Tarun Taikakakut

maanantai 5. lokakuuta 2015

Täydellinen tyrnijuustokakku (24cm)

Heippa!
Mulla on blogissa muutama (neljä! ;D) tyrnijuustokakun ohje, mutta laitan nyt tämän vielä, koska muokkasin tämän omasta mielestäni todella hyväksi. Laitoin tällä kertaa kaikki täytteeseen tulevat tuorejuustot mascarponea koska siinä on eniten rasvaa. Ja kyllä tulikin pehmoisen makuinen kakku! Ihanan täyteläinen! Ja tämä ihan parani vanhetessaan :) Kiva vielä, kun asutaan rannikolla niin ajelin Kalloon hakemaan tyrnejä kakkuun koristeeksi. Käytiin vielä myöhemmin hakemassa tyrnejä Makholmasta ihan meren rannasta. Löytyipä sieltä samalla sieniäkin! Muutama ihana karvalaukku ja nuoria voitatteja :D


                Tyrnijuustokakku: (24cm)

Pohja:
200 g kaurakeksejä tms. 
80 g voita 

Täyte:
4 dl vispikermaa 
500 g mascarpone-tuorejuustoa 
2 dl (laimentamatonta ja sokeroimatonta) tyrnimehua 
2½-3½ dl sokeria (maun mukaan) 
2 tl vaniljasokeria 
8-10 liivatelehteä 

Kiille:
½ dl (laimentamatonta ja sokeroimatonta) tyrnimehua 
1½ dl vettä 
2 rkl sokeria 
3 liivatelehteä 

Murskaa keksit ja lisää siihen sulatettu voi. Painele 24 cm irtopohjavuoan pohjalle. Laita jääkaappiin siksi aikaa kun teet täytteen. Juustokakkujen tekovinkkejä löydät tästä linkistä.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma ja sokerit. Notkista mascarponet ja vatkaa ne kermavaahdon joukkoon. Ota mehusta ½dl kattilaan sivuun ja sekoita loput mehut vaahdon joukkoon. Kiehauta mehu ja sulata siihen liivatelehdet, kaada ohuena nauhana samalla sekoittaen täytteeseen. Kaada täyte vuokaan ja anna olla jääkaapissa ainakin tunti ennen kiilteen lisäämistä. 

Kiillettä varten laita liivatelehdet likoamaan. Sekoita pienessä kulhossa tyrnimehu, vesi ja sokeri. Sekoittele ja anna sokerin sulaa. Maistele mehun maku itsellesi sopivaksi. Kiilteen mehu saisi olla kirpsakkaa, se raikastaa kivasti pehmeää täytettä. Kiehauta pieni osa mehusta kattilassa ja sulata liivatelehdet siihen. Kaada tämä seos loppumehuun ja sekoita. Kaada mehu sitten täytteen päälle lusikan kautta (ettei mehu poraa reikää täytteeseen) ja nosta kakku jääkaappiin ja anna hyytyä vähintään 4 tuntia tai mielellään yön yli. 


Terveisin Taru

25 kommenttia:

  1. Mä en ole koskaan varmaan edes maistanut tyrniä..?! Tai en ainakaan muista. Viime vuonna ostin Turun silakkamarkkinoilta tyrnihilloa, ja se oli kyllä ihan mielettömän hyvää. Siksipä heti tämän kakun nähtyä tuli se hyvä hillon maku suuhun! ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tyrni on yksinään "suhteellisen" muikea marja! ;D Mutta rasvan ja sokerin kanssa se on herkkua! Kyllä se mehunakin on hyvää vaikka vaatii silloinkin paljon sokeria. Tämän kakun tein kaupan tyrnimehusta joka oli sokeroimatonta. Tää tyrnijuustokakku on niin hyvää :D

      Poista
    2. Taru, miten tuo valkoinen rengas tuohon päälle tehdään?

      Poista
    3. Oon sulattanut valkosuklaata ja laittanut sen pieneen pussiin. Pussin kulmaan pieni reikä ja sitten pursottelin renkaita kakun ympäri.

      Poista
  2. AAAAH mitä ihanaa herkkua taas. Olet sinä tosi taitava.

    VastaaPoista
  3. Apua, ihanaa! Tämä on juuri niin ajankohtainen aihe, nimittäin juuri kirjoitin blogitekstin tyrneistä (Villa Victoria: pinuski.blogspot.com). Täytyypä käyttää osa tyrnien ylituotannosta tähän herkulliselta kuulostavaan ihanuuteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No johan sattui sopivasti! Olipa sulla muhkeita marjoja puska täynnä! Ihania ♥ Jos sulla on siellä oikein ylituotantoa niin sitten kuule kannattaa tehdä tälläinen kakku viikonlopun herkuksi ;D

      Poista
  4. Kaunis kakku ja kuulostaa oikein herkulliselta! Tyrnin poimintaa olis joskus kiva päästä kokeilemaan... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Raisa :) Tuo tyrnin poiminta ei ole hääviä hommaa... kädet on naarmuilla heti oksien piikeistä. Mekin keräiltiin ihan kakun koristeeksi ja muksut hiukan pieneen ämpäriin naposteltavaksi. Ei kyllä kärsivällisyys riittänyt tällä kertaa siihen, että ois oikeen pakkaseen asti näitä saatu. Isä on tehnyt nuorena miehenä sellaisen puristimen jolla saa marjoista mehun puskasta suoraan talteen ilman niiden marjojen irrottelua. Sen kanssa pitää mennä joskus kokeilemaan keruuta! ;D

      Poista
    2. Taru, alat profiloitumaan hyydykekakkuspesialistiksi. :)

      Poista
    3. Onhan noita jo tullut jokunen tehtyä... Päivitettyjä näyttäis olevan 65 kpl! ;D Kiitos paljon Jack! :)

      Poista
    4. Kylläpä tämä Jackin kommentti oli hauska! :D :D

      Poista
  5. Ihana kakku !
    Edellisen kanssa samaa mieltä lisäyksellä: ...kakku kuin kakkuspesialistiksi !!
    n-h
    http://nami-hiiri.vuodatus.net

    VastaaPoista
  6. Aivan upea ja todellakin täydellisen näköinen kakku! :) Pitänee testata tämäkin kakkusi kunhan sen vuoro tulee. Ristiäisiin tein sinun aiempaa versiota. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Leena! :D Tämä on hiottu nyt aikalailla täydelliseksi vaikkei tuossakaan mitään vikaa ole jonka sinä teit ;) Kiilteen mehu kannattaa pitää kirpsakkana niin ei mene liian makeaksi kakku. Siksi tuon täytteen sokerimääräkin on noin laajasti laitettu. Juustokakkujen maistelu tekovaiheessa on kuitenkin aika haastavaa, kun kakku maistuu aina erilaiselta tekeytyneenä ja hyytyneenä... :)

      Poista
  7. On kyllä sitten niin kaunis kakku, ja varmasti maistui hyvältä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon nuppu! Tyrnistä saa kyllä ihanan makuista juusto- tai hyydykekakkua :)

      Poista
  8. Mä olen käynyt täällä jo ties kuinka monta kertaa ihailemassa tätä täydellisen näköistä ja kuuloista tyrnijuustokakkua. ♥ Tästä on varmaankin kehittymässä mulle jonkinlainen pakkomielle. ;) Munhan on ihan pakko tehdä tätä. Täytyisi ruveta metsästämään jostain tuota tyrnimehua. Löytäisköhän ihan suuremmista tavarataloista?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tykkäät tästä! :D Tuota tyrnimehua myy kyllä aika moni kauppa ja varmasti löydät ainakin jostain isommasta sitä, prismasta tai cittarista. Merkit voi vaihdella kyllä, mutta katso ettet osta sitä tuoremehutölkissä myytävää mehua, se on kovin laihaa eikä sovellu tähän. Osta sellaista kunnon tavaraa, 100% paksua puristettua mehua. Hinta on tyrnissä korkeampi kuin muissa, mutta ei se ainakaa mua ole häirinnyt, kun tuo marja on niin mahtava! :)

      Poista
  9. Toimisikohan tämä jos korvaisi tuon Mascarponen proteiinirahkalla? Pitäisi saada laktoositonta ja tuolla proteiinirahkalla tulee muuten hyviä "juustokakkuja"... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Googlehan kertoo kaiken ja laktoositonta mascarponea onkin nykyään saataville. :)

      Poista
    2. Hyvä kun asia selvisi! 😄👍

      Poista
  10. Hyvän kuuloinen resepti! Kuinka paljon tyrnejä tarvitaan, jotta saa tuon 2,5dl mehua ja kuinka tehdään?

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi 😊