Tarun Taikakakut

perjantai 10. heinäkuuta 2015

Raparperipiirakka

Heips!
Tämä ihana ohje löytyi Jackin Emerald City-blogista, ohje on alunperin Pirkan.
Ihastuin manteliseen pohjaan todella paljon, se oli ihanan pehmoista ja silti rapsakkaa. Taikinakin oli jo ihanan pehmoista ja helppoa käsitellä. Manteli antoi ihanan säväyksensä makuun ja kuorellisista manteleista jauhetusta mantelijauheesta jäi taikinaan kivoja pisteitä. Koristelun kanssa lähdin hieman leikkimään ;D



Me syötiin tätä itse tehdyn vaniljajäätelön kanssa. Ohje jäätelöön löytyy täältä.
Jääkaappikylmänä piirakka leikkaantui kauniisti. Kuumana täyte valui. Minusta piirakka oli parasta heti tuoreeltaan lämpimänä jäätelön kanssa :)


Mantelinen raparperipiirakka

Pohja:
150 g voita
1 1/2 dl (135 g) sokeria
1 kananmuna
3 dl (195 g) vehnäjauhoja 
1 1/2 dl (60 g) mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Täyte:
noin 700 g (14 - 15 dl) raparpereja
1 1/2 dl (135 g) sokeria
1/2 dl (35 g) perunajauhoja
1/2 dl vettä

Vuoraa halk. 25 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat.
Aloita pohjan valmistus vaahdottamalla pehmeä voi ja sokeri keskenään. Lisää kananmuna mukaan samalla vatkaten. Sekoita kuivat aineet kekenään ja kääntele ne siivilän läpi vaahdon joukkoon. Ota taikinasta 1/3 erilleen koristelua varten. Taputtele 2/3 takinasta vuoan pohjalle ja pari senttiä reunoille jauhoja apuna käyttäen. Anna pohjan ja erikseen otetun taikinan kovettua jääkaapissa.

Valmista raparperitäyte leikkaamalla raparperit viipaleiksi. Laita raparperiviipaleet ja sokeri kattilaan. Hauduta, kunnes raparperit ovat osittain soseutuneet. Sekoita perunajauhot ja vesi keskenään. Ota kattila pois liedeltä ja lisää perunajauhosuurus raparperiseoksen joukkoon voimakkaasti vatkaten. Seoksen koostumus kuulu olla paksu ja hieman liisterimäinen. Nosta kattila kylmään vesialtaaseen jäähtymään.

Kaada jäähtynyt raparperitäyte pohjan päälle. Pyörittele erilleen otetusta taikinasta ohuita nauhoja ja asettele ne täytteen päälle. Paista 200 asteessa uunin alatasossa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä, ripottele pinnalle tomusokeria ja tarjoile vaniljakastikkeen -tai jäätelön kanssa.


Terveisin Taru

4 kommenttia:

  1. Nam! Harmi kun ehdin keittää kaikki loput raparperit hilloksi, poika säästi omia lepomuksiaan varten kolme vartta.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä oli ihana pohja! Oikein maukas :) Lapset ♥

      Poista
  2. Nyt vasta ehdin katsomaan, minkälaisen piirakan sait aikaan. Tosi hienot nuo sydänkoristeet päällä :) Tuo pohja on kyllä superhyvää :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla lähti luovuus lapasesta ja askartelin tuollaiset sydämet piirakan pinnalle, vähän lapsellisen näköinen tuli, mutta olkoon! ;D Kiitos ohjeesta sinulle!

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊