Tarun Taikakakut

maanantai 27. huhtikuuta 2015

Vihreä parsapiirakka (ø26cm)

Hei!
Aina tulee tehtyä suolaiset piirakat jollakin lihalla tai kalalla ja nyt halusinkin kokeilla suolaista piirakkaa kasvisversiona. Päädyin parsapiirakkaan. Tämä ohje on otettu Kotilieden Suuri juhlakirja-kirjasta. Kiinnostuin ohjeesta niin pohjan kuin täytteenkin takia. Yksi vahinko mulla kävi tuon piirakan kanssa. Ohjeessa luki, että tarvitaan nippu parsaa eli 500g. Nappasin kaupasta nipun ja vasta tekohetkellä huomasin sen painavan 250g! Ihmekös tuntui, että parsaa oli kovin vähän... Sitä olisi kyllä ehdottomasti saanut olla tässä enemmän. Hyvää tämä silti oli! Varmasti teen uudestaankin :)

Mulla käy aina vahinko tämän vuoan kanssa. Unohdan, että sen kanssa piirakka kypsyy nopeasti. Nytkin pohja ja reunat kuivui ja tummui liikaa. Ensi kerralla kokeilen toisella piirakkavuoalla tai yritän muistaa lyhentää paistoaikaa. 


Parsapiirakka

Pohja:
1 pss (1½ dl) perunamuusijauhetta
1¼ dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
150 g margariinia (voita)
1 dl vettä

Täyte:
500 g vihreää parsaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 kananmunaa
1 ruukku persiljaa
vajaa 1 tl suolaa
mustapippuria

Sekoita kuivat aineet kulhossa, paloittele joukkoon rasva ja nypi murumaiseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Taputtele taikina litteäksi levyksi ja anna sen kiinteytyä viileässä.

Leikkaa parsoista kuivahtaneet kannat pois. Leikkaa kaikki nuput noin 6cm mittaisiksi paloiksi ja loput varresta 1cm paloiksi. Kiehauta kattilassa vettä ja ripaus suolaa. Laita kulhoon jääkylmää vettä. Keitä ensin nuppuja 1 minuutti ja nosta ne nopeasti kylmään veteen. Näin niiden vihreä väri säilyy. Valuta nuput tai nosta ne talouspaperin päälle kuivumaan. Keitä sitten pieniä paloja 2-4 minuuttia, nosta nekin kylmään veteen ja valuta kuiviksi. 

Kauli taikina kevyesti jauhotetulla pöydällä ja nosta 26cm piirakkavuokaan tai irtopohjavuokaan. Painele taikina pohjalle ja reunoille kunnolla. Laita pohjan päälle parsan palat. 

Sekoita kulhossa tuorejuusto, munat, persilja, mustapippuri ja suola. Kaada seos parsojen päälle. Asettele nuput koristeeksi pinnalle.

Paista piirakkaa ensin alimmalla tasolla 225 asteessa 20 minuuttia ja sitten 175 asteessa 15-20 minuuttia.


Terveisin Taru

4 kommenttia:

  1. Kuulostaapa ja näyttää hyvältä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Raisa! Hyvää oli! Teen tätä kyllä vielä uudestaan ja oikealla parsan määrällä ;)

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊