Tarun Taikakakut

tiistai 9. huhtikuuta 2019

Valkosipulipatongit valkosipulin nupuista 3 kpl

Moi!
Tein viime kesänä aivan ihanaa tahnaa valkosipulin nupuista. Jos joku ei tiedä, niin valkosipuleista pitää poistaa nuput jotta itse valkosipuli kasvaisi mahdollisimman isoksi eikä energiaa menisi turhaan kukkien kasvatteluun. Ja nämä nuput ovat aivan ihanaa herkkua! 😃 Keksin tässä joku kerta sitten että sose sopisi älyttömän hyvin leipään! Nuput ovat miedompia kuin itse kynnet. Valkosipulin määrä ohjeessa on siis vain arvio, voit laittaa sitä mielesi mukaan. Sanomattakin on selvää että nämä patongit ovat tuoreena aivan taivaallisia! Rapeita päältä ja ihanan pehmoisia sisältä. Aijai miten hyviä! 😍 Ja tuo patonkien tekoon tarkoitettu pelti on loistava! 👍


Valkosipulipatongit valkosipulin nupuista 3 kpl
4 dl vettä
½ pkt hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl hunajaa
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl valkosipulin nupuista tehtyä sosetta tai 4 valkosipulin kynttä
n. 9 dl vehnäjauhoja

Lämmitä kattilassa kädenlämpöiseksi vesi ja valkosipulinnuppusose tai puristetut valkosipulinkynnet. Liota joukkoon hiiva. Lisää hunaja, oliiviöljy ja suola. Lisää sitten vehnäjauhot ja alusta taikina kimmoisaksi. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia.
Leivo sitten taikinasta kolme patonkia ja laita ne uunipellille tai patonkipellille. Tee halutessasi patonkeihin viiltoja. Jätä sitten kohoamaan liinan alle noin 15 minuutiksi. Paista patonkeja 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Valkosipulin nupuista tehty tahna on helppo tehdä tehosekoittimessa niin että laitat nuppujen (mulla n. 30kpl) joukkoon sen verran öljyä (½-1dl) että saat nuput pyörimään ja saostumaan tahnaksi. Voit pakastaa tahnan pieninä annoksina. Tahna sopii kaikkiin ruokiin joihin valkosipulikin sopii!



Terveisin Taru

7 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä, tätä aionkin kokeilla nyt tulevana kesänä kun nuo valkosipulit tuolla alkavat nuppujaan kasvattaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä Kristiina! Ihana kuulla että meinaat kokeilla näitä 😍 Mä tein eilen jo toisen kerran kun ovat niin hyviä ja pakastimessa tuota sosetta on! 😄

      Poista
  2. Lähdin katsomaan ohjetta kääretorttuun ja täällähän on sellainen ohje mitä pitää kokeilla, mutta pellit puuttuu. Mistähän niitä saisi edullisesti ? Minä kasvatan eka kertaa valkosipulia ja nuput oli minulle uutta. En ole ajatellut moista ollenkaan. Hyvä kun kirjoitit että ne pitää poistaa ja tämä ohje niistä kyllä toteutan varmasti. Kiitos sinulle .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matrinexilla oli juuri 3€kpl tuo patonkipelti 😊

      Poista
    2. Mä ostin omani Ullan Unelmasta:
      https://www.ullanunelma.fi/patonkipelti

      Mahtavaa että jutustani oli hyötyä! Nuo nuput on oikein superherkkua! Pannulle vaan voin kanssa niin siitä saa ihanan lisukkeen ruoan kanssa. Mutta mä tykkäsin tästä tahnasta niin paljon että meinaan kyllä aina tehdä tätä. Pakastin soseen pikkupusseihin ja sieltä on ollut kiva nakata pikkuannos vaikka kastikkeen joukkoon 😊👍 ja nämä patongit oli huippu idea!

      Poista
  3. Nam! Melkein jo maistan tämän patongin. Mieleen hiipii kesäinen ilta, grilliruoka, raikas salaatti ja tämä patonki! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mulla myös alkoi heti pyörimään mielessä grilliruoka kun näitä tein! 😆 Tein jo toisen kerran kun olivat niin hyviä! 😍

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊