Tarun Taikakakut

keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Taikataikinasta kuusenkoristeita

Moi!
Aloitettiin vanhemman tyttären kanssa jouluiset askartelut. Taas liippaa niin läheltä "oikeaa" leipomista, että jaan ohjeen kanssanne. Ei oltu ennen tehty taikataikinaa ja kiinnostus oli molemmilla kova. Taikina on siis lapsiturvallista ja ihan syötävää paitsi, että se maistuu aivan kamalalle! Joten jos taikinaa vahingossa lipsahtaa suuhun, se on varmasti ainoa kerta! ;D Värjäsin taikinan ruskealla pastavärillä saadakseni siitä piparitaikinan väristä. Väriä olisi silti saanut olla enemmänkin, mutta kyllä nuo nyt ihan pipareilta näyttävät. Maalina meillä oli ihan akryylimaalia jota löysin Tigeristä, mutta sitä myy varmasti kaikki askarteluliikkeet. Tein taikinasta myös muutaman pullan nukkekotiin, mutta niistä en huomannut ottaa kuvaa.


Ohjeen yhdistelin Yhteishyvän sivuilta täältä ja siskoni Villa Elsalla-blogista täältä.
Kannattaa käydä siskoni blogissa katsomassa mitä ihanaa hän on taikataikinasta tehnyt! :)

Hauska pikkukuusi löytyi Halpa hallista, hintaa kuusella oli huimat 3,95€! :D



Taikataikinan resepti:
3 dl vehnäjauhoja 
1½ dl suolaa 
1½ dl vettä 
1 rkl ruokaöljyä 

Sekoita keskenään jauhot ja suola ja lisää vesi sekä ruokaöljy. Jos lisäät väriä, tee se heti alussa niin väri sekoittuu parhaiten. Vaivaa ainekset kiinteäksi massaksi. Jos taikina on tahmeaa, lisää hieman jauhoja. Jos taikina murenee liian helposti, voit lisätä hieman vettä. 

Sijoita valmiit hahmot leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, jotta ne on helppo sujauttaa uuniin. Hahmot kuivuvat myös huoneenlämmössä, mutta huomattavasti hitaammin kuin uunissa. Taikinasta ei kannata tehdä korkeita hahmoja, koska ne saattavat painua kasaan.

Säädä uuni 125 asteeseen ja kuivata hahmoja noin tunnin verran. Isot hahmot saattavat vaatia kuivuakseen pidemmän ajan. Hahmot voi voidella kananmunalla ennen paistamista (minä en voidellut). Kuivuttuaan taikina (ja väri!) vaalenee joten vielä kosteat koristeet erotat siitä, että niissä on keskellä tummempaa.

Uunikuivatuksen jälkeen hahmot saavat jäähtyä hieman ennen maalaamisen aloittamista. Maaleiksi sopivat esimerkiksi vesivärit ja akryylivärit.

Täällä taikinan määrällä saimme noin 2½ pellillistä koristeita.


Terveisin Taru

12 kommenttia:

  1. Ihana idea. Kauniita ovat. Rakastuin noihin poroihin erityisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Noi on bambeja ja myös meidän lemppareita ;D

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos Raisa! Ja näitä oli mukava tehdä! Kokeilkaa tekin! :)

      Poista
  3. Oi miten kauniita, täytyypä itsekin kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon JohaNna :) Kokeile ihmeessä! Lapset tykkää varmasti ja tuosta taikinasta voi tehdä mitä juttuja vaan!

      Poista
  4. Kiitos vinkistä! Taidanpa tehdä vastaavia oppilaitteni kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä SatuH, kiva jos joku saa tästä jutusta inspiraation! Lapset tykkää varmasti ja tässä kuluu aika kuin siivillä, kun pääsee luomaan kaikkea kivaa :)

      Poista
  5. Ei liity tähän postaukseen, mutta ajattelin, että voisko after eight suklaata sulattaa ihan normaalisti niinkuin muutakin suklaata vesihauteessa? Oisko sellanen sopiva kuorrute muffinssiin esim 100 g after eight suklaata, 100 g tuorejuustoa ja puoli desiä tomusokeria :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi sulattaa, se sulaa vain hieman nopeampaa kuin tavallinen suklaa. Olehan valppaana siis, kun sulatat sitä. Voit sulattaa suklaan myös mikrossa. Sultata noin 20 sekunttia kerrallaan ja sekoita aina välillä. Sitten se kannattaa vatkata tuon tuorejuuston sekaan. Tomusokeria en välttämättä laittaisi lainkaan vaan vielä yhden desin kermaa vaahdotettuna. Tämä tekisi kuorrutteesta moussemaisempaa ja pehmeämmän makuista. 12 muffinssiin tekisin kuorrutteen näin: 100g after eight suklaata + 100g tuorejuustoa + 1dl kermaa vaahdotettuna. Kun nämä ovat yhdessä voit maistaa kuorrutetta ja jos tuntuu, että haluat siitä makeampaa voit lisätä siihen ruokalusikallinen kerrallaan tomusokeria. Toivottavasti onnistuu! :)

      Poista
  6. ihania :). Lasten ollessa pienempiä, tuli askarreltua paljon heidän kanssaan ja mm. taikataikinaa käytettyä. Kuten itsekin mainitsit, on siitä hyvä, ettei se kerran maistamisen jälkeen hupene nk. parempiin suihin, joten askarteluun jää hyvin matskua ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tuo taikina sisältää niin paljon suolaa, ettei se kyllä maistu ollenkaan hyvälle. Huomasin, että kädetkin jäi leipomisesta suolaisiksi. Taikina oli kyllä tosi ihanaa käsitellä ja siitä oli ihana leivoskella kaikkea! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊