Tarun Taikakakut

sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Vaniljakakku punaherukkakreemillä

Moi!
Tässä tyttäreni 4-vuotissyntymäpäiväkakku. Halusin tällä kertaa tehdä jotain aivan muuta kuin perinteistä kermatäytekakkua. Tein tälläisen amerikkalaistyylisen tuhdin ja makean kakun. Tämä kakku on muunneltu versio minun mustikka-vaniljakakusta jolla osallistuin Nami-hiiren kakkukilpailuun viime syksynä. Ulkonäköön hain inspiraatiota tästä Katherine Sabbathin kakusta. Kakusta tuli hirmu iso, kun tein siihen kaksi pohjaa ja täytevälejä tuli neljä. Toisesta pohjasta jätin yhden kerroksen laittamatta, kun alkoi jo korkeus huimaamaan. Tämä ohje on nyt siis hillitympään kahden täytevälin kakkuun. Jos kuitenkin haluat tehdä tälläisen huippukorkean kakun niin tee kaksi pohjaa ja tuplaa täytteen määrä.


Kakku oli meidän perheen mielestä todella hyvää! Pohja on miedon vaniljan makuista, tuhtia ja pehmoista. Kreemi oli mielestäni ihanan marjaisaa, jotenkin kirpsakkaa ja silti yhtäaikaa makeaa. Vierailta sain aika paljon sellaista kommenttia, että kakku oli tosi makeaa. Mun mielestä nuo marjaisat valkosuklaapalat on tosi ihania! Makeaa suklaata ja kirpeitä marjoja, nam! :) Ja oli kiva koristella kakkua ja suklaata tuolla kultatomulla. Sillä tuli oikeaa luksusta kakkuun! :D



     Vaniljakakku: ø26cm 
100 g voita 
6 kananmunaa 
450 g sokeria 
1 vaniljatangon siemenet tai 2 tl vaniljaa myllystä tai 3 tl vaniljasokeria
2 dl maitoa 
360 g vehnäjauhoja 
3 tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa 

Sulata voi ja jätä se jäähtymään. Vatkaa munat, sokeri ja vaniljan siemenet vaaleaksi vaahdoksi, tähän menee noin 5-10 minuuttia. Lisää sitten maito sulatettuun voihin. Yhdistä kuivat aineet. Lisää muna-sokeri-vaahtoon ensin puolet voi-maitoseoksesta ja lisää sitten puolet kuivista aineista. Lisää sitten loput voi-maitoseoksesta ja lopuksi loput kuivista aineista, sekoita tasaiseksi. Kaada taikina 26cm irtopohjavuokaan jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi, reunat voideltu ja jauhotettu tai reunallakin kiertää leivinpaperi. Paista 175 asteessa 50-60 minuuttia (kokeile tikulla kypsyys). Peitä pinta paiston puolivälissä foliolla, kun kakku on saanut väriä. Anna kakun jäähtyä hetken ennenkuin kumoat sen. 
Kakkujen ohje on muokattu Linda Lomelinon kirjasta.

Punaherukka-tuorejuustokreemi:
200 g pehmeää voita 
4 dl tomusokeria 
3 tl vaniljasokeria 
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl vaniljakreemijauhetta 
4 rkl soseutettua ja paseerattua punaherukkaa
2 tl vadelmajauhetta

Vaahdota pehmeä voi, vaniljasokeri ja tomusokeri keskenään (5-10 min.). Lisää tuorejuusto, vadelmajauhe ja vaniljakreemijauhe ja vatkaa ne kunnolla joukkoon. Lisää lopuksi sauvasekoittimella soseutettu punaherukka josta olet paseerannut siemenet ja kuoret pois ja vatkaa sekin kunnolla joukkoon. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan ja täytä kaikki välit kreemillä.
Päällystä kakku voi-sokerikreemillä:

Voi-sokerikreemi:
125 g voita
5 dl tomusokeria
vaaleanpunaista elintarvikeväriä
1 rkl vettä

Vatkaa pehmeää voita ja tomusokeria niin kauan, että vaahto on kauniin valkoista. Lisää elintarvikeväri ja vesi ja vatkaa vielä hetki. Levitä kakun päälle tasaisesti.



Valkosuklaaganache:
50 g valkosuklaata
50 g valkoisia candy meltsejä
80 g kermaa

Rouhi suklaat pieneen kulhoon valmiiksi. Lämmitä kermaa kattilassa niin, että se höyryää, mutta ei kiehu. Kaada kerma suklaiden päälle ja sekoittele niin kauan, että suklaat sulavat. Anna jäähtyä huoneenlämmössä. Kaada varovasti kakun päälle ja auta lusikan kanssa ganachea valumaan reunoille.

Marjavalkosuklaa-koristeet:
100 g valkosuklaata
60 g valkosuklaata+ 4 tl vadelmajauhetta
päälle kuivattuja marjoja, vadelmajauhetta ja kultatomua

Sulata suklaat eri lautasilla ja sekoita toiseen vadelmajauhe. Kaada ensin valkoinen valkosuklaa leivinpaperille. Kaada päälle ohuina viiruina vaaleanpunainen vadelmajauhetta sisältävä valkosuklaa. Marmoroi suklaat coctailtikulla. Ripottele päälle kuivattuja marjoja ja tupsuttele kultatomua ja vadelmajauhetta. Anna kovettua jääkaapissa kylmäksi ja riko sitten veitsellä sopiviksi paloiksi.

Kuivatut marjat olen ostanut Punnitse ja säästä-liikkeestä.



Leikkauskuva kakusta. Punaherukka ja vadelmajauhe antavat täytteelle kauniin värin.

Terveisin Taru

12 kommenttia:

  1. Näyttävän kokoinen kakku! :) Kiva koristeluidea..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Halusin jotain erilaista tällä kertaa ja tätä olikin hauska tehdä :) Kakku oli kyllä todella iso ja korkea!

      Poista
  2. Sinulta ei ideat lopu. Mahtava kakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu! Ideoiden lisäksi tekemisen intoakin tuntuu aina vaan riittävän :D

      Poista
  3. Vitsi miten kiva tuo koristeluidea!! Täytyykin laittaa "korvantaakse" ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nanne! Mustakin tuo oli ihana idea, oikea valkosuklaa-metsä tuli kakun päälle! Tuolla Katherine Sabbathilla on muutenkin melko huikeita kakkuja! Mieleni tekisi vielä toisenkin kerran inspiroitua hänen kakuistaan ;D

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Ihana tätä oli suunnitella ja tehdä, syöminen oli silti varmaan parasta :D

      Poista
  5. Olisiko sinulla hyviä vinkkejä tuon kreemin levittämiseen kakun pinnalle? Harjoituskakkua tehdessäni kakun päältä lähti paljon pohjan murusia mukaan kreemin sekaan ja sivuille kreemiä laittaessani se ei meinannut tarttua ollenkaan. Joten osaisitko neuvoa missä vika? Olikohan sivuilla esim. liikaa liivatteella hyydytettyä täytettä?

    Täytyy myös kiittää sinua, tuo tekstisi onnistuneeseen sokerikakkupohjaan on ihan huippu ja pohjat onnistuu aina ohjeellasi ihanasti, joten kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Kirsi! Tuo kreemi saisi olla huoneenlämpöistä tai jopa vähän lämpimämpää. Mutta luulen että kakkusi on varmasti ollut liian pehmeä? Oliko kyseessä sokerikakkupohja ja siinä liivatteella hyydytetty täyte? Tuo mun kakku tässä on sellainen jämäkämpi pohjainen ja välissä on tuorejuusto-voikreemiä joka on myös kovaa. Siihen tuo päällinen levittyi hyvin. Sitten olen lukenut että nämä massakakkujen tekijät jotka käyttävät paljon kreemejä, laittavat kakkuun ensin niin sanotun murukerroksen johon muruset tarttuvat ja sitten kakun annettaan olla kylmässä. Kun murukerros on kovettunut niin päälle levitetään uusi kerros kreemiä. Toivottavasti minusta oli jotain iloa vaikken olekaan näissä kreemihommissa mikään haka 😉 Ja kiitos ihanasta palautteestasi! 💕

      Poista
  6. Hei! Jos teen tämän pohjan 28 cm pme-vuokaan, jolla 10 cm korkeutta niin pitääkö ainekset tuplata kun haluaisin 2 täyteväliä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä luulen että ehkä ihan yksinkertaisella ohjeella menis... mut en voi olla varma. Ei tuo 2cm ero vuoassa ole paljoa. Mutta jos haluat pelata varman päälle niin tee taikina 1,5 kertaisena. Ei ainakaan tuplana kannata. Paistoaika saattaa ohjetta suurentaessa muuttua joten kokeile tikulla niin ainakin sitten on varmaa 😊

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊