Tarun Taikakakut

tiistai 12. helmikuuta 2013

Kinuskikeksit (Leilas Jättegoda kolasnittar)

Hei!
Tein kinuskikeksejä joita Leila teki Leila leipoo-ohjelmassa. Etsin ohjeen netistä ja se löytyi täältä. Ohje on helppo, keksit ovat rapeita ja maistuvat todella kinuskisilta! Ja leipomisen jälkeen koko talo tuoksuu ihanasti kinuskilta :) Alkuperäisessä ohjeessa taikinaan tulee inkivääriä, minä korvasin sen itsetekemälläni vaniljauutteella ja 1/3 sokerista korvasin ruskealla sokerilla. 

Lisäys 6.7.2013 Näitä keksejä googletetaan niin paljon, että lisään teille tähän ohjeenkin. Ohje on siis kopioitu sivuilta ja suomennettu.



Leilan Kinuskikeksit:
100 g pehmeää voita 
1 dl sokeria 
2 rkl vaaleaa siirappia 
2.25 dl vehnäjauhoa 
0.5 tl ruokasoodaa 
1 tl vaniljasokeria 
(1 tl jauhettua inkivääriä)

1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. 
2. Vatkaa voi, sokeri ja siirappi kermaiseksi vaahdoksi.
3. Sekoita jauhot, sooda, vanilja ja jauhettu inkivääri yhteen ja lisää vaahtoon.
4. Jaa taikina kahtia ja rullaa 2 pötköä. 
5. Aseta rullat leivinpaperille ja litistä niitä vähän. Koristele haarukalla. 
6. Paista lättyjä kultaisiksi keskitasolla uunissa 12-15 minuuttia.

Minä teen nykyään kolme pötköä samalle pellille, näin kekseistä tulee hieman pienempiä. Inkiväärin jätän aina pois, näin keksit maistuu vaan kinuskilta.

Varoitus! Näihin jää koukkuun!
Siksi vienkin suurimman osan muita ihmisiä ilahduttamaan :)

Terveisin Taru

18 kommenttia:

  1. Heippa! Hyvät kuvat olit kekseistä ottanut! :) Meille ainakin maistuivat! Ainakin vanhempi tyttäreni naposteli niitä useita! Taisi olla mieleen! ;) T. Sanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Hienoa että maistui! Ne maistuu kivasti kinuskilta niin ovat varmasti lasten mieleen :) Mulla on pikkasen vaikeuksia noitten kuvaamisten kanssa, ei ole kunnon kuvauspaikkaa eikä kunnon valoja, joten tosi hyvä juttu jos olen sun mielestä onnistunut! Kiitti! :)

      Poista
  2. Hei Taru,
    Upeita keksejä. Luuletko, että taikinasta voisi ottaa muotilla piparaita? Tai löytyisikö sinulta jotain muuta hyvää ohjetta -ei niin jouluisten- piparien tekoon. Kiitos upeasta blogista!
    Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katja ja kiitos kivasta kommentista :)
      Tämä taikina ei ole ihan parasta kaulittavaksi, mutta ehkä jotain palleroita siitä saisi pyöriteltyä ja sitten ne voisi painella mataliksi. Nämä on tosi helppoja tehdä tälläisenäänkin.
      Alla linkki kahteen lähes samanlaiseen keksiin. Ovat ihania ilman marmeladiakin tai muita koristeluja. Manteliset Elvikset ovat ihanan rapsakoita herkkuja ja ovat omia lemppareita. Varsinkin juuri Elviksen mallisena ;D

      http://taikakakut.blogspot.fi/2013/12/vaaleat-sydanpiparit.html
      http://taikakakut.blogspot.fi/2013/07/vanilja-manteli-pikkuleivat.html

      Poista
  3. Hei! Ihana blogi sinulla, juuri vasta tänne eksyin:) Menee moni ohje kokeiluun:) Nytkin lasten synttärit tulossa ja ajattelin jotain suolaisen piirakan ohjettasi kokeilla. Ajaisikohan näissä kekseissä tumma siirappi samana asian kuin tuo vaalea? T:Jenna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Jenna! Kiva kun löysit itsellesi sopivia reseptejä :)
      Tumma siirappi käy vaalean tilalla varmasti aivan hyvin, koostumukseen se ei ainakaan vaikuta. Makuun se varmasti vaikuttaa, mutta en osaa sanoa miten. Osta ihmeessä se vaalea siirappi, nimittäin kokemuksesta voin sanoa, että se pieni vaalea siirappi-pullo hujahtaa varmasti nopeastikin ajan kanssa näihin kekseihin. Ei jää meinaan yhteen tekokertaan näiden leipominen, ovat sen verran ihania, hih! ;D

      Poista
  4. Kokeilin näitä tänään. :) Tuli tosi hyviä. Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Nea! Kiitos, kun jätit kommentin :) Nämä onkin aivan ihania ja koukuttavatkin helposti ;D

      Poista
  5. Miten minun taikina jäi hyvin muruseksi, missä vika?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi vaikea sanoa. Olen tehnyt näitä noin kymmenen kertaa eikä mulla ole koskaan käynyt noin. Oliko sulla voi tarpeeksi pehmeää? Ja mittasitko jauhot oikein? Liika jauho nyt ainakin voisi ehkä tehdä taikinasta niin paksua, että se jää muruiseksi. Harmi, että sulla meni nämä piloille koska ovat kyllä ihan huippuhyviä.

      Poista
  6. Auta nyt tyhmää! Siis eka tehdään pötköt ja ne litistetään ja sit uuniin. Leikataanko ne uunista otan jälkeen tuollaisiksi kuin kuvassa on? Vai miten....? Mie en nyt tajuu! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et ole tyhmä, tuo ohje on vähän hankala ymmärtää jos ei ole koskaan tehny tälläisiä leikattavia keksejä. Olen joskus miettinyt vaihekuvien lisäämistäkin! Pitäisi varmaan laittaa :)
      Eli ensin jaetaan taikina kahteen tai kolmeen osaan, riippuen kuinka pitkiä keksejä haluaa (itse teen aina kolme). Sitten pöytää vasten pyöritellään palat pötköiksi jotka nostetaan pellille ja painellaan littanoiksi, haarukalla kuviointi tehdään pystysuoraan. Paiston jälkeen nostetaan pötköt leivinpaperin avulla pois pelliltä ja nuo isot "läjät" leikataan VINOTTAIN viipaleiksi. Leipomisen ja onnistumisen iloa sulle! :)

      Poista
    2. Kiitos! Tuli ihania keksejä! Laitoin pelkästään valkoista sokeria, mutta onnistuisiko jos laittaisi pelkästään vaikka fariinisokeria?

      Poista
    3. Ole hyvä :) Mä en ole kokeillut fariinisokeria näihin. Mutta ruokokidesokeria olen käyttänyt ja sitäkin yleensä vain puolet. Olen huomannut, että näin kekseistä tulee vieläkin kinuskisempia :)

      Poista
  7. Teimme näitä nimiäisiin tupla-annoksella, ja erinäisten rajotteiden vuoksi käytin laktoositonta voita sekä gluteenittomia jauhoja, niitä kaikkein vaaleimpia, inkiväärin jätin myös pois.

    Resepti toimi tosi hyvin gluteenittomana, kun voi-sokerit-vaahtoon lisäsi yhden munan keltuaisen! (1keltuainen oli siis sopiva määrä tämän reseptin tupla annokseen.) Ja koska glut. jauhot teki taikinan melko lötköksi, niin annoin sen levätä jääkaapissa n.30min, ennen kuin muotoilin taikinan tangoiksi.

    Ja vielä yksi huomio, minusta paistoajaksi riitti hyvin 8-9min, 175C, näin kekseistä tuli tosi mureita.

    Tämä on kyllä tosi hyvä ohje, ja näihin voisi varmasti inkiväärin sijaan kokeilla kardemummaa, kanelia tai ihan ripauksen suolaa, jos haluaa vaihtelua :)

    Näitä tehdään jatkossa meillä kaikkiin mahdollisiin juhliin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Haltiakummi, tosi kiva kuulla! Tiedän, että näitä on yritettykin leipoa gluteenittomasti, eikä se oikein onnistunut. Laitan sun vinkkiä eteenpäin! Kiitos! :D Mä käytän aina laktoosittomia tuotteita, mutta harvoin siitä mainitsen, kun sitten pitäis kaikkeen kirjoittaa laktoositon, laktoositon... nykyään on aika yleistä tuo laktoositon leivonta ja ruoanlaitto niin olen ajatellut ettei tuota mainintaa tarvitse. Ja lähes kaikkia tuotteitakin saa laktoosittoman :)
      Nämä ovat yksiä parhaimpia pikkuleipiä! Olen tehnyt kanssa aika moneen juhlaan näitä! ;D

      Poista
  8. Toimiva resepti.Kiitos.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi 😊