Tarun Taikakakut

sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Tahmea taatelikakku kinuskilla

Moi!
Jo viime jouluna Suklaapossu teki tätä taatelikakkua ja kovasti piti tätä jo silloin testata... Aika vaan kun ei riitä aina kaikkeen vaikka haluja olisi. No parempi myöhään, kun ei milloinkaan! Nyt sain hyvän tilaisuuden tehdä tätä, kun uuden vuoden aattoon tarvittiin kahvin kanssa herkkua. Kakku oli aivan ihanan herkullista vaikkakin tosi makeaa ;) 




Pohja oli tosi helppo tehdä ja kakusta tuli ihanan kostea, tahmea ja pehmeä. Tein kakun illalla ja sitä syötiin vasta seuraavana päivänä. Tein kakun 20cm irtopohjavuokaan jonka vuorasin leivinpaperilla. Suklaapossu kirjoitti ohjeessaan, että kakku kypsyy noin 35-40 minuutissa. Minulla kakku kesti kypsyä 48 minuuttia, kokeilin kakkua tikulla 5 minuutin välein ja aina tikku oli täynnä löysää taikinaa. Kakkua kannattaa "tikuttaa" koska uunit ovat todella paljon eri tehoisia eikä kakkua kannata paistaa ylikypsäksi. Kaadoin jääkaappikylmän kakun päälle koko kinuskin pikkuhiljaa. Luulin ettei kaikki kinuskit menisi kakun päälle, mutta kylmä kakku kai jähmetti kinuskin niin se jäi paksuksi kerrokseksi kakun päälle. Koristeeksi laitoin puolukoita ja maitosuklaahippuja.


Iltapäivän viimeisillä valonrippeillä sain mukavan valoisia kuvia, kiitokset kamerajalustalle jonka sain mieheltä joululahjaksi! Valo ei riittänyt millään ja ilman jalustaa kaikki kuvat olivat tummia ja ihan heilahtaneita... Kuvista tuli ihanan valoisia vaikka todellisuudessa oli paljon pimeämpää. Kamerajalusta ei paljon maksa, mutta on aivan ehdoton apu kuvauksessa! :)



Alla oleva pohjan ohje on Suklaapossun, kinuskin ohje on oma. 

Tahmea taatelikakku kinuskilla

Taatelikakku:
250g taateleita 
3 dl vettä 
1 tl soodaa 
50g voita 
2 suurta munaa 
1 rkl vaniljasokeria 
3 dl vehnäjauhoja 
1.5 tl leivinjauhetta 
1 mm suolaa 
1 dl fariinisokeria 
1 dl tummaa ruokokidesokeria 

Kinuski:
2 dl kermaa 
1 dl fariinisokeria 
1 dl tummaa ruokokidesokeria 

Ohje: 
Laita vesi ja taatelit kattilaan. Kun vesi alkaa kiehua, ota kattila levyltä ja lisää voi ja sooda. Seos kuohahtaa hieman soodan lisäyksen jälkeen. Anna jäähtyä sen aikaa kun mittaat kuivat aineet. Hurauta sen jälkeen taatelimössö tehosekoittimessa mössöksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää loput aineet niin, että ne juuri ja juuri sekoittuvat taikinaan. Laita leivinpaperin pala n. 20-22 cm vuoan pohjalle ja kaada taikina vuokaan. Paista 160 asteessa n. 35-40 minuuttia, kunnes kakun keskelle tökättyyn tikkuun ei enää tartu raakaa taikinaa. Anna jäähtyä vuoassa puolisen tuntia ennen kuin otat sen pois. Jäähdytä. 

Tee kinuskipäällinen. Keitä kermaa ja sokeria teflonkattilassa tai pannussa, niin kauan että kinuski on vesilasitestin mukaan valmista. Minulla meni tämän määrän keittämiseen noin 15-20 minuuttia. Kun kinuski alkaa olla valmista, se hieman paksunee. Siinä vaiheessa voit tehdä niin sanotun vesilasitestin. Vesilasitestissä kinuskia tiputetaan pisara kylmään veteen, jos kinuski liukenee veteen, se ei ole valmista, mutta jos lasin pohjalle jää kiinteä pisara, kinuski on valmista. 

Anna kakun jäähtyä jääkaappikylmäksi. Käännä kakku ympäri ennen kinuskin lisäämistä, näin saat tasaisen pinnan kinuskille. 
Anna kinuskin jäähtyä kattilassa pari minuuttia ja kaada se sitten rauhallisesti kakun keskelle ja reunoille. Kinuskia ei kannata hirveästi autaa lastalla tms, siihen jää helposti rumat jäljet. 


Suklaapossun vinkit:
* Pidä kakkua uunissa vain sen verran, että se on juuri ja juuri kypsä. Näin kakku säilyttää mehevän tahmaisen koostumuksensa. Kakku on kypsä, kun keskelle painettuun tikkuun ei jää raakaa taikinaa. Tikkuun voi kuitenkin tarttua hieman kypsää taikinaa. 
* Jos kakku painuu jäähtyessään kuopalle tai on muuten epätasainen, käännä kakku tarjoilulautaselle pohjapuoli ylöspäin. Näin saat tasaisen pinnan kinuskikuorrutteelle. 

Yritin tehdä Suklaapossun ohjeella kinuskia ja tässä minun aikaansaannos :) Kymmenen minuutin keiton jälkeen seoksesta vain yhtäkkiä hävisi vesi ja sokeri muuttui kivikovaksi kattilanpohjaan! Mielenkiinto ja jaksaminen ei riittänyt uuden satsin kokeilemiseen niin tein sitten omalla ohjeella kinuskin. Kertokaa ihmeessä mikä meni pieleen niin ehkä ensi kerralla onnistun? 

Terveisin Taru

10 kommenttia:

  1. Oih, tämä oli kyllä niin hyvää!!! Makeaa oli ja sinulla varmaan tuli vieläkin makeampaa, kun koko kinuski jämähti kakun päälle. Mutta makeudesta huolimatta (vai sen takia ;) ) oikein hyvää! Kauniisti olet koristellutkin. Hmm. Jäin miettimään tuota kinuskia. Keititkö sitä kovallakin lämmöllä? Liian kuumalla aloitettu lämmittäminen saa sokerin kiteytymään, eikä se pääse sulamaan. Keittäminen olisi hyvä aloittaa miedolla lämmöllä. Näin sokeri alkaa sulaa veden joukkoon ja alkaa pikku hiljaa samaan väriä. Entä sekoittelitko seosta jossain vaiheessa? Sekoittelu aiheuttaa myös sokerin kiteytymisen. Löytysiköhän syy noista? Höh, huomasin, että ohjeeni kinuskin keittämiseen oli melko huono, pitääkin korjailla sitä tarkemmaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle ihanasta reseptistä :)
      Joo... aloitin keittämisen ihan täysillä lämmöillä ja kun ekan kerran pulpahti laitoin pikkusen hiljempaa (kutoselta neloselle). Sitten sekoittelin myös paljon! Voi venäjä... ei ihme, että kiteytyi koko hoito! ;D Mutta en kyllä tiennyt tollasista jutuista mitään. Pitää joku kerta kokeilla uudestaan tuota kinuskia! :)

      Poista
  2. Mielestäni paahdettu kinuski onnistuu parhaiten paistinpannullaa, laakea pohja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minäkin olen käsittänyt. Ja piparkakkutalojen kasauksessa moni käyttää sokerin sulatukseen paistinpannua. Kiitos kommentistasi :)

      Poista
  3. Herkullisen näköinen kakku. Taatelikakkua kinuskikuorruteella...ei voi olla muuta kuin hyvää :) Harmi, että kinuski epäonnistui:( Olen tehnyt kinuskia vastaavalla tavalla kattilassa ja hyvin on onnistunut. Minäkin siis epäilen kokkaroitumisen syyksi liian kovaa aloituslämpöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia :D Tämä oli kyllä hyvää ja vaikka oli makeaa, silti tätä pystyi santsaamaan ;) Toiset ei silti pysty esimerkiksi kinderpiirakkaa ottamaan lisää ja mulla ei ole siinä(kään) vaikeuksia ;D

      Poista
  4. Kiitos herkullisesta kakusta :) Täytyy sanoa, että nuo puolukat ja makea kakku oli kyllä mahtava yhdistelmä!! t:Teija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! ♥ Ihanaa herkkua kyllä oli ja helppo tehdä! :)

      Poista
  5. Taatelikakku on muutenkin tosi hyvää, ja kinuskikuorrutuksen kanssa varmaan taivaallista.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä hyvää! Ja kinuski on aina ihanaa ;D

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊