Tarun Taikakakut

keskiviikko 6. elokuuta 2014

Hiekkahentuset / Hiekkaleivokset / Mandelmusslor 24kpl

Moi!
Tässä ohje hiekkahentusiin tai paremminkin mandelmussloreihin eli mantelisimpukoihin. Hiekkahentusten ohjeissa ei tahdo olla mantelia, kun taas ruotsalaisten mandelmussloreissa sitä on. Mandelmussloreiden ohjeissa vilahtelee myös karvasmanteli. Olen molempia tehnyt ja itse tykkään manteliversiosta enemmän (ilman sitä karvasmantelia). Molemmat leivonnaiset täytetään perinteisesti kermavaahdolla ja hillolla, hillojen maut vaihtelee mieltymysten mukaan. Minä täytin tällä kertaa pohjat kermalla ja tuoreilla marjoilla joihin sivelin kiilteen. Ostin reilu viikko sitten 10 litraa mustikkaa ja niitähän oli tietysti pakko päästä käyttämään leivonnassa, rahkaa ja piirakoitakin olen jo monesti tehnyt! Omasta pihasta saa jo pikkuisen vadelmaa joten niitä laitoin myös :)

Ihania ja keveitä, suussa sulavia herkkupaloja :D


Hiekkahentuset / Mandelmusslor: 24 kpl
150 g voita
1 dl sokeria
1 dl mantelijauhetta
1 keltuainen
4 dl vehnäjauhoja

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää mantelijauhe ja keltuainen ja lopuksi venhäjauhot. Nypi taikina tasaiseksi. Itse teen nykyään yleiskoneella koko taikinan, vaahdottaen ensin vispilällä voin ja sokerin ja sitten lapavatkaimella sekoitan loput.
Muotoile taikinasta pötkö ja jaa se 24 palaan. Voitele vuoat ja painele taikinapalat vuokiin.
Paista 175 asteessa 10-15 minuuttia. Minä paistoin 15 minuuttia.

Anna pohjien jäähtyä sen aikaa, että pystyt pitelemään niitä käsissäsi. Irrota varovasti pohja vuoasta. Itse pidän vuokaa ylösalaisin ja naputtelen veitsen kahvalla varovasti niin kauan, että pohja putoaa vuoasta. Anna pohjien jäähtyä kunnolla ennen täyttöä. 
Pohjat hajoavat helposti joten käsittele niitä varoen.


Täytteeksi: 
3 dl kermaa 
2 tl sokeria 
1 tl vaniljasokeria
1 rkl vaniljakreemijauhetta

Vatkaa kerma ja sokerit vaahdoksi. Lisää lopuksi ripotellen vaniljakreemijauhe (jämäköittää kermavaahtoa). 
Täytä pohjat juuri ennen tarjoilua.


Koristeeksi: tuoreita marjoja tai hedelmiä


Kiille: 1½ dl vettä kiehautetaan johon sekoitetaan ½dl hyytelösokeria ja seos vielä kiehautetaan ja annetaan hetki jäähtyä. Seosta sivellään pullasudilla marjojen pintaan.



Kuva leivosvuoista.


 Loppukevennykseksi kuvat vanhasta hiekkahentusten ohjeesta :D
Kuvat löysin netistä, näyttää ohje olleen huuto.netissä myynnissä.


Terveisin Taru

10 kommenttia:

  1. Voi, nam taas niin herkut täällä :) Nuo hiekkahentuset on nuoruuesta tutut. Äiti teki aika useasti näitä ja pitihän se ittekki olla siinä mukana :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsti :) Nämä on sellaisia vanhanaikaisia leivonnaisia, tiedä kuinka vanhoja mahtavat olla. Löytyvät ainakin mummilta perimästäni leivontakirjasta joka on vuodelta 1948. Toiset leivonnaiset kestävät hyvin aikaa ja ovat aina vaan suosittuja :D

      Poista
  2. No kylläpä resepti vaikuttaa namilta! :) Ihania pikkuisia "karkkeja"! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä on sellaisia leivoksia jotka vaan katoavat suuhun ja sitä sitten ihmettelee, että joko se loppui ;D Tuo muropohja ihan sulaa suussa, se on niin hentoista. Mahtaakohan leivonnainen saada tästä ominaisuudesta nimensäkin :)

      Poista
  3. Oih, ihanan näköisiä ja kuuloisia! Yhdistyy kolme herkkuani, muropohja, kermatäyte ja tuoreet marjat. Tämäkin lähtee testauslistalle... Mistä olet ostanut pellin, jolla teit nuo?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maiju :) Nämä on kyllä tosi hyviä, kokeile ihmeessä! Yritin googletella noita leivosvuokia, mutta tuntuvat olevan kiven alla... Omani olen ostanut Anttilasta joskus, 6 kappaleen pakkaus ei paljoa maksanut joten ostin kaksi pakettia :) Löysin vastaavanlaisen netistä Confetista, mutta hinta oli aivan hulvaton, yksi kappale maksoi 3€! Kalliiksi tulisi ostaa edes kuusi kappaletta. Jos haluat tälläisiä vuokia, kannattaa marketeissa pitää silmät auki. Itse en ostaisi Confetista noin kalliilla.

      Poista
    2. Kävin nappaamassa vielä kuvan noista leivosvuoista ja lisäsin kuvan tähän juttuun! :D

      Poista
    3. Kiitos kuvasta ja vinkistä, pidänpä silmäni auki :)

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊