassa sun versioita. Todella ihania olivat ja varsinkin ne cocktailpiirakat olivat niin suloisia :D Ne ovat niin ihania tarjottavia juhlissa!

      Poista
  5. Voi, ihania! Kunpa joku opettais mullekin karjalanpiirakoiden teon! Pitää kai vaan uskaltaa kokeilla näiden tekoa ilman asiantuntijan apua. Jos kokeilen aluksi vaan pienen määrän, niin ei harmita jos vaikka menee pieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tita :) Uskaltaudu vaan kokeilemaan sillä olivat helppoja! Pulikalla kauliminen käy helposti ja jos et osaa rypyttää niin nipistele. Olen myös luullut näitä vaivalloisiksi, mutta ei ne sitä kyllä missään nimessä olleet. Mimmillä ja Suklaapossulla on molemmilla kivat kuvalliset ohjeet, käy niitä vilkaisemassa niin saat perustietoa piirakoista. Ja vaikka piirakat menisivät hiukan pieleen ja niistä tulisi rumia, on ne silti taivaallisen hyviä! Onnea kokeiluihin! :D

      Poista
  6. Tosi hienoja! Me tehtiin usein näitä ravintolakoulussa. Voi vitsi, pitäisi kyllä kotonakin tehdä näitä.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi :) Tee ihmeessä taas, ovat kyllä niin herkullisia itsetehtynä :)

      Poista
  7. Hienosti oot onnistunut! Onnistumisen kokemuksen kruunaa maistajaiset. :D Itse olin ihan äimistynyt, miten omatekoiset maistuivatkin aivan taivaallisille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena-muori :) Olen vieläkin niin iloinen tästä opista ja yritän tehdä näitä pian uudestaan ihan yksin :) Seuraavaksi voisin kokeilla perunapiirakkaa niin pääsisin käsiksi siihenkin herkkuun ;D

      Poista
  8. Täällähän näitä herkkuja näyttääkin olevan ;) Komean näköisiä!
    Hih... päätin, etten leivo seuraavaan kuukauteen... vaan oli sitten eilen "pakko" tehdä hiihtoloman kunniaksi karjalanpiirakoita! Meillä kun sairastaa koko perhe tällä hetkellä flunssaa... menee loma vähän niin ja näin... piirakat vähän piristivät =)
    PS. Rainbown laktoositon vispikerma testattu... tuli hyvä vaahto!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, täällähän näitä ihanuuksia on ;)
      Ei kai sitä kukaan kuukautta pysty olemaan leipomatta, ainakaan minä en pysty :D
      Rainbow- kermasta tulee mahtava pursotteluvaahto, mutta mulla se lässähti sitten jos jotain sekoitti joukkoon. Mutta juuri pursotteluun se on mainio! Minä hain sitä Menun laktoositonta vispikermaa 4 litran tölkkiä vklopun hommiin, on nimittäin useampi kakku tehty ja tekemättä on muutama... huh... Tuo Menun kerma on muuten halpakin, alle 5€ litra! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊