Tarun Taikakakut

keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Hampurilaissämpylät ja nyhtöpossu

Moi!
Olen aina halunnut kokeilla kahta asiaa, nyhtöpossua (Pulled pork) ja itsetehtyjä hampurilaissämpylöitä, nyt sain kivasti yhdistettyä nämä kaksi. Sämpylöiden ohjeen nappasin Suklaapossulta, hänen ohje vaikutti lupaavimmalta. Ohje on alunperin New York Timesin. Nyhtöpossussa katselin eri ohjeita ja lihan maustoin tietysti oman maun mukaan. Esimerkiksi Mimmiltä löytyy tälläinen ohje possuun. Nyhtöpossu yhdistetään usein bbq-kastikkeeseen, mutta koska meillä ei tästä tykätä, jätin kastikkeen väliin.

Hampurilaisen väliin laitettiin nyhtöpossun lisäksi tomaattia, salaattia, cheddaria ja majoneesia. Herkullista ja täyttävää ;D


Hampurilaissämpylät: (Suklaapossun blogista
2,5 dl vettä
4 rkl maitoa
2 tl kuivahiivaa
2 rkl sokeria
n.8 dl vehnäjauhoja
1½ tl suolaa
2 rkl pehmeää voita
1 muna

Voiteluun:
1 muna
1 tl vettä
(seesaminsiemeniä)

Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva ja sokeri. Jätä seisomaan noin 5 minuutiksi.
Sekoita jauho ja suola, nypi voi jauhojen joukkoon.Sekoita muna vesi-hiivaseokseen ja lisää se jauhojen joukkoon. Sekoita taikinaa yleiskoneella taikinakoukulla, kunnes se kiinteytyy. Kelmuta taikinakulho ja kohota 1-2 tuntia, kunnes se on suurin piirtein kaksinkertaistunut.
Kaada kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle tasolle varovin ottein. Jaa taikina 8 osaan ja muotoile niistä litteitä sämpylöitä uunipellille. Peitä sämpylät liinalla ja kohota 1-2 tuntia. 
Laita kylmään uuniin kulho, jossa on pari desiä vettä ja kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele sämpylät vesi-munaseoksella ja ripottele päälle halutessasi seesaminsiemeniä. Paista 10-15 minuuttia.


Nyhtöpossu Tarun tapaan:
n. 2 kg maustamatonta possun kassleria

kunnolla oman maun mukaisia mausteita, minä laitoin:
1 tl suolaa
1-2 tl viispippuria ja mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
2 rkl fariinisokeria
2 valkosipulinkynttä murskattuna
2 rkl soijakastiketta
2 rkl tomaattipyrettä
2 tl kuivattua lipstikkaa
½ dl vettä

Ota liha huoneenlämpöön ½-1 tuntia ennen paistamista. Laita kaikki mausteet ja vesi uunivuokaan ja sekoita ne keskenään. Laita sitten vuokaan liha ja hiero maustetahnaa lihan pintaan jokapuolelle. Paista lihaa tälläisenään uunissa 140 asteessa. Käännä lihakimpale tunnin välein ympäri (helpompaa kuin lihan valelu). Paistoaika yhteensä n. 4-6 tuntia. Peitä uunivuoka tarvittaessa kannella tai foliolla. Anna lihan levätä noin 15 minuuttia ennenkuin kosket siihen ja sitten revi kahdella haarukalla liha suikaleiksi. Liha hajoaa ihan itsellään ja on todella kosteaa. Anna vuoassa olevan liemen imeytyä lihasilpun joukkoon.

2 kiloa lihaa oli melkoinen määrä, eikä keretty kaikkea syömään... Minulla liha oli marinoitu joten suolaa ei tarvittu, lihan saa maustaa silti reilusti, että makua tulee kunnolla. Lihan repimisen jälkeen kaadoin silpun päälle vielä vuoan pohjalla ollutta mausteista nestettä noin 1½dl ja sekoitin sen lihaan kunnolla. 

Miten ottaa kaunis kuva revitystä possunlihasta...??? ;D
Liha oli älyttömän mehukasta ja maukasta! Seuraavana päivänä laitettiin sitä kahden paahtoleivän väliin ja käytettiin leipägrillissä, oli ihanaa näinkin. Myöhemmin tein siitä vielä pitsan

Terveisin Taru

14 kommenttia:

  1. Minäkin olen tehnyt noita hampparisämpylöitä tuon New York Timesin ohjeen mukaan ja olen tykännyt kovasti.
    Suosikki hampparisämpylöiksi meillä on silti osoittautunut tämä Texmex alusta alkaen -kirjasta otettu ohje: http://nannenturinat.blogspot.fi/2013/11/hampparipaiva.html
    Kannattaa testata joskus niitäkin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitus olisi kokeilla vielä muitakin ohjeita joten kiitos vinkistä! :)

      Poista
  2. Jemmassa on mullakin tuo sämpyläohje, vaan vielä kokeilematta. Nyhtöpossu on kyllä hyvää ja ilman erityisiä sooseja meilläkin syödään. Kokeilin kaupan bbq soosilla kerran, vaan kanssasyöjän toivomuksesta se jäi yhteen kertaan. Paistossa muodostuva liemi piisaa meilläkin kostukkeeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa paistoliemessä oli niin tuhottomasti makua, kun oli lihasnesteitä ja mausteita joukossa! Se passasi mainiosti mehevöittämään ja maustamaan lihaa. Sämpylät oli niin paljon parempia kuin kaupan suojakaasu-versiot... Kokeilen Nannenkin ohjetta kunhan kerkeän ja näitäkin uudestaan ehdottomasti :)

      Poista
  3. Oioi, kuinka hyvän näkönen hampurilainen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsti! Nämä oli kyllä älyttömän hyviä! Niin mehukkaita ja makoisia :)

      Poista
  4. Tuo nyhtöpossu on näille varmaan todella hyvä täyte, alkoi ihan kuola valua kun katselin hamppiskuvaasi :) Pakko testata tuota possua joskus. Ja tuota Nannen hamppisohjettakin pitää testata, se pottusosejauhe varmaan tekee sämpylöistä todella mehevän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyhtöpossu sopi todella hyvin tuohon hamppariin! Se oli todella mehukasta ja maistui kunnolla, suosittelen kokeilemaan! Possukin tulee lähes itsestään uunissa, kunhan välillä muistaa käydä valelemassa. Itse tein kasslerista ja se oli kyllä maukasta, pikkusen siinä oli rasvaa sisällä, mutta samalla kun revein lihaa paloiksi haarukoilla, otin suurimmat pois. Rasvaa ei ollut kuin pari ruokalusikallista. Nannen ohjetta on myös kokeiltava :)

      Poista
  5. Nyhtöpossupurilaiset on ihan parhaita.:) Nyhtöpossu on maukasta jo ilman soosejakin. En minäkään kaupan valmiita kastikkeita lähtisi joukkoon sekoittelemaan, mutta välillä on kiva tehdä itse joku bbq-kastike, jos possun joukkoon sitä vielä haluaa. Noita sämpylöitä pitää kokeilla joskus. Aika moni tuolla ohjeella on tehnytkin, ja onnistuneen näköisiä tulee.:) Jotkut ruoat vain ovat sellaisia, ettei kaunista kuvaa meinaa saada tekemälläkään.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä hampurilaiset olivat kyllä todella hyviä ja aivan varmasti teen vielä useasti uudestaan, niin possua kuin purilaisiakin ;D Lihan makua saa vaihdeltua mausteilla, mutta näillä mitä nyt käytin tuli ihanan maukasta lihaa. Ja kuinka helppoa ja halpaakin herkkua tuo nyhtöpossu on!

      Poista
  6. En edes tiennyt että tuota revittyä lihaa kutsutaan nyhtöpossuksi! :) Meillä tekee mieheni siskon mies juuri tuollaista lihaa!! Nyt sain napattua siihen ohjeenkin! Kiitos Taru! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt sit selvis sekin, heh ;D Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan tätä, oli niin hyvää kyllä ja kivasti lihasta saa tehtyä kaikkia herkkuja. Hamppareiden ja pizzan lisäksi ihmiset on laittaneet tätä tacoihin ja tortilloihinkin. Ja sopi tämä cheddarin kanssa paahtoleipien väliinkin voileipägrilliin!
      Ole hyvä vaan <3

      Poista
  7. Sinunkin hampurilaisesi näyttävät oikein herkullisilta! Nyhtöpossu on tosi hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia :) On se hyvää, niin mehukasta ja maukasta. Meillä oli sopivasti mausteita niin oli oikeinkin makoisaa :)

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊