Tarun Taikakakut

lauantai 18. joulukuuta 2021

Setsuuri 2 kpl

Moi!
Sain Sari Spåralta hänen uusimman kirjansa arvostelukappaleena. Kirjan nimi on Isoäidin parhaat - Leivonnaiset ja leivät. Osasin odottaa, että kirja on ihana koska minulla on Sarin edellinenkin kirja, Isoäidin parhaat reseptit - Kodin keittokirja. Se kirja on myös mahtava! Molemmat kirjat on täynnä ihania perinnereseptejä jotka ovat todella selkeitä. Aloin heti leipomaan uudesta kirjasta koska en voinut vastustaa siellä olevaa setsuurin ohjetta! Olen tehnyt leipiä nyt kolme kertaa! 😄 Leipä on niin maukasta, että pelkkä voin sipaisu päälle riittää 🤤 Tein osan leivistä joululahjoiksi. Käytin leipien tekemiseen kahta pinnoitettua teräsvuokaa. Niillä tuli kyllä muhkeat leivät. Setsuurien teko on helppoa vaikkakin niiden teko vie pidemmän ajan monine kohotuksineen. Ja se kannattaa! Kokeilkaa tekin ihmeessä jouluksi itsetehtyä setsuuria 😄👍
Kiitos Sari ihanasta kirjasta ❤




Setsuuri 2 kpl

Juuri:
50 g hiivaa
5 dl vettä
2 dl ruisjauhoja
1 dl hiivaleipäjauhoja

Taikinaan:
1 dl siirappia
2 tl suolaa
2 tl pomeranssinkuorta
2 tl fenkolinsiemeniä
1 tl inkivääriä
9 dl hiivaleipäjauhoja
50 g pehmeää voita

Voiteluun:
½ dl vettä
½ dl siirappia

Murenna ja liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon ruis- ja hiivaleipäjauhot. Peitä kulho liinalla ja anna tekeytyä vedottomassa paikassa noin tunnin ajan.

Sekoita joukkoon siirappi ja mausteet. Alusta taikinaan jauhot vähitellen ja loppuvaiheessa voi. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.  Kohota liinan alla peitettynä noin 30 minuuttia. 

Kumoa taikina jauhotetulle leivinalustalle ja jaa taikina kahtia.

Leivo palat soikeiksi limpuiksi ja nosta leivinpaperin päälle pellille tai voit vastaavasti valmistaa leivät myös leipävuokiin. Kohota liinan alla peitettynä noin 30 minuuttia. 

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Sivele leivät kevyesti siirappi-vesiseoksella. Paista uunin alimmalla tasolla noin 30-40 minuuttia.  Sivele loppu siirappivesi kuumien setsuurien pintaan ja anna jäähtyä ritilällä.



Kirjailija Sari Spåra itse 😍

Terveisin Taru

6 kommenttia:

  1. Sarin kirjat on ihania! <3 Pitänee siis tämäkin hommata omaan kirjahyllyyn. Nettireseptien sijaan on välillä niin virkistävää tarttua kunnon keittokirjaan ja katsella ihania kuvia ja testailla niistä uusia reseptejä.
    Mukavaa joulun aikaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on ❤ Kirjoja on välillä kyllä ikävä. Toivottavasti joulunne oli ihana ❤ Hyvää uutta vuotta!

      Poista
  2. Minkä kokoisiin leipävuokiin tästä tulee kaksi leipää? Sopiiko esim
    kahteen pahviseen kertakäyttövuokaan vai kolmeen?
    Ihanaa joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tein nämä kahteen metalliseen vuokaan joiden pituus on 25cm. Ja kahdella vuoalla tuli oikein muhkeat leivät. Kokeilin kahteen pahviseen niin leivät pulpahti muodottomiksi koska reunat antaa periksi. Kolmesta tulee varmaan liian pieniä leipiä 🤔 Suosittelen metallisia vuokia tai kahta pyöreää limppua ilman vuokia. Hyvää uutta vuotta sinulle 😊

      Poista
  3. Kiitos sinulle tästä ohjeesta minkä jaoit. Sämpylöitä teen paljon ja muutakin leipomuksia joten uudet ohjeet on aina tervetulleita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä 😊 Tämä oli mahtava kirja ja tämä setsuuri oli todella hyvää. Ja varmasti tämä jää meillä ihan vakiokäyttöön. Jouluna vein tälläisen setsuurin siskon luo ja se oli niin hyvää jouluruoan kanssa 😋

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊