Tarun Taikakakut

maanantai 30. maaliskuuta 2015

Piimäpiirakka (pellillinen)

Moiks!
Leena-muori leipoo-blogin Leena teki jokin aika sitten piimäpiirakkaa josta kiinnostuin. Mimmikin oli samaista piirakkaa tehnyt ja hänkin kovasti piirakkaa kehui. Ohjeen kopioin Leena-muorin blogista täältä. Piirakka oli miedon makuista, makeaa ja hyvää, ihan uskomattoman pehmoista, mutta melko rasvaista. Siis rasva jäi sormiin ja tuntui suussakin vähäsen. Käytin piirakassa rasvana kokonaan voita, olisikohan voinut siitä johtua... Tätä olisi kokeiltava pienemmällä rasvamäärällä ja katsoa vaikuttaako se piirakkaan miten. Pohja on kostea ja raskas ja tosi pehmeä. Tämä oli ihan kivaa piirakkaa kaiken kaikkiaan, lapset tykkäsivät tästä tosi paljon :)


Piimäpiirakka (pellillinen)

Pohja: 
5 dl piimää 
5 dl sokeria 
7,5 dl vehnäjauhoja 
310 g margariinia tai voita sulatettuna 
2,5 tl leivinjauhetta 
1,25 tl soodaa 

Sekoitetaan kaikki ainekset tasaiseksi, levitä pellille leivinpaperin päälle. Paista 175-200 asteessa 20-30 minuuttia. Tarkista kypsyys. Jäähdytä.
(Minä paistoin 200 asteessa 25 minuuttia) 

Kuorrutus:
250 g tomusokeria ( = 5 dl) 
100 g sulatettua margariinia tai voita 
3 rkl vahvaa kahvia tai mehua tai maitoa 
1 tl vaniljasokeria 

Sulatetun rasvan joukkoon sekoitetaan muut aineet. Muista siivilöidä tomusokeri (tuli sileää ilmankin). Levitetään seos pohjan päälle. Koristele nonparelleilla tai strösseleillä. Leikkaa haluamasi mallisiksi paloiksi.

Päälliseen käytin maitoa, kun ihastuin Mimmin piirakan ulkonäköön. Tuntui silti, etten saanut kuorrutteesta niin valkoista kuin olisin halunnut.


Terveisin Taru

18 kommenttia:

  1. Tämä on oikein vanhan ajan piirakkaa, tosi hyvää. Mun äiti teki tämän tyylistä, ilman kuorrutusta tosin!☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perinnereseptit onkin ihania! Ja yleensä ovat hyviäkin, kun niitä on viitsitty vuosikymmeniä leipoa :)

      Poista
  2. Onpa ihanaa herkkua. Ptääkin kokeilla.

    VastaaPoista
  3. Kuulostaapa hyvältä. Piimäkakkuohjeella olen tehnyt piirakan muotoon, mutta aina ei tee mieli niin mausteista.. Tätäpä voisi joskus kokeilla..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli tosi mietoa ja makeaa, meillä lapset tykkäs kovin :) Koostumus pohjassa oli uskomattoman pehmeä! Rasvan vähentämistä kokeilen ensi kerralla, kun tämä oli jotenkin rasvaista.

      Poista
  4. Ihana ohje, tykkään piimäleivonnaista ihan hirveästi. Äiti teki niitä paljon, kun olin pieni ja sittemmin olen tehnyt myös paljon itse.:) Kieltämättä tuo rasvamäärä kuulostaa aika massiiviselta. Itse käytän aina tämän tyylisiin piirakoihin leivontamargariinia, joka sopii mielestäni paremmin kuin voi. Ehkä tuota määrää voisi tosiaan vähän pienentää... Mun mielestä tuo 250 g kuulostaa aika hyvältä, jota Mimmi on käyttänyt tuohon 50 cm uunille mitoitettuun piirakkaan. Ohje menee kyllä testattavien joukkoon!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi :) Tuota voisi kyllä kokeilla margariinilla! Ja ehdottomasti pitää kokeilla kärsiikö koostumus rasvan vähentämisestä. Tuoreena oli rasvaisin ja se sitten tasottui kylmänä, mutta oli kuitenkin melko rasvainen. Kaikki jotka ovat maistaneet, ovat tykänneet, ettei tämä missään nimessä huonoa ollut! ;D

      Poista
  5. Jäin miettimään kun ikään kuin ihmettelit kuorrutteen väriä, jotta "...kuinka siitä ei tullut kovinkaan valkoista."
    Eiköhän se johtune mukaan laittamastasi kahvista. En tiedä- tuli mieleen ihan juuri, että jos siihen kaipaa säväystä kahvista, niin onnistuisiko ennen kuorrutteen tekoa ja levittämistä voitelemaan esim. pullasudilla vahvaa kahvia piirakan pintaan ja kun se olisi imeytynyt levittäisi kuorrutteen josta on jättänyt pois tuon kahvin.....?

    Varmasti maukasta tuo piiras on.
    (Täällä etsin leipomishimooni juuri hyvää piimäpiirakan ohjetta ja nyt taisi tärpätä. ;) )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En laittanut kuorrutteeseen kahvia. Tuossa ohjeen lopussa mainitsen, että olen laittanut siihen maitoa juuri sen takia että halusin valkoisen kuorrutteen.
      Jos haluat piirakkaasi kahvin makua voit tehdä kuorrutteen kahvista. Tuolla ylempänä on linkki Leenan blogiin josta näet minkä näköinen kuorrute on kahvista tehtynä. Tosi kaunis niinkin :)
      Leipomisen iloa sinulle! :)

      Poista
  6. Meillä kotona tehtiin aina kaikki piirakat ns piimäpiirakkana ja hyvää on ollut :) päällä useimmiten marjoja, mutta kuorruteella voisi myös kokeilla.. Itse laitan 220g voita ja loput määrät on juomalaseina, kun vanha ohje. Pelti 50cm. Tähän ei kyllästy ikinä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä maukasta piirakkaa. Marjat varmasti raikastavat tätä ihanasti! Pitäisi kokeilla joskus niitäkin :)

      Poista
  7. Tein pohjan ohjeen mukaan,samoin kuorrutteen mutta nesteenä käytin myös piimää,silloin tulee valkoista ja fluffy/kuohkeaa,myös hyppysellinen suolaa.
    Tämän opin Amerikasta.

    VastaaPoista
  8. Todella hyvää😋, kaikki joille tarjosin ihastuivat piirakkaan😋😋.Uunissa tulossa taas kyseinen piirakka😋🧸😋🧸😋namskis

    VastaaPoista
  9. Hyvä ohje. Hieman vähensin sokeria ja rasvaa, silti tuli kuohkea ja mehevä piirakka. Suosittelen.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi 😊