Tarun Taikakakut

perjantai 24. kesäkuuta 2016

Savulohikakku (26cm)

Heips!
Tyttären syntymäpäiville tein suolaiseksi tarjottavaksi piirakoiden lisäksi vielä savulohikakun. Veljen vaimo teki samantapaisen joskus ja siitä inspiroituneena lähdin suunnittelemaan omaa kakkua. Tässä on täytteenä ihana ja tuttu lohitahna pienoisilla muutoksilla ja leipäkerrokset ovat viipaloitua ruisleipää hienonnettuna. Kakku pysyi enemmän kuin mainiosti kasassa ja paloja sai leikattua, mutta pohjan murustelu aiheutti mulle vähän päänvaivaa. Ajattelin voin ja kostukkeen tekevän leipäkerroksista kiinteämpiä, mutta tämä ruisleipä oli niin muruista, että leikatessa kakku silti mureni jonkun verran eikä palat olleet kovin kauniita. Kakku oli kuitenkin älyttömän hyvää ja sai paljon kehuja! Tykkäsin itsekin tosi paljon tästä vaikka leivän murut vähän jäi askarruttamaan :D
♥ Rauhallista ja mukavaa juhannusta kaikille!


                        Lohikakku 26cm vuokaan

Leipäkerrokset:
800 g viipaloitua ruisleipää
125 g voita sulatettuna
6 rkl sitruunan mehua
1 dl vettä

Savukalatäyte:
700 g lämminsavulohta
600 g maustamatonta tuorejuustoa
240 g (2 prk) smetanaa
1 ruukku tilliä 
1 ruukku ruohosipulia 
4-6 rkl sitruunan mehua
mustapippuria ja valkopippuria
2 liivatelehteä


Hienonna leivät blenderissä, noin 8 leipäviipaletta kerrallaan. Kerää leipämuru isoon kulhoon. Sulata voi kattilassa ja lisää siihen sitruunan mehu ja vesi. Kaada seos leipämurun päälle ja sekoita kunnolla. Itse käytin kuvassa olevaa ruisleipää. Laitan kuvan koska ruisleipiä on niin useita sortteja.


Täyte: Laita liivatelehdet likoamaa kylmään veteen. Silppua yrtit ja hienonna kala (tarkista ruodot pois). Lisää tuorejuusto, smetana ja pippuri joukkoon ja sekoita kunnolla. Kiehauta kattilassa sitruunan mehu ja liota liivatteet siihen. Lisää ohuena nauhana täytteeseen.

Kasaa kakku 26cm irtopohjavuokaan reunakalvoja apunakäyttäen. Kasaa vuokaan tiiviisti vuorotellen leivänmuruja ja täytettä. Itse punnitsin leipämurun, että sain tasaiset kerroset. Laita päälimmäiseksi vielä ohut kerros täytettä. Levittelyssä saa olla tarkkana, leivänmurut liikkuvat helposti.

Koristeena limen lohkoja, kylmäsavulohta, tilliä ja herneenversoja.


Terveisin Taru

13 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen ja taatusti makuinenkin :) Meillä on ollut näimmä samanlaiset puuhat ;) Itsekin tein savulohikakun tässä parisen viikkoa sitten, ja hyvin samantapaisesti. Oikein ihanaa Juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suklaapossu! Kyllähän näitä ideoita tulee joskus samaan aikaan! :D Kiva odotella sitten sun kakkua, että minkälaisen olet tehnyt! ;D Kiitos samoin! ♥

      Poista
  2. Nam! Tällainen suolainen versio hyydykekakusta mulla onkin vielä testaamatta..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä herkullista! Jos tuo murustelu ei haittaa niin kokeiluun vaan! ;D

      Poista
  3. Kivan näköinen kakku, murusista viis :)
    Oletko saanut Ahaa-idean miten korjata muru-tilanne ;) joku toinen leipä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsi! ;D En oo miettinyt asiaa. Alunperin piti laittaa leipä kokonaisina viipaleina niin kuin näin Kinuskikissan tehneen, mutta leipien saanti pyöreään vuokaan oli mahdotonta askartelua niin annoin sitten periksi :) Jos kakun tekisi neliskanttisena niin silloinhan leivän voisi jättää viipaleiksi! :D Ja voihan leivän myös vaihtaa jos haluaa!

      Poista
    2. Tuo pyöreä malli on vaan niin mukavaa vaihtelua neliskanttiseen :)
      Totta, aikamoista askartelua siivuina pyöreään vuokaan.
      Muruset ei haittaa... Kokeilen :)

      Poista
  4. Kaunis kakku. Kivat näkyvissä olevat reunat. Minäkin tein pitkästä aikaa viime viikolla pienen voikkarin ihan vaan itelle, kun siskon porukat tulivat kylään. Tein rullaversion savukinkusta. Oletko kokeilllut laittaa koskaan tuohon leipäseokseen tuorejuustoa. Minusta semmoinen pysyy paremmin kasassa mitä voinen ja on toki kevyemmän oloinenkin....siis vain leipämuruja ja tuorejuustoa, ei muuta. Pläräsin just blogini ja huomasin etten olekkaan laittanut semmosta ohjetta näkösälle, vaikka tehnyt olen montakin kertaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tämähän on oikea nakukakku :) Rullaversio on mulla kokeilematta vaikka kaveri joskus vinkkasi, että tekisinkö suolaisen kääretortun. Voisi sellaistakin joskus kokeilla! Kostea paahtoleipä taipuu niin moneen muotoon.

      Poista
  5. Saan lämminsavulohta niin harvoin, etten siitä kakkua raaski tehdä.
    Onneksi pian käyn Suomessa Ü
    Terkuin n-h
    http://nami-hiiri.vuodatus.net

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No täällä Suomessa ei kalasta ole puutetta, nytkin olen kahtena aamuna syönyt savukalavoikun aamupalaksi, nam! :) Tähän kakkuun upposi kokonainen lohi! Mutta hyvää on! Tuota täytettä voisi syödä vaikka kuinka paljon :)

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊