Tarun Taikakakut

tiistai 12. elokuuta 2014

Sitruunarahkapiirakka muru-päällisellä (pellillinen)

Moi!
Leivontablogin pitäjä paljastaa... en pitänyt lapsena lähes mistään makeasta leivonnaisesta, en täytekakuista, kekseistä, pullasta, piirakoista... mistään! ;D Tämä asia on nyt aikuisena korjaantunut (hyvä vai huono asia???) ja olen tykästynyt kaikenlaisiin leivonnaisiin, vaikka vieläkin olen jonkun verran ronkeli herkkujeni suhteen. Eikä tämä silti mielestäni ole ollenkaan huono piirre ;D No, yksi harvoista leivonnaisista joista lapsena pidin oli äidin tekemä sitruunarahkapiirakka muru-päällisellä. Innostuin tässä joku päivä sitten kokeilemaan itsekin tätä piirakkaa, kun sain päiväkahviseuraksi ystävän joka rakastaa sitruunaisia leivonnaisia. Ohje oli äidillä laseina, mutta muutin sen deseiksi vertailemalla netissä muita sitruunarahkapiirakka-reseptejä. Yksi lasi oli 2 desilitraa. 



Sitruunarahkapiirakka:

Pohja ja murupäällinen:
250 g voita tai margariinia
8 dl vehnäjauhoja
4 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria

2 dl piimää
1 kananmuna

Rahka:
2 prk (500g) maitorahkaa
2 kananmunaa
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
yhden sitruunan mehu (n.2/3dl)

Sulata voi kattilassa. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää niihin sulatettu voi. Ota seoksesta 1/3 osaa sivuun ja lisää loppuosaan piimä ja muna. Kaada ja tasoittele tämä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Tee rahka: sekoita rahkat, sokerit, munat ja sitruunan mehu yhteen ja kaada seos pohjataikinan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele lopuksi päälle sivuun ottamasi muruseos. Paista 200 asteessa 30 minuuttia. Älä paista yhtään yli ajan ettei piirakka menetä mehevyyttään.


Piirakka ei ole kauneudella pilattu, mutta on sitäkin maukkaampaa! Mielestäni piirakka oli parhaimmillaan toisena päivänä.



Terveisin Taru

10 kommenttia:

  1. Nams. Kiitos ohjeesta. Aivan pakko kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Vaikuttaa herkulliselta, menee varmasti kokeiluun :)
    Mitä luulet, jos ohjeen puolittaa, niin tulisko sopivan kokoinen vajaa 30 cm piirakkavuokaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä hyvää, suosittelen kokeilemaan :) Uskoisin puolikkaan piirakan menevän tuon kokoiseen vuokaan kivasti :)

      Poista
  3. Tämä on tosi ihana piirakkaa! Meillä tehtiin tätä kotona kun olin lapsi ja mäkin tykkäsin kovin. Tosin täytekakut ja muutkin makeat menivät helposti alas (kunhan niissä ei ollut kirpeitä marjoja tms.). Nyt aikuisena ei olekaan tullu tehtyä kuin erilaisina marjaversioina, herkkua nekin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa tämä onkin, sellaista perusjuttua, lapsuudesta tuttua :) Marjaisaa versiota meillä ei tehtykään, mutta nyt tutkiessani eri reseptejä netissä, löysin jonkun jossa oli marjoja rahkan joukossa. Hyvältä vaikutti sekin :)

      Poista
  4. Minunkaan poika ei pidä makeasta mut luulen et se vielä muuttuu ajan kanssa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ei haittaa vaikkei kaikesta tykkäisikään, kyllä niitä paheita sitten aikuisena kerkeää kertymään :)

      Poista
  5. Hei! Löysin juuri blogiisi, ja kivalta vaikuttaa! Tämä piirakka menee kyllä varmasti kokeiluun, tuo sitruunan ja rahkan yhdistelmä on niin raikas! Tervetuloa kurkkimaan myös minun blogiini http://antaapaivanpaistaa.blogspot.fi/ :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Aleksandra! Kiitos kommentistasi :) Sitruuna on tässä melko mieto, mutta mehun määrällä sen saa maisteltua itselleen sopivaksi :) Kokeile ihmeessä!
      Kävin kurkkimassa blogisi, oli tosi kaunis blogi ja se oli ihania kuvia pullollaan :D

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊