Tarun Taikakakut

maanantai 19. marraskuuta 2018

Vanhanajan lihapiirakka (pellillinen)

Moi!
Halusin pitkästä pitkästä aikaa syödä lihapiirakkaa. Joskus olen tehnyt vastaavanlaista piirakkaa lohesta, täällä ohje siihen. Tykkään hirveästi vanhoista perintöresepteistä ja katselin aikani eri ohjeita netissä. Monenlaista versiota löysinkin, mutta tämä ohje oli kirkkaasti muita mielenkiintoisempi. Ohjeen julkaisijan mukaan ohje on hyvin todennäköisin peräisin Karjalasta. Ja koska minullakin on sukujuuria siellä niin siksikin ohje kiinnosti. Ohje löytyi siis Dick Lindertz:in Mukana maku-blogista. Kiitos paljon hänelle hyvästä ohjeesta! Piirakka oli älyttömän herkullista! 😊
 

Pellillinen vanhanajan lihapiirakkaa:
Kaksi isoa levyä lehtitaikinaa (löytyy valmiina kaupan pakastealtaasta)
400g jauhelihaa
150g sipulia
3 kananmunaa (2 munamaitoon ja 1 voiteluun)
200g juustoraastetta
1 dl maitoa (alkuperäisessä oli 2dl)
6 dl pitkää riisiä (raakana 2dl)
2 tl mustapippuria
½ tl maustepippuria
1 tl suolaa
lihaliemikuutio

Keitä riisi lihaliemessä kypsäksi. Paista pilkottu sipuli ja jauheliha pannulla n.10min, lisää mausteet, suola ja kypsä riisi ja jatka paistamista pari minuuttia. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Tee munamaito: vatkaa kaksi kananmunaa ja maito.
Kaaviloi lehtitaikinalevy sopivan kokoiseksi ja aseta se leivinpaperilla vuoratulle uunipelille. Levitä puolet juustoraasteesta levyn päälle, lisää lihariisiseos (jätä pikaisen reunoja auki) kaada nauhana munamaito seoksen joukkoon ja reunoille, lisää loput juustoraastetta seoksen päälle. Laita toinen kaulittu lehtitaikinalevy kaiken yli ja kiinnitä nipistämällä reunoista alempaan levyyn, voitele kananmunalla. Pistele haarukalla pintaan vähän reikiä niin piirakka ei turpoa uunissa.
Kypsennä uunissa kunnes pinta kullankeltainen (noin 15 -25 min, riippuu uunista).

Huomioitani ja muutoksiani:
-Laitoin täytteeseen puuroriisiä.
-Maidon määrän puolitin (myös ylläolevaan ohjeeseen) ja se oli oikein hyvä koska maito alkoi valumaan täytteestä pellille. Nostelin reunoja ettei se valuisi ja kannen laitettuani sain maidon valumisen estettyä sulkemalla taikinat nopeasti toisiinsa.
-Täytettä kannattaa maistaa. Se saa maistua kunnolla, piirakasta tulee helposti mauton jos täyte jää pliisuksi.
-Laitoin lisäksi täytteeseen paljon tuoretta persiljaa.
-Minä paistoin piirakkaa 30 minuuttia.

Terveisin Taru

10 kommenttia:

  1. Näyttääpä herkulliselta ! :)

    VastaaPoista
  2. Meillä on näimmä taas ollut samanlaiset puuhat :D Mä tein elämäni ensimmäistä kertaa tämäntyyppistä peltilihistä vähän aikaa sitten, ohje ei tosin ole vielä kerinnyt blogiin asti. Hyvää oli :P
    Mulle ei ole tullut mieleenkään, että tämän juuret olisi Karjalasta! Ehkä just sen takia piirakka maistui niin koitoisalta, kun omatkin juuret ovat osin sieltä. Ties vaikka sukumme olisivat asuneet lähellä toisiaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on usein ollut kyllä näitä samanlaisia ajatuksia ja touhuja 🤣 Musta on ihanaa kun ohjeissa on menneisyyttä. On ihana tehdä vanhoilla ohjeilla 😍 Uudetkin on silti kivoja kehitellä itse. Sopivasti kaikkea erilaista on varmaan hyvä, pysyy mielenkiinto yllä ❤

      Poista
  3. Kuule minä tein eilen aamulla juuri tällaista melkein samanlaista piirakkaa . Ero oli siinä että laitoin tummaa riisiä ja kolme kananmunaa keitin ensin ja pilkkosin sen jauhelihan , sipulin ja riisin joukkoon. Maitoa en laittanut koska munat oli keitettyjä. Ensikerralla laitan taas puuroriisiä se pysyy kasassa paremmin .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohhoh! Ollaan useampi ihminen touhuttu samoja hommia! Varmaan tämä kylmä vuodenaika saa taas miettimään tuhdinpia ruokia 😄 Mä tykkäsin tässä ohjeessa juuri tuosta munamaidosta. Ajattelin sen sitovan kivasti täytettä. Jauhelihapasteijoihin olen aina pilkkonut keitetyn munan. Vähensin alkuperäisen ohjeen maidon määrää ettei se leviä uuniin.

      Poista
  4. Näyttääpä herkulliselta joten pitäisi melkein kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tee ihmeessä! Tämä on kyllä tosi herkullista ja tuhtiakin 😄

      Poista
  5. Siitä tuli " Rikollisen hyvää!! Tosin
    En viittiny tarjota vieraille pelkkää kuorta..vaan " miehekkäästi" kilo jauhelihaa ja 3 dl(keittämätön)riisi!! Sotkuun oaljon yrttimausteita,liha ja kasvisliemi kuutiot 3 kpl.nesteeseen,vrk.
    Makustumassa kattilassa ja pannulle j.lihan sekaan...vot,nm😁

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi 😊