Tarun Taikakakut

sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Paraisten piparkakut

Moi!
Tein elämäni ensimmäistä kertaa joulupipareita. Uskokaa tai älkää ;) En ole nimittäin ikinä pipareista itse tykännyt, mutta lasten takia näitä aloin nyt tekemään. Mutta... nämä olikin kyllä tosi hyviä! Ihanan rapsakoita ja miedon mausteisia!
Mistäköhän johtuu, että näitä uusia mieltymyksiä ilmaantuu... mieluummin en niin kaikesta tykkäisi ;D

Kiinnostuin kovin Eijan ohjeesta joka oli vanha, koska pidän kaikesta vanhasta ja perinteisestä. Ohje on alunperin Eijan äidin, joka on saanut ohjeen talouskoulusta 50-luvun lopulla. Kopioin ohjeen tänne ja alkuperäinen ohje löytyy siis täältä. Kiitos Eijalle ohjeesta ♥



Paraisten piparkakut
250 g voita tai margariinia
200 g sokeria
1 muna
100 g siirappia
1 tl kanelia 
1 tl inkivääriä 
1 tl neilikkaa 
2 tl soodaa 
200 g perunajauhoja 
300 g vehnäjauhoja 

Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri, lisää sitten muna ja siirappi. Sekoita jauhot ja mausteet keskenään ja lisää ne sihdin läpi taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan levätä kylmässä seuraavaan päivään. Taikina kannattaa jakaa kahtia ja kaulia ohueksi levyksi kahdessa osassa. Ota muotilla pipareita ja paista ne 200° uunissa kauniin ruskeiksi, eli noin 4-5 minuuttia.

Tällä taikinan määrällä tuli kuvissa näkyvät piparit, eli noin 80 kappaletta.


Terveisin Taru

10 kommenttia:

  1. No jopas Taru sä nopsaan sait tehtyä pipareita, kun juuri vasta luin sun jättämän kommentin, jossa kerroit piparittomuudestasi. Hyvännäköisiä tuli! :) Minulla onkin vielä kokeilematta nuo Paraisten piparkakut. Itsekin olen ihmetellyt ihan samaa, nimittäin miten nuo makumieltymykset aina muuttuvatkin. Itsekään en ole pipareista pahemmin välittänyt, mutta se taikina on ollut herkkua. Mutta taikinassakin vain se itsetehty on ollut se oikea ja parhaan makuinen. Siinä oli hieman kardemummaa ja aika usein tuntuu, ettei pipari ole pipari, ellei siinä ole hieman kardemummaa :) Juuri tänään lasten kanssa tehtiin läjät pipareita, tällä kertaa munattomana. Taikina oli ihmeen hyvä käsitellä ja maku oli, noh, tosi hyvä!. Harmi kun oli niin kiire, niin en saanu kuvaa ja jäävät nyt blogin ulkopuolella. Näitä Paraistenkin pitää ehdottomasti joskus kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kokeilin ensin noita "naposteluun tarkoitettuja" pipareita ja omanlaisen taikinan teen sitten taloa varten. Nämä piparit oli helppoja tehdä ja tykkäsin tästä ohjeesta, kun näihin tuli noita perunajauhoja. Piparit olivat ihania ohuina ja rapeina! Makuasiat onkin sitten mysteeri, aikuisena oppii tykkäämään kokoajan enemmän kaikesta uudesta. Eikä se aina ole niin hyvä asia ;D

      Poista
  2. Ihania pipparskakkuja! Minäkin tein eilen piparitaikinan, mutta niiden leipominen taitaa venyä vasta ensi viikonlopulle! :D Iloista Joulua! <3

    VastaaPoista
  3. Mä tein kanssa viime vuonna ekaa kertaa ikinä pipareita! Ja ajattelin keretä tekemään nytkin ennen joulua satsin.. käytän kanssa mamman ikivanhaa ohjetta, kun siihen makuun on jo lapsuudesta asti tottunut (ja tykästynyt!). Kova hommahan siinä toisaalta on, mutta ihan hirvittävä määrä tulee aina taikinasta ja niistä saa vaikka viemisiä sitten sukulaisille, jos ei itse jaksa pupeltaa kaikkia ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo perinnereseptit on ihania, jos jotain on tehty 50 vuotta samalla ohjeella sen on pakko olla hyväksi havaittu ;D Vaikka pipareita tuleekin paljon niin ovat siitä mahtavia, että säilyvät sairaan kauan! :)

      Poista
  4. No enpä olisi uskonut Taru, ettet ole koskaan tehnyt pipareita itse, kun leivot kuitenkin niin paljon. Minä taas teen joulun alla aina pipareita. Ilman piparitaikinan tuoksua, joka tulee, kun kuumentaa siirappiseosta ja mausteita, ei joulumieli tule ;). Olen kokeillut jos minkälaisia pipariohjeita, mutta koska oma äiti teki aina Paraisten piparkakkuja, äidin vanha resepti tuntuu itselle myös oikeimmalta ohjeelta. Viime vuonna piparitaikinan ohje jäi laittamatta blogiin, mutta tänä vuonna sen ajattelin sinne laittaa. Hassua muuten, miten montaa variaatiota tuosta Paraistenkin piparkakkutaikinasta on. Äidiltäni aikoinaan saatuun ohjeeseen ei tule perunajauhoja, mutta piparit ovat silti ihanan rapeita ja mureita. Ja minä pidän nimenomaan mausteisista piparkakuista, joten olen hiukan lisännyt vielä mausteiden määrää alkuperäiseen ohjeeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin sitä jotkut jutut jää kokeilematta ja toisista innostuu enemmän :) Mulla on vaikka mitä leipomuksia joita en ole kokeillut! Esim. Pavlova, Brita-kakku, wienerit... ja varmasti paljon muitakin... Yksi mun siskoista tekee aina noita marenkileivonnaisia ja yksi siskoista on joka joulu hoitanut koko porukalle piparkakut ja karjalanpiirakat. Mulle on sitten siunaantunut aina nuo kakkuhommat :) Hyvä työnjako! Sitten kun en itse hirveästi ole noista piparkakuista välittänyt niin ovat sitten jääneet tekemättä. Lapsena olen tietty äidin kanssa niitä "leiponut" eli syönyt taikinaa ;D
      Joo olen kuullut ja huomannut, että Paraisten piparkakuista on useita versioita. Kiinnostuin tästä ohjeesta juuri tuon perunajauhon takia, vaikka varmasti eroa ei paljoakaan huomaa vaikka ne tekisi vehnäjauhoista. Voisi niinkin joskus kokeilla.

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊