Tarun Taikakakut

maanantai 22. elokuuta 2016

Maalaisleivät 2 kpl

Moi!
Leivoin viime viikolla parina päivänä leipää. Olen tehnyt näitä maalaisleipiä ennenkin, mutten ole saanut ohjetta blogiin asti, kun en ole saanut kelpo kuvia aikaiseksi... Nyt panostin kuvaukseen niin saatte tämän ihanan ja tosi helpon ohjeen. Ohje on Leivotaan-lehdestä (loka-joulukuu 2012) otettu, mutta muuttelin hieman ainesosia ja kirjoitin ohjeen uudelleen. Leipää voi helposti muutella ja maustaa oman makunsa mukaan. Ohjeen loppuun kirjoitin mitä ainesosia minä käytin näissä ensimmäisissä leivissä ja ihan postauksen lopussa on vielä toinen ihana versio. Tämä leipä on maukasta, päältä rapeakuorista ja sisältä pehmeää! Ihanaa!



Maalaisleivät 2 kpl
5 dl vettä
50 g hiivaa (2 pss kuivahiivaa)
2 rkl öljyä
2 tl suolaa
12 dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liota tuorehiiva siihen(kuivahiivassa noudata pakkauksen ohjetta). Lisää öljy ja suola. Lisää lähes kaikki jauhot ja alusta taikina kimmoisaksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi eli noin 20 minuuttia. 
Vaivaa sitten taikinasta ilmat pois ja leivo kaksi leipää. Aseta leivät pellille ja ripottele päälle jauhoja ja tee leipien pintaan terävällä veitsellä viillot. Anna kohota liinan alla noin 20-30 minuuttia.
Lämmitä uuni 250 asteeseen ja aseta uunin pohjalle vesiastia. Paista leipiä tässä lämmössä 10 minuuttia ja laske sitten lämpö 180 asteeseen ja jatka paistamista vielä 20-30 minuuttia.

Tein näissä ensimmäisissä leivissä sen verran taikinaan muutoksia, että vaihdoin osan vehnäjauhoista grahamjauhoiksi suhteella 10 dl vehnäjauhoja ja 2 dl grahamjauhoja. Lisäksi lisäsin 4 ruokalusikallista pellavansiemenrouhetta ja ½dl persiljasilppua.



Tässä vaaleammassa versiossa on mausteena n. 2 ruokalusikallista hunajaa ja 1 dl auringonkukansiemeniä. Jauhoina pelkkiä vehnäjauhoja. Oli ihan sairaan hyvää! :D

Terveisin Taru

8 kommenttia:

  1. No onpas kyllä tosiaankin ihanan näköistä leipää! Ja hyvä perusohje. Nams, tuota helposti söisi koko leivän kerrallaan. ;D Kuituisemmat jauhot ja siemenet antaa kyllä hyvää lisämakua. Tuo persilja on kiva, maistuiko se leivässä miten?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena! Ohje on kyllä hyvä! Se on tosi helppo tehdä, kun vielä yleiskoneella vaivaa taikinankin ;D Persilja osallistui leipään vain vitamiineillaan, ei kauheasti maulla... ja vaikka sitä oli ihan kiva määrä niin ei ei se kauheasti näkynyt leivässä. Tämä leipä on älyttömän hyvää! ♥

      Poista
  2. Ihanan näköistä leipää, mukavan helppo ohje. Liian harvoin tulee kyllä leipää leivottua..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Raisa! Tämän leivän teko on älyttömän helppoa ja leipä tosi hyvää! Mä olen koittanut (taas) kunnostautua leivän tekemisessä. Se vaan aina tahtoo unohtua vaikka itse tehty leipä on niin paljon parempaa kuin kaupan!

      Poista
  3. Herkullisen ja hyvin onnistuneen näköisiä leipomuksia.
    Tänään päätin leipoa sämpylöitä, mikä onkaan parempaa kuin itseleivottu syysillan iltapalaksi teekupillisen seuraksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Itsetehty leipä ja sämpylät on kyllä niin hyviä. Pitäis ehdottomasti tehdä enemmän leipää itse!

      Poista
  4. Onpas mehevät leivät! :p Pitääpä kokeilla piakkoin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaura! Nämä on ihan parhaita leipiä ja säilyvät tosi hyvinä parikin päivää. Kokeile ihmeessä! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊