Tarun Taikakakut

lauantai 19. lokakuuta 2013

Kreemikuorrutettu rommikahvikakku

Moi!
Sain äidiltäni Dr Oetkerin rommiaromipullon ja toiveen tehdä leipomoissa myytävän tapainen rommikakku. Ohjeita en löytänyt millään netistä joten kävin kirjojeni kimppuun. Kirjasta Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat leivonta ohjeet, löysin vihdoin ohjeen joka oli vähän sinnepäin :) Resepti oli Pomarkkulaisen Sari Lahdenperän ja se meni kokeiluun siis! Ohjeen kakkuun tuli kermasta, sokerista, tomusokerista ja voista tehty kuorrutus, mutta koska tälläinen kuorrutus voi olla suussa tomusokerin takia karheaa, halusin tehdä niin sanotun ammattimaisen voi-sokerikreemin jossa tavallinen sokeri sulatetaan veteen ennen voivaahtoon lisäämistä ja tästä johtuen kreemistä tulee ihanan pehmoista ja silkkistä. Ammattimaisen kreemin tekeminen ei ole vaivalloista, varsinkaan jos omistaa yleiskoneen :)

Sain hyvät palautteet kakusta, pohja oli hyvä ja mehevä ja kreemi ihanan pehmeää ja sitä oli kunnolla kuten kuuluukin :) Ainoa miinus oli se, että rommin maku oli todella mieto leipomoiden kakkuun verrattuna. Joten jos olet rommikakun ystävä voit huoletta tuplata rommiaromin määrän ohjeeseen tai käyttää aitoa rommia. Kakun voi myös kostuttaa varovasti rommilla. 


Rommi-mantelikahvikakku: 
(1,5 litrainen vuoka)

250 g voita
250 g sokeria
1-2 tl rommiaromia 
3 kananmunaa 
1 dl mantelirouhetta 
100 g perunajauhoa 
150 g vehnäjauhoa 
1 tl leivinjauhoa 
1 tl vaniljasokeria 

Vatkaa voi ja sokeri kunnolla vaahdoksi. Lisää rommiaromi, jos haluat että rommi maistuu kunnolla niin tuplaa aromin määrä. Lisää sitten munat yksitellen joukkoon. Sekoita kuivat aineet yhteen ja lisää taikinaan. Voitele ja jauhota 1,5 litrainen kahvikakkuvuoka ja laita taikina siihen. Paista 175 asteessa noin 50-60 minuuttia. 

Anna kakun jäähtyä kunnolla kylmäksi ennen leikkaamista ja kreemin lisäämistä. 

Rommi-voikreemi:
300 g voita (4 osaa) 
150 g sokeria (2 osaa) 
75 g vettä (1 osa) 
1-2 tl rommiaromia 

Laita vesi ja sokeri kattilaan ja lämmitä sen verran että sokeri sulaa veteen. Laita neste jääkaappiin ja anna jäähtyä kylmäksi. (jos on kiire, laita kattila kylmäkallen päälle) 

Vatkaa voi kunnolla valkoiseksi vaahdoksi, tähän menee noin 10 minuuttia. Kun vaahto on valmista lisää kokoajan vatkaten vesi-sokeriseos ohuena nauhana juokkoon ja anna vielä vatkaantua noin 10 minuuttia. Lisää koneen vatkatessa rommiaromi (tuplaa aromin määrä jos haluat vahvan rommin maun). 

Leikkaa kakku kahtia ja sivele kreemiä kakun väliin vahva kerros ja lopuksi joka puolelle päälle. Koristele kakku hasselpähkinä- tai mantelirouheella tai mantelilastuilla. Anna kakun jähmettyä jääkaapissa.

Vaihekuvia


Terveisin Taru

18 kommenttia:

  1. Oi miten ihana rommikakku.... heti rupesi tekemään mieli. Voikreemi sopii kakun päälle ja väliin varmasti tosi hyvin ja tekee kakusta vielä mehukkaamman. Täytyykin kokeilla... kiitos hyvästä ohjeesta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon :) Joskus on kiva kyllä päästä kokeilemaan leipomotuotteita ja yrittää kopioida mahdollisimman tarkkaan niitä. Tämä oli kyllä helppo tehdä joten kokeiluun vaan :D

      Poista
  2. Blogissani on sinulle haaste :)

    VastaaPoista
  3. Hyvältä näyttää :) Kiva ajatus tehdä tuollainen täytetty kakku kuivakakkuvuokaan. Itsekin olen miettinyt joskus kokoavani voileipäkakun reikävuokaan. Tulisi hieman erilaisempi.

    Kaupasta ostettujen herkkujen kopioiminen omassa kotikeittiössä on kyllä hauska! :) Itsekin olen koittanut Daim-kakkua ja parin testiversion jälkeen se onnistuikin mielestäni oikein hyvin. Testattua on tullut myös nn. Snickersit ja viime viikolla tuli tehtyä Bountyn tapaisia nameja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Se kakku jota äitini ostaa on tehty tuollaiseen rengasvuokaan, linkin kakku näytti olevan umpinainen. Mahdollisimman tarkasti kopioin kakun ja hyvin onnistui :) Rommin maku ei vaan ollut lainkaan niin vahva kuin kaupan kakussa, kaupan kakkulaatikon kun avaa niin oikein pöllähtää vahva rommin tuoksu ja mun kakusta sitä ei tahtonut maistaa. Minä kyllä tykkäsin omasta kakusta enemmän juuri sen takia ettei se rommi maistunut! ;D

      Olen tehnyt usein voileipäkakkuja rengasvuokiin (Pullahiiren idea) ja olen tykännyt tosi paljon! Sillä tavalla saa tosi pienen ja kauniin kakun. Teilläkin, kun syöjiä ei niin paljon ole, niin juuri sellainen olisi varmasti kiva :)

      Poista
  4. Siis apua mikä ihana resepti jälleen. Kiitos kun jaat näitä herkkuja meille muillekkin. Tuota on siis pakko kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mieltä lämmittävästä kommentista Kaisa :) Kokeile ihmeessä, kakku on suhteellisen helppo tehdä :)

      Poista
  5. Herkullisen näköinen kakku! Isäni varmasti pitäisi tästä, hän kun on erityisen mieltynyt rommin makuun! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nanne :) Tämä kakku on ainakin minun vanhempien makuun ja uskon, että isäsi varmasti pitäisi tästä :) Jos joskus teet isällesi tätä, tuplaa rommiaromin määrä, ohjeessa oleva aromin määrä oli liian pieni!

      Poista
  6. Ihastuttavan oloinen kakku. Kakun tunnistan konditorioiden hyllyltä, vaan koskaan en ole edes yrittänyt tehä ite... enemmän kanssasyöjän makuun, ainakin konjakkisena tämä oliskin mitä omaani. Vaan aina maistella pitää jos vaan sais ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mimmi :) Tuo kuivakakku oli helppo tehdä ja varmasti olis hyvää konjakillakin maustettuna ;) Ja kreemin voi jättää poiskin jos laiskottaa, vaikka se taitaa olla koko kakun juju :) Eipä kuulosta hassummalta sekään jos tekis konjakkikreemin tähän! :D

      Poista
  7. Tätä kakkua valmisti ja myi Sarpin leipomo Porissa jo 50 luvulla. Tämä oli anoppini viikottaistuliainen Porin käyntien ohessa. Olipa kiva että resepti on tallessa. En ole viitsinyt Sarpilan Karille soittaa ja kysellä ja nyt ei tarvitsekkaan. Kiitoksia sinulle Taru.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja tästä kivasta tarinasta johon sisältyi kakun historiaa :)
      Tämä ohje ei ole tietääkseni Sarpilta lähtöisin, vaikka kakku muistuttaa kovasti alkuperäistä malliaan, mutta porilainen tuo pohjan ohje on! Äitini innostamana kokeilin kuinka lähelle alkuperäistä saan kakun tehtyä. Ja kakku onkin lähes täydellinen rommin maun vahvuutta lukuunottamatta. Jokainen laittakoon rommia oman makunsa mukaan. Ja aivan ihanaa jos ohjeesta on sinulle iloa :)

      Poista
  8. Hei Taru! Olet oikeassa, tuo alkuperäinen kakkuresepti ei ole peräisin Sarpilta Porista, eikä myöskään Pomarkkulaiselta Sari Lahdenperältä vaan kumpikin mainittu kakuntekijä on kehitellyt oman versionsa perinteisestä Saksalaisesta Frankfurt Kranzista. Siinä alkuperäisessä mantelirouhe on jalostettu mantelikrokanteiksi, eli paahdettu sokerin kera, Niin se oli vielä Sarpinkin kakussa. Voikreemi oli sodan jälkeen lähes jokaisessa leivoksessakin koska säännöstely loppui ja kaikkea oli taas satavilla. Voikreemi antaa tuolle kakulle sen mukavan vanhanaikaisen säväyksen ja aito laimennettu rommi kruunaa sen maun. Ei voi olla rommikakkua ilman rommin makua, olipa se sitten esanssi tai aito. Hyvää jatkoa ja onnistumisen iloa sokerileipurin harrastustesi parissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Vilperi! Kiitos kivasta ja valaisevasta kommentista, ihana oppia uutta! Kävin heti googlettamassa tuon Frankfurt Kranz-kakun ja oli kyllä paljon samaa näköä! Enää ei ole epäilystäkään mistä on tullut tämän rommikakun esikuva! :) Kirsikat vaan puuttuvat suomalaisista versioista.
      Kiitoksia vielä ja hyvää jatkoa myös sinulle! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊